کاشان نیوز ــ مهندس سیامک حیدریان یزدلی: اندکی تردد در معابر شهری و راههای منتهی به شهرستان کاشان هر عابر یا رانندهای را متوجه میکند که روسازی این معابر با مشخصات فنی و استاندارهای روسازی معابر منطبق نیست.
عدم اجرای حتی یک متر مربع آسفالت طبق مشخصات فنی توسط ارگانهای ذیربط منجر به وجود معابری با انواع و اقسام ترکها، نشستهای زیاد و ظاهر نامطلوب آسفالت میشود. برای مثال در نیمه اول سالجاری شهرداری کاشان اجرای آسفالت محور فین بزرگ منتهی به مسکن مهر را شروع کرد. جالب است دراجرای لایههای خاکی و زیرسازی تراکم مطلوب حاصل گردید که این دقت بسیار خوب و قابل تحسین است. اما متاسفانه لایههای روسازی بدون اجرای «ساببیس»، «بیس و پریمکت» (حتی نزدیک به مشخصات فنی) به آسفالت منتهی گردید که اجرای اینچنینی روسازی منجر به بوجود آمدن سطحی با نشستهای فراوان در کمتر از ۶ ماه گردیده. دقت کنیم که اندک زمانی دیگر بارندگی زمستان در پیش است.
اشاره به معابر بلوار دانش، خیابان امیرکبیر، شهرک امیرالمومنین و… نیز خالی از لطف نیست.
پر کردن ترانشههای حفاری شده پروژه فاضلاب شهری موردی است که هر انسان عامی نیز متوجه نشستهای حاصل از آن میشود. برای مثال ترانشههای محور امیرکبیر در محدوده مقابل اداره برق بسیار مشهود است که این معضل حاصل عدم اجرای صحیح لایههای خاکریزی یا بهجای آن عدم اجرای شفتهآهک با مشخصات صحیح میباشد.
بهطور کلی راهسازی شامل دو بخش زیرسازی و روسازی میباشد که بخش روسازی مشتمل بر ۱- زیراساس ۲- اساس ۳– اندود نفوذی (پریمکت) ۴- آسفالت لایه بیندر (آستر) ۵- اندود سطحی (تک کت) ۶ – آسفالت لایه توپکا (رویه)
۱-زیر اساس: معمولاً اولین لایهای است که روی بستر آماده شده روسازی راه (تراز سابگرید) قرار میگیرد و با مشخصات و ضخامت معین در تمام عرض بستر روسازی پخش و تا حصوص تراکم ۱۰۰ درصد کوبیده میشود.
عملکرد زیر اساس در روسازی شامل: الف تعدیل فشارهای وارده از قشرهای بالاتر به بستر روسازی جهت جلوگیری از نشست و یا تغیر شکل غیرمجاز بستر روسازی، ب)ـ خاصیت تراوایی (قابلیت زهکشی) به جهت هدایت آبهای سطحی و یا آبهای نفوذی شانه راه و یا آبهای تراوشی از قسمتهای پایینتر جسم راه، ج)ـ تقلیل ضخامت روسازی و در واقع صرفهجویی لایههای اساس و آسفالتی که به مراتب مرغوبتر و گرانتر هستند، د)ـ کاهش اثر یخبندان
۲-اساس: مصالحی مشابه با زیراساس ولیکن به لحاظ مشخصات فنی و عملکرد دارای کیفیت بالاتر میباشد.
قیر: در راهسازی جهت تهیه اندود نفوذی سطحی و انواع آسفالت، از چسبانندههای سیاه رنگی که از شمار زیادی هیدروکربور ساخته شده است استفاده میشود که قیر نامیده میشود.
انواع قیرهای نفتی مصرفی در راهسازی: الف) قیرهای خالص، ب) قیرهای دمیده، ج) قیرهای محلول، د) قیرآبهها (قیرهای امولسیونی)
استانداردترین قیری که در ایران از نوع قیرهای خالص تولید میشود قیر ۷۰*۶۰ میباشد که بطور معمول در کارهای راهسازی جهت تولید آسفالت گرم از آن استفاده میشود. ضمن اینکه جهت تهیه قیرهای محلول و قیرآبهها، ماده اصلی تشکیل دهنده آن نیز قیر ۷۰*۶۰ میباشد.
۳-اندود نفوذی (پریمکت): به منظور آماده کردن سطح روی اساس جهت پخش لایه آسفالتی انجام میشود. این اندود علاوه بر کمک به آببندی کردن جسم راه و چسباندن سنگدانهها به یکدیگر و نفوذ در خلل و فرج سطح قیرپاشی شده، موجب چسبندگی قشر آسفالت به سطح راه میشود. برای اندود نفوذی میتوان از قیرهای محلول و قیرآبهها با توجه به پروژه استفاده نمود.
مقدار قیر محلول مصرفی از یک تا دو کیلوگرم در متر مربع و در صورت استفاده از قیرآبه میزان مصرف آن برحسب مورد ۱. ۵ تا ۲. ۵ لیتر در متر مربع میباشد.
