کاشان نیوز: شهرستان کاشان صاحب یکی از کهن ترین تمدن های ایران و جهان در طول تاریخ همچون نگینی بر تارک این مرز و بوم درخشیده است. اما از دیرباز تاکنون، آنچنان که شایسته و بایسته این دیار است به پیشرفت و توسعه همه جانبه نرسیده است. به تبع شهرستان، مناطق و شهرهای اطراف آن نیز علیرغم بهره مندی از پتانسیل های طبیعی و انسانی مناسب، پیشرفت چندانی نداشته اند. بخش برزک به عنوان یکی از بخش های شهرستان با داشتن پتانسیل های فراوان ازجمله اینکه بزرگترین تولید کننده گل و گلاب کشور میباشد و همچنین رتبه اول تولید شاتوت با تولید ۲۵۰ تن شاتوت در سال را داراست و از طرفی دارای تاریخی دیرینه و طبیعتی بکر و دستنخورده در دل کوهستان است و به نگین گوهستان ایران مشهور است به دلیل پارهای از مشکلات موجود از قاعده فوق مستثنی نمیباشد.
منطقهای که در۴۵ کیلومتری جنوب غربی کاشان و بین دو شاهراه ارتباطی کشور، اتوبان قم- کاشان و جاده قدیم تهران – اصفهان، با منابع آبی بینظیر، آب و هوای و مناظر بکر و بیبدیل، زمینهای حاصلخیز کشاورزی و از همه مهمتر مردمی با فرهنگ غنی و کهن ایرانی قرار گرفته است و در مجموع موقعیت فوق العادهای در کشور برای سرمایه گذاری در حوزههای کشاورزی، صنعتی و گردشگری فراهم آورده است. اما پارهای از مشکلات زیر ساختی و عمرانی موجود در این منطقه موجب عدم رشد و توسعهٔ آن گردیده است.
خبرنگار کاشان نیوز درگفتگویی اختصاصی بادکتر سید مرتضی طاهری برزکی دبیر انجمن فرهیختگان برزک به این مساله پرداخته است:
مشکلات عدم توسعهٔ برزک را در چه چیز میبینید؟
یکی از اصلیترین مشکلات موجود برای توسعهٔ بخش برزک، وجود راه ارتباطی نامناسب برای ارتباط با شهرستان کاشان و شهرهای میمه و دلیجان میباشد. مسیر و جاده کاشان به برزک نزدیک به شصت سال از احداث آن میگذرد و امروزه شهرها و روستاهای متعدی در این مسیر شکل گرفته و احداث کارخانجات متعدد و صنایع بزرگ از جمله کارخانه سیمان در این مسیر باعث تردد خودروهای سنگین از این مسیر شده است و نکته حائز اهمیت و قابل تامل اینکه علی رغم چندین برابر شدن مسافران هنوز بسیاری از جاهای این مسییر دست نخورده باقی ماند است و یا به صورت نیمه کاره رها شده که کارایی مناسب ندارد وبه دلیل مسیر بسیار نامناسب، متاسفانه شاهد تصادفات متعددی در این مسیر هستیم که در ماه جاری حدود ده تصادف و سانحه در این مسیر رخ داده است که متاسفانه چند روز پیش شاهد فوت یکی از اهالی روستای آزران نیز بودهایم.
امنیت کنونی اینجاده را چگونه میبینید؟
متاسفانه با وجود اینکه هر سال به علت شرایط نامناسب جاده بیش از ۵۰ حادثه دلخراش در اینجاده رخ میدهد و منجر به کشته و مجروح شدن مسافران و رانندگان زیادی میشود ولی با این وجود مسوولان نسبت به اصلاح و تعریض آن همت نکرده و کوتاهی میکنند و انگار که گوش شنوایی برای شنیدن صحبت و خواسته به حق مردم این منطقه وجود ندارد.
در اولین حضور آقای احمدینژاد -رئیس جمهور پیشین کشور- در کاشان از زبان ایشان پروژه مسیر «کاشان، خنب، برزک» جزو طرحهای ملی اعلام شد و دو بانده شدن جاده حادثه خیز کاشان- برزک- ورکان ۶ سال پیش در سفرهای استانی دولت قبلی به عنوان یک پروژه ملی به تصویب رسید و در دستور کار هیئت دولت قرار گرفت که متاسفانه تاکنون هیچ اعتباری برای دو بانده شدن اینجاده خطرناک و ناایمن اختصاص داده نشده است و علی رغم گذشت هشت سال از دوره ریاست جمهوری ایشان هیچگاه حرف ایشان عملی نشد. حالا که مردم این منطقه از دولت قبل چشم امید برداشتهاند، از دولت تدبیر و امید میخواهند که به بزرگترین و مهمترین خواسته مردم این منطقه، یعنی پروژه مسیر کاشان – برزک از مسیر خنب دره جامه عمل بپوشانند و آرزوی دیرین آنها برآورده شود.
