کاشان نیوز: نوشتههای خرمی مشکانی آن طور که تجدید چاپ کتابهایش نشان میدهد، طرفداران زیادی دارد. او کتابهایی با عنوانهای «راز خوشبختی در کلام امیر المومنین»، «رفیقشناسی»، «چرا حجاب»، «در آغوش خدا» و «راز خوشبختی همسران» را به چاپ رسانده است. او که ۱۷ سال در همه مقاطع آموزش و پرورش تدریس داشته و ۱۸ سال معاونت آموزشی حوزه علمیه بوده به دلیل پاسخ به مراجعههای جوانان و خانوادهها برای حل مشکلاتشان، به شناخت مناسبی از مشکلات جوانان دست یافته و از همین روست که جوانان را مظلومترینهای ایران میداند.
خبرنگار شفقنا (پایگاه بینالمللی همکاریهای خبری شیعه) درباره آخرین کتاب خرمی «راز خوشبختی همسران» و مشکلات جوانان و زندگیهای مشترک در عصر جدید با او به گفتوگو پرداخته است که در ادامه میخوانید:
*خوشبختی یعنی چه؟
خوشبخت ترکیب شده از دو کلمه خوش و بخت. خوش به معنای شاد، خوب، خرم و بخت به معنای بهره، نصیب، اقبال. معمولا کلمه خوشبختی در امور زناشویی و خانوادگی استفاده میشود که دختر و پسری که ازدواج میکنند میگویند: «انشاءالله خوشبخت باشید»؛ یعنی یک زندگی خوب، مفید، پر بهره و با برکت داشته باشید.
*چه لزومی دارد که از راز خوشبختی سخن بگوییم؟
سخن گفتن از مسایل زوجهای جوان نه تنها لزوم دارد بلکه در جامعهای که آمار طلاقش فاجعه بار است، سخن گفتن از راز خوشبختی همسران، یک ضرورت است. مشکلات جوانان ما دو بخش است. یک بخش قبل از ازدواج است و یک بخش هم بعد از ازدواج. یعنی جامعه به سمتی پیش میرود که جوان ازدواج میکند با مشکل روبهرو میشود و ازدواج هم نکند با مشکل روبرو میشود. میخواهد ازدواج کند مشکل دارد ازدواجش انجام میشود باز هم مشکل دارد.
اگر ازدواج نکنند در دنیای امروز خویشتنداری در مقابل این همه هجوم تبلیغاتی و فضای ناسالم بسیار دشوار است و در دام گناه میافتند. ضمن اینکه ازدواج کردن یک ضرورت و مطابق نیاز و فطرت انسانی است و اگر به این نیاز پاسخ داده نشود، شخص با مشکلات روحی- روانی مواجه میشود.
حال اگر بخواهد ازدواج کند امکانات آن فراهم نیست. الان بیشتر جوانان ما مدرک کارشناسی دارند. یک پسر اگر بعد از دانشگاه باید به خدمت سربازی برود، بعد از خدمت ۲۴ سال سن دارد. در این سن پسر باید ازدواج کرده باشد اما این پسری که از خدمت سربازی آمده، باید از نو دنبال کار باشد و چقدر باید کار کند تا بتواند مخارج اولیه ازدواج را آماده کند. این فقط از نظر مادی قضیه است حالا شما استرسهایی که به خاطر شرایط ایجاد شده است را هم ضمیمه کنید. اگر این جوان بخواهد در دوران تحصیل ازدواج کند پس چه کسی زندگی او را اداره کند؟ چند درصد خانوادههای ما توان اداره زندگی فرزندانشان را دارند؟ حال اگر جوان ازدواج کرد باز مشکلات حین ازدواج برایش ایجاد میشود.
*باید چه کرد؟
حل مشکل جوانان نیاز به یک اقدام هماهنگ و همگانی دارد. بخشی از آنها تصحیح فرهنگهای غلطی است که در جامعه وجود دارد. میپرسند آیا میشود طلا نخرید؟ بنده جواب میدهم آیا درست است که به خاطر طلا و جواهرات و فرهنگهای دیگر ازدواجمان را عقب بیندازیم؟ یا زندگیمان را تلخ کنیم؟ جوانانمان انسانهای منطقی هستند، جوانان امروز بسیار باسوادتر از گذشتهاند، اینها راحت از فرهنگهای غلط عبور میکنند به شرط آنکه خانوادهها همراه باشند، جامعه با آنان همراه باشد، آنان را وادار به انجام فرهنگهای غلط نکنند. نمیتوانیم این مشکلات را بر گردن جوانانمان بیندازیم. جوانان مظلومترین قشر در ایرانند. همیشه همه بیتقصیر بودهاند الا جوانان! ما در مقابل جوانان منع کننده بودهایم یعنی آنان همیشه با سخن «نکن، نرو؛ نه؛ و حرام است» در جامعه، خانواده و روحانیون مواجه بودهاند و کمتر شده در کنار این منعها، پیشنهاد و راهکار و امکانات متناسب با شخصیت و نیازهای جوانان به آنان ارائه شود.
