علی مصلحی-هرکجا که باشی «طبیعت» در کنار توست. اما این طبیعت همهجا یکرنگ و یکجور نیست. طبیعت «کاشان» با طبعت «تالش» یکی نیست. بر همین سیاق «دره پنجاب» با طبیعتی مطبوع و سرسبز و خرم، و بیابانهای آفریقا، با طبیعتی خشک و سوزان و لمیزرع تفاوت دارند. همین تفاتها سفر را باعث میشود و گردش. و زیباتر و مطبوعتر و آموزندهتر میشود، اگر با «فرهنگ»ی و با تفکر و تامل همراه باشد.
حالا همه اینها بهانه شدهاست تا چندین تشکل و گروه و خانه و مجتمع آموزشی، از جمله «خانه نگین» «خانه نقلی» هنرستان غیردولتی «محسنیآراسته» با کمک فعالین عرصه گردشگری و توریسم کاشان، همایشی را با عنوان «گردشگری، فرهنگ، طبیعت» و با حضور: «فخرالسادات غنی» «ناصر کرمی» و «آرش نورآقایی» در یک بعد ازظهر دم کرده تابستان کاشان برگزار نمایند تا این صنعت را از زوایای بیشتر و بهتری به تماشا بنشینند و به تماشا بگذارند.
میزبانی هدفمند و شایسته
بزم همایش به زیبایی آراسته است، از انتخاب «خانه نگین» که با معماری ویژه و سنتی خود معرف خصلتهای معماری و فرهنگی و طبیعی اقلیم کاشان است و لاجرم یکی از مولفههای عینی جاذبههای گردشگری، و حسن انتخاب و ظرافت برگزارکنندگان را در نظر اول منعکس میکند، تا دیگر مصادیق همایش که با وسواس طراحی و انتخاب شدهاست.
هنگام ورود، با ظرافت خاصی تلاش میشود قابلیتها، ظرفیتها و پتانسیلهای میهمانان را به دقت سنجه کنند، این را میتوان از فرمهای اطلاعات شخصی که حین ورود از شغل، میزان تحصیلات، و راههای ارتباطی میهمانان پر میشود، از یکطرف، و از اهدای پوشهٔ پر و پیمون حاوی بروشورها و تصویرهایی که گروههای میزبان را با دقت و زیبایی معرفی نموده است رصد کرد.
همایش راس ساعت۳۰: ۱۸ با تلاوت آیاتی از کلامالله مجید توسط قاری روشندل آقای «کشوییزاده» از جمله روشندلان و نابینانیان کاشان، آغاز میشود و پس از پخش سرود جمهوری اسلامی، خانم «محسنی» مدیر هنرستان «محسنی آراسته» که یکی از بهانههای برگزاری همایش، گشایش و آغاز فعالیت رسمی هنرستان آنها میباشد و ضمنا برای اولینبار در کاشان، در رشتهی گردشگری، هتلداری، و خدمات غذایی دانشآموز میپذیرد به میهمانان خوشآمد میگوید.
حالا نوبت مجری است که طرج بحث نموده و ضمن معرفی سخنرانان از آنها برای سخنرانی دعوت کند. همه چیز و همه سفرها البته همیشه بر وفق مراد و رضایت انسان نیست. و از آنجمله خبری که مجری برنامه از شروع سفر آخرت ناگهانی برادر بانو «غنی» از سخنران مراسم میدهد که صبح امروز اتفاق افتاده و سخنران محترمه به علت عزادار شدن نتوانسته در همایش حضور داشته باشد و البته با عذرخواهی آقای «رضوانیان» مجری و مدیر خانه «نقلی» یکی از میزبانان همایش.
هیچ چیز جذابتر از انسان نیست
دکتر «ناصر کرمی» عضو هیئت مدیره انجمن علمی گردشگری ایران، یکی از سخنرانان همایش است که ضمن سخنان کوتاهی پس از آنکه هنرستان گردشگری «محسنی آراسته» را اولین هنرستان در این حوزه در ایران معرفی میکند، به عناصر و جاذبههای گردشگری اشاره و اعلام میکند «هیچ چیز جذابتر از خود انسان برای موضوع گردشگری نیست.»
وی سپس مولفههای اصلی انسانی در حوزه گردشگری را برشمرده و از گویشهای محلی و بومی، آداب و رسوم و سنتهای بومی و اقلیمی، پوشاک محلی، تغذیه بومی، و موسیقی بومی و… به عنوان اصلیترین عناصر مورد توجه در گردشگری و فرهنگ نام میبرد.
