کاشان نیوز: درحالیکه خبرهای تخریب گسترده چندین خانه تاریخی در بافت قدیم شهر آران و بیدگل موجی از نگرانی و اعتراض را در کشور به راه انداخته است و این تخریب ها همچنان ادامه دارد؛ شهرداری آران و بیدگل درحرکتی جدید با مجوز شورای اسلامی این شهر قصد فروش خانهی تاریخی افتخار الاسلام دربندی عالم و هنرمند خوشنویس آران و بیدگلی را دارد. افتخار الاسلام ، عالمی است که برای پیشرفت و توسعه آران و بیدگل زحمات زیادی کشیده است او اولین کتابخانه آران و بیدگل و اولین دفترخانه ثبتاسناد و ازدواج را در آران و بیدگل تأسیس کرد وی همچنین زحمات زیادی در توسعه حرم هلال ابن علی (ع) کشید. گفته میشود خانه این عالم بزرگوار برای تأسیس مرکز اقامتی و سفرهخانه در معرض فروش قرارگرفته است.
آیا درست است خانه یک عالم دینی به سفرهخانه و مرکز فروش دیزی و قلیان تبدیل شود؟
خانم بتول شریف از نوادگان آیتالله افتخار الاسلام دربندی در تماس با کاشان نیوز با ابراز گلایه و نارضایتی خود و خانواده آیتالله افتخار الاسلام از این تصمیم شهرداری و شورای شهر آران و بیدگل میگوید: این خانه برای تأسیس سفرهخانه به فروش گذاشته میشود! حال سؤال اینجاست که خانهی یکی از عالمان و افتخارات دینی شهر که بهشرط تبدیل به مرکز فرهنگی و قرآنی واگذارشده بود، جایی برای احداث سفرهخانه است؟
به گفته خانم شریف تمام شهرها به دنبال داشتن افتخاری از گذشته خود هستند تا او را بهعنوان نماد و ارزش شهر خود مطرح کنند. حال آران و بیدگل که افتخاری چون آقای افتخار الاسلام دارد، چرا به ایشان و یادگار بهجاماندهاش احترام نمیگذارد؟
ایشان شورای اسلامی شهر آران و بیدگل را مسئول تخریب و از بین بردن ارزشها میدانند و بیان میکنند که خانه پدریشان نیز در کنار خانه افتخار الاسلام قرار داشت و قصد فروش نداشتند؛ اما به خاطر همکاری با مسئولان شهری و قول تبدیل این دوخانه به مرکز علوم قرآنی، خانه را به شهرداری واگذار کردند؛ اما خانه آنها تخریب شد و به معبر تبدیل شد، حالا هم نوبت به خانه افتخار الاسلام رسیده است.
خانم شریف این تخریب و فروش را غیرشرعی و غیرقانونی میداند و عقیده دارد این خانه بهشرط تبدیل به مرکز فرهنگی واگذارشده بود و شهرداری مالک آن نیست. بلکه تمام مردم شهر مالک آن هستند و باید احترام ارزشهای شهر را نگاه داشت. به گفته ایشان آیا درست است خانه یک عالم دینی به سفرهخانه و مرکز فروش دیزی و قلیان تبدیل شود؟ آیا درست است شهرداری بخواهد از این واگذاری، کسب درآمد کند؟ خانم شریف قصد فرزندان افتخار الاسلام از این واگذاری؛ نه نیاز مالی، بلکه جاودانه کردن یاد و نام آقای افتخار الاسلام بیان کردند و خواستار پیگیری مسئولین و مردم برای حفظ این خانه و تبدیل آن به مرکز علوم قرآنی شدند.
