عباسعلی منصوری*-عرصه ديپلماتيك عرصهاي پر از رفت و آمد و نشست و برخاستهاي مختلف سياست داخلي و خارجي است.در حوزه ديپلماتيك، كشورهاي مختلف حول موضوعاتي كه برايشان حائز اهميت باشد به گفتوگو پرداخته و در نهايت اين موضوع به قدرت فرامنطقهاي تبديل خواهد شد. به نظر ميرسد نشست چهارجانبه مصر كه با حضور كشورهاي ايران، عربستان و تركيه برگزار شده، ميتواند نشست خوب و ايدهآلي به شمار رود. قدرتمندي هر يك از كشورهاي نام برده در دنياي خارجي و دنياي عرب اثبات شده است.
در اين راستا قدرتهاي تركيه، ايران، مصر و عربستان براي تمام جهانيان شناخته شده و در اين ميان قدرت ايران به تمام آنها اثبات شده و علت اين اثبات هم، دعوت از آن براي شركت در نشست چهارجانبه به ميزباني مصر است. به نظر ميرسد با توجه به شرايط موجود، بحث به خوبي مطرح شده و از آنجايي كه اين نشست بين كشورهاي مسلمان برگزار شده، ميتواند ديدگاههاي مطلوبي را انتقال دهد. البته لازم به اشاره است كه موضوع دعوت از ايران و ساير كشورهاي حاضر در اين نشست، پيش از برگزاري اجلاس «نم» مطرح شد و ارتباطي با حواشي اجلاس سران عدمتعهد ندارد.
كشورهاي مصر، ايران، عربستان و تركيه در اين نشست به كليات مشخصي خواهند رسيد كه منفي نيست اما با توجه به نظرات و موضعگيريهاي شفاف آنها، بسياري بر اين گمانهزنيها بودند كه اين نشست برگزار نشده يا نابرابر برگزار ميشود. ولي بايد تاكيد شود كه وجود برخي اختلافات در مواضع كشورها امري طبيعي است و به دليل وجود همين اختلاف آرا و مواضع است كه نشستهاي دوجانبه يا چندجانبه برگزار ميشود تا نظرات خود را يكسان كرده و به اجماع واحدي برسند.
مزيتهاي بسياري در اين نشستها نهفته است كه برگزاري آن را منفي نميكند. همانطور كه مشخص است تمام كشورهاي حاضر در اين نشست چهارجانبه، دشمني مشترك به نام رژيم صهيونيستی دارند و همچنين غرب به همراه امريكا قصد سنگاندازي و اخلال بين روابط كشورهاي مسلمان را دارد. با اين محورهاي مذكور، طبيعي است كه كشورهاي مسلمان نشستهايي را بين خودشان برگزار كنند حتي اگر نتيجهاي در بر نداشته باشد. افزون بر تمام مطالبي كه بيان شد، بايد به موضوع نشست چهارجانبه در قاهره هم اشاره كرد.
اين نشست براي كشف راهحلي براي بهبود وضع سوريه بوده و سوريه هم با هر يك از 4 كشور مناسبات و مشتركاتي دارد كه علت حضور آنها در نشست را توجيه ميكند. به عنوان مثال تركيه مرز مشتركي با سوريه دارد كه اين مرز مشترك و همجواري آنها، ميتواند سدي براي نفوذ و ورود سلاح به سوريه باشد. حتي ايران هم به دليل اينكه سوريه همواره در خط مقدم مبارزه با اسرائيل حضور داشته، به حمايت از منافع اين ملت پرداخته و ميپردازد تا به نتيجهاي كه دلخواه مردم آن كشور است، منجر شود.
نكتهاي كه نميتوان از آن غافل ماند، ماهيت برگزاري نشستها بين كشورهاي مسلمان است. با برگزاري اين نشستها، قدرت نشست از غرب گرفته شده و به عبارتي از كشورهاي غربي پيش افتادهايم. در مجموع به نظر ميرسد نشست چهارجانبه در قاهره نشست خوبي باشد حتي اگر نتيجه خوب و دلخواهي در بر نداشته باشد اما با توجه به ماهيت آنها و در صورت استمرار آنها، نتيجه هم مثبت و به سود سوريه ميشود.
نماینده شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل در محلس شورای اسلامی
منبع:ملت آنلاین
دیدگاه شما