کاشان نیوز ــ سید امیرحسین نیکوکار*: صنعت گردشگری در جهان امروز به عنوان یکی از پردرآمدترین منابع مورد توجه دولتها و کشورهاست. اشتغالزایی بالا، مبادلات فرهنگی، بازدهی سریع و عدم تخریب محیط زیست، ازجمله مزایای این صنعت در مقایسه با سایر صنایع است. متاسفانه در سالهای اخیر سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به عنوان متولی اصلی این صنعت دچار حاشیههایی از جنس سیاستزدگی و جابجایی مکرر مدیران ارشد شده و این در حالیست که گردشگری در منطقه خاورمیانه با رشدی سریع روبهروست.
در سند چشمانداز ۱۴۰۴ کشورمان نیز جذب سالانه ۲۰ میلیون گردشگر خارجی برنامهریزی شده است.
خوشبختانه کاشان در طول دهه گذشته گامهای خوبی در زمینه گردشگری برداشته است. اتصال کاشان به بزرگراه اصفهان – تهران در دهه هفتاد، خریداری و مرمت تعدادی از خانههای ارزشمند تاریخی و نیز برگزاری چندین دوره جشنواره در ایام گلابگیری در کنار تبلیغات مناسب این برنامهها در رسانههای جمعی موجب شد تا کاشان به عنوان یکی از قطبهای گردشگری کشور حرفی برای گفتن داشته باشد.
اما در دنیای پرشتاب و توسعه امروز نباید به داشتهها اکتفا کرد و غافل ماند تا دیگران گوی سبقت را از ما بربایند.
این روزها مصادف با ایام انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا است و شایسته است تا بررسی سوابق و برنامههای کاندیداها به عنوان مطالبه عمومی از سوی مردم پیگیری شود. پیشنهاداتی که در ادمه این نوشتار میآید حاصل تجربیات نویسنده در مقام یک راهنما و فعال گردشگری در منطقه کاشان است که امید میرود مورد توجه داوطلبین امروز و منتخبین فردا قرار گیرد.
الف- مردمی کردن گردشگری: همه ما سالهای نه چندان دور را بخاطر میآوریم که روستاهای اطراف کاشان بهدلیل فقدان امکانات و کاهش درآمد روستائیان شاهد مهاجرت اهالی آن به کاشان و شهرهای بزرگ بود. تجربه موفق برگزاری جشنواره گل و گلاب موجب شد تا شریک شدن یا به تعبیر بهتر مردمی شدن گردشگری در منطقه کاشان اتفاق بیفتد و این امر ضمن معکوس کردن روند مهاجرت باعث توسعه و افزایش سطح درآمد و به تبع آن امکانات مناطق یاد شده گردد.
ب- افزایش دامنه فصل گردشگری منطقه: فصل گردشگری منطقه کاشان منطبق بر فصل اول سال شمسی است. این در حالیست که در سایر ایام سال برنامه و تبلیغی برای جذب گردشگر نداریم. برگزاری جشنوارههای فصلی و یا موضوعی (مانند انار و طالبی) و نیز استفاده از ظرفیتهای گردشگری کویر میتواند در افزایش دامنه فصل گردشگری منطقه کاشان اثر قابل توجهی داشته باشد.
ج- گردشگری مذهبی: کاشان ما توفیق دارد در طول تاریخ به عنوان پایگاهی برای شیعیان اهلبیت علیهماالسلام از یک سو میزبان حضرت «سلطانعلیبن امام محمدباقر» (ع) باشد و از سوی دیگر به عنوان دارالمومنین مفتخر شود. جذب گردشگر مذهبی و زیارتی نیازمند تبلیغ و اطلاعرسانی مناسب دارد تا تجربه شهرهای زائرپذیری چون قم و مشهد و شیراز تکرار شود.
د- آموزش همگانی: یقیناً هرچه افکار عمومی در مسئلهای روشنتر و آگاهتر باشد، پیشرفت آن موضوع با وفاق و همدلی بیشتری صورت خواهد گرفت. علیرغم اقدامات خوب و ارزندهای که تاکنون صورت گرفته است، اما بیراه نیست اگر بگوییم غیرکاشانیها بیشتر از کاشانیها از آثار تاریخی و دیدنی شهرمان بازدید کردهاند و شناخت اغلب شهروندان منحصر به اطلاع از آدرس این آثار ارزشمند است! بهجاست با طراحی برنامههایی خاص، زمینه بازدید عموم شهروندان از آثار تاریخی کاشان فراهم آید تا با افزایش سطح اطلاع آنان به توسعه گردشگری از طریق تبلیغ فرد به فرد کمک شود.
ه- تاکید بر مزیتهای نسبی: جهان امروز بدلیل توسعه رسانهها و ابزارهای اطلاعرسانی به مثابه یک دهکده است و این امر موجب میشود تا هرگونه حرکت و اقدام مورد تقلید دیگران قرار بگیرد. نمونه این ادعا برگزاری جشنوارههای گلابگیری در سایر مناطق ایران است. لذا در این محیط رقابتی میبایست با بهرهگیری از مزایای نسبیمان از شهرهای دیگر عقب نیفتیم. مزایایی چون قرار داشتن بر سر شاهراه مواصلاتی کشور، برخورداری از اقلیمهای متفاوت کویر و کوهستان با فاصلهای کم از یکدیگر، برخورداری از تعداد قابلتوجهی مراکز آموزش عالی و نیز بهرهمندی از آثار تاریخی منحصر بهفرد چون «باغ فین» که حتی در زمره آثار ثبت شده جهانی نیز قرار گرفتهاند.
و- اطلاعرسانی با استفاده از ابزارهای نوین: از کاشان و آثار دیدنیاش زیاد نوشتهاند و گفتهاند اما هنوز حضور کاشان در فضای مجازی مخصوصاً به زبانهای غیرفارسی محسوس نیست و جای وبسایتهای اختصاصی اطلاعرسانی خالی است. نهادهایی چون شورای اسلامی شهر میتوانند با اختصاص بودجهای مناسب زمینهساز اقدام در این زمینه و جذب گردشگر خارجی باشند.
بدون شک تشکیل اتاقهای فکر در زمینه گردشگری و نگاه جدی به این بخش به عنوان یکی از منابع اصلی توسعه شهر از جمله اقدامات لازم و حیاتی است که امید میرود در شورای شهر آینده به آن پرداخته شود.
*فعال گردشگری مجازی و راهنمای اسبق آثار تاریخی
دیدگاه شما