۴-انواع آسفالت: الف) آسفالتهای حفاظتی ب) آسفالت سرد ج) آسفالت گرم (که بطور متداول در راهها و معابر شهری از این نوع استفاده میشود که بطور کلی شامل لایههای بیندر و توپکا میباشد)
دوام زیاد، تولید یکنواخت، کنترل درجه حرارت و رطوبت مصالح و آماده شدن سریع برای عبور ترافیک از مزایای آسفالت گرم میباشد که بدون هیچگونه محدودیتی در راهها، خیابانها، فرودگاهها، باراندازها، پایانهها و پارکینگها مورد استفاده قرار میگیرد.
آسفالت بیندر: این قشر بتن آسفالتی، بین قشر توپکا (رویه) و قشر اساس قرار میگیرد، دانهبندی این قشر درشتتر از آسفالت رویه و مقدار قیر آن کمتر از قشر توپکا میباشد، ضمنا حداکثر اندازه سنگدانههای آن از ۱۹ تا ۳۷. ۵ میلیمتر میباشد.
۵-اندود سطحی (تک کت): اندود سطحی جهت آغشته کردن سطح آسفالتی یا بتنی موجود و ایجاد چسبندگی با لایه آسفالتی که روی آن پخش میگردد اجرا میشود. مقدار مصرف آن در صورت استفاده از قیر محلول حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ گرم در متر مربع و برای قیرآبهها ۲۵۰ تا ۵۰۰ گرم در متر مربع میباشد.
قابل توضیح اینکه قبل از اجرای اندود نفوذی یا سطحی سطح آماده شده راه یا رویههای موجود بایستی با استفاده از جاروی مکانیکی و کمپرسور پاکسازی شود.
۶-آسفالت رویه: آخرین قشر بتن آسفالتی میباشدکه در تماس مستقیم با ترافیک و عوامل جوی محیط (اثرات سوء آب، یخبندان و تغییرات درجه حرارت) بوده و در برار موارد مذکور مقاوم میباشد. فضای خالی سنگدانههای این قشر نسبت به قشر آستر بیشتر است.
آنچه در متن فوقالذکر اشاره شد، نگاهی در نهایت اختصار به ترتیب لایههای روسازی و مشخصات فنی آن میباشد. همانطور که میدانید روسازی راه یکی از اعضای سازه راه میباشد که بخشهای ۶ گانه ذکر شده زیر مجموعه آن بوده و ارتباط بسیار پیوسته و زنجیر واری با یکدیگر دارند که در صورت عدم اجرای صحیح یکی از لایههای آن و یا حتی اجرای با کیفیت غیر منطبق بر مشخصات فنی باعث انهدام سازه راه در طول زمان نه چندان زیاد گشته و از دوام آن به شدت میکاهد.
در صورتیکه ما بتوانیم در اجرای راهها، معابر شهری، پارکینگها و… از مشخصات فنی صحیح در تهیه، تولید و اجرای لایههای مذکور استفاده کنیم، میتوانیم شاهد دوامی بالغ بر ۲۰ سال باشیم در صورتیکه با وجود هزینههای سرسامآور لایههای روسازی و بخصوص قیر متاسفانه مشاهده میگردد که بدلیل عدم رعایت مشخصات فنی، عمر متوسط راهها و معابر ساخته شده، کمتر از ۵ سال بوده و نیازمند اجرای روکش آسفالت مجدد میباشد.
هدف این به هیچ روی تخریب ارگانهای ذیربط و دخیل در امر روسازی راهها و معابر نبوده و نیست. این نوشتار فقط درصدد بهبود و اصلاح عملیات اجرایی معابر شهری شهرستان کاشان است که این امر جز با افزایش دانش اجرایی کارشناسان ذیربط میسر نمیشود.
