کاشان نیوز – اعظمالسادات مسعودی علوی: آیا آخرین باری که از ته دل خندیدهاید را به یاد دارید؟ در روز چند بار میخندید؟ آیا آدم خوشخنده و خوشرویی هستید یا گرفته و عبوس و به اصطلاح جدی و مبادی آداب هستید؟! پژوهشهای گوناگون در زمینه اثرات خندیدن بر جسم و روح بیانگر این واقعیت است که خندیدن سبب از بین رفتن بسیاری از فشارهای روحی و روانی شده و راندمان کاری را در افراد بالا میبرد. در کشور هندوستان برای تشویق مردم به اینکه از دلمشغولیهای روزانه خود دست برداشته، برای لحظهای هم که شده با “خنده” مشکلات خود را فراموش کنند، دست به ابتکار جالبی زدهاند و دورههایی تحت عنوان “خنده درمانی” تشکیل دادهاند. این دورهها با استقبال بسیاری روبه رو شده است.
در ایران هم مدتی است دورهها و کلاسهای خندهدرمانی به عنوان زیرشاخه فعالیت ای ورزشی مورد توجه قرار گرفته است.
کاشانیها به داشتن روحیه طنز و طنازی شهرهاند و این خلق و خو در کنار لهجه شیرین کاشی، اغلب چهرهای شاداب و خندان از آنها ترسیم کرده، برخی سیاحان و گردشگران خارجی که در دورههای مختلف از کاشان گذر کردهاند نیز در سفرنامههای خود به این روحیه اشاره کردهاند. اما این روزها خنده به عنوان یک شیوه علمی در کاشان مورد توجه قرار گرفته و یک بانوی کاشانی با ابتکار عمل خود توانسته جمع زیادی از خانوادهها را جذب کند و با خنداندن فشارهای عصبی و روانی را کاهش داده و آرامش و تعادل را به آنها هدیه دهد. «شهین طالبیان» مبتکر کلاسهای خنده درمانی در کاشان است که خبرنگار ما با او به گفتگو نشسته است.
سابقه خنده درمانی به کجا برمیگردد و آیا این شیوه پایه و اساس علمی هم دارد؟
بهرهگـیـری از ” خنده” برای درمان ناهنجاریهای فکـری و عارضـههای جـسمـی، نخستین بار نیست که به مرحله اجرا درمیآید. پیش از این در کشور ژاپن به معجزه خنده پی برده و از آن برای آرامش روح و روان استفاده نمودهاند. طی یک برنامه از پیش تعیین شده در کلاسهای خنده درمانی، برای علاقهمندان به آرامش درونی، فواید خنده به طور مبسوط، شرح داده میشود. در این راستا بر این نکته تاکید میشود که بسیاری از ما اکثر وقت خود را در محل کار سپری مینماییم، جایی که بیشترین فشار را از لحاظ کاری متحمل میشویم، بیماریهای زیادی مانند “فشار خون”، “نارساییهای قلبی”، “بیخوابی و افسردگی” حاصل فشارهای بیش از اندازهای هستند که هر کدام از ما روزانه با آنها دست و پنجه نرم میکنیم، اضطراب و استرس محیط کار و فعالیت ممکن است به وضعیت بدتر مانند اعتیاد به مواد مخدر یا تفریحات غیر سازنده منجر شود.
از اینرو، تمرین خنده به فواصل زمانی در روز باعث میشود اکسیژن بیشتری به مغز برسد و با آزاد شدن هورمونهای انرژیزا در بدن، فرد احساس آرامش بیشتری کند.
خنده درمانی از جهات مختلف بر سلامت فرد تاثیر دارد. مثلا بررسیهایعلمی نشان داده که خنده باعث افزایش سلولهای ایمنی ضد ویروس، ضد عفونت و ضد سرطان میشود، و دستگاه ایمنی بدن را تقویت کرده و میزان «ایمونوگلوبین »A را که نخستین خط دفاعی در برابر ویروسها است را افزایش میدهد.
استقبال کاشانیها از خنده درمانی چگونه است ؟
البته این شیوه به تازگی و جند ماهی است که در کاشان اغاز شده است. و با توجه به جو عموما سنتی کاشان اینگونه پدیدههای جدید در ابتدا با سردی مواجه میشود. ولی با تاثیراتی که خنده درمانی بر فرد ایجاد میکند و تبلغات سینه به سینه شرکت کنندگان، روز به روز بر تعداد مراجعین به کلاسها افزوده میشود. البته ما تبلغ خاصی برای این کار نکردهایم. ابتدا برای خانمها با دعوت از مادران و فرزندان کار را آغاز کردهایم و عقیده داریم همین دو رکن در هر خانواده میتوانند بر روی سایر اعضای خانه هم تاثیرگذار باشند و فضای خانه را متحول کنند.
