کاشان نیوز-جواد دقیق: دوازدهم بهمن سالروز ارتحال فقیه مجاهد حضرت آیت الله صبوری است. کسی که نام او را نمیتوان از تاریخ انقلاب کاشان جدا کرد. آیت ایشان در سال ۱۲۹۰ هجری شمسی در شهرستان قم در یک خانواده مذهبی و کشاورز دیده به جهان گشود و پس از طی مراحل مقدماتی تحصیلی نزد بزرگانی چون حاج شیخ عبدالکریم حائری مؤسس حوزه علیه علمیه قم و آیات عظام حاج سید محمدتقی خوانساری، حاج سید صدرالدین صدر، و حاج سیدمحمدحسین بروجردی تلمذ نمود در زمان اوج خفقان رژیم پهلوی به دعوت مرحوم آیت ا… خالصیزاده که در آن زمان از عراق به کاشان تبعید شده بود و مردم کاشان جهت سرپرستی حوزه علمیه کاشان و به حکم مستقیم مرحوم آیت ا… العظمی بروجردی به این شهر آمد و با ایجاد پایگاه علم و دانش در مسجد باباولی کاشان اولین حوزه علمیه این شهر را در سده اخیر بنیان نهاد و شاگردان علمی و انقلابی زیادی را پرورش داد او سالها به تربیت شاگردان همت گمارد و صدها مجتهد و عالم به جامعه اسلامی هدیه نمود مرحوم آیت ا… صبوری با یک قرن حیات طیبه درس چگونه زیستن را از آموزگار صبر و استقامت به همگان آموخت.
او به حق عالمی عامل بود که در فضای تاریک خراب آباد رضاخانی چون ستارهای پرفروغ نور امید را در دلهای طالبان حقیقت زنده و با صبوری و استقامت حوزه قفه و فقاهت و علوم شیعی را در محفل انس با شاگردان مکتب امام صادق (ع) از زوال و اضمحلال صیانت نمود.
او ادیب اریبی بود که با انشاء کتاب منظومه اخلاقی «سلک الدرر» ادب و اخلاق را همراه با صفا و صداقت به خدمت اخلاص در آورد و با کوشش و جدیت خویش بر کرسی تدریس و منبر وعظ و ترویج و محراب عبادت و دعا پیام همت را به همه سالکان علم و حکمت آموخت.
آن عالم بیدارگر و روشن ضمیر که به تمام معنی صاحب بصر و واجد بصیرت بود با نگاه صحیح و درست خود به زمان خویش بر سر استبداد و خفقان فریاد کشید و با شمشیر قلم و بیان خود بر سینه کجی و تحجر کوبید و به هنگامه خروش و تلاطم دریای انقلاب شکوهمند اسلامی و تزلزل بنیانهای پوسیده کاخ ستمشاهی در کنار ناخدای نهضت حضرت امام خمینی (ره) قرار گرفت و تا آخرین لحظه زندگانی بر تحقق عدالت و آزادی اندیشه تأکید و اصرار ورزید.
این فرزند راستین حوزه علمی شیعه در طول حیات سراسر معرفت خود در مقابل بدعتها و کژیها ایستاد و با انتشار اعلامیه مردم را هدایت مینمود و مصداق حدیث «اذا ظهرت البدع فی امتی فعلی العالم ان یظهر علمه» بود.
او عالمی متفکر بود که قریب یک قرن از عمر پربرکتش را همراه با پاکی و سادگی و روشن اندیشی در تدریس و تربیت و ترویج فرهنگ و تمدن اسلامی و شیعی گذراند و جهل و جمود و تحجر را بر نتافت و در طول زندگی خود در خط مقدم جنبش اصلاحی و ضد استبدادی ملت ایران بود و برای مردم خطه و منطقه کاشان ملجأ و مرجع به شمار میرفت و مسجد و کتابخانه ایشان پایگاه جوانان پرشور و انقلابی بود و حرکات ضد رژیم پهلوی با رهبری ایشان و از مسجد ایشان سرچشمه میگرفت. از دیرباز با امام خمینی (ره) ارتباط داشت و حرکتهای انقلابی در این منطقه را رهبری نمود او پس از انقلاب نیز به فرمان امام خمینی (ره) منصب حاکم شرع دادگاه انقلاب اسلامی کاشان را پذیرفت و خدمت شایانی نمود.
