کاشان نیوز: شنبه ۱ خرداد، جلسه مشترکی با حضور فعالین گردشگری شهر برزک، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کاشان و دو تن از معاونین وی، شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر برزک، پیرامون پتانسیلهای توسعهای بخش برزک برگزار شد.
در این جلسه در ابتدا، دکتر طاهری مدیر مرکز پژوهشی برزک شناسی و مدیر اقامتگاه بومگردی سرای سوشید طی سخنانی گفت: «بخش برزک ازجمله شهرهای کهن و دارای بافت تاریخی باارزش معماری روستایی در محدوده شهرستان کاشان به شمار میآید که متأسفانه هنوز دارای پایگاه میراث فرهنگی نیست. شهر برزک دارای هشت اثر تاریخی مانند حمام صفویه، آبانبار قاجاریه، موزه مردمشناسی، آسیاب آبی صفویه (درب آسیاب)، تپه قلعه، خانه تاریخی موسوی، خانه تاریخی کاردان و زیارت امامزاده سراجالدین (ع) است.
بهتازگی چهار میراث فرهنگی ناملموس نیز ازجمله آیین سنتی ششم امام حسین (ع) موسوم به سفره برکت، مهارت تولید جوزقند (مشترک بین برزک و قمصر)، مهارت مردم شناختی در مهندسی کهن گردش سنگ آسیابهای آبی برزک، مهارت کاشت، داشت و برداشت شاتوت نیز ثبت شده است. وی در ادامه بیان داشت که باوجوداینکه تاکنون ۲۰ اثربخش برزک در فهرست میراث ملی کشور ثبت شده و ۴ اثر نیز در حال ثبت است، اما حدود ۳۰ مورد از میراث تاریخی، فرهنگی و گردشگری برزک هنوز ثبت نشده است که توجه به وضعیت آنها ضروری است. ازجمله: بافت تاریخی برزک، چهار صفه محله سرگاول برزک که از دوره قاجار بهجامانده و در حال تخریب است، چهار صفه محله مصلا، خانه سهراب سپهری که وضعیت خوبی ندارد و نیازمند خریداری از بخش خصوصی است، ثبت غار تپه قلعه و پیگیری برای بازگشایی آن، ثبت غار مرجنون و گشودن دهانه ورودی آن، ثبت هشت آسیاب آبی برزک که هنوز بنای آنها وجود دارد و قابلاستفاده است (ازجمله آسیاب آبی آقای خاتونی، آسیاب آبی غلامی، آسیاب آبی رسولیان، آسیاب آبی تاریخی تلخ آبه در سعدآباد و …)، ثبت امامزاده محمود (معروف به حاجی عوض)؛ ثبت اثر تاریخی چهل دخترون (امامزاده احمد)؛ ثبت و نگهداری آثار و کتیبههای تاریخی مسجد جامع با قدمت بیش از هفتصد سال که در انبار موزه مردمشناسی بهصورت نامناسبی نگهداری میشود (مقالهای مفصل در این باب توسط دکتر مشهدی و دکتر جیحانی در نشریه هنرهای زیبا و هنرهای تجسمی دانشگاه تهران چاپ شده است)؛ ثبت درخت کهنسال چنار جنب موزه، ثبت کتیبه ایلخانی قنات لاهلالون، ثبت خانههای تاریخی برزک، خرید و ثبت خانه تاریخی ارباب ماشاالله کدخدای برزک و همچنین ثبت میراث ناملموس ازجمله: آیین اسفندی برزک، آیین گُل غلطان نوزادان در اردیبهشت و … .
وی همچنان در ادامه بیان داشت که در بخش برزک نیز هشت اثر تاریخی ازجمله: قلعه تاریخی نوبر (مربوط به دوره سلجوقی)، بقعه بابا افضل مرق، بقعه بابا محمود انصاری پنداس، قلعه پنداس، برنج پنداس، برجهای قلعه ورکان، کوشک مزرعه مبارکآباد، امامزاده محمد صانع روستای ازوار به ثبت میراث رسیده است که نیازمند توجه بیشتر هستند.»
