کاشان نیوز – مرضیه گیلاسی: در عصر پریشانی اخبار و اتفاقات ناخوشایند، در دورانی که جامعه دچار وازدگی و گمگشتگی شده، در زمانهای که دلزدگیها غوغا میکند، حضور در میان دوستداران ادبیات، بسی خوش است و دلآرامی به ارمغان میآورد.
عصر بهاری پنجشنبه بیست و یکم اردیبهشتماه، در فرهنگسرای مهر، برنامهی بزرگداشت مقام والای حکیم و شاعر بزرگ ادب و پارسی فردوسی برگزار میشد. انجمن پالیز فرهنگ و فرزانگی برای هجدهمین نوبت پیوسته است که مراسم بزرگداشت فردوسی را بر پا میکند.
این انجمن سالها کوشیده است که با برگزاری مراسمی نام و یاد این شاعر فرزانه را زنده نگه دارد.
عطر خوش ادبیات و شعر و شاعرانگی در جایجای سالن مهرگان فرهنگسرای مهر به مشام میرسید. به هر سمتوسو که مینگری ادیب و شاعری به چشم میخورد که با حضورش در مراسم، علاقهمندی خود را به ادبیات و شعر و شاعری چون فردوسی به نمایش گذاشته بود.
این برنامه با خوشآمد گویی نرگس حمزهای که خود یکی از بنیانگذاران انجمن هست آغاز شد.
حضور بزرگانی چون ملکیان استاد فلسفه و اخلاق، محمد راستگو استاد دانشگاه کاشان و مثنوی پژوه، علی دهباشی سردبیر مجله ادبی وزین بخارا، دکتر محمد فریور پروفسور دانشگاه هاروارد، به همراه همسرش سرکار خانم معصومه اخوان و تنی چند از ادیبان و شاعران شهر این محفل را زینت میبخشید.
محمد راستگو در مدتزمانی که به ارائه سخنرانیاش میپرداخت به بررسی سیر تاریخی نگارش شاهنامه پرداخت. استاد دانشگاه کاشان در زمان سخنرانی خود به مطالب تاریخی جالبی اشاره کرد. اینکه شاهنامه ترکیبی از چند مجموعهی دیگر هم هست که در این کتاب ادغام شده و ازاینجهت فردوسی بهپاس داشتن و زنده نگهداشتن زبان فارسی معروف است که انحصاراً و مشخصاً در حوزهی فرهنگ نه مذهب کوشیده است. البته در ادامه به این مطلب هم اشاره شد که فردوسی مسلمان شیعه هست ولی تمام هموغم خود را به فرهنگ حقیقی فارسی بدون هیچگونه دخل و تصرفی از مذهب و سایر فرهنگهای دیگر به کار گرفته است.
راستگو در ادامه توضیحاتش به این مطلب اشاره کرد که فردوسی متولد سال سیصد و سی هجری هست و در چهلسالگی اقدام به جمعآوری و نگاشتن شاهنامه میکند که این مهم سی سال طول میکشد.
محمد راستگو در سخنانش به این مطلب اشاره میکند که بعضی از اشعار بهاشتباه به فردوسی نسبت داده شده ازجمله «چو ایران نباشد تن من مباد»، یا شعر «بسی رنج بردم در این سال سی عجم زنده کردم بدین پارسی».
در بخش بعدی این برنامه نیما طاهری پژوهشگر جوانی که گزارشی از مطالعات خود در خصوص سیر تاریخی تنظیمکنندگان شاهنامه را موردبررسی و طبقهبندی قرار داد. نیما ظاهری در گزارش خود گفت به سفارش، شفیعی کدکنی شاعر برجستهی معاصر به بررسی دورههای تاریخی بعد از سرودن شاهنامه پرداخته است. این جوان خوش آتیه به شیوهی بسیار جذاب و خودمانی به بیان تاریخ پرداخت که بسیار موردتوجه حضار قرار گرفت و در پایان سخنانش شعری از شفیعی کدکنی در مدح فردوسی خواند.
برنامهی بعدی با نقالی فرهدخت و فرهمند فرزانگان ادامهیافت. داستان ضحاک ستمگر و قیام کاوهی آهنگر و فریدون و درفش کاویانی را به زیبایی تمام برای مهمانان حاضر در سالن نقل کردند.
ملکیان استاد فلسفه و اخلاق سخنران بعدی این آیین بزرگداشت بود. ملکیان بعد از مقدمهچینی در خصوص وجود دو رویکرد تحقیر و تعظیم به مفاخر ادبی کشورمان در ادامهی گفتارش به معرفی ویژگیهای ادبیات و شناخت آنها پرداخت. ایشان گفتند که یک مطلب ادبی وکلا هرگونه اثر هنری باید دارای این سه ویژگی باشد:
یکم: خردورزی و خردگرایی در مفاهیم اثر نهفته باشد و هیچ منافاتی با عقلانیت نداشته باشد سخنی که با عقلانیت منافات داشته باشد به درد نمیخورد
دوم: هر سخن و گفتاری باید منطبق بر اصول جهانی اخلاق باشد. اصولی که در تمامی ملتها، آیینها، ادیان مکاتب و مسلکها بهطور یکسان قابلقبول است
سوم: سخن نباید با حقوق بشر تعارض داشته باشد. حقوق بشر لزوماً مواردی که در اعلامیه جهانی حقوق بشر ذکر شده نیست و یا حقوق بشری که در قانون اساسی ذکر شده نیست. منظورم مفهوم حقوق بشر هست مواردی کیست که شخص ویژگی دارد که علم و ارادهی شخص در آن هیچ نقشی ندارد نباید مایهی محبوب شدن یا مغضوب شدن فرد باشد.
برای اینکه ببینیم سخن فردوسی برای زندگی من چقدر مفید هست باید از این سه بوتهی آزمایش رد شود.
برنامه بعدی رونمایی از کتاب یادنامه فردوسی بود که به همت علی دهباشی سردبیر مجلهی ادبی بخارا بود؛ که چند نسخه از این کتاب به مهمانان برنامه اهدا شد.
علی دهباشی گفت ما به تفکر این جوانان نیاز داریم تا باسلیقهی آنها آنچه در شاهنامه هست را به شکلهای نوین مثل نقاشی، نقالی، قصهنویس، قصهخوانی و سایر مواردی ازایندست ارائه شود.
در انتهای مراسم بعد از اجرای تارنوازی استاد جعفری بهتمامی فعالان عرصه شعر و هنر لوح تقدیر اهدا شد.
بسیار عالی بود مراسم و شما دوست عزیز من بسیار عالی نوشته اید .