کاشان نیوز – ابوالفضل نجیب: بر خلاف پیش بینی های خوش بینانه و البته شتابزده پس از اظهارات رهبری در خصوص اجحاف شورای نگهبان نسبت به رد صلاحیت برخی کاندیداهای ریاست جمهوری اما ارایش موجود در صحنه رقابت انتخابات ۱۴۰۰ هیچ تغییری نکرد. در یادداشت ۵ خرداد با عنوان چهارسال اینده فرصتی برای راستی آزمایی به قطعیت ارایش موجود و رد هر گونه احتمال دخالت رهبری در تغییر وضعیت موجود اشاره و تاکید کردم:
“واکنش های برآمده از سوی جریان ها و فعالان سیاسی منتقد نسبت به صحنه ارایی موجود حاکی از ان است که حتی در خوش بینانه ترین حالت نیز نمی توان امیدی به تغییر و یا حداقل تعدیل ارایش موجود داشت. حتی چنان که حسین شریعتمداری مدعی شده، امیدی به حکم حکومتی برای تغییر این وضعیت نیست. گو این که با فرض تغییر ارایش موجود نیز نباید و نمی توان به چشم اندازی که پیش بینی می شود، امیدی داشت.”
آنچه در این خصوص شایان ذکر است واکنش تامل برانگیز شورای نگهبان نسبت به اظهارات رهبری بود. تعبیر فصل الخطاب بودن موضع رهبری از سوی شورای نگهبان این یقین را در ذهنیت جامعه و فعالان سیاسی و علی الخصوص جریان های سیاسی ایجاد کرد که به جمع موجود کاندیداهای موجود حداقل یک چهره مورد اعتماد رهبری که همانا علی لاریجانی باشد اضافه خواهد شد. اما اظهارات تکمیلی شورای نگهبان به گلایه رهبری نشان داد تلقی تغییر ترکیب موجود در ذهنیت فعالان سیاسی و همچنین کاندیدای رد صلاحیت شده ناشی از سوء تعبیر و تفسیر بوده است. این که منظور شورای نگهبان از فصل الخطاب بودن سخنان رهبری به چه معنی و فرض های خوش بینانه اظهارات ایشان به چه دلالت ها و نشانه هایی متکی بوده، شاید مهمترین پرسش پیش روی باشد. این پرسش از آن روی قابل تامل است که چالش های مشابه در گذشته با همین سازوکارهای قانونی حل و فصل شده بود.
آنچه از سطح وقایع می توان ارزیابی کرد حکایت از استقلال و دفاع تمام قد نهاد شورای نگهبان در احراز و رد صلاحیت کاندیداهای ریاست جمهوری دارد. و انچه در لایه های درونی تر می توان مورد تاکید قرار داد، فرافکنی تامل برانگیز شورای نگهبان از دوگانه تعبیر فصل الخطاب بودن سخنان رهبری در حرف و همزمان پافشاری بر عملکردی است که رهبری ان را به جفا در حق برخی کاندیداها تعبیر کرد.
دیدگاه شما