درزمینهٔ ثبت میراث فرهنگی، خانم شاکری عضو شورای اسلامی شهر برزک اظهار داشت؛ با همکاری شورای اسلامی و اداره میراث فرهنگی، پرونده چهار میراث فرهنگی ناملموس، دانش سنتی آبیاری، آیین سنتی آش باران، عروسی سنتی و آهنگری سنتی نیز تهیه شده و ابراز امیدواری کرد که این موارد نیز بهسرعت ثبت شود.
بخش برزک به دلیل تعداد قابلتوجه آثار تاریخی، طبیعت بکر، آبوهوای مناسب، برداشت گل محمدی بهعنوان بزرگترین تولیدکننده گل و گلاب منطقه کاشان و همچنین پایتخت شاتوت ایران سبب شده تا این منطقه در بحث گردشگری موردتوجه قرار گیرد. در حال حاضر ۱۰ اقامتگاه بومگردی در شهر برزک فعال است؛ و تعدادی دیگر نیز در جریان مراحل ثبت هستند.
در این نشست معاون مدیرکل میراث، ضمن ابراز خرسندی از حضور در برزک، برای همکاری در جهت بهبود وضعیت میراث فرهنگی برزک اعلام آمادگی کرد.
سرمدیان افزود؛ طرح ثبت بافت تاریخی برزک را با همکاری شهرداری برزک پیگیری مینماید و علاوه بر اقداماتی جهت حفظ کتیبههای مسجد جامع طی هفته آتی یک تیم از اداره میراث به برزک مراجعه و گزارشی از موارد مورداشاره توسط حضار را تهیه و رسیدگی خواهد شد.
وی اعلام کرد جلسههای مشترک با شهرداری جهت تکمیل و رفع موانع موجود انجام میشود و قول مساعد نسبت به تسریع مراحل ثبت پروندههای میراث را دادند و ازجمله نسبت به ثبت آسیابهای آبی موجود نیز اقدام خواهد شد. اقدامات لازم صورت گیرد.
شهردار برزک نیز نیز به مرمت حمام دوره صفویه، سنگفرش قسمتی از کوچههای بافت تاریخی و همچنین انعقاد قرارداد با دانشگاه کاشان جهت مطالعه پژوهشی در خصوص بافت تاریخی برزک اشاره کرد و توضیحاتی در این خصوص ارائه نمود.
در این نشست مدیران اقامتگاههای بومگردی، فعالین حوزه گردشگری برزک و دو عضو شورای اسلامی شهر برزک حضور داشتند و پس از جلسه نیز از اقامتگاههای خانه برزک، سرای سوشید، خضرا گلاب، حمام دوره صفویه و مجموعه گردشگری پریان، بازدید به عمل آمد.
اکبر رضوانیان (نایبرئیس جامعه حرفهای اقامتگاههای بومگردی کشور و رئیس جامعه حرفهای اقامتگاههای بومگردی استان اصفهان)، دکتر مشهدی نوشآبادی (استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه کاشان شناسی)، تنی چند از حضار به بیان دیدگاههای خود پرداختند.
دکتر مشهدی نوشآبادی انجام طرح بافت تاریخی برزک را اقدامی بسیار مهم در جهت حفظ بافت تاریخی برزک دانست و اذعان داشت طی یک سال گذشته اقدامات بسیار خوبی در این زمینه صورت گرفته و ضمن برداشت طرح معماری کلیه خانههای برزک، قدمت آنها نیز مشخصشده است. وی افزود در این طرح مراکز محلهها، یونگاهها، آب پخشها، اسامی قدیمی محلات، آسیابها و … مشخصشده است و تا دو ماه دیگر طرح نهایی تحویل شهرداری میشود.
مهندس ناصحی پور معاون گردشگری اداره میراث نیز برگزاری جشنواره شاتوت در سالهای قبل و دعوت از انجمن راهنمایان گردشگری ایران در برزک را نقطه عطفی در رونق گردشگری برزک دانست.
مهندس متولی معاون اداره میراث نیز آموزش و تبلیغات را مهمترین فاکتور برای رونق گردشگری دانست و تاکید کرد که جهت پیگیری موارد مطرح شده تا حصول نتیجه به همکاران و کارشناسان مربوطه در هفتههای آتی نیز بازدید میدانی از برزک و تهیه گزارش انجام خواهد شد.
دیدگاه شما