«کرمی» اشاره میکند که؛ گردشگر از نقاط دیگر به کاشان نمیآید، تا «هویت» کلیشه شده شهر خودشان را ببینند، بلکه آنها برای مشاهده و تفکر در آثار و هویتهای اصیل و بومی منطقه کاشان یا هر نقطه دیگری دست به سفر میزنند. با این اشاره وی یکی از وظایف اصلی فعالین فرهنگی را تلاش برای «جلوگیری از تخریب هویت بومی و احیای بافتهای بومی و سنتی» معرفی میکند، که به اعتقاد وی، متاسفانه نه تنها در سازمانهای مسؤل و از جمله شهرداریها ارادهای برای احیای آنها وجود ندارد، بلکه برعکس تلاش آنها برای تخریب بناهای بومی و بافتهای تاریخی و ساختنبناهای مدرن به جای آنست و برای اینکار تسهیلات نیز پرداخت میشود. رفتاری که نهایتا به «هویتباختگی» و «اضمحلال هویت» بومی و تهدید توریست منجر میشود.
کرمی معتقد است؛ توریست پول میدهد که هویت و تاریخ بخرد. و این هویت و تاریخ با حفظ معماری کهن و عناصر اصلی هویت بومی و اقلیمی میسر میشود.
پس از سخنان دکتر «کرمی» اجرای آهنگ «ای ایران ای مرز پرگهر» با سنتور، توسط دوشیزه «مهدیه بختیاری» عضو توانیاب موسسه خیریه «کاشانه مهر» که با ویلچر روی سن آمده، با تشویقهای ممتد حاضرین مشایعت میشود و بلافاصله «آرش نورآقایی» فعال عرصه گردشگری و دیگر سخنران همایش برای سخنرانی دعوت میشود.
کاشان قابلت تبدیل شدن به قطب گردشگری را دارد
«نورآقایی» چند کلیدواژه در حوزه گردشگری را معرفی و سخن خود را با کلیدواژه «سفر» آغاز مینماید.
وی اشاره میکند: وقتی بتوانیم «اتفاق سفر» را به عنوان یک «هنر» نگاه کنیم، به آسانی کلیدواژه جدید «هنرستان گردشگری» را پیدا میکنیم.
«نورآقایی» با اشاره به اینکه، کاشان قابلیت تبدیل شدن به قطب گردشگری ایران را دارد، از مخاطبین خود میپرسد، چه کسی میداند، کاشان چند اثر ثبت شده جهانی دارد؟ و پاسخهایی که به «باغ فین» اشاره دارد گره گشا است و او بلافصله سخن را به گرههای ارزشمند و بینظیر قالی کاشان و نقشههای منحصر به فرد آن کشانده و ابراز تاسف میکند از آنکه این برند جهانی که سالها به نام کاشان در دنیا شناخته میشد، به دلیل عدم توجه به تصرف دیگر کشورهای درآمده و کیفینت و اعتبار آن لطمه خوردهاست.
وی از «ناصر خسرو» «امام محمد غزالی» و «بوعلیسینا» و «مولانا» به عنوان بزرگترین حکمای ایرانی یاد کرده و کلیدواژه «حکیمگردشگر» را ضمن اشاره به تفاوت «گردشگر» و «مسافر» توضیح میدهد و اشاره میکند که همه عمر حکمای مطرح ایرانی به سفر توام با تدبر و تفکر سپری شدهاست. «نورآقایی» «حکمت» را رویکرد فرهیخته شده «گردشگری» معرفی مینماید. رویکردی که آغاز سیر و سلوکی معنوی برای کشف انسانی است، که به گفته دکتر «کرمی» موضوع اصلی «گردشگری» است.
همایش لحظاتی مانده به ساعت ۲۱ پس از نمایش چند عکس و اسلاید از معماری نجیب بخشی از روستاهای کاشان که به بیتوجهی گرفتار آمده پایان مییابد.
سلام, من هنرجوی رشته گردشگری توی هنرستان محسنی آراسته هستم!!! خیلی خوشحالم که توی این مدرسه دارم ادامه تحصیل میدم و واقعا بهترین مدرسه است!!! و خانم محسنی آراسته بهترین مدیر هستن,از همه کسانی که کمک کردن تا این هنرستان تاسیس بشه نهایت سپاس رو دارم! ممنون