ایشان در مورد عزاداری اعتقاد داشت عزاداری از امور عبادی است و امر عبادی باید از ناحیه شرع مقدس اسلام صادر شود و عزاداریهایی که موجب وهن مذهب و اهانت به مقام معصومین علیهم السلام میشد نهی میفرمود و گفتن اقوال غیر صحیح و ضعیف و گریه کردن نامتعارف و سینه زدن خشن و خطرناک را خلاف شرع مقدس میدانست و میگفت در عزاداری اظهار حزن لازم است و این امر با زدن بر سروسینه به طور ملایم حاصل میشود و رفتارهای غیرمتعارف طریق متشرعه نیست و چون عزاداری عبادت است نیاز به اخلاص دارد و از این گونه حرکات و این نحوه عزاداری که امروزه رایج گردیده اخلاص حاصل نمیشود.
در ارزیابی و توصیف مردان بزرگ نمیتوان تنها به سخنان و موضع گیریهای آنان اکتفا نمود بلکه بایستی سیره عملی و جریان ثابت زندگی ایشان را بازبینی نمود آیت ا… صبوری مرد یک روزه و یک دهه نبود بلکه مرد بیش از شصت سال تلاش و مبارزه و خدمت و حضور در عرصههای مختلف دینی و علمی و مبارزاتی بود و جالب اینکه حرکت سازنده او در این مسیر طولانی علیرغم نشیب و فرازها همواره ثابت بود.
بر اساس روایات فراوان از جانب ائمه معصومین عالمان حقیقی را باید بر اساس رفتار دینی و دردآشنایی و زمانشناسی آنها شناخت و نه فقط به سخنوری و عبارتپردازی و عبادت پیشگی و زاهد مآبی، آیت ا… صبوری آشنای دردهای زمانه بود و در پی درمان آنها و از این جهت بود که توجهی ویژه به جوانان داشت و برای راهنمایی و دلسوزی آنها فرصت و همت خرج میداد تا آنها را از هجوم فتنههای زمانه و خطر انحراف برهاند و بذر ایمان و دانش را در دلهایشان برویاند. او میتوانست به جای صحنه ساده تدریس و مدرسه علمیه به عرصه پر هیاهوی سیاست و قدرت بویژه در سالهای اولیه پس از انقلاب بشتابد و به جای گمنامی در مدرسه علمیه کاشان نامداری و شهرت را در حوزه علمیه قم تجربه نماید اما بر حسب وظیفه در کاشان میماند و عزلت اخلاص را بر مکنت و اشتهار ترجیح میدهد به اعتراف تمام کسانی که ایشان را میشناسند او علاوه بر وظیفه سنگین فقه و فقاهت و تدریس و تربیت شاگردان مرد میدانهای سخت و سهمگین بود در عرصه انقلاب و مبارزه حضور بیوقفه و پرنشاط داشت و مبارزه بیامان او با طاغوت الهام بخش پیران و امید بخش جوانان بود و همگان را به حضور دائم در صحنه ترغیب مینمود. او با تأسی از پیامبر هیچ پرسشگری را بیپاسخ و هیچ نیازمندی را دست خالی رها نمیکرد و همواره با لبخند رضایت و موافقت تمام همتش را برای رفع نیازها و کاستیها صرف مینمود.
