کاشان نیوز: پس از سالیان متمادی که از رها شدن کاروانسرای گبرآباد گذشته است، اخیرا اقداماتی در جهت احیاء و مرمت این کاروانسرا مشاهده میگردد تا برای ثبت جهانی آماده شود.
امروز با حضور دکتر طالبیان زاده، معاونت میراث فرهنگی کشور و آقای عباس متولی معاونت میراث فرهنگی کاشان، مقدمات ثبت جهانی در حال فراهم شدن است.
عباس متولی در گفتگو با خبرنگار کاشان نیوز گفت: «مالکیت کاروانسرا متعلق به اداره اوقاف و امور خیریه است اما با موافقت این سازمان اقدام به جمعآوری کمکهای خیرین نمودهایم و در صدد حفاظت از این کاروانسرای تاریخی تا زمان انجام مزایده که به زودی انجام میشود هستیم.»
این گفتگو امروز چهارشنبه در حالی در محل کاروانسرا گبرآباد انجام شد که تنی چند از مسئولین میراث فرهنگی کاشان منتظر حضور دکتر طالبیان زاده، معاون میراث فرهنگی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برای بازدید از مراحل پیشرفت اقدامات انجام شده بودند.
کاروانسرای تاریخی گبرآباد یکی از بناهای کاروانی بین راهی دوره صفویه در مسیر تاریخی اصفهان- ری و در فاصله پنج کیلومتری در مجاورت آبادی و مزرعه گلستانه شهر قمصر واقع شده که در تاریخ ۱۵ شهریور ۱۳۵۴ با شماره ۱۰۹۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بر فراز ساختمان اصلی کاروانسرا یک نیمه گنبد قرار دارد که داخل آن با رنگهای سیاه، زرد و آبی قابسازی و زینت داده شده است و برجهای دو سمت نمای شمال دروازه را با همان ارتفاع متصل و ادامه دادهاند؛ برجی که در طرف مغرب است و از یکی از سطوح پخ یک سرپوشیده ۵ ضلعی راه گرفته دارای یک محل چهار گوش است.
برجی که در سمت مشرق جای دارد و ترتیب ورود آن مشابه با برج اولی است ولی محدوده چهارگوش آن با سه دهنه باریک که در آنجا تعبیه شده چشماندازی به روی دره دارد و دیوارهای این بنا از آجر ساخته شده است و سرسرای ورودی مستطیل و پوشش آن به صورت یک گنبد کم خیز بر روی چهار پخ بر چهار زاویه فضای میان هشتی استقرار یافته است.
کاروانسرای گبرآباد در طی چندین سال به بهره برداران متعددی تحویل و نیمه کار رها شد. خطاییهای سقف آن چندین سال است برچیده شده و بنا در معرض تخریب شرایط جوی و کنجکاوی گردشگران بوده.
آخرین بهرهبردار با حفر یک تونل در زیر کاروانسرا و برچیدن سقف و کف فرش حیاط آن موفق به اتمام مراحل مرمت نشده و خلع ید گردید و در ۱۸ آباد ۱۳۹۵ کاروانسرا را تخلیه نمود و از آن زمان با طرح ادعای مالکیت کاروانسرا توسط اوقاف این بنای تاریخی دوره صفویه بدون هرگونه حفاظتی در معرض تخریب قرار دارد.
دیدگاه شما