آیا در بین مسئولین شهرکاشان این خواسته مطرح شده بود؟
بله هر از چند گاهی در سالیان اخیر صحبتهایی به صورت جسته و گریخته برای احداث جاده کاشان- خنب- برزک مطرح شده است ولی هیچگاه این موضوع به صورت جدی در دستور کار هیچ نهاد و ارگانی قرار نگرفته است. شهرداری برزک چند ماه پیش طی انتشار مطلبی با عنوان «جاده برزک جاده طبیعت یا مرگ» انتقاد خود را از مسئولین کرده بود و به نوعی با انتشار این مطلب خود را همگام با خواسته به حق مردم برزک دانسته اگرچه این مسیر در حوزه شهرداری برزک نیست ولی توقع میرود که شهردار برزک و شورای شهر و همچنین بخشدار برزک به صورت جدی و مداوم پیگیر این مساله مهم باشند.
از طرف دیگر طی جلسهای که شهردار محترم شهر کاشان جناب مهندس رضوی مورخ ۱۵مرداد ماه سال ۱۳۹۳ با جمعی از فعالان فرهنگی کاشان و هیات مدیره موسسه کمال داشت، با توجه به درخواست اینجانب به عنوان رئیس هیات مدیره موسسه کمال از طرف همه شهروندان برزکی خواسته به حق مردم برزک را در مورد دوبانده شدن جاده کاشان و همچنین مطالعه و ساخت مسیر برزک خنب و دُره*از ایشان خواستار شدم، که مهندس ناظم رضوی آمادگی خود را جهت پیگیری این موضوع اعلام نمود و تاکید کرد که این پروژه نیز میتواند جزو برنامههای شهرداری کاشان قرار گیرد. مهندس رضوی در آن جلسه تأکید کرد نمیتوانیم سرنوشت شهر کاشان را جدای از شهرستان کاشان ببینیم و همه با هم در بد و خوب منطقه شریک هستیم در قبال فرصتها و قابلیتهایی که منطقه در اختیار ما قرار میدهد و امتیازهایی که به صورت تملک زمین از دولت اخذ خواهیم کرد و با فکر و تدبیر یک پروژه هزینه بر را به یک فرصت تبدیل نموده و کاری خواهیم کرد تا از برکات آن نیز مردم نجیب منطقه بهرهمند شوند.
آقای ناظم رضوی اشاره کرد که بخشی از این مسیر نیز به کوه شکافی داشته و در بخش دیگری نیاز به احداث تونل داریم که میتوانیم با بررسی بیشتر یکی از دو راه موجود را انتخاب کنیم که یکی در حوالی کارخانه سیمان کویر و دیگری به منطقه سعدآباد برزک متصل میگردد.
چندی پیش نیز جلسه مشترک اعضای شورای اسلامی شهر کاشان و برزک در این خصوص تشکیل گردید که به دلیل مخالفت کمیته انطباق فرمانداری کاشان نتیجهای در بر نداشت که امیدواریم با درایت مسئولین شهرستان این مهم به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای شهرستان تعیین گردد و همان گونه که مسیر کاشان به مشهد اردهال جزو اهم برنامههای شهرستان قرار گرفت و در اسرع وقت ما شاهد دو بانده شدن و اصلاح مسیر کاشان- مشهد اردهال بودیم مردم فهیم و نجیب برزک نیز انتظار دارند تا بیش از بیش به این مساله توجه نمایند.
آیا این موضوع با نماینده مجلس و فرماندار هم مطرح شده است؟
بله با توجه به بازدید دکتر منصوری نماینده محترم مجلس شورای اسلامی کاشان و آران بیدگل از برزک، ایشان در جریان کامل موضوع هستند و با پیگیری دکتر منصوری حدود ۵ کیلومتر (دوراهی مرق تا نابر) از این مسیر ۴۵ کیلیومتری مرمت و بازسازی شد که جای بسی تشکر دارد و هر چند این اقدام به نوبه خود مثمر ثمر بود ولی پروژه دو بانده شدن این مسیر مقولهای دیگر است.
