کاشان نیوز-علی عابدینی: دوست عزیزم جناب آقای امید یزدان پناه نوشتهای را در وبسایت محترم کاشان نیوز با عنوان «جشنواره نمایش؛ پیامی برای هنرمندان کاشان» منتشر کرد. بخشی از آن نوشته ذهن بنده را مشغول کرد و باعث شد چند خطّی را بنویسم.
بر خود لازم میدانم که اعلام کنم بیان نظراتم نه بهعنوان یک فعّال عرصه فرهنگ و هنر، بلکه صرفاً بهعنوان یک شهروند کاشانی است.
در ابتدا خوشحالی خودم را از برگزاری جشنواره نمایشهای آیینی و سنّتی در شهر کاشان اعلام میکنم.دست دستاندرکاران این برنامه چندروزه را به نشانه تقدیر و دوستی به گرمی میفشارم. امیدوارم کاشان بارها و بارها میزبان برنامههای مشابه شود و در آینده شهر ما بهعنوان شهر حافظان فرهنگ و هنر شناخته شود.
امّا، نویسنده متن یادشده در بخشی از مطلب خود، ضمن بیان اتمام این «رویداد فرهنگی» به «وظیفه سنگین کسان»، «نقش سیاسیون» و «نقش هنرمندان و عامه مردم» اشاره میکند.
به نظر بنده تعامل سیاسیون (اعم از مسئولین سیاسی و فعّالان سیاسی و…) با فعّالان عرصه فرهنگ و هنر، حتماً درزمانی غیر از انتخابات هم لازم است! از افراد و گروههای سیاسی که در موسم انتخابات به دنبال جلب نظر این چهرههای غیرسیاسی و محبوب مردم هستند، باید پرسید وقتی موسم انتخابات سپری شد و آن عزیزان بنا بر شرایط موجود در کشور که یادآور این فرموده فردوسی است: هنر خوار شد جادویی ارجمند/ نهان راستی آشکارا گزند» دچار مشکلات و محدودیت شدند، آیا حاضرند برای رفع این محدودیتها و مزاحمتهای تقریباً دائمی، تلاش یا دستکم رایزنی کنند؟
از جماعتی که بیشتر به فکر تحدید فرهنگ و هنر هستند توقّعی نمیرود، امّا از جماعتی که همواره نیّت و نام «اصلاح» را یدک کشیده و میکشند، توقّع به نسبت بیشتری میرود، چه اینکه ظاهراً قرار بود «ماجرا»ی اینان با آنان تفاوت داشته باشد؛ و اصلاً مگر اصلاح، غیر از پرداختن به این رویّههای نابجا و پیراستن آن است؟ بنده فعلاً سؤالم را در سطح کاشان متمرکز میکنم و این چند جمله بالا را خطاب به متولیان کاشانی عرض و تَکرار میکنم.
بنابراین به نویسنده محترم آن نوشته عرض میکنم به نظر بنده بهتر است بیشتر از سیاسیون به سراغ مردم رفت. کم نیست و اگر بارها و بارها گفته شود کم نخواهد بود که باید به مردم یادآوری و از آنان خواهش شود که اگر به دنبال «جامعهای با روحیه و خلقیات مناسب و بهدوراز جرم و جنایت و بداخلاقیهای مختلف و افسردگی» هستند، باید خود تلاش کنند و به امید دیگران نباشند. به نظرم یکی از مصادیق این تلاشها، حمایت از جشنوارههایی که نامش را در ابتدا آوردم و معرّقی و تشویق آن و سایر اتفاقات مشابه است، البتّه با یاد این فرمایش سعدی: «که هرچه از جان برون آید نشیند لاجرم بر دل«
ناگفته پیداست شرایط عمومی جامعه عملاً رمق مردم را بریده و شاید کمتر، فرصتی برای پرداختن به خود باشد، ولی به نظر میرسد اگر قرار است تغییری حاصل شود از سوی خود مردم است و اگر قرار است در برابر کژاندیشیها ایستادگی صورت بگیرد، باید از طرف خود مردم باشد تا به نمایندگی از آنان در مقابل فرهنگیان و هنرمندان و امثالشان نایستند.
درست میفرمایید در عرصه سیاست، گاه عده ای منفعت طلبیشان حکم میکند که سوار بر امواج جامعه شده و موقتا با مردم همسو و همدل رفتار کنند و بعد همینکه اصطلاحا آبها از آسیاب افتاد و وارد میدان شدند، طبیعیست که دیگر آن عزم و شور را نداشته باشند! کاملا با شما موافقم. نقش مردم پایه ای تر و اثرگزارتر از هر هنرمند و سیاستمداریست. به امید روزی که تک تک ما مردم به خود آییم و از این حالت انجماد و انفعال به درآمده و در هر رویداد و عرصه ای اعم از هنری، فرهنگی و سیاسی، با اراده و خِرَد جمعی خود، سرنوشت شهر عزیزمان را آنطور که شایسته و بایسته ی مردم این دیار و تاریخ پرافتخار آن است رقم بزنیم و این امری دور و دست نایافتنی نیست بلکه وعده الهی ست: ان الله لایغیر ما بقوم حتی یغیروا ما بانفسهم
ﺳﻼﻡ ﻣﻦ ﺑﺎﻣﺘﻦ ﺷﻤﺎﺧﻴﻠﻲ ﻛﺎﺭﻧﺪاﺭﻡ ﻭﻟﻲ ﺑﺎﺑﺨﺶ اﺻﻼﺡ ﻃﻠﺒﻲ اﺵ ﭼﺮا...ﻣﺼﺪاﻕ اﺻﻼﺡ ﻃﻠﺒﻲ ﺁﻳﺎﺕ اﻭﻟﻴﻪ ﺳﻮﺭﻩ ﺑﻘﺮﻩ اﺯﺁﻳﻪ ﻫﺸﺖ ﺗﺎﺑﻴﺴﺖ ﻭﺑﺨﺼﻮﺹ ﺁﻳﻪ ﻳﺎﺯﺩﻩ اﺳﺖ. ﻟﻂﻒ ﻛﻨﻴﺪﻧﻴﻢ ﻧﮕﺎﻫﻲ ﺑﻪ ﻣﺘﻦ ﻓﺎﺭﺳﻲ ﺁﻥ ﺑﻴﻨﺪاﺯﻳﺪﻛﻼﻡ ﺧﺪاﺳﺖ ﭼﻴﺰﻏﺮﻳﺒﻲ ﻧﻴﺴﺖ.
اصرار دارید قرآن را برای ما غریب تعبیر کنید! و توصیه میکنید به متن فارسی آن مراجعه کنیم! از شما سپاسگزارم توصیه درستی است شما به عربی آن بسنده کنید و ما از دیدگاه زبان مادریمان که از قداست این پیام الهی کم نخواهد کرد به آن نگاه میکنیم. اما در بعد اصلاح طلبی یا اصول گرایی، منهم به شما توصیه میکنم فراتر از دیدگاههای سیاسی این روزها به قرآن کریم نگاه کنید، قرآن نازل نشده که شما مخالفینتان را با آن منکوب کنید با برعکس آنها (اصلاح طلبان شما را). ابزاری دیدن قرآن، کفر، ظلم، ناجوانمردی و جفاست. از خدا خواهیم توفیق ادب.