کاشان نیوز- حسین طاهری: این روزها حجم ترافیک سنگین میدان مدخل و محدوده اطراف این میدان ، توجه عموم شهروندان کاشانی و حتی مسافرین را به خود معطوف و جلب کرده است .انتظارات مردمی از شورای شهر و شهرداری برای رفع این معضل به شکل یک خواست عمومی تبدیل شده است.به شکلی که گویا طوماری نانوشته از سوی شهروندان وجود دارد ،که راه حلی سریع برای مرتفع کردن این معضل را از نهاد شهرداری مطالبه میکند . تا جائیکه این خواست عمومی در گفتگوهای روزمره مردم موج میزند. و این روزها هر کجا که قدم گذاشته میشود . سخن از زمان اجرای این پروژه نقل محافل شده است .
چرا که این حجم ترافیک بعنوان یک معضل برای ساکنین اطراف این میدان و عابران پیاده و سواره آزار دهنده و باعث سلب آسایش شهروندان شده است و از کندی عبور و مرور، تصادفات مکرر ، آلودگی صوتی و آلودگی هوا را نیز بعنوان بخشی از آزار دهندهترین پیامدهای ناخوشایند این ترافیک سنگین میتوان برشمرد.
برای رفع این معضل ترافیکی، سالها پیش مطالعات علمی و فنی بسیار دقیق همراه با فعالیتهای کارشناسی شده توسط شهرداران پیشین در این خصوص شروع و ادامه یافت.بطوریکه نتیجه و ماحصل این مطالعات فنی و کارشناسی شده ضرورت اجرای فوری و ادامه بی وقفه طرح پل زیر گذر را تایید و قطعی میکند و با قاطعیت میتوان ادعا کرد از نظر کارشناسان، هیچ راه دیگری بجز اجرای این طرح برای مرتفع نمودن مشکلات ترافیکی این محدوده وجود ندارد.
از طرفی بر حسب شنیدهها، استاد بسیار عزیزی نگرانی خود را برای قطع تعدادی درخت که در مسیر اجرای این طرح قرار دارد، ابراز کردهاند؛ که این دلسوزی و نگرانی ایشان جای تشکر و قدردانی دارد و نشان از حس مسئولیتشناسی و دغدغهمندی و احترام ایشان نسبت به محیط زیست، بعنوان یک ودیعه الهی، دارد. لیکن صرفا برای اطمینان خاطر این استاد عزیز و فداکار ذکر چند نکته ضروری بنظر میرسد:
اولا قوانین ویژهای در این خصوص وجود دارد که لاجرم برای اجرای این پروژه، مسیر قانونی برای اخذ مجوزهای لازم جهت قطع این «درختان دست کاشته» طی میگردد .
در ثانی شهرداری طی سالهای گذشته نسبت به کاشت تعداد بیشماری اصله نهال درسطح شهر و پارکها و بلوارها و میادین جدید الاحداث اقدام نموده، بطوریکه قطع این تعداد درخت در برابر آن اقدامات ارزنده و وسیع ، چندان رقم قابل توجهی بحساب نمیآید.،
ثالثا، از دیدگاه عقل و منطق و حتی شرع هم این اقدام شهرداری مجاز استاست. یعنی قاعده فقهی «لا ضرر فی ضرارضرار» بعنوان یکی از مشهورترین قواعد فقهی، در این خصوص کاربرد اساسی دارد .
در پایان، پروژه زیرگذر مدخل که برای کاهش بار ترافیکی این معبر طراحی شده، یک کار کارشناسی شده و عام المنفعه است و قاعدتا در زمان اجرای هر طرحی موقتا مسائل و مشکلاتی هم ایجاد میشود که بعد از اجرای طرح همه مردم از فوائد آن بهره مند خواهند شد که نگرانی برای قطع تعدادی درخت نباید باعث عدم اجرای یکی از مهمترین پروژههای شهرداری برای جلوگیری از مشکلات و معضلات ترافیک شهری گردد.
طرح تفصیلی، سند بالادستی شهر که ماحصل کار کارشناسان هست دقیقا خلاف آنچیزی است که نویسنده متوهم آورده است! در طرح گفته شده است که بهترین راه حل کنارگذر و کمربندی جدید کاشان است با عدم اطلاع مردم ، آنها را بازی ندهید
چه توجیهات خنده داری! درختا رو میشه خیلی تخصصی و اصولی انتقال داد که آسیب نبینن امان از وقتی که کار دست نابلدان بیفتد...