کاشان نیوز– یادداشت وارده*:
اُرتودُنسی به انگلیسی : Orthodontics یک تخصص در رشته دندان پزشکی است. این کلمه مرکب است از دو واژه لاتین «ارتو» به معنای راست و درست و «ادوس» یا مشتق آن «دنس» به معنای دندان. ارتودنسی یکی از مهمترین رشته های تخصصی دندانپزشکی است. همچنین اولین تخصص معرفی شده در دندانپزشکی و دومین تخصص ایجاد شده در کلیه رشتههای پزشکی میباشد. درمان ارتودنسی بیشتر تصحیح مال اکلوژن یا جفت شدن نامناسب دندانهاست. این امر میتواند ناشی از موقعیت نادرست دندانها و یا ناهنجاریهای دو فک نسبت به هم باشد یا ممکن است درجاتی از هر مشکل توأم دندانی فکی در یک فرد باشد. از اینرو درمانهای ارتودنسی بر تصحیح موقعیت دندانها و یا تغییر الگو و جهت رشد دو فک (درمانهای ارتوپدیک یا جراحی فک) متمرکز میباشد.
با خواندن متن بالا خوانندگان عزیز به فکر یک گاف رسانهای میافتند که؛ آیا ارتباطی میان دانش دندانپزشکی و مدیریت شهری وجود دارد؟ کاشانی که خود را شایسته داشتن لقب شهر نخستینها میدانند.
اگر کمی صبورتر باشید، حتما ارتباط این دو را شرح خواهم داد، با این مقدمه میخواهم چند کلمهای در خصوص یکی از بلوارهای نسبتاً جدید کاشان صحبت کنم، بلواری که در حوالی میدان جهاد کاشان قرار دارد.
این بلوار که در اواخر دهه ۷۰ احداث شد و سالیان طولانی مورد استفاده و بهره برداری مردم شهر قرار گرفته بود، ناگهان در بهمن ماه سال گذشته، مدیران شهرداری کاشان را به این فکر انداخت و این پرسش را برای خود طرح کردند که، چرا ما بلوار را تا کنون افتتاح نکردهایم؟ پس باید بلوار را افتتاح کنیم! بنابراین، با طرح این پرسش مهم از خود، متاسفانه و با کمال شرمندگی، شاهد افتتاح پروژه بلوار از سوی همین مدیران جوان، آینده نگر و مسوول بودیم.
حال بنده نیز به دلیل اینکه محل زندگیام در حول و حوش این بلوار است، تقریبا هر روز از بلوار مادر عبور میکنم، برای همین از سال گذشته که این بلوار به همت و لطف این مدیران اندیشمند باز افتتاح شد، هر روز با خاطری مکدر از کنار پروژه بازافتتاح شده شهرداری کاشان گذر کرده و همچنان می گذرم و آهی … .
یادگاری
به راستی افتتاح و بهرهبرداری از بلواری که سالها پیش (سال ۱۳۸۲) معبرگشایی شده، آسفالت شده، جدول گذاری شده، درختکاری شده و محل عبور وسایل نقلیه و عابران پیاده است نیاز به یک المان به شکل زیر دارد؟ در المانی که به عنوان یادگاری!! از افتتاح پروژه بلوار مادر تعبیه شده آمده است« در راستای خدمتگزاری به شهروندان پروژه بلوار مادر به همت شهرداری کاشان افتتاح و به بهرهبرداری رسید.»
مگر میشود شهرداری کاشان و مدیران شهری کاشان معنای افتتاح و بهرهبرداری از پروژهها را ندادند. آیا بلواری که از اواخر دهه هفتاد شمسی توسط شهروندان کاشانی به صورت سواره و پیاده استفاده میشود، در بهمن نود و سه یعنی سالها بعد از استفاده، افتتاح و به بهره برداری برسد؟ کاش مسئولین شهری بجای نصب چنین المانی که هیچ فایده ای جز خودنمایی برای مسئولان شهرداری ندارد با مردم کاشان صادقانه برخورد میکردند. بهتر بود بجای استفاده از واژگانی چون بهره برداری و افتتاح، واژه اصلاح بلوار مادر یا معبرگشایی یا هر تعبیر دیگری که صحیح است را به کار میبردند.
ارتودنسی شهری
البته ماجرای بلوار مادر به همین جا ختم نمیشود. مشکلات این بلوار که با نگاه هر شهروندی قابل مشاهده است و باعث شد نام این نوشتار را با این لغت زینت بخشم نحوه جدول گذاری در این بخش جدید بلوار مادر است که باید به یاد دوران مدرسه یک کارت صد آفرین و هزارآفرین به پیمانکار پروژه اهدا کنیم. دو عکس زیر گویای عمق فاجعه در جدول گذاری در معبر جدید بلوار مادر است که به قول شاعر رنگ رخساره خبر میدهد از سر درون.
به نظر می رسد که جدولهای بلوار مادر نیز نیاز به تصحیح مال اکلوژن یا جفت شدن مناسب جدولها دارد که باید برای آن اصطلاحی را به واژگان شهرسازی در دنیا اضافه کرد. ارتودنسی شهری (Urban Orthodontics) اصطلاحی که میتواند مشکل شهرداری کاشان را در بلوار مادر، درمان و حل کند.