صدراییه فرماندرا سابق کاشان نیز پس از حضور در برزک و بازدی از این، از بیتوجهی اداره راه و شهرسازی استان اصفهان و شهرستان کاشان نسبت به جاده باریک، غیراستاندارد و حادثهخیز برزک، کاشان و ورکان انتقاد شدید و خواستار توجه بیشتر به این مسیر به جهت گردشگری، حادثه خیز بودن و تردد حجم عظیم تریلی، کامیونهای سنگ، سیمان و کشتههای فراوان جاده برزک در این بخش شدند. ضمنا حجه الاسلام حلاجی مفرد امام جمعه بخش برزک نیز بارها و بارها در خطبههای نماز جمعه به این مساله اشاره کردهاند و خواستار حل این مشکل شدهاند.
مزیتهای احداث اینجاده چیست؟
در صورت احداث اینجاده از مسیر خنب علاوه بر رفع نقاط حادثه خیز محور نامناسب کنونی، فاصلهٔ کنونی کاشان به برزک، حدود ۲۰ کیلومتر کوتاه خواهد شد.
ضرورت مطالعات عملیاتی و احداث اینجاده بر کسی پوشیده نیست و مهمترین ضروتهای توجه به این مسیررا میتوان توسعه و رشد کلی منطقه در حوزههای زیرساختی مانند عمرانی، کشاورزی، صنعتی، تسریع توسعه گردشگری در یکی از بخشهای مرکزی کشور که دسترسی ۸ استان را به طبیعت بکر این منطقه زیر ۲۰۰ کیلومتر میکند،
با احداث اینجاده زمینهٔ حمل و نقل کالا تسهیل گشته و این امر طبعا استقبال چندین برابری سرمایه گذاران صنعتی را به همراه خواهد داشت که در نهایت منجر به توسعه صنعتی منطقه خواهد شد، با نزدیک شدن دو شاهراه ارتباطی مرکزی کشور و قرار گیری برزک در این مسیر ارتباطی، از طرفی زمینهٔ درآمدزایی برای مردم منطقه و خدمات رسانی به رانندگان و از طرف دیگر تسهیل در حمل و نقل در استان اصفهان میگردد. در صورت اصلاح این مسیر نزدیک به بیست روستا و ده از سهولت رفت و آمد برخوردار خواهند شد. در صورت دوبانده شدن این مسیر و تردد مسافران از اصفهان به کاشان مسافت راه حدود نیم ساعت کاهش یافته که این موضوع میتواند از اهمیت فوق العادهای برخوردار باشد. کاهش رشد مهاجرت از شهر برزک و روستاهای اطراف به شهرستان کاشان با کاهش مسافت عبور و مرور، کاهش جدی آمار تصادفات و سوانح جادهای محور برزک-کاشان که تا به حال یکی از مرگبارترین جادههای استان اصفهان بوده است را به همراه خواهد داشت که بیش از ۵۰ تصادف دلخراش در یک سال با توجه به میزان تردد رقم بسیار بالایی است، کاهش تصادفات و به تبع آن کاهش پروندههای قضایی در دادگستری، تسهیل در عبور و مرور اقشار مختلف مردم از جمله، دانشجویان، معلمان و… و به طور کلی بیش از ۱۰۰۰۰ نفر جمعیت ثابت بخش به شهرستان کاشان، کاهش هزینههای حمل و نقل کالا و مسافر به بخش برزک با ایمن سازی مسیر که در دراز مدت باعث توسعه و افزایش سطح کیفی زندگی مردم این بخش خواهد شد ودر صورتی که این مسیر آماده شود فرصتهای سرمایه گذاری در منطقه مستعد و بکر و خوش آب و هوای این منطقه گسترش خواهد یافت و موجب رشد اقتصادی این منطقه خواهد شد.
خطرات جاده فعلی را چگونه ارزیابی میکنید؟
وجود قوسی خطرناک در سعدآباد که تا کنون خودروهای زیادی در این قوس واژگون شدهاند. (نکته قابل توجه اینکه علی رغم اینکه بیش از چند سال است با هزینهای میلیاردی پل سعدآباد ساخته شده است ولی به دلیل عدم رعایت اصول فنی هنوز به بهره برداری نرسیده است، عرض کم جاده به همراه شیب تند، گردنهها، پیچهای خطرناک، دست اندازها و در یک کلام وضعیت خراب جاده به طول ۴۰ کیلومتر که شصت سال از عمر آن میگذرد، عدم داشتن حداقل استانداردهای لازم جهت تردد وسایل نقلیه، خطر ریزش کوه در گردنه بسیار خطر ناک «نابر» که هر لحظه امکان ریزش سنگهای غول آسا در مسیر جاده وجود دارد، یخ زدگی و مسدود ماندن جاده هنگام بارش سنگین برف در زمستانهای منطقه برزک با توجه به شرایط اقلیمی خاص برزک و کوهستانی بودن این منطقه، تردد دهها کامیون بونکر سیمان و تریلی سنگ که عملا خودروهای فرسوده و مدل پایین و غیر استاندارد هستند از محور مشهد اردهال – دلیجان به این محور کم عرض که فاقد نظارت و کنترل پلیس راهور است.
