پاسگاه محیط بانی حافظ محیط زیست و خواست مردم برزک است
– سعید غلامیان –
خبرهای راجع به مخالفت عده ای از مردم با ادامه کار پاسگاه محیط بانی برزک هر روز رنگ جدیدی به خود می گیرد.و متاسفانه آسیب زدن به اموال دولتی نیز در این بین دیده می شود.اقدامات قضایی هم که با ورود دادستان کاشان صورت گرفته بعلت عدم توجه به ریشه یابی مسائل جز بدبین تر شدن اهالی برزک نتیجه دیگری در پی نداشته است.
وقتی سعی کردم با آقای محمدی بخشدار بخش برزک در این رابطه صحبت کنم وی گفتگو را به یکساعت بعد موکول کرد اما یکساعت بعد دو بار تماس من را جواب نداد.این رویه ای است که فرماندار محترم کاشان و زیر مجموعه ایشان بعنوان نماینده دولت مرکزی در شهرستان ویژه کاشان در برابر رسانه پیش گرفته اند.بگذریم.
همانگونه که بخشداربرزک درگفتگوی قبل خبر داده بود،هفته گذشته جلسه ای در شهر برزک تشکیل گردید که موضوع آن پاسگاه محیط زیست بود.جلسه ای که نماینده ای از شورای شهر برزک در آن حاضر نشده بود.و نتیجه ای هم از آن جلسه برای عموم منتشر نشد.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
در این رابطه از رئیس شورای اسلامی شهربرزک «حجت الاسلام فرقانی» سوال کردم:
– چرا در این جلسه عضوی از شورا حاضر نبوده؟
در بعضی این جلسات اعضاء شورا بوده اند اما درمورد جلسه گذشته من در خاطرم نیست که دعوت کرده باشند.
– کلاً نظر شما در این مورد چیست؟
عرض به حضورتان که محیط زیست مقداری بی تدبیرانه وارد عمل شده .بلاخره هر قانونی قرار است اجرا بشود باید نفعش به مردم برسد و ما نباید مردم را نادیده بگیریم. و شورا چکیده مردم است. کاش محیط زیست قبل از اینکه تصمیم بگیرد تابلو بزند و جایی را اجاره کند و مامورشان اخبار بی سرو ته به مردم بدهد و این اوضاع را به بار بیاورد، یک جلسه ای میگرفت و برای بستر سازی با اعضاء شورا هماهنگ می کرد.اینها بدون توجه به این مسائل اقدام کرده و مامورشان هم با اخباری که معلوم نیست مستند هست یا نه ایجاد رعب و وحشت کرده و مردم هم از اینکه ترسیدند زمین هاشان از بین برود و مناقع شان در خطر بیافتد مقاومت کرده که متاسفانه به بحث کندن تابلو کشیده که ما آنرا محکوم کردیم و به مردم هم گفتیم که اعتراض مسالمت آمیز اشکالی ندارد اما این،کار جالبی نیست.
علی ایحال محیط زیست بد وارد شد. محیط زیست که تجربه موته را داشت باید به شکلی دیگر عمل می کرد.
– شایعاتی وجود دارد که ماموران محیط زیست رفتار بدی داشته اند این اخبار تا چه حد صحت داشته؟
من دقیق نمی دانم، گزارشی به من دادند که سر دوراهی برزک ماشینهایی را بازرسی کرده اند و من هم گفتم یکی دو مورد از ماشینهایی که بازرسی شده اند شماره اش را بیاورید یا صاحبان آنها را معرفی کنید تا ما تحقیق کنیم .اما تا حالا کسی نه شماره ای و نه آدرسی نداده.
اما آن کارمند کی بوده که گفته زمینهای شما را می گیرند و جلوی صحرا را زنجیر می زنند و برداشت گردو هم با ید در یک روز توسط همه مردم انجام شود و بعضی ها هم پیاز داغ آنرا زیاد کرده اند.
یا خبری که شنیدم دریکی از جلسات یکی ازماموران گفته بود ما به استناد نامه89/08/28 یا 88 شورا اینکار را کرده ایم، که نیت اختلاف اندازی بین مردم و شورا داشته اند که مردم مقابل شورا قرار بگیرند که خوشبختانه ما درتمامی نامه هایمان این کلمه را ذکر کرده ایم که «بیایید جلو شکار بی رویه را بگیرید» ما دقیقاً در نامه هایمان همین کلمه را داریم. و کسی نمی تواند سوء استفاده کند و بگوید که شورا گفته بیاید طرح به این گسترده گی را اینجا پیاده کنید. این طرح هر منافعی دارد خوب هست یا بد مناسب برزک نیست چون قسمت اعظم برزک کوه است وهمواری کم دارد و این هم اگر بخواهند از مردم بگیرند مردم را محصور کرده اند.