و حالا مقایسه کنید این عکسها را با عکس زیر که درباره دندانهای افرادی است که با ارتودنسی ترمیم شدهاند.
کاشان، کم آبی و چمن کاری
مهمترین چیزی که به یک شهر روح زندگی و طراوت و تازگی میبخشد ایجاد و گسترش فضاهای سبز است. از دیدگاه شهرسازی، فضای سبز شهری عبارت است از بخشی از سیمای شهر که از انواع گیاهان تشکیل یافته است. به طورکلی «فضای سبز» برخلاف معنایی که ممکن است در ذهن ایجاد کند تنها محلی دارای درخت و گیاه نیست بلکه نماد و سمبلی از تفکرات فرهنگی و اجتماعی یک جامعه است. با توجه به اینکه هم اکنون با بحران کم آبی در کاشان مواجه هستیم به همین دلیل هرگونه چمن کاری در سطح این شهر نباید توسعه یابد. در حال حاضر توسعه فضای سبز شهر کاشان تعریف چندانی ندارد. بهتر بود در چمن کاری بلوار مادر تجدید نظر صورت میگرفت. اقدامی که در سالها قبل در بلوار مادر انجام شده یعنی درختان زیتون تلخ (Melia azedarach) کاشته شده یک اقدام تحسین برانگیز بوده است زیرا نیاز آبی زیتون تلخ پایین میباشد اما چمن کاری بلوار مادر اقدام سالهای گذشته مسئولان را بر باد داده است و با کاشت چمن مقدار مصرف آب چندین برابر شده است. البته چمن مورد استفاده در بلوار مادر نیز از نوع چمن نامرغوب میباشد.
پیاده مداری رکن فراموش شده بلوار مادر
پیادهروی به عنوان اصلیترین الگوی جابجایی در شهرهای پیش از انقلاب صنعتی بوده است. به دنبال انقلاب صنعتی و سلطه اتومبیل بر فضاهای شهری موضوع عابر پیاده به فراموشی سپرده شد. استفاده افراطی از وسایل نقلیه شخصی، آلودگی هوا، مصرف بیرویه سوختهای فسیلی و ترافیک خیابانها را در پی داشت. بروز این مشکلات نظر برنامهریزان و طراحان شهری را به پیادهمداری و توجه دوباره به سهم جابجایی عابران پیاده در نظام حمل و نقل شهری معطوف کرد. در همین راستا برخی شهرهای دنیا اقدام به تهیه «طرح جامع عابر پیاده» نمودند تا به واسطه آن بر این مشکلات فایق آیند. اما در شهر کاشان و به خصوص در بلوار مادر، شهرداری اصلا توجهی به پیاده مداری نکرده است و در همان شهرهای بعد از انقلاب صنعتی (شهرهای مدرن) باقی مانده است. برای پروژه ای که به تعبیر خودشان افتتاح و بهره برداری کردهاند هیچ اندیشه و برنامهای برای عابران پیاده نشده است و تنها به آسفالت کردن و جدول گذاری و چمن کاری اکتفا شده است. عابران پیاده در این بلوار باید کناره خیابان را برای عبور انتخاب کنند که خطر تصادف با وسایل نقلیه را به همراه دارد یا باید زمینهای خاکی اطراف خیابان را به عنوان محل عبور انتخاب کنند و کفشهای مبارکشان به گردو خاک بلوار مادر مزیّن شود و … به راستی سهم عابران پیاده از بلوار مادر کجاست؟
البته سبک جدیدخوب و سود مند است. اما نباید یاد گرفتن سبک جدید را به مثل راه رفتن کبک و فراموش کردن راه رفتن خود نمود. دیروز از کوچه ها و خیابانهای شهر کاشان رد می شدم. شرمنده شدم. انقدر خرابی زیاد بود که دست اندازهای بی حد و حساب ناشی از خرابی آسفالت ها و دست انداززهای ساختگی برای آرام رفتن خودروها حال آدم را می گرفت. برخی از کوچه انگار دهها سال است که روی آسفالت پس از چندین بار عملیات عمرانی مردم و سازمانهای آب و برق وگاز و مخابرات را به خود ندیده اند. دیدم برخی از کوچه ها را به جای آسفالت سیمان ریخته اند ( کوچه بدر ۷ خ شاهد) و دیدم شکاف های روی خیابان چه زیاد است (خ شاهد) و دیدم که خیابانهای بسیار نیازمند به اسفالتی که البته می دانم به نرخ فوب خلیج فارس باید تامین کنند و پولش را ندارند. می گویند کاشان شهر اول جهان است در خرابی خیابانها و کوچه هایش. می طلبد که قبل از راه رفتن به سبک کبک ، راه رفتن خودمان را فراموش نکنیم
شما کل متن را خوندید یا فقط تیتر را دیدید و نظر دادید؟
یک سری هم به بقیه پروژه های افتتاح شده بزنید
تشکر از نقد های خوبتان- امیدوارم روزی فرا برسد که مسئولان کاشان به جای جبهه گیری در برابر نقد های سازنده و ظاهر سازی های پوچ به فکر تغییر رویه مدیریت بسته شهر کاشان بیفتند.
اگر بقیه سایت های کاشان هم نگاه منتقد داشته باشند شهری زیبا تر خواهیم داشت.
حالا علی هاشمی حق نداره داد بزنه? خیلی باحال بود