کاشان نیوز– فهیمه استادیان: فصل بهار و تابستان مثل برق و باد گذشت و پاییز برگریز هزار رنگ از راه رسید و فردا چهارشنبه اول مهرماه ۱۳۹۴ هجری خورشیدی است و ساعت ۱۱:۵۱ بهوقتایران «اعتدال پاییزی» روی میدهد و وارد فصل پاییز میشویم. تغییر فصل شاید یک اتفاق ساده به نظر برسد؛ اما ازنظر علمی برای آن دلایلی وجود دارد. آیا تابهحال واژه اعتدال بهاری و پاییزی را شنیدهاید؟
اعتدال زمانی رخ میدهد که طول شب و روز برابر میشود. در نقطه اعتدال پاییزی که حدود اول مهرماه است، خورشید از صفحه مداری زمین یا استوای آسمان عبور مینماید. در این نقطه محور چرخش زمین نه به سمت خورشید مایل و نه از آن دور است. در نجوم اعتدالین به لحظهای گفته میشود که خورشید از دید یک ناظر زمینی از صفحه استوای سماوی میگذرد. برای بهتر درک کردن استوای سماوی تصور کنید یک کرهی بزرگ به نام کره سماوی زمین را احاطه کرده است. استوای سماوی دایره عظیم دیگری که تصویر استوای زمین بر روی کره سماوی است. همانطور که استوای زمین آن را به دو بخش تقسیم میکند استوای سماوی، آسمان را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم میکند. دایره البروج هم مسیر حرکت ظاهری خورشید در آسمان است.
نقطههای اعتدالی تنها زمانهایی هستند که در آن زمانها نقطهای بر روی سطح زمین که مرکز خورشید دقیقاً بالای سر آن است بر روی خط استوا قرار میگیرد. این نقطه در اول بهار به سمت نیمکره شمالی زمین حرکت مینماید و در اول پاییز به نیمکره جنوبی میرود. درواقع انحراف محور زمین در اول فروردین و اول مهر تأثیری بر چگونگی تابش نور خورشید ندارد و هر دو نیمکره شمالی و جنوبی زمین به یک اندازه نور خورشید را دریافت میکنند. در این دو روز، در همه جای زمین، طول روز و شب مساوی و برابر ۱۲ ساعت است. به این دو روز اعتدال بهاری و اعتدال پاییزی میگویند. زمانی که در نیمکره شمالی اعتدال بهاری است، در نیمکره جنوبی اعتدال پاییزی است و بالعکس.
علاوه بر اعتدال بهاری و پاییزی دو انقلاب تابستانی (اول تیرماه، طولانیترین روز سال) و انقلاب زمستانی (اول دیماه، طولانیترین شب سال) هم به دلیل انحراف محور زمین اتفاق میافتد. روز اول تیرماه به دلیل متمایل شدن قطب شمال (بهاندازه ۲۳/۵درجه) بهسوی خورشید، نور خورشید فقط به برخی از سرزمینهای نیمکره شمالی عمود میتابد. این روز طولانیترین روز در نیمکره شمالی است و به آن انقلاب تابستانی میگویند. روز نخست دیماه قطب شمال بهاندازه انحراف محور زمین (بهاندازه ۲۳/۵ درجه) از خورشید دور است و نور خورشید به هیچ نقطهای از نیمکره شمالی عمود نمیتابد. این روز کوتاهترین روز در نیمکره شمالی است و به آن انقلاب زمستانی میگویند؛ بنابراین زمانی که در نیمکره شمالی انقلاب تابستانی است، در نیمکره جنوبی انقلاب زمستانی اتفاق میافتد.
با درود فراوان و کنکاشی که برای فرا آوردن این آگهی های سودمند وستایش آمیز کرده اید و یک پیشنهاد که دارم اینست که دانش ستاره شناسی که از زمانهای بسیار دور در ایران پاگرفته تینکه واژه های بکار برده شده گمان عربی بودن انرا بر می انگیزد میشود بجای اعتدال ،برابری به جای سماوی،،آسمانی و بجای انفلابین بازگشت تابستانی و زمستانی و به جای دایره البروج دایره پیکره های آسمانی و به جای منظومه شمسی سامانه خورشیدی را بکار برد با سپاس
با سپاس از یادآوری و توجه شما. اما به یاد داشته باشیم که هرگاه کلمه یا اصطلاحی وارد زبانی شد به قوت آن زبان کمک کرده باعث سهولت ارتباط میگردد. فراموش نکنیم که وقتی بار معنایی به یک کلمه یا اصطلاح داده میشود باعث روانی و آسانی گفتگو هم میشود و وقتی در یک زبان کلمه یا اصطلاحی رایج میشود این را باید بعنوان نقطه قوت زبان پذیرنده دانست نه زبانِ دهنده... . اما در هر حال گسترش و باروری زبان پارسی باید یکی از کارکردهای فرهنگ ایران و ایرانی باشد تا این زبان به جایگاه گذشته و بلند خود که یکی از زبان های مطرح بین المللی بود بازگردد.
عالی بود مخصو صا برای پنجمی ها
ممنون از مطالب مفیدتون
بسیار جالب بود ممنون از مطالب مفیدی که ارائه میدید.