درحالیکه خانواده آیتالله افتخار الاسلام اعتراض خود را به شورای شهر و شهرداری اعلام کردهاند خبرها از تصویب فروش این بنای ارزشمند تاریخی که به شماره ۲۱۳ و در تاریخ ۱۸/۶/۱۳۸۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است حکایت دارد. بر اساس اطلاعاتی که به کاشان نیوز رسیده است شورای شهر در تاریخ ۳۱/۳/۹۵ طی مصوبه شماره ۸۴۲ فروش این خانه را تصویب کرده است و کمیسیون تطبیق مصوبات فرمانداری آران و بیدگل که وظیفه بررسی مصوبات شورای اسلامی شهر را دارد نیز در مهلت قانونی ۱۴ روزه به این مصوبه هیچ اعتراضی نداشته است.
نوع فضا و معماری خانه افتخار الاسلام با هیچ اقدام عمرانی شهرداری قابل مقایسه نیست
از طرف دیگر بر اساس اطلاعاتی که به کاشان نیوز رسیده مهندس سیفالله امینیان معاون سابق حفظ و احیای سازمان میراث فرهنگی کشور و از پیشکسوتان فعال در عرصه میراث فرهنگی نامهای سرگشاده به شورای اسلامی آران و بیدگل ارسال کرده و نسبت به فروش این خانه هشدار داده است.
امینیان خطاب به ریس و نایبرئیس و اعضای شورای شهر آران و بیدگل نوشته است: شهر ما علیرغم دیرینگی و قدمت فراوان ازلحاظ تعداد و آثار و بناهای تاریخی و قدیمی چندان غنائی ندارد، بهخصوص از جهت خانههای مسکونی قدیمی…
وی در بخش دیگری از این نامه با تأکید بر لزوم حفظ معدود خانههای باقیمانده در گوشه و کنار آران و بیدگل ادامه میدهد: «… خانههای ارزشمند دیگری هم درگذشته در آران و بیدگل وجود داشته که بیتوجهی یا عدم درک ارزشهای تاریخی و فرهنگی، تخریب آنها را باعث گردیده است.»
وی با برشمردن و یادآوری کردن اهمیت صنعت گردشگری و نقش آن در اقتصاد شهر به اعضای شورا نوشته است: «اخیراً شنیدم که قرار است خانه افتخار الاسلام دربندی (رحمتالله علیه) که در مالکیت شهرداری محترم قرار دارد در معرض فروش یا مزایده قرار گیرد… برای بنده این سؤال به وجود آمده است که شهرداری محترم از وجوه حاصل از فروش خانه افتخار الاسلام (دانشمند و هنرمند عالیقدر خوشنویس) چه اقدامات عمرانی و زیرساختی میخواهد انجام دهد که تأثیر آن در شهر آران و بیدگل از در اختیار داشتن خانه مذکور (بهعنوان یک پرچم فرهنگی، تاریخی و مؤثر در صنعت گردشگری) بیشتر باشد؟ وانگهی نوع فضا و معماری خانه افتخار الاسلام بهگونهای است که نگهداری و حفظ آن توسط شهرداری محترم برای شهر ما حیثیتی در بردارد که با هیچ اقدام عمرانی و اقتصادی دیگر قابلمقایسه نیست.»
چاپ آگهی مزایده فروش خانه افتخار الاسلام
درحالیکه نامه این دلسوز میراث فرهنگی در تاریخ ۲۰/۴/۹۵ به شورای اسلامی شهر آران و بیدگل رسیده است شهرداری آران و بیدگل با انتشار آگهی مزایده در دو نوبت در تاریخهای ۳۱/۴/۹۵ و ۷/۵/۹۵ در روزنامه نسل فردا این خانه را باقیمت پایه ۳ میلیارد و ۳۸۰ میلیون تومان به مزایده گذاشته است.
حال باید منتظر ماند و دید که سرانجام این اقدام غیر منطقی شورای اسلامی شهر آران و بیدگل به کجا ختم می شود و آیا پافشاری شورا بر مصوبه خود این خانه را هم به سرنوشت ده ها خانه تاریخی دیگر دچار می کند؟
دیدگاه شما