او مرد اصلاح و اخلاص بود. او اصلاحگری بود که مصلحت اندیشی نمیکرد. او حقیقت را فدای مصلحت نمیکرد و همیشه حق را میگفت و از آن دفاع مینمود و توجهی به این نکته نمیکرد که چه کسی خوش دارد و چه کسی ناراحت میشود و علت آن این بود که او هرگز در اندیشه کسب مقام دنیوی، احترام مردمی و دفتر و بارگاه آستان نبود ایشان در عرصههای دینی و مذهبی و سیاسی و اجتماعی و فرهنگی خدمات ارزندهای به مردم خطه کاشان نمود و احداث و بازسازی دهها مدرسه و آب انبار و مسجد و بیمارستان و احیای موقوفات از خدمات ایشان به شمار میرود.
از جمله فعالیتهای فرهنگی ایشان تأسیس کتابخانه در سال ۱۳۴۴ در کنار مسجد باباولی میباشد که در زمان اوج پهلوی محل امن برای جوانان و در طول دوران انقلاب شکوهمند اسلامی پایگاه ویژهای جهت برنامه ریزی فعالیتهای ضد رژیم بشمار میآمده است.
در سال ۱۳۷۵ به پیشنهاد عدهای از جوانان ایشان اقدام به ساخت کتابخانه عظیمی نمود که پس از تلاش فراوان کتابخانه بزرگی در حدود ۲۰۰۰ متر مربع احداث گردید که در نوع خود بینظیر است که در حال حاضر مورد مراجعه جمع کثیری از دانش آموزان و دانشجویان و جوانان علاقمند به علم و دانش میباشد.
از بارزترین خصوصیات شخصیتی این عالم آگاه به زمان و تداوم بخش اندیشه و راه حضرت امام (ره) میتوان به روشن ضمیری و انعطاف پذیری، بیدارگری، خرافه ستیزی و تحجر زدایی، مرزبانی حماسه خمینی و طاغوت ستیزی اشاره نمود.
سرانجام در لحظههایی که مردم مؤمن مترنم به نیایش عارفانه عرفه میشدند آوای لبیک رحیل این عالم عابد و فقیه کامل طنین پرواز طائر روحش از خانه گل در گوش کاشانه دل پیچید و در روز عرفه سال ۱۴۲۴ هجری قمری مطابق با ۱۱ بهمن ماه ۱۳۸۲ هجری شمسی به دیار باقی هجرت نمود و جام معرفت شهودی خویش را از دست باب عرفه و عاشورا حضرت اباعبدالله الحسین برگرفت و با آزادی از سجن دنیا به زیارت و ضیافت سراسر نور و عشق و سرور آن رهبر آزادگان رفت. در کاشان ۳ روز عزای عمومی اعلام شد و پیکر پاکش در میان حزن و اندوه هزاران نفر ازمردم فهیم کاشان تشییع و در کنار عالم بزرگ ملامحسن فیض کاشانی به خاک سپرده شد. از او بیش از دهها کتاب و رساله بر جای مانده است که مهمترین آنها «سلک الدرر»، «خبرهای غیبی در قرآن»، «اخلاق جعفری»، «طرائف الجعفریه» و… میتوان نام برد.
اجتماعی , اخبار , یادداشت
دوازدهم بهمن سالروز ارتحال آیت الله صبوری است
یادی از فقیه وارسته و انقلابی
لینک خبر:https://kashannews.net/?p=38781
نظرات
دیدگاه شما لغو پاسخ
آخرین ارسال ها
-
با عزل بخشنده امنیه برای شهرداری کاشان سرپرست معرفی شد
-
گروگانهایی که ما باشیم
-
صنعت گل و گلاب کاشان به خطر افتاده است
-
برای رفع مشکل کمبود گاز ال پی جی 14 عاملیت فروش معرفی شد!
-
طرح استیضاح شهردار کاشان در شورای شهر اعلام وصول شد
-
شهردار کاشان طرف درست ماجرا قرارگرفته است
-
باد شدید، گرد و خاک و بارش رگباری پدیده دو روز آخر هفته در کاشان و آرانوبیدگل
-
امکان پرداخت مالیات اصناف و صنایع کاشان برای بیماران سرطانی
-
نمایش تئاتر هتل پرماجرا به کار خود پایان داد
-
هنرمند واقعی الگوی رواداری و نقدپذیری است
آخرین ارسال ها
آخرین ارسال ها
-
با عزل بخشنده امنیه برای شهرداری کاشان سرپرست معرفی شد
-
گروگانهایی که ما باشیم
-
صنعت گل و گلاب کاشان به خطر افتاده است
-
برای رفع مشکل کمبود گاز ال پی جی 14 عاملیت فروش معرفی شد!
