کاشان نیوز: عصر پنجشنبه ۹۲/۶/۱۴ نشست ادبی نقد و بازخوانی مجموعههای «مترسک عاشق چشمان زاغ است» و «باغ در حصار مصائب» سرودهی «علیرضا رجبعلیزاده» شاعر جوان کاشانی با حضور دکتر «اسماعیل امینی» نویسنده، شاعر و منتقد ادبی، دکتر «عبدالجبار کاکایی» شاعر و منتقد ادبیات و مجری سابق برنامههای شعر و ادب سیمای جمهوری اسلامی و «حسن قریبی» شاعر و مدیر روابط عمومی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، در تالار فرهنگ کاشان برگزار شد.
در این نشست که با تاخیر نیم ساعته آغاز شد، پس از معرفی میهمانان برنامه توسط «وحید گنجی» مجری برنامه، و شعرخوانی مقدماتی «رجبعلیزاده»، دکتر «اسماعیلی امینی» در سخنانی با بازتعریف واژه «نقد» و تفکیک معنایی نقد در عالم هنر و ادبیات و نقد در عالم مطبوعات و محافل سیاسی گفت: «منظور از نقد در حوزه ادبیات و هنر منظور بازخوانی دوباره اثر است برای ارزیابی اثر. این ارزیابی هم لزوما به معنای یافتن نقاط ضعف و قوت اثر نیست، برای پیدا کردن جای آن اثر است. جای آن اثر در میان سایر آثار دیگر همان شاعر. یا جای آن اثر در میان آثار آن دوره. مثلا اگر ایشان غزل میگوید، در غزل این روزگار چه جایی دارد؟ چهقدر فراتر رفته است؟ چهقدر درجا زده است؟ چهقدر تکرار کرده است؟ نقد ادبیات بهمعنای بازخوانی دقیق اثر ادبی است.»
امینی سپس با اشاره و معرفی مختصری از سلیقه نازل و عمومیتیافته در بین مخاطبان هنر و خصوصا شعر که شعر و هنر را هم پابهپای خود نازل و سطحی کردهاند، تصریح کرد: «خوشبختانه جنس سرودههای این دو مجموعه از این جنس نازل و سطحی نیست. شعر وی(رجبعلیزاده) با ریشهها پیوند دارند. این ریشهها هم مال هزار سال شعر و فرهنگ این سرزمین است.»
در ادامه دکتر «عبدالجبار کاکایی» با مبنا قرار دادن یک غزل با عنوان «سوت خمپاره» با موضع جنگ از کتاب «باغ در حصار مصائب» به سراغ تعریف نسبت شعر با خلاقیت آقای «رجبعلیزاده» رفت. وی با اشاره به کلیدواژهها و ترکیبات «نفس باد معطر شدن»، «کبوتر پرپر شدن» «باغی از گل تشکیل شدن» در این غزل و تکرار گزاره «سوت خمپاره در سرت پیچید» گفت: «شاعر با تاکید بر یک واقعیت، خود را جدا کرده است از تقلید و تتبع شعر اجتماعی دهه ۶۰ و این جای تبریک دارد.»
کاکایی افزود: «در مجموع در این دو اثر من رجبعلیزاده را در برزخ بین جهان قدیم (سنت) و جهان جدید (مدرنیسم) میبینم، با میل به سمت جهان جدید.»
وی کتاب نوخسرانیهای این شاعر را از نظر تنوع موضوعی به یک کشکول تشبیه کرد که از هر نوع موضوعی اجتماعی میتوان در آن ردپایی جست.
«حسن قریبی» شاعر سالهای صمیمی یکی دو دهه گذشته کاشان و مسؤل روابط عمومی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، یکی دیگر از مهمانان ویژه این برنامه بود که در سخنانی با اشاره به جایگاه ادبیات اعتراضی و شعر سیاسی و تاثیر شاعران از فضای سیاسی سخن گفت و اشاره کرد که ردپای شرایط و فضای معاصر و تاثیر آن بر سرودن «علیرضا رجبعلیزاده» را میتوان بهروشنی در این دو مجموعه رصد کرد.
خانم مظاهری، مرتضی دهقان و زهرا رسولزاده که هر سه کارشناس ارشد ادبیات معرفی شدند، سه نقد مکتوب در مورد اشعار و مجموعههای مورد نقد آقای «رجبعلیزاده» خواندند و در بخش دوم برنامه میهمانان درباره زبان، نگاه و هنر «رجبعلیزاده» در این دو مجموعه توضیحات مفصلی ارائه نمودند.
در میان برنامهها و گفتوگوها «رجبعلیزاده» نیز توضیحاتی را در پاسخ به مباحث مطرح شده ارائه میکرد و به تناسب نیز اشعاری از کتابهای وی توسط مجری و یا خود او خوانده میشد.
نشست که با تاخیر نیم ساعته آغاز شده بود، با شعرخوانی توسط میهمانان در خاتمه گفتوگو، اهدا لوح یادبود مراسم از طرف انجمن شاعران جوان کاشان و توسط میهمانان به آقای «رجبعلیزاده» و قرائت شعر «سوت خمپاره در سرت پیچید» توسط مجری برنامه، با تاخیر نیم ساعته در ساعت۳۰ :۲۱ به پایان رسید.
مشروح این نشست را میتوانید از لینک زیر بشنوید:
قسمت اول:
قسمت دوم:
قسمت سوم:
قسمت چهارم:
دیدگاه شما