کاشان نیوز -علیاکبر ارشدی ابیانه: پناهگاه حیاتوحش یخاب یک مجموعه حفاظتشده در منطقه ابوزیدآباداست.
نام منطقه برگرفته از نام چشمهٔ یخاب در دل ارتفاعات یخاب ابوزیدآباد است که در تابستانهای گرم هم آبی خنک از آن میجوشد.
این منطقه علاوه بر کوهها و ارتفاعات کمنظیر مناطق دشتی، بیابانی، کویری و تپهماهوری وسیعی را با ارتفاع ۸۰۰ تا دو هزار و ۸۰۰ متر از سطح دریا در خود جایداده است، همچنین دارای منابع آبی فراوانی بوده و از پوشش گیاهی مناسبی برخوردار است.
این منطقه به علت دارا بودن گونههای نادر مانند یوزپلنگ، سیاهگوش، گربه شنی، گربه وحشی، جبیر، زاغ بور و پرندگان شکاری ارزشمند در کشور، از زیستگاههای غنی ایران محسوب میشود.
منطقه پناهگاه حیاتوحش یخاب به دلیل ویژگیهای خاص در سال ۱۳۹۲ بهعنوان منطقه شکارممنوع و در سال ۱۳۹۶ بهعنوان یکی از مناطق چهارگانه حیاتوحش کشور معرفی شده است.
روز پنجشنبه ۱۲ فروردین موفق شدم با گروه کوهنوردی یاران آرش این مکان جذاب را ببینیم.
پس از خوردن صبحانه در یکی از مزرعههای منطقه، در ارتفاعات یخاب به طول ۶ کیلومتر و ۳۰۰ متر در حدود ۵ ساعت با یک شیب نسبتاً تند و گاهی دست به سنگ در مسیری بکر و هیجانی از ارتفاع ۱۴۲۸ متر به ارتفاع ۱۹۳۸ صعود و بر روی قسمتی از خط الراس منطقه کوهپیمایی داشتیم و با شیب تندتر به سمت پایین برگشتیم.
در این مسیر دو نوع آبوهوای متفاوت حس میشد. بهطوریکه در کنار کویر آبوهوایی گرم و خشک و در ارتفاعات آبوهوایی معتدل را شاهد بودیم.
یکی دیگر از ویژگیهای جالب منطقه که مشاهده کردیم و در جاهای دیگر دیده نمیشود وجود کویر و کوهستان در یک مکان است و این تفاوت موجب تنوع خاص زیستی و جانوری در یخاب شده است بهطوریکه در یک منطقه دو نوع پوشش گیاهی متفاوت و دو نوع گونه جانوری مختلف دیده میشود
آقای الهیاردولتخواه رئیس اداره حفاظت محیطزیست کاشان اعتقاد دارد:
«پوشش گیاهی بسیار مناسب، منابع آبی فراوان و وجود چشماندازهای بسیار زیبا و منحصربهفرد، سبب شده است که این منطقه زیستگاه گونههای جانوری همچون کل، بز، قوچ، میش، جبیر، گرگ، کفتار، گربه شنی، کاراکال و خرگوش باشد. این منطقه زیستگاه پرندگانی همچون عقاب طلایی، سارگپه، بالابان، دلیجه، هوبره، کبک، تیهو، باقرقره و دودوک و خزندگانی همچون افعی شاخدار ایرانی، مار جعفری، تیر مار، شتر مار شیرازی، مار قیطانی، بزمجه، جکوی دمپهن کایزرلینگ، آگامای استپی، آگامای سر وزغی دمسیاه است.»
پوشش گیاهی منطقه شامل گیاهانی مانند درمنه، خارشتر، قلم، چرخه، نسی، گون، پرند، تاغ، اشنان، جاز، بادامکوهی، انجیر کوهی، سیا گینه، اسفند است.
یکی از راههای رسیدن به این ارتفاعات روستای قاسمآباد در ۵ کیلومتری ابوزیدآباد است.
در سمت چپ روستای قاسمآباد بهطرف شمال یک جاده خاکی وجود دارد که بعد از حدود ۳۰ کیلومتر شمارا به این ارتفاعات میرساند.
دیدگاه شما