در روز چقدر باید خندید؟
سعی کنید همیشه لبخند بر لبانتان باشد. دستکم پس از هر دو یا سه ساعت کار مداوم یک نفس عمیق کشیده گردن و شانههایتان را به عقب خم کنید تا به اصطلاح خستگی از تنتان بیرون برود. و تا جایی که امکان دارد با خنده ماهیچههای صورتتان را تغییر شکل بدهید. البته ما در کلاسهای خنده درمانی ریشهایتر به بحث خنده میپردازیم. خنده درمانی در حقیقت نوعی تمرکز فکری محسوب میشود که افکار انسان را از دنیای فیزیکی جدا میکند تا جایی که ذهن به هیچ چیز دیگری نمیاندیشد. تمام کسانی که از این روش استفاده میکنند، به خوبی میدانند که هنگام متمرکز ساختن ذهن، همه افکار بد و منفی از قبیل اندیشههای جرمبرانگیز، ترس، عصبانیت، حسادت و خودخواهی را میتوان از ذهن بیرون کرد و با تمرین روحیهای شاد و سرزنده همراه با گذشت و فداکاری، احترام به دیگران، دوست داشتن و محبت ورزیدن و از همه مهمتر “بخشش” را در وجود خود زنده ساخت.
افراد برای شرکت در کلاسها نیاز به پیشنیاز و ابزار خاصی هم دارند؟
نه ابزار خاصی نیاز ندارد. اعضاء کلاسهای خنده درمانی، ابتدا یکسری فعالیتهای جمعی و گروهی را با هم انجام میدهند سپس هر کدام جداگانه همان فعالیتها را به طور انفرادی انجام میدهند و با روش ای خاصی ابتدا لبخند بر لب افراد مینشیند و در نهایت با خندیدن از ته دل فشارهای عصبی و استرس خود را تخلیه میکنند. البته افراد باید بیش از هر چیز زوایای شخصیتی خود را به خوبی بشناسند و جنبههای شوخطبعی را در وجود خود شناسایی کنند. اگرچه این خصیصه در همه اشخاص به یک اندازه موجود نیست. طی فرآیند خنده درمانی به افراد آموزش داده میشود که صرف نظر از مشکلات و گرفتاریهایی که برای هر فردی در زندگی ممکن است پیش بیاید، خندیدن و خوشحالی را بخش جداییناپذیری از زندگی خود قرار دهند.
و سخن آخر شما؟
وقتی ذهن و فکر شما در آرامش کامل باشد، قطعاَ راحتتر و آسانتر میتوانید تصمیم بگیرید و با آرامش خاطر مشکلات خود را حل کنید. هر فردی دارای استعدادهای بالقوه نامحدودی است که بکر و دست نخورده باقی ماندهاند و باید در مسیر درست و با شناخت صحیح فعال شود. یکی از راههای شناخت استعدادهای خاموش در وجود انسان خنده درمانی است. یک محقق دانمارکی با الگوگرفتن ازاتاقهای “استراحت” و “استعمال دخانیات” در شرکتها و ادارات، پیشنهاد کرد اتاق هایی با نام “اتاق خنده” به اینگونه مراکز اضافه شود تا کارمندان بتوانند دست کم 10 الی 15 دقیقه را در آنجا به خندیدن سپری کنند. امیدوارم با حمایت مسئولین و استقبال مردم، شهروند، حانواده و شهری شاد، بانشاط و پرانرژی داشته باشیم.
خیلی خیلی خوبه که به فکر شادمانی مردمان سرزمین مان هستیم اما فقط با نگاهی کوتاه به تاریخ نمایش در کاشان به نمایش های شادی اور گوناگونی بر می خوریم که این روزها به فراموشی سپرده شده است و اینکه در حال حاضر هم نیروهایی هستند که بیشتر در خانه هایشان هستند تا سالن های تآتری مثلن شخصیت حسین کاشی که با بازی خوب آقای حسین حداد و خلق شده استاد محسن خسروی می باشد می تواند یکی از بهترین گزینه ها برای پخش خنده و شادمانی باشد کمی به سراغ اهالی تآتر کاشان بروید گوهرهای فراوانی هستند همچون ویحید رضا خان صادقپور و دیگر دوستان خوب باشید الهی