کاشان نیوز– عباس شافعی: نگهداری حیوانات در منزل به اندازه عمر بشر قدمت دارد، ولی این روزها زندگی نوین شهری در کنار برکاتی که داشته، ما را از داشتن بسیاری تجربههای مطبوع، محروم کرده است.
خیلی چیزها که مردم در گذشته – شاید بدون اینکه تحلیل و شناخت دقیقی از فوایدش داشته باشند- از آنها منفعتها میبردند. داشتن حیوانات خانگی یکی از ارزشمندترین تجربههایی بوده که اکنون کمتر کسی از این نعمت برخوردار است. خانههای بزرگ قدیمی بسیاری از گونههای جانوران را در خود جای میداد؛… و همزیستی مسالمتآمیزی بین انسان و حیوان شکل میگرفت که هر دو طرف از آن سود میبردند و اغلب سود انسان بیشتر بود.
خانههای کوچک امروز گویا تنها جای زیستن تبلت و رایانه و گوشی همراه و جولان دادن امواج «وایفای» است. درحالی که تجربه نگهداری و مراقبت و همزیستی با هرجانداری میتواند در رشد عاطفی، مسئولیتپذیری و سواد و تجربه علمی انسان تاثیر زیادی داشته باشد. حال این حیوان گوسفند و گاو باشد یا مرغ و خروس و کبوتر، سنجاب و خرگوش باشد یا قناری و مرغ عشق.
در کاشان از گذشتههای دور نگهداری حیوانات در منزل مرسوم بوده است. در اغلب خانههای بزرگ قدیمی، قسمت مشخصی به عنوان باربند و طویله یا اصطبل برای نگهداری حیوانات و پرندگان در نظر گرفته میشد و با توجه به بزرگی خانهها و اینکه اکثر مردم حیواناتی را در منزل نگهداری میکردند، هیچ همسایهای به همسایه خود اعتراض نمیکرد.
بعدها که رفتهرفته شهرنشینی گسترش پیدا کرد و خانههای قدیمی جای خود را به منزلهای کوچک و آپارتمانی دادند و معدود خانههای قدیمی نیز به هتل، اقامتگاه، موزه و… تبدیل شد، دیگر امکانی برای نگهداری حیوانات با آن حجم گسترده و حرفهای! در خانهها وجود نداشت و برخی خانوادهها به نگهداری نمادین فنجی کوچک یا مرغ عشقی رنگی یا طوطی و مینایی سخنگو بسنده کردند.
بهدنبال استقبال شهروندان پرندهدوست، کاسبی پر رونقی به نام سله، سئله یا سهله که نام مدرن و امروزی آن پرندهفروشی است دایر شد.
… رفتهرفته پرندهفروشان در مغازههای حوالی بازارچه سردار، یکدیگر را پیدا کردند و این منطقه به بورس پرندگان تبدیل شد و پر واضح است که تجمع دهها مغازه پرندهفروشی و عرضه انواع پرندگان علاوه بر آمد و شد و شلوغی، مشکلات بهداشتی و بوی نامطبوع هم به همراه دارد و احداث یکی دو مجتمع آپارتمانی در این منطقه هم به طور طبیعی باید باعٍث اعتراض و شکایت ساکنین از پرندهفروشان شود.
این ماجرا تا آنجا پیش رفته که شهردار منطقه تاریخی و فرهنگی کاشان، از پلمپ پرندهفروشیهای فعال در بافت مسکونی بر اساس رای کمیسیون بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری خبر داده است. قانونی که به صراحت میگوید اگر کسی کسب و کاری دایر کند که مخل آسایش و بهداشت همسایگان شود، شهرداری میتواند با اخطار قبلی آنرا تعطیل کند.
«اسدالله شاهیان» گفته است: «با توجه به تاسیس مغازههای پرندهفروشی در بافت مسکونی و عدم رعایت برخی مسائل بهداشتی، ایجاد محیطی مناسب برای تجمع و زاد و ولد حیوانات موزی از قبیل موش و مار، ایجاد مزاحمتهای صوتی ناشی از آواز پرندگان و امکان شیوع بیماری آنفولانزای پرندگان و پیشگیری از گسترش و انتقال آن با شکایات مردمی، مراتب در دستور کار کمیسیون بند ۲۰ شهرداری ماده ۵۵ قانون شهرداری قرار گرفت.»
این مسئول شهرداری هیچ اشارهای به نحوه تجمع پرندهفروشان در این نقطه از شهر که به طور قانونی و طبیعی باید برای تاسیس واحد صنفی خود از شهرداری مجوز بگیرند نمیکند، در حالیکه یکی از پرندهفروشانی که امروز مغازهاش با دیوارهای بتونی مسدود شده میگوید: «وقتی به شهرداری مراجعه کردیم، برای جواز عوارض و تمام بدهیهایمان را دادهایم و اغلب این مغازهها با تایید شهرداری اینجا دایر شدهاند و حالا اگر تشخیص شهرداری اشتباه بوده ما باید خسارت آنرا بدهیم؟»
این پرندهفروش سابق و کاسب بیکار امروز ادامه میدهد: «همکاران ما در اغلب شهرهایی که با آنها ارتباط داریم، میگویند شهرداری با آنها همکاری کرده و محلهای مناسبی را برای تجمع پرندهفروشها انتخاب کردهاند و هیچ مشکلی هم ایجاد نشده است.»
از طرف دیگر شهردار منطقه تاریخی و فرهنگی کاشان میگوید: «با توجه به اینکه این پرندهفروشان پس از مهلت داده شده برای انتقال به خارج از بافت مسکونی ترتیب اثر ندادند، لذا با دستور دادستان و