-
طرح استیضاح شهردار کاشان در شورای شهر اعلام وصول شد
-
شهردار کاشان طرف درست ماجرا قرارگرفته است
-
باد شدید، گرد و خاک و بارش رگباری پدیده دو روز آخر هفته در کاشان و آرانوبیدگل
-
امکان پرداخت مالیات اصناف و صنایع کاشان برای بیماران سرطانی
-
نمایش تئاتر هتل پرماجرا به کار خود پایان داد
-
هنرمند واقعی الگوی رواداری و نقدپذیری است
سلام خدا رحمت کند ایشان را یادم هست که در زمان دانشجویی جهت دیدار با علما محضر ایشان را درک کردم و از صفای باطن ایشان لذت و فیض بردیم و در همان ایام اطلاعیه سراسر علم و معرفت ایشان در خصوص نحوه عزاداریها که در این مقاله نیز بدان اشاره شد نشان از اگاه به زمانه ایشان بود که شاید حدود ۱۲ سال پیش این روزهای کاشان را دیده بودند . این می تواند برای برخی روحانیون شاخص ما که بعضا از برخی همین رفتارهای افراطی حمایت می کنند درسی باشد تا در دام شیعه های انگلیسی گرفتار نیاییم با تشکر
خدا بیامرزد مرحوم آقای صبوری را.یادم هست دراوایل پیروزی انقلاب ما دانش آموز بودیم وایشان فکر کنم حاکم شرع بودند یا نماینده امام . وما از آران وبیدگل برای محاکمه رباخوارانی که قبل از انقلاب از مردم ربا میگرفتند با ماشین به منزل ایشان میآمدیم واین شعار یادم هست ربا خوار رباخوار اعدام باید گردد .که متاسفانه این روش زشت وخلاف شرع واخلاق ربا خوری در کاشان وآران وبیدگل وهمه ایران رواج زیادی پیدا کرده است که باید به شدت با آن مبارزه شود
بسمه تعالی درود خداوند و سلام ملایک بر روح و روان پاک مردی که با صفا زیست و با اخلاص خدمت کرد و از شهرت و نام و نان پرهیز کرد و در گسترش فکر شیعی دریغ نورزید. همانگونه که نگاه به درب خانه عالم عبادت است، به یقین زنده نگه داشتن یاد و خاطره عالمان دینی و احیای سیرت اخلاقی و علمی و ساده زیستی آنان نیز عبادت است. مردم و نسل جوان ما، امروز بیش از پیش نیازمند آگاهی به سیره عالمان دینی و نحوه برخورد آن یزرگوران با مردم هستند و این که چگونه آنان مرارت ها و ناملایمت ها و غربت ها را بر جان خریدند تا دین خدا بالنده بماند. یاد و خاطره همه عالمان دینی کاشان به ویژه استاد معظم حضرت آیه الله صبوری ره گرامی باد.
خداوند تمام علما انقلابی را رحمت کند که در تضاهراتها پیشاپیش جمعیت حرکت میکردند از جمله آیت الله سید مهدی مکی و خداوند طول عمر بدهد به در حال حیات از ایشان را ؛ از جمله حجه الاسلام مشکینی که در بچه گی که در تضاهراتها بودم یادم هست نظامی های طاغوت خیلی دنبال بازداشت ایشان بودند.
خدایش رحمت کناد-که درشکل دهی به انقلاب درکاشان بسی موثربوداما بی ادعا !-چه خوبست سایت شما لاقل ازنقش علمای خالص و پاک شهرمان درانقلاب وجنگ دراین ایام همچون آیه لله خراسانى ،مدنی،یثربی و...یادکنید