کاشان نیوز – علی خالویی*: سیدابراهیم نزلآبادی، عضو کارگروه آب کمیته محیطزیست مجمع تشخیص مصلحت است، شانزده روز مانده به انتخابات هشتمین دوره ریاست جمهوری ایران، سیزده پرسش در حوزهی آب، محیطزیست و کشاورزی از نامزدهای محترم ریاست جمهوری نموده بود.
سیزده پرسشی که حاکی از سیزده ابرچالش ایران معاصر است در حوزههای آب، کشاورزی و محیطزیست؛ البته سیزده سؤالی که هیچگاه به جوابی نیز منتج نشد.
ازآنجاکه نماینده شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل بهعنوان وزیر پیشنهادی جهادکشاورزی به مجلس معرفی شده است، فارغ از تمام حواشی این انتخاب، (از اعلام نارضایتی و ناخرسندی شهروندان حوزه انتخابیهی ایشان به لحاظ ترک وظیفه نمایندگی کاشان و آران و بیدگل تا دو شهری به قدمت کاشان و آران و بیدگل که باید حداقل دو سال بدون وکیل در مجلس شورای اسلامی باشند)، این سؤالات جدی را میشود از وزیر پیشنهادی جهادکشاورزی دولت سیزدهم پرسید.
ساداتینژاد، بهعنوان وزیر پیشنهادی و معرفیشده به مجلس بر وزارت جهاد کشاورزی، چه رویکرد و برنامهی درباره این ابر چالشهای حوزه آب و محیطزیست چه بهعنوان وزیر جهاد کشاورزی، چه بهعنوان وزرای تأثیرگذار در این بخش آب و محیطزیست، دارند و یا خواهند داشت؟
توضیح اینکه اینجانب، عین سیزده سؤال نویسنده را، در اینجا میآورد. بدون هیچگونه دخل و تصرفی:
١-راهکار دولت شما برای برخورد و مدیریت پدیدههای جدی هیدرولوژیکی (خشکسالی و سیل) در کشور چیست؟
۲-راهکار دولت آینده برای ایجاد سیستم شفاف پایش و بیلان قابلاطمینان منابع آب و رسیدن به عدد واقعی آب قابلبرنامهریزی در بخشهای مختلف کشور چیست؟
۳-میزان قابلقبول برداشت از آبهای تجدیدپذیر کشور در دولت شما چقدر است؟ آیا همچنان بیش از ۸۰ درصد این منابع را برداشت و مصرف میکنید؟
۴-چه راهکاری برای تأمین اعتبار طرحهای نیمهتمام در این حوزه دارید؟ آیا تمام طرحهای موجود ازجمله طرحهای انتقال آب و شیرینسازی آب را با همه مشکلات زیستمحیطی و اقتصادی به اتمام میرسانید؟
۵-نحوه برخورد دولت شما با «سند ملی آمایش سرزمین» که بهتازگی به تصویب رسیده است، چگونه است؟
۶- با توجه به کمآبی و خشکسالیهای اخیر، راهکار شما برای مدیریت مناقشات آبی محلی و منطقهای در کشور چیست؟
۷-به نظر شما چه میزان از حدود ۲۵ تا ۳۰ میلیارد مترمکعب هدر رفت آب در بخش کشاورزی قابل کاهش است و راهکار ارتقای بهرهوری در کشاورزی چیست؟
۸- آیا برای کاهش ضایعات کشاورزی که منجر به اتلاف حدود ۱۳ میلیارد مترمکعب آب میشود، برنامهای دارید؟
۹- راهکار دولت شما برای کاهش هدر رفت آب در بخش شهری و استفاده از ظرفیت بالقوه بیش از یک میلیارد مترمکعبی آن چیست؟
۱۰- راهکار دولت آینده برای کاهش مصرف آب در شهرها و تضمین تأمین آب شرب مردم در سالهای پیشرو چیست؟ الگوی مصرف هدفگذاری شده برای بخش شهری ازنظر دولت شما چگونه است و چطور به آن خواهید رسید؟
۱۱-راهکار دولت شما برای ارتقای سیستم جمعآوری و تصفیه پساب شهری در کشور و استفاده از ظرفیتهای بالقوه این بخش (در حدود ۲.۲ میلیارد مترمکعب) در کاهش برداشت از منابع و بازگردانی برای استفاده مجدد، چیست؟
۱۲- آیا دولت شما برای تأمین حداقل حقابه محیطزیست در کشور که حدود ۱۱ میلیارد مترمکعب است، راهکاری دارد؟
۱۳-با توجه به همزمانی تدوین و اجرای برنامه هفتم توسعه کشور با دولت شما، چگونه چالشهای حوزه آب را در آن بهصورت عملیاتی دنبال میکنید؟
ممکن است در بدو امر تصور شود برخی موارد فوق، هیچگونه ارتباط کاری و قانونی با حوزه عملکرد وزارت جهاد کشاورزی نداشته باشد، ولی ازآنجاکه آب یکی از اصلیترین فاکتورهای «توسعه پایدار» یک جامعه است و مدیران جهاد کشاورزی میتوانند نظرات تأثیرگذاری پیرامون موضوعات بالا داشته باشند، لذا رویکرد رأس هرم این وزارتخانه، طبیعتاً خواهد توانست تأثیرگذاری فراوانی بر حصول توسعه پایدار این مرزوبوم، داشته باشد.
—————–
* کارشناس حوزه منابع طبیعی
دیدگاه شما