کاشان نیوز- مطهره حاجی زاده: نشست خبری نمایش ثینک به کارگردانی حسن عظیمى تبریزى عصر دیروز در فرهنگسرای مهر برگزار شد. این نمایش که از ۱۱ اسفند در زیرزمین فرهنگسرای مهر در حال اجرا است، تا ۱۷ اسفند هر شب دو اجرا خواهد داشت.
در این نشست که با حضور جمعی از خبرنگاران رسانههای کاشان بود، حسن عظیمی تبریزی کارگردان، محمدصادق ذوقی، نویسنده و بازیگر نمایش ثینک و کوثر سعادت مسئول روابط عمومی تئاتر ثینک به صحبت پرداختند.
عظیمی ثینک را قسمت اول از مجموعه سهگانه است، «ما چیستیم؟» دانست و بیان کرد:« این نمایش به اجبارهایی که انسان از انجام آن ناگزیر است، میپردازد و خشونتی را به نمایش میگذارد که منجر به از بین بردن آرمانها و اخلاقیات میشود. ما در این نمایش سؤالی مطرح کردهایم که مخاطب خود باید به آن پاسخ دهد و بگوید قدرت از کجا شکلگرفته؟ اجتماع، قدرت را شکل داده یا قدرت، اجتماع را شکل میدهد؟»
کارگردان ثینک با اشاره به دکور متفاوت این نمایش اذعان داشت:« کار ما بهصورت کارگاهی شکلگرفته و متن در جریان این چهار ماه تمرین و با توجه به صحنه ما شکلگرفته است. تمرینهای ما اول در خانه تئاتر بود، پسازاینکه اجازه اجرا در حیاط داده نشد، به زیرزمین فرهنگسرای مهر آمدیم و این فضا که انباری فرهنگسرا بود را برای اجرا آماده کردیم. برقکشی و گاز کشی و چیدمان اینجا را بر اساس متن خود انجام دادیم و این انباری را به یک سالن اجرا تبدیل کردیم که بعدها هم برای تمرین گروههای تئاتر و اجرا مناسب است.»
گروه تئاتر وایو برای گرفتن مجوز این نمایش هفتهها منتظر ماند و متن سه بار بازبینی شد و تغییر کرد. زمان نمایش هم بسیار کم شد و از ۱۲ صحنه به ۹ صحنه تقلیل یافت. این بازبینی وقتگیر باعث شد علیرغم برنامهریزی گروه برای اجرا در بهمنماه، زمان اجرای بهروزهای پایانی سال برسد و بسیاری از علاقهمندان فرصت تماشا نداشته باشند. محمدصادق ذوقی در توضیح این موضوع میگوید:« ما یک سری چارچوب و یک سری سلایق داریم. کار ما به خاطر سلایق نیازمند اصلاح شد. در شورای بازبینی سلایق حاکم است و آنها برداشت متفاوتی از متن داشتند. برداشتی که ما به ذهنمان هم خطور نکرده بود؛ مثلاً برچسب ترویج گرایش خاصی زده بودند که ما اصلاً به آن فکر هم نکرده بودیم!»
نویسنده ثینک در ادامه افزود:« برشت میگوید من در تئاتر بهمثابه یک حیوان درنده وحشی در یک جنگل به دنبال طعمه میگردم. برشت به این میزان در تئاتر حریص است و سعی میکند به کشف کردن بپردازد. این جمله همیشه در ذهنم مانده که در تئاتر باید ولع داشت و حریص بود. رویکرد ما چیزی شبیه به این است که در تئاتر باید جستجوگر و کاشف بود و حریصانه به همهچیز نگاه کنیم. به همین دلیل است که اجرای ما در همچین محیط و فضایی است. در این محیط سعی کردیم به همه جای محیط چنگ بزنیم و ببینیم چه چیزی را وارد ایده و اجرایمان کنیم؟ سعی کردیم بین ایده متن و ایده اجرا دیالوگ برقرار کنیم و بین فرم و محتوا در اجرا تناسب ایجاد کنیم. حالا که چقدر موفق بودهایم را مخاطب باید جواب دهد. ما خواستیم دغدغه خودمان را بدون رودروایسی با مخاطب به تصویر بکشیم. اگر تئاتر با دغدغه باشد، به بهترین شکل اجرا میشود. شیوههای متفاوتی برای بیانگری در تئاتر است. یکی از شیوهها در سطح گفتن و اغراقآمیز گفتن است. ثینک راهحلی پیش روی مخاطب نمیگذارد و سؤالی را جواب نمیدهد. ما در اجرا وضعیتی را نشان میدهیم ولی پاسخی برای این وضعیت نداریم، چون اساساً خودمان هم پاسخی برای آن نداریم. فقط داریم آن را نشان مخاطب میدهیم تا بر مخاطب تأثیر بگذاریم و او را به فکر بیندازیم. مثلاً «در انتظار گودو» بکت هیچ راهحلی نشان نمیدهد. اما مخاطب در حین خواندن متن به یک سؤال میرسد و حتی به پاسخ هم میرسد. اینجا تئاتر کار خودش را کرده و مخاطب توانسته سؤال بسازد، جواب بسازد و فکر کند.»
ذوقی در جواب به این سؤال که این تئاتر برای مخاطب عام نوشتهشده یا مخاطب خاص توضیح داد:« این تعاریف فلسفی و پیچیده نیست. ما مخاطبان را به عام و خاص تقسیم نمیکنیم و متن را برای مخاطب مینوشتیم. هرکس برای تماشای این تئاتر بیاید، مخاطب ماست و وظیفهداریم با او ارتباط برقرار کنیم. ما نمیگوییم مخاطب ما قبل از دیدن تئاتر ما برود فلان کتاب را مطالعه کند؛ اگر بخواهد کتابی بخواند، به دیدن تئاتر ما نمیآمد. ما باید جوری اجرا کنیم تا مخاطب با ما ارتباط برقرار کند. وظیفه ماست چیزی که میخواهیم بیان کنیم، هرچقدر بزرگ، هرچقدر فلسفی، جوری بیان کنیم که شمای مخاطب با هر سطح معلومات متوجه شوید.»
نویسنده اثر در پایان صحبتهای خود گفت:« زبان در نوشتار متن، برای ما مسئله بود. ما سعی کردیم بدانیم کارکرد زبان در این تئاتر چگونه باشد. حرفهایی که زدیم ابداعات ما نیست، حاصل تجربیات بزرگان تئاتر است که در ایران و این شهر هم کم نداریم. لازم است ذکر کنم در این شهر دو آرتیست درجهیک داریم که تمام معلوماتم را مدیون این دو عزیز میدانم، آقایان عباس جمالی و مجتبی جدی که هم در اجرای این کار هم در دانش تئاتر به ما خیلی کمک کردند.»
نمایش ثینک به کارگردانی حسن عظیمی تبریزی از ۱۱ تا ۱۷ اسفندماه در دو سانس ۱۸٫۳۰ و ۲۰ در زیرزمین فرهنگسرای مهر در حال اجرا است. علاقهمندان برای تهیه بلیت میتوانند نیم ساعت قبل از اجرا به فرهنگسرای مهر مراجعه کنند.
آلبوم تصویری نمایش ثینک با عکسهایی از محسن بایعی و کوثر سعادت:
دیدگاه شما