برای عملیاتی شدن این پرژهٔ عظیم و ضروری به چه چیز نیازاست؟
این پروژه نیازمند به کمک و حمایت همهٔ مردم و مسئولین شهرستان کاشان و استان اصفهان و حمایت خاص دولت تدبیر و امید است.
پیگیری این موضوع بدون حمایت و خواست مسئولین کاشان و استان و دولت تدبیر و امید از توان مجموعه شهرداری و بخشداری برزک بیرون است. حال که همه مسئولان شهر برزک و شهرستان کاشان و استان اصفهان به این نکته واقف هستند و همگان نیز در نشستها و صحبتهای خود به این نکته اشاره کردهاند پیشنهاد میکنم به فوریت کمیتهای از مسئولین امر با حضور نماینده محترم مجلس شواری اسلامی کاشان و آران و بیدگل، فرماندار محترم شهرستان کاشان، شهردار و شورای اسلامی شهر کاشان، رئیس اداره راه و شهرسازی کاشان، شورای شهر برزک و شهرداری برزک و دیگر نهادهای مربوطه و خیرین و سرمایه گزاران تشکیل گردد.
پیگیری جدی و همه جانبه تا حصول نتیجهٔ قطعی و نتیجتا تلاش برای جذب حمایتهای خصوصی و خیرخواهانه در کنار تخصیص منابع دولتی و کار کردن بر روی سایر گزینهها برای تسریع در روند مطالعات و احداث اینجاده میتواند اولین قدم برای شروع باشد.
حرف آخر؟
امیدواریم مسئولین امر این موضوع را جز یکی از اصلیترین دغدغههای کاشان دانسته و این موضوع را به عنوان یکی از اولویتهای مهم شهرستان قرار دهند و همه تلاش و کوشش خود را در این موضوع به کار گیرند و نتیجه اقدامات و پیگیریهای خود را به اطلاع مردم برسانند، مردم شهر برزک و همه روستاهای تابعه این بخش بیصبرانه منتظر جوابگویی و پیگیری مسئولین تا حصول نتیجه هستند.
*توضیح کاشان نیوز: دُره نام مصطلح روستای دُرین
ضمن تشکر از پروتال خبری کاشان نیوز بابت درج این مطلب و سپاس از جناب آقای دهقانی و .. که نسبت به اینجانب ابراز لطف نموده اند. این مطلب اخیرا در هفته نامه آرمان کاشان نیر با عنوان "وعده احمدی نژاد عملی نشد، امیدمان به دولت تدبیر و امید است"منتشر شده است. امیدوارم رسانه ای شدن این موضوع و پیگیری مردم و درخواست مکرر از مسئولین نتیجه بخش باشد. دیشب مورخ ۱۳۹۴/۰۶/۲۳ دیداری با تیمسار منصوری داشتم و در این خصوص با ایشان نیز صحبت مختصری داشتم که اذعان داشتند در بودجه امسال کشور برای جاده برزک و اصلاح آن ردیف بودجه تعیین شده است. امیدواریم اینگونه باشد.
آفرین به آقای دکتر طاهری و احساس مسئولیت ایشان در مورد مشکلی که ممکن است همه ما با برخورد نمائیم. آرزو می کنم که در شهر مان و یا جای جای این کشور مسئولینی وجود داشته باشند که از اهل خرد و دانش مانند آقای دکتر طاهری در خدمت به هم میهنان و کشورعزیزمان استفاده نمایند
احسنت واقعا جای نخبگان برزک در شورا خالیه
باتشکر ازاقای دکتر طاهری که درفبال جامعه اینفدر احساس مسوولیت میکنند ایشان ازافتخارات شهر برزک هستندجای بسی تاسف است که در برزک گروهی سوذجو وقذرت طلب سعی میکننذ این دلسوزان جامعه ونخبگان را به حاشیه ببرندگه نمونه انرا در تعیین هیات رییسه شورای برزک دیدیم