کاشان نیوز: آنقدر که بهمن برای رسیدن به شب یلدا عجله می کرد، زمستان هم روزهایش را تندتر طی می کند تا هرچه زودتر به بهار برسد اما حکایت این سفر در عمق ۲۰ متری زیر زمین نوش آباد هم دیدنی است، هم شنیدنی .
در افسانه های قدیمی شهری در میانه کویر است که می گویند روزی روزگاری پایتخت ساسانیان بوده و نامش را از انوشیروان گرفته است. کسانی بر این باورند که نوش آباد از انوش آباد آمده و کام رهگذرانش گوارای از چشمه انوش. اما آنچه هست جاودان ماندن این شهر باستانی است در قرنهای تاخت و تاز مهاجمان و گردش روزگار.
یک دهه است که یک چشمه از راز این جاودانگی چشم بر همگان گشوده است و این همانی است که به نام شهر زیرزمینی نوش آبادش شهره شده است و حضورش در تاریخ را مدیون راز و رمزهای معماری دستکن است.
یکی بود یکی نبود قصه از آنجایی آغاز میشود که قصه پدر بزرگها که از راههای افسانه ای نام میبردند، پیش چشم هم جان گرفت فصلی کهن از تاریخ و تمدن در زیر خانه های نوش آباد.
ورود به شهر زیرزمینی نوش آباد، آب انباری است با ۴۷ پله ترا از دوران معاصر به دوران صفویه برده و از آنجا به اعماق تاریخ هدایت می کند.
اتاقها و راهروهایی که پناهگاه مردم به هنگام خطر حمله دشمن بوده است.
روی دیوارها جای پیه سوزهای قدیمی برای روشنایی و طاقچه هایی کوتاه برای قرار دادن اشیا قرار دارد و فضاهایی برای انبار مواد غذایی تا خانواده های ساکن در زیرزمین را زنده نگه دارد تا آن هنگام که شهر در امان و امان شود.
از دهانه چاه همه خانه ها و دهانه تنورهای خانگی آنها راه به این شهر وجود داشته و با هجوم دشمن به سرعت با طناب خود را به این شهر میرساندند. دالانهای پیچ در پیچ ساخته شده تا زاویه کج دار آنها مانع از دیده شدن باشد.
پای هر دیوار برای دشمنان تله هایی بود که یا در گودالهایی عمیق سقوط کند و یا نگهبانی که بالای تله ها نشسته تا مانع حضور دشمن در مرکز شهر شود..
اوج هنر و دانش ایرانیان، جابجایی هوا در داخل شهر زیرزمینی است. علت آن نیز کانالهای تهویه هواست که به سطح زمین راه دارند.
مدیر مجموعه باستانی شهر زیرزمینی نوش آباد گفت: این شهر متعلق به دوران ساسانیان و اوایل دوران اسلامی است که عمق آن از ۳ تا ۲۰ متر است و نزدیک به ۴ هزارمتر وسعت دارد که امروز تنها بخش هایی از آن قابل بازدید می باشد.
“عباس شافعی ” افزود: دو طبقه در زیر طبقه اول قرار دارد که با چاه هایی به هم ارتباط دارند این چاهها علاوه بر ایجاد ارتباط بین طبقات بر اساس ساختار ویژه ای که دارند امکان جریان یافتن هوا در کل فضای شهر زیر زمینی فراهم شده به گونه ای که در هیج نقطه ای مشکل کمبود هوا و تنفس وجود ندارد و این ویژگی مهم اسست که اینجا را به شهر زندگی بدل کرده و در حقیقت راز جاودانگی این اثر ارزشمند معماری وجود هوا در اعماق زمین است.
به گفته وی، شهر زیر زمینی نوش آباد، بزرگترین معماری دست کن جهان است که هنوز جای تیشه های برروی دیوارهای آن که در بافت خاک رس فشرده ایجاد شده پیداست. فضاهای کاربردی با نقشه دقیق و مکانها و اتاقهای ویژه و از همه مهمتر وجود ساختار تدافعی برای حفظ جان ساکنین نشان از هوشمندی و آینده نگری ساکنان گذشته نوش اباد دارد.
وی در تشریح این موضوع گفت: راهای ورودی به شهر زیر زمینی به گونه ای طراحی و ساخته شده که دشمن به راحتی امکان کشف و ورود به آن را ندارد و چنانچه در موارد استثنا به آن دسترسی پیدا می کرده در هنگام ورد بر سر راه خود با انواع تله ها و روش های فریب و تدافع روبرو می شده و این ضریب امنیت شهر زیر زمینی را افزایش داده است.
وی افزود: این ساختار تدافعی از چنان نظم و قدرتی برخوردار است که امروزه مورد توجه کارشناسان نظامی در موضوع پدافند غیر عامل قرار گرفته است.
عباس شافعی با اشاره به نام نوش آباد که از انوشیروان گرفته شده و انوشه روان به معنای روان بی مرگ است افزود: جان اندیشی و احترام به جان انسان و ارزش زندگی و حفظ جان در بین مردم ایران از گذشته مورد توجه بوده و ایجاد ساختارهایی مثل شهر زیر زمینی نوش اباد هم از این اعتقاد و تفکر ناشی شده است که ایرانیان برای جان و روان انسان اهمیت ویژه ای قائل بوده اند موضوعی که امروزه در جهان به آن کمتر توجه می شود یا حداقل در عمل کمتر شاهد آن هستیم.
وی با اشاره به نزدیک شدن فصل کردشگری نوروز وبرنامه های تدارک دیده شده برای استقبال از مسافران نوروزی در این شهر افزود: از چند ماه قبل از پایان سال تدارک ویژه ای برای پذیرایی از میهمانان نوروزی در شهر زیر زمینی نوش آباد آغاز شده است که امیدواریم میزبان شایسته ای برای هموطنان باشیم .
وی از تغییر و اصلاح سبک نورپردازی شهر زیر زمینی، آموزش و ساماندهی راهنمایان گردشگری، برپایی نمایشگاهها و امکانات پذیرایی ، چاپ بروشور و نقشه راهنما،ساماندهی پارگینگ ها و تابلوهای راهنمای مسیر ایجاد امکانات اسکان مسافرین، برنامه ریزی برای برگزاری تورهای کویر گردی و شتر سواری ، برپایی غرفه های عرضه سوغات و صنایع دستی به عنوان بخشی از فعالیتهای انجام شده در این زمینه نام برد و افزود: امسال علاوه بر مسیر قبلی یک فضای جدید در طبقه اول شهر زیر زمینی نورپردازی و برای بازدید گردشگران آماده شده است این بخش دارای ویژگی ها و معماری خاصی است که مورد توجه بازدید کنندگان قرار خواهد گرفت.
نوش آباد علاوه بر مجموعه شهرزیر زمینی، آثارتاریخی و طبیعی بسیاری دارد که برخی از آنها عبارتند از : قلعه های سی زان، شجاع آباد، فخرآباد، کارونسرای وزیر، برج عشق آباد،مسجد های جامع عتیق، قائمیه، حضرت علی علیه السلام و بقعه امامزاده محمد(ع) و طبیعت بکر و کویر.
دیدگاه شما