مدیریت جدید شهرداری کاشان و شورای محترم شهرستان کاشان این امیدواری را به ما میدهد تا با بهرهگیری از اکیپهای مجرب و فنی در تولید مصالح مناسب روسازی و در نهایت اجرای راه و وجود نظارت دقیق و فنی آن، در آیندهای نزدیک شاهد معابر شهری با کیفیت بالا باشیم
با عرض سلام خدمت همشهریان خودم با این آسفالت بلوار دانش نزدیک بود خودم با موتور کله پا شم خدا رحم کرد یه بنده خدای دیگه شب با ماشین دمورو شده بود.مواظب خودتون باشید
از شما مهندسین خواهش می کنم که لطفا کوچه تعاونی شیشه که دارای مجتمعهای زیادی می باشد و همه افراد باید در این موقع سال در گل ولای تردد کنند را ببینید و یه فکری برای آسفالت اینجا بکنید که بعد از کندن اداره آب و فاضلاب همچنان مثل صحرا می ماند و زن و بچه باید در این وضعیت نابهنجار تردد کنند از شهرداری محترم که چندین بار تماس تلفنی داشتم ولی هنوزه که اینجا آسفالت میشه
من به عنوان کسی که 3 سالی هست بنا به ضرورت کاری در کاشان ساکن هستم و البته به این امر افتخار میکنم ولی واقعا حس میکنم شهرداری کاشان از نظر مدیریت، جدیت، پیگیری و پاسخگویی زیر صفر است. هم مدیریت قبلی هم مدیریت جدید. زیباسازی شهر، گلکاری، درختکاری، آسفالت و بهسازی معابر، مکانیزه کردن جمع آوری زباله ها، ساماندهی موتورسوار ها در شهر، جمع آوری برخی مشاغل از مرکز شهر و ... از جمله مواردی است که اهتمام و سعی جدی شهرداری را می طلبد و هیچ اهتمامی هم نیست البته! 1- اینکه هنوز در شهر کاشان ملت اشغال خود را بطرز زننده ای در جلوی ساختمان و یا بعضا وسط کوچه ها رها میکنند از عجایب است. هم اکنون روستاهای دور افتاده و ییلاقی بسیاری از شهرها سبد و یا سطلهایی مخصوص جمع آوری زباله تدارک دیده اند. 2- اینکه در مرکز شهر و نزدیک بسیاری از مراکز خرید یه دفعه چشمتان به جمال یک تعویض روغنی و یا صافکاری یا تعمیرگاه خودرو یا تراشکاری مواجه میشوید چیزی است که فقط در کاشان امکان پذیر است. 3- هنوز خانه های کاشان شماره پلاک ندارند. لااقل منطقه ای که من هستم شماره پلاک ندارد و معضلی داریم برای ادرس دادن. بابا یه فکری بکنین. 4- جولان موتور سوارها در خیابانهای کاشان هم از خصوصیات تقریبا منحصر بفرد این شهر هست. هیچ تلاشی هم نیست برای رفع این معضل. ایا نمیتوان از تردد موتورسوارها در برخی نقاط شهر مانند چهراراه خ شهید رجایی خیایان بهشتی و .. جلوگیری کرد. این واقعا برای پرستیژ شهر خوب نیست. 5- کوچکترین نظارتی به اسفالتهای جدید که روی کانالهای فاضلاب انجام شده نیست. یه سری به خیابان امیرکبیر قبل از پیتزا پیتزا بزنید. آخه مومن دریچه های فاضلاب را نباید هم سطح خیابان کنی؟ ؟فکر نکردید این دست اندازها ممکنه باعث تصادف بشه به فکر خودروی مردم نیستین به فکر جون مردم هم نیستی؟ امیدوارم هر کسی شهردار کاشان هست کمی به فکر باشد. همین ، فکر
خوشحال هستم که هنوز مهندسینی چون آقای مهندس سیامک حیدریان که با علم روزدنیا آشنا هستند و اگر مسئولین به دور از جناح بازی این افراد را ببینند می توان به آینده شهرمان امیدوار بود
پیشنهاد می کنم حنما مهندس حیدریان برای بهبود وضعیت روسازی آسفالت نامه ای به شهردار و شورای شهر بنویسند و اشکلات فنی را به آنها گوشزد کنند تا شهرداری بیت المال را به تاراج نگذارد و....
من واقعا نمی دانم چرا پول مردم به این راحتی حیف و میل می شود لطفا آقای شهردار یک سری به بلوار دانش که یک ماه قبل آسفالت کرده اید بزنید و افتضاح در کار و حیف و میل پول مردم را ببینید من اگر جای شما بودم از همین اول کار تکلیف را روشن می کردم یا ناتوانی خودم را رسما اعلام می کردم (که انشالله اینطور نیست) یا مسببان این افتضاح را معرفی می کردم و هزینه خسارت را به اضافه خسارت معنوی که به شما و شهر و شهرداری و شهروندان وارد شده از ایشان می گرفتم و به حساب شهرداری می ریختم و دست آخر آنکه مهم است این که خم می شدم و سرم را پایین می گرفتم و از شهروندان بزرگ کاشان عذر خواهی می کردم مطمئن باشید شهروندان برای این کار اول شما را می بخشند تا ببینند در ادامه چه کار خواهید کرد...
مطلب بسیار فنی وخوبی بود امیدوارم مسئولین کاشان قدر کارشناشان خوبی به مانند نویسنده این متن را بدانند و از علم این متخصصان استفاده کنند
متن بسیار قوی و فنی بود از مهندس حیدریان کمتر از این انتظار نمیرفت امیدوارم دقیق تر به دیگر مشکلات راههای شهرستان کاشان رسیدگی و در مقالات آتی عنوان نمایند
آقای مهندس شما اینجا را با کلاس روسازی راه اشتباه گرفته اید ضمنا به یاد داشته باشید که اینجا ایران است نه یک کشور اروپایی سطح توقعاتتان را کنترل کنید
رو سازی با بتن چی شد؟ اقای شهردار البته تو نگران نباش بابا هوا تو داره!
دلمان خوش بود که شهرمان دارد آسفالت می شود ولی با توجه به توضیحات مهندس حیدریان باید منتظر خراب شدن این آسفالتها در زمستان با بارش باران باشیم . امیدواریم شهردار جدید جناح بازی را کنار بگذارد و از نیروهای متخصص شهرسازی خوب و مجرب استفاده کنند .