روزنامه کاشان- نشست نقد و بررسی فیلم مستند «باغ ایرانی، فرش ایرانی» به کارگردانی ناهید حسنزاده، با حضور اصغر کشانی منتقد سینما و علی علایی مجری منتقد در سالن شماره دو سینما فلسطین برگزار شد.
ناهید حسن زاده کارگردان مستند «باغ ایرانی، فرش ایرانی» در این نشست اظهار داشت: در یک دورهای برای گرفتن مجوز ساخت مستندی در دادگاه خانواده بودم که گفتند به دلایل اینکه به فیلمسازان مستقل مجوز ساخت نمیدهیم از آن کار منصرف و ایده این مستند به ذهنم رسید.
وی ادامه داد: فرش نماد کشورمان است. از زمانی که من وارد کار شدم بسیار از این سوژه و موضوع مستندم لذت بردم؛ به هرحال فیلم به سختی در کاشان و چند شهر دیگر ساخته شد.
حسن زاده تصریح کرد: همه پلان این مستند سر صحنه فیلمبرداری شد و ما اکثر صحنهها را بازسازی کردیم. به هیچ عنوان در این اثر از پلانهای کامپیوتری استفاده نشد. ازطرفی تلاش کردیم که در فیلم ابهاماتی اگر در خصوص فرش ایرانی وجود دارد به مخاطب نشان دهیم.
این کارگردان ابراز داشت: فلسفه فرش در ایران این است که فرش در ایران بافته میشود و ایرانیان با بردن فرش به خانههای خود بهشت را نیز میبرند. ما در ادبیات، نگارگری و … مدام از بهشت صحبت می کنیم .چون همیشه در رویاهایمان خودمان را در بهشت احساس می کنیم.
در ادامه این نشست اصغر کشانی منتقد سینما گفت: مقوله باغ ایرانی تا کنون بیشتر اشاره به باغ هایی مانند ارم و فین کاشان و… داشته است که ساخته شدن این باغها پیشتر در مقابل کاخ ها و به خصوص از دوره صفویه آغاز شدند و در یونسکو هم به ثبت رسیدند.
وی تاکید کرد: اما مستند «باغ ایرانی، فرش ایرانی» در مرحله اول مقوله ازلی و ابدی را مطرح می کندکه این عامل باعث شده که مشکلات و سختی تولید این کار بیشتر به چشم بیاید. ازطرفی کارگردان این مستند می خواسته اثر متفاوتی را بسازد اما در راه تصویرگری مشکلاتی را برای فیلمساز به وجود آورده است.
ناهید حسن زاده درباره فیلم «باغ ایرانی، فرش ایرانی» گفت: این فیلم یک اثر داستانی و تجربی است و تاثیر مفاهیم مربوط به باغ ایرانی را بر پرورش و تولید فرش ایرانی نشان می دهد و با توجه به فضاهای ادبی و نگارگری فیلم ساخته شده است.
او افزود: تصویرسازی های این فیلم به شدت تحت تاثیر مینیاتور بوده است. فضاهای گم شده ای که از عالم مثال در ادبیات و درون ما است و یک جور نوستالژی هستند در فرش ایرانی به شکل باغ و بوته خود را نشان می دهند و ما این را در فیلم آورده ایم.در واقع فضاهایی که ایرانی ها از بهشت گرفته و بعد آنها را به فرش منتقل کرده اند در این فیلم نمایان است.
او همچنین گفت: به طور کلی این حس درونی در لباس، طراحی صحنه، موسیقی، قاب بندی ها و … لحاظ شده است.
او درباره تولید این فیلم افزود: لوکیشن های تصویربرداری «باغ ایرانی، فرش ایرانی» کاشان و قمصر بود. اما مسئله های که روند کار را سخت میکرد آغاز تصویربرداری این پروژه با مراسم گلاب گیری در کاشان بود مخصوصا در باغ فین با وجود توریست های زیاد کنترل فضای کار به شدت سخت میشد.
حسن زاده درباره انگیزه خود از ساخت این فیلم گفت: درباره فرش ایرانی فیلم های بسیار خوبی ساخته شده است اما من می خواستم بگویم فرش یادآور چه چیز برای ماست.
دیدگاه شما