کاشان نیوز – سعید غلامیان: چندین سال قبل انجمن فرهنگی روزنامهنگاران و خبرنگاران کاشان با شرح وظایف «هیه و تأمین مواد و کالای موردنیاز و تدارک وسایل و ابزار کار و تلاش بهمنظور تأمین هزینههای انجمن!» با شرایطی خلاف قانون و مقررات تأسیس شد و دیری نپایید که همان نقاط ضعف باعث افزایش اختلافنظر و مشکلاتی بین فعالان عرصه خبر و رسانه در کاشان شد و سرانجام هم بدون هرگونه اقدام مثبتی به دست فراموشی سپرده شد اما خللی که در بین اصحاب رسانه ایجاد کرد هرگز فراموش نخواهد شد.
آنچه در آن زمان اتفاق افتاد نشان داد که به آن راحتی که تصور میشود با لابی و اقدامات پشت پرده مشروعیت و مقبولیت برای یک نهاد خلقالساعه به دست نمیآید و هر نهاد برکشیده از میان جامعه نیاز به حمایت و همراهی آحاد صنفی و اجتماعی دارد.
امروز هم خبر اختصاص نمایندگی خانه مطبوعات استان اصفهان به کاشان تحت عنوان یک نهاد صنفی منتشر شده است و باید توجه داشت که نمیتوان بر یک نهاد حاکمیتی عنوان مصطلح و عام صنفی را اطلاق کرد اگرچه اعضای آن متشکل از یک رسته صنفی باشند. مسلماً مقصود از این نوشته نفی حاکمیت قانون و نظارت دستگاههای قانونی نیست اما اصناف علیالاطلاق به اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول قانون نظام صنفی اطلاق میشود که بر این اساس خانه مطبوعات را شامل نخواهد شد.
باید با بررسی و توجه به موضوع و اختیارات خانه مطبوعات این قدم را برداشت و توجه کرد که اختیارات این نمایندگی برای کاشان چه اتفاقی را رقم خواهد زد.
تاکنون در یزد، رفسنجان، آذربایجان شرقی و … نمایندگیهایی از طرف استان مربوطه تشکیل شده است اما اینکه اختیارات این نمایندگیها چه اندازه است و چه مشکلاتی از خبرنگاران و فعالان عرصه رسانه را میتوانند پوشش دهند باید دید تفویض اختیار از جانب استان به چه میزانی خواهد بود.
ازجمله نیازهای اساسی جامعه رسانهای در کاشان تشکیل هیئتمنصفه (با توجه به وجود دادگاه کیفری یک) و شورایی تخصصی برای حل معضلاتی است که با شکایتهای متعدد از اهالی رسانه صورت میگیرد.
دفاع از حقوق و جلوگیری از تعدی و دستاندازیهایی که به حریم خبر و رسانه توسط اصحاب قدرت و نهادهای حاکمیتی میشود نیازمند تاسیسی است که از اعمالنظر حاکمیت به دور باشد و صرفاً حقوق صنفی فعالان عرصه خبر و رسانه را تعقیب و حمایت نماید.
سابقه خانه مطبوعات استان اصفهان در حوزه حمایت از حقوق خبرنگارانی که گذارشان به هیئتمنصفه میافتاد چندان قابل دفاع نیست و تنها شخصی که در هیئتمنصفه مطبوعات عضو بود از امکان حمایت صنفی برخوردار نبود.
ذات نهادهای مدنی و صنفی تعارضاتی با اقتدار نهادهای حاکمیتی دارد که نیازمند نوعی خطکشی و استقلال در حریم است که مثلاً در این موضوع خاص بتواند در برابر دخالت و نفوذ قدرت سیاسی در حوزه خبر و اطلاعرسانی از اعضای صنف حمایت کند و این حمایت قطعاً از یک نهاد حاکمیتی برنخواهد آمد.
باید منتظر ماند تا مشخص گردد که نمایندگی خانه مطبوعات استان اصفهان در کاشان با چه نوع سازوکاری برای انتخاب اعضا، حضور چه کسانی و چه اختیاراتی تشکیل خواهد شد.
اما از موارد فوق که بگذریم، بههرحال تأسیس یک نهاد متشکل از اهالی خبر و رسانه در کاشان میتواند اقدام مبارکی باشد که حداقل آن در کنار یکدیگر نگهداشتن فعالان خبری و رسانهای خواهد بود.
و این امر محقق نخواهد شد مگر با بها دادن بصورت مساوی و ارج نهادن برابر به شخصیت همه اهالی فعال در حوزه مطبوعات و رسانه کاشان فارغ از کارکردها و نگاه از نوع نظارت استصوابی.
دیدگاه شما