و باعث تاسف است که اقای قهرمانی هم در نماز جمعه گفته بود اگر مثلاً جلو کشاورزی گرفته بشود در عوض صنعت توریسم وارد می شود.یعنی واقعاً کشاروزی که یک ریشه سنتی و قدیمی در تاریخ برزک و تاریخ بشر دارد بگذاریم کنار،صعنت توریسم که همراه خودش خیلی ازمسائل ضد فرهنگی را وارد می کند وخیلی از مسائل خوب ما را تخریب کرده و میبرد می تواند جوابگوی زندگی و معاش مردم باشد .من نمی دانم که این سخن چقدر کارشناسی شده است که در تریبون نماز جمعه برای نمازگزاران ایراد شود. همین سخن باعث شد که همین نماز جمعه تمام نشده مردم قیام کرده و متاسفانه اعتراض کردند.
ولی اعضا شورا حرفشان حرف مردم است .ما که نمی توانیم فرا فکنی کنیم و بگوییم که نه حرف مردم نباشد.
– نظر شورا در مورد وجود پاسگاه محیط بانی چیست؟
به این شکل موافق نیست اما درمورد ممانعت از شکار غیر قانونی همه مردم موافق هستند.ولی این طرحی که پیاده شد مثل موته که حیات وحش بر حیات انسانها ترجیح داده شود این مخالف اصل قرآنی هم هست.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
با تمام این اوصاف در این جلسه ای که هفته گذشته در برزک تشکیل گردید مسئولان محیط زیست شهرستان برای کاهش تنش و توضیح اقدامات محیط زیست در برزک تلاش کردند ولی از این جلسه خبری به بیرون نرسید و کسی از گفتگوها باخبر نشد.من چند تن از دامداران که در جلسه حاضر بودند را دیدم و از ایشان پرس و جو کردم.اما آنها هنوز وحشت ناشی از رها شدن حیوانات وحشی را در مراتع برزک باخود داشتند و مذاکرات آن جلسه ایشان را متقاعد نکرده بود.
با اداره محیط زیست کاشان تماس گرفته و خواستار توضیح و خبر رسانی در این مورد شدم. با گفتاری متین عذر خواستند و همچون دفعه قبل عدم قبول مصاحبه تلفنی را متذکر شدند و من حضوراً به اداره محیط زیست کاشان رفتم.
با خوشرویی مرا پذیرفتند اما از مصاحبه با سایت اینترنتی عذر خواستند! بنابراین تصمیم گرفتم این مصاحبه را به نام ماهنامه جوان کویر و برای جوان کویر بگیرم.و همزمان با انتشار در تارنمای روزنامه کاشان برای انتشاردر اولین شماره ماهنامه نیز گذاشتم.
ماحصل این گفتگو را با مهندس قهرمانی ریاست اداره محیط زیست کاشان می خوانید:
– مشکلاتی بین اداره محیط زیست و مردم در برزک بوجود آمده است علت را چه میدانید؟
کل این مباحث برمیگردد به یکسری سوء برداشت از وظایف سازمانی ما .عده ای خواسته یا ناخواسته شایعاتی را درست کرده اند مثل رها سازی گرگ قلاده دار یا باطل کردن پروانه چرا یا جلوگیری از ورود اشخاص به مراتع یا تصرف املاک شخصی که بعضی ها از روی نادانی یا با غرض این مسائل را انتشار داده اند و بعضی ها خواسته یا ناخواسته به اینها دامن زده اند.
فرضیه ما این است که کسانی که از استقرار محیط زیست در برزک متضرر میشده اند باعث شده اند که مسایلی اینگونه پیش بیاید. توجه کنید که محل کنونی استقرار پاسگاه محیط بانی مشرف به سه دره که مسیر شکارچیان متخلف می باشدقرار گرفته. خوب چه کسانی از استقرار محیط بانی در این نقطه آسیب می بینند مردم عادی یا شکارچیان متخلف؟
– ایا واقعاً پاسگاه محیط بانی تعطیل شده؟
خیر بعلت حساسیت بوجود آمده و مسایل امنیتی موقتاً افراد پاسگاه به مقر محیط بانی در کاشان منتقل شدند اما فردا بازگشتند.پاسگاه زیر مجموعه ارگان دولتی است و تعطیلی در کار نبوده متاسفانه انعکاس این مسئله درست نبوده
– ضرورت پاسگاه محیط بانی در برزک برای چیست؟
منطقه حفاظت شده قمصر و برزک در سال 89 از طرف شورای عالی محیط زیست که ریاست آن با رئیس جمهوری می باشد تصویب شده که بر اساس استانداردهای جهانی ده درصد هر سرزمین و کشور و منطقه باید تحت حفاظت محیط زیست قرار گرفته و رستنی ها و طبیعت باید دست نخورده باقی مانده و دور از دست اندازی انسان باشد و حفاظت بشود تا نماد کلی منطقه باشد ونمونه ای از محیط زیست به شکل اصلی باقی بماند. مثالی میزنم در شمال منطقه ای به نام دشت ناز …..که از 40 -50 سال پیش تحت حفاظت قرار گرفته آن هم به خاطر حفظ گونه گوزن زرد ایرانی تنها در آن منطقه این قسمت 55 هکتاری دست نخورده باقی مانده و حالت جنگلی خود را حفظ کرده است و این منطقه نشان می دهد که زمانی این حوالی جنگلی بوده است اما حاشیه این منطقه همه جنگلها در اثر دست اندازی انسان و تخریب بی رویه و عدم توجه به ضوابط توسعه پایدار از بین رفته است.
