کاشان نیوز: اندیشه پویا نشریهای است که ضمن پرداختن به برخی از مسائل سیاسی روز مطالب خواندنیای در حوزههای فرهنگی مختلف شامل ادبیات، سینما، موسیقی و… دارد. شماره ۷۹ این دوماهنامه با تصویری از «رضا براهنی» نویسنده، شاعر و منتقد ادبی و فعال سیاسی برجسته ایرانی در روی جلد خود دارای یادداشتهای متعددی درباره این چهره فرهنگی به مناسبت درگذشت او است و گزارشی از زندگی او به عنوان روشنفکری که میخواست عصیانگر باشد به دست داده است. یادداشتهای دیگری با تیترهای «روشنفکری به مثابه مشت زنی(پاسخ به چند پرسش درباره شخصیت روشنفکری رضا براهنی)» و «ادبیات جدی و بحران رهبری ادبی» نیز پیرامون او نوشته شده است.
یادداشتی از مصطفی ملکیان درباره محمدعلی اسلامی ندوشن به مناسبت فوت او در این شماره وجود دارد که بیان میکند که اسلامی ندوشن در زمره روشنفکران قائل به اصالت فرهنگ بود که اهتمام به فرهنگ مردم ایران هدف او بود و میگفت دو مخدوم برای خود انتخاب کرده است که فرهنگ و مردم ایران هستند. و سرنوشت این دو را به هم وابسته میدیده است.
در بخش کتابخانه این شماره به مناسبت انتشار جلد دوم «خطاب به عشق» درباره نامههای آلبر کامو به ماریا کاسارس مطالبی نوشته شده است. این کتاب بازتابی است از دو زندگی؛ زندگی یکی از تأثیرگذارترین نویسندهها و روشنفکران عصر پس از جنگ. همچنین در این بخش کتابهایی درباره چهرههای برجستهای که نامههایی به همسر یا معشوقشان مینوشتهاند معرفی شده است؛ مانند نامه به فلیسه (نامههای کافکا به معشوقهاش)، نازنین من(نامههای هایدگر به همسرش)، نامههای عاشقانه(که میان دو ادیب لبنانی جبران خلیل جبران و میزیادا درباره ادبیات و هنر و عشق رد و بدل میشد)، داستایفسکی به آنا، نامهها (نامههای چخوف به همسرش) و با عشق، کورت (نامههای کورت ونه گات به همسر اولش).
در بخش تماشاخانه نیز گفتگویی با بهزاد فراهانی که به تازگی فیلم «مهمانی کاراییب» را کارگردانی کرده است با تیتر «عشق من طبری بوده و کسرایی و به آذین» انجام شده است. فراهانی در قسمتی از این مصاحبه میگوید: «پنج سالم بود که در تعزیه بازی کردم؛ در نقش پسر حربن ریاحی. پدرم حر را میخواند. چندسال بعدتر هم طفلان مسلم و علی اکبر خوانی میکردم. بعد که ذهنیتهای چپ در من شکل گرفت از اولیا درآمدم و جزء مخالفان شدم. » یا درجایی دیگر میگوید: «در کتابخانهام اگر خیلی غلو نکنم هفده هزار کتاب است. ولی کتابخانه بیضایی یک ساختمان دو طبقه است و راهرو و آشپزخانه و همه جا کتاب است که آنها را هم خوانده».
گفتگویی با بابک احمدی درباره موسیقی دیمیتری شستاکوویچ (از مهمترین آهنگسازان مدرنیست روس) به مناسبت انتشار ویراست جدید کتاب «ترس و تنهایی» با تیتر \”وقتی شستاکوویچ مرا با مرگ خودم آشنا میکند \” از دیگر مطالب ارزنده این شماره است. بابک احمدی در بخشی از این گفتگو میگوید: «از ایام نوجوانی تا امروز هنر موسیقی زندگی مرا روشن کرده است. موسیقی برای من پاسخی است برای تمام سختیها، رنجها و از دست دادنها».
مطالب متنوع سیاسی و فرهنگی دیگری نیز در این شماره وجود دارند که آن را به شمارهای خواندنی تبدیل کرده است.
گزارش از: محبوبه قدیریان
دیدگاه شما