ما هستیم که باید راه ازدواج صحیح را به آنان نشان دهیم و آنان را کمک کنیم. امروز در همین منطقه ما شاهدیم که دختر و پسر برای رهایی از سرزنشهای خانوادگی و اجتماعی با پول قرضی سرویس طلا میخرند و بلافاصله بعد از جشن ازدواج با ضرر آن را میفروشند.
بخشی از آن هم بر عهده نظام است. نهادینه کردن این فرهنگهای صحیح و ترویج الگوی ازدواج اسلامی و زندگی دینی وظیفه رسانههایی است که از بودجه بیتالمال ارتزاق میکنند. در بعد اقتصادی هم نظام باید جوانان را یاری کند. جوانی که پدرش تا توان داشته برای این کشور جان کنده و تلاش کرده و خودش هم تا به این سن درس خوانده، نباید مشکل مسکن و کار داشته باشد. مشکل با وام حل نمیشود این وام ایجاد استرسهای پرداخت را با خود دارد. حالا این زوج وام را گرفتند با بیکاری چگونه آن را پرداخت کنند؟ پس باید کار هم برای آنان آماده باشد. دولت باید سازوکاری را طراحی کند و مسکن رایگان در اختیار جوانان بگذارد. کاری در شان آنان برایشان مهیا کند و اینها شدنی است مخصوصا در کشور ما که کشور سرمایهداری است.
*پس شما معتقدید باید اصلاح فرهنگی شود؟
بله اما نه اینکه این اصلاح فرهنگی بهانهای شود تا ما وظایف خود را انجام ندهیم و همه تقصیرها را دوباره به گردن آنان بیندازیم. از ما حرکت باشد تا آنان هم با ما همگام شوند.
*با فراهم شدن این شرایط همسران خوشبخت خواهند بود؟
اینها که گفته شد عمده مشکلاتی است که در راه ازدواج جوانان وجود دارد و پس از ازدواج هم مانع خوشبختی آنان است. جوانی که دائم استرس دارد و عصبانی است کجا میتواند طعم خوشبختی را بچشد؟ این پسر داخل منزل هم که میرود با همین اعصاب میرود و این آدم عصبی چگونه همسر خود را با لفظ «عزیزم» خطاب کند؟ اینها زمینههای لازم برای زندگی آرام است.
*چه موارد دیگری برای خوشبختی همسران لازم است.
یکی از اساسیترین گامها در جهت رسیدن به خوشبختی و زندگی آرمانی، رعایت آدابی است که برای تشکیل خانواده در اسلام مقرر شده است. این آداب عبارتند از:
انگیزه صحیح و درست: باید در ابتدا در انتخاب همسر شرایطی را لحاظ کند.
دوم، شایستگی خانوادگی.
سوم، نگاه کردن. مثلا رسول خدا (ص) میفرمایند: هرگاه یکی از شما خواهان گزینش همسری هستید همچنانکه از چهره او پرس و جو میکنید از موی او نیز بپرسید زیرا یکی از دو زیبایی است.
چهارم، انتخاب همسر شایسته. پیامبر (ص) میفرمایند: از خوشبختی مرد، داشتن همسر شایسته است.
پنجم؛ محبت و مهربانی، از اسباب خوشبختی اظهار محبت متقابل نسبت به یکدیگر است همسران با مهربانی و عشق با هم سخن بگویند. وقتی که شما چند بار به همسرت بگویی عزیزم و جانم او هم در پاسخ تو از این الفاظ استفاده میکند و همین محیط زندگی را شیرین میکند.
ششم، رعایت حقوق یکدیگر است. در حدیثی آمده: آگاه باشید که شما را بر زنانتان حقی است. رعایت حقوق آنقدر اهمیت دارد که پیامبر (ص) میفرمایند: مرد را همین یک گناه بس که در حق خانوادهاش کوتاهی کند و به زنان میفرمایند: جهاد زن خوب شوهرداری است.
هفتم؛ تامین نیازهای جنسی، چنانچه این امر اگر مورد توجه قرار نگیرد یعنی زوجین نیازهای جنسی همدیگر را تامین نکنند به طور یقین، زندگی شیرین نخواهد بود. متاسفانه این موضوع مورد توجه قرار نمیگیرد و به فروپاشی و سستی بسیاری از خانوادهها منجر شده است.
عامل دیگر خوشبختی، رفق و مدارا و سازگاری است. زندگیها دچار مشکلات در بخشهای مختلف میشود. جهت برونرفت از همه مشکلات خانواده نیاز به سازگاری و مداراست. اگر موجود است خانواده تحکیم دارد و خوشبخت است.
منبع: شفقنا
بسمه تعالي اتفاقا ما خيلي از اين امرونهي ها(نکن، نرو؛ نه؛ و حرام است)را سالهاي سال است از خود ايشان شنيده ايم.خواهش داريم صادقانه با مردم سخن بگوييد.-وضمنا چقدر دلسوزي براي جوانان در جهان بي نظير است