– جایی که منطقه حفاظت شده اعلام می شود آیا منعی برای ورود اشخاص بوجود می آورد؟
خیر به هیچ وجه. اما یک سری محدودیت هایی درراستای وظایف منطقه حفاظت شده وجود دارد مانند ورود اسلحه و شکار و بوته کنی از ریشه در این مناطق ممنوع است. ولی کلیه ضوابط منابع طبیعی اعم از حقوق و محدودیت قانونی همانگونه که بوده اجرا می شود.
– در مناطق حفاظت شده چرای دام تابع چه قانونی است؟
دقیقاً بر اساس ضوابط قانونی منابع طبیعی همانگونه که بوده است الان هم قانون توسط محیط زیست اجرا می شود و هر کس پروانه چرا دارد الان هم به قوت خودش باقی است. این را من نمی گویم بلکه قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست می گوید که حقوق اشخاص باید رعایت شود.بر طبق همین قانون در این مناطق محیط زیست قائم مقام قانونی دولت همانند منابع طبیعی می شود.
– در قوانین مربوط به مناطق حفاظت شده آیا وظایفی برای رها سازی حیوانات وحشی مانند گرگ و پلنگ وجود دارد؟
خیر اصلاً. من شدیداً این شایعه را تکذیب می کنم.چه لزومی دارد که ما گونه گرگ یا جانوری که متعلق به جایی دیگر است را در جای جدید رها سازی کنیم ؟ پایه و اساس و بنای اینکه اینجا یک منطقه حفاظت شده معرفی شده این است که گونه های حیات وحش نادر مانند کل و بز- قوچ و میش میش اینجا وجود دارد، و گرگ یکی از دشمنان این گونه ها است و رها سازی گرگ اصلاً توجیهی نداشته و خلاف اهداف ما است. نه توجیه زیست محیطی دارد و نه توجیه قانونی که ما یگ گرگ را از جایی دیگروارد این منطقه کنیم. و اگرگرگی هست متعلق به زمان قبل است و هیچگونه رها سازی از جایی دیگر به منطقه حفاظت شده قمصر و برزک وارد نشده .و اگر خلاف این موضوع ثابت شود ما خودمان مدعی هستیم و پیگیری می کنیم.که چرا حیوان وحشی از منطقه دیگری وارد منطقه حفاظت شده گردیده.
– محدوده منطقه حفاظت شده چگونه تعیین می شود ؟
یک بررسی کارشناسی انجام می شود و مسائل اکولوژیکی و زیست گاهی را دراین مسئله دخیل میکنند هم از لحاظ پوشش و هم از لحاظ حیات وحش هر جا که گونه گیاهی یا جانوری خاصی داشته یا زاد و ولد داشته باشند و بر اساس قانون این مناطق را تعیین می کنند.مناطق بکری هستند که اکثر آنها ارتفاعات صعب العبورند که مستعد برای عمران و آبادانی انسان نیستند.
– به گفته بخشدار برزک اداره کل برای تعیین این محدوده حفاظت شده تنها به تعیین این منطقه از مسیر جاده ها با جی پی اس اقدام کرده که مشکلاتی بوجود آورده است.
در هر کاری چند درصد خطا وجود دارد که قابل اصلاح است ما قبول داریم که خطای انسانی اجتناب ناپذیر است و اشکالاتی هم هست که از سال گذشته ما اقدام به بررسی و اصلاح مرزمنطقه کرده ایم، بعضی جاها باید مرز را عقب بکشیم و بعضی جاهای مستعد به محدوده اضافه شده است. که ما این کار را از 8-7 ماه پیش شروع و بزودی ماحصل کار را نهایی و برای استان ارسال می کنیم .
آنچه که مد نظر من بود این است که حریم شهرهای قمصر – برزک و کامو و جوشقان که در سه طرف این منطقه است از منطقه خارج گردد.و جاههای که مستعد کارهای عمرانی در آینده است از محدوده ما خارج می شود.
– حراست پاسگاه محیط بانی ازمنطقه حفاظت شده چه منافعی عاید مردم و منطقه میکند؟
کلاً وظایف محیط بانان ما اجرای قانون شکار وصید و حفاظت محیط زیست است،که مصوب مجلس است همراه با آیین نامه اجرایی آن. و پاسگاه و ماموران ملزم به اجرای این قوانین هستند ، مانندجلوگیری از شکار غیر قانونی. مثلاً در حالی که فکر می شد نسل گوزن زرد ایرانی به علت شکار بی رویه منقرض شده حدود 50 سال پیش گله ای از آنها مشاهده شد و با زحمت فراوان این گونه حیات وحش را از خطر انقراض نجات دادند در مورد سایر جانوران نیز همین طور است اگر طبیعت حفظ نشود برای فرزندان و نسلهای بعد خود باید کل و بز و قوچ و میش را در عکسها به آنها نشان دهیم
در هر اکوسیستم گوشتخوار ، گیاهخوار و گیاه موجودات ریز مواد غیر زنده وجود دارد که اتحاد و انسجام کلی دارند که هرکدام از آنها اسیب ببیندند باعث تاثیر پذیری کل اکوسیستم می شود.
و از طرفی یک منطقه دست نخورده باعث می شود که توریست ها را به منطقه بکشاند که بیایند طبیعت را ببینند مانند کشورترکیه که از این راه درآمدهای فراوانی بدست آورده اند .
در این منطقه شرایط مهیا است و در جهان صنعت توریسم الان بالاتر از صنعت نفت مطرح است.و ورود توریست خرجی هم ندارد اینها دنبال خود فرصتهایی را وارد می کند،آنجا را رونق می دهند و تبلیغی کم هزینه برای منطقه است که یک توریست برای چندین نفر تعریف میکند که بهترین راه هم هست ،
در مورد این مناطق هم توریست خواهان این است که به جاهایی برود که بکر و دست نخورده است .الان به هزینه دولت این منطقه حفاظت می شود و در آینده حضور توریست ها به تبع این حفاظت اجتناب ناپذیر است که با فرهنگ شهر برزک ، قمصر و جوشقان و کاموآشنا می شوند از محصولات برزک مانند گلاب و دیگر صنایع دستی استفاده می کنند و این خودش درآمدی اضافه بر درآمد ها می شود و علاوه بر منافع معنوی منافع مادی هم شامل منطقه می شود.
– شما فکر نمی کنید مشکلی که در برزک ایجاد شده از زیاده روی بعضی از محیط بانان ناشی شده است؟
من قبلاً هم اعلام کرده ام که اگر مشکلی از ناحیه ماموران بوده باید منعکس می شد. من تا آن زمان یک گزارش از برخورد بد و خلاف ماموران دریافت نکرده ام.من وجود این رفتار را نه تایید می کنم و نه رد می کنم اما سوال من این است که چرا منعکس نشده است؟حتی به بخشداری هم گزراش نشده است بایستی این منعکس میشده است تا با مامورانی که گفته می شود تخلف کرده اند برخورد شود. مسلماً ما بازیدها و بازرسی های خود را داشته ایم اما گزارشی از تخلف نداشته ایم.
باید توجه کرد اولین پاسگاه محیط بانی کاشان در برزک ایجاد شده است و علت آنهم درخواستهای مکرر اهالی برزک است که کتباً وشفاها از ماخواسته اند و از حضور شکارچی ها در این منطقه ناراضی بودند.علی رغم اینکه درخواستهایی از جاهای دیگر هم داشته ایم بعلت زیادتر بودن درخواستهای برزک و همراهی مسئولان که دراین مسئله با ما همگام بوده اند اولویت را به برزک داده ایم.
– در کل شهرستان کاشان چند منطقه حفاظت شده داریم؟
درکل شهرستان کاشان یک منطقه حفاظت شده برزک و قمصر را داریم و در کل استان 10 منطقه داریم و اینجا منطقه ای خاص و قابل توجه است که اگر از آن حفاظت نشود بعدها همه پشیمان خواهند بود از نظر استانداردهای جهانی 10 درصد هر سرزمینی باید حفاظت شود و اگر بخواهیم استاندارد را رعایت کنیم برای منطقه حفاظت شده قمصر و برزک دو پاسگاه دیگر به همراه حداقل 20 نیروی اجرایی دیگر نیاز داریم .
– از شما برای اختصاص این وقت برای مصاحبه تشکر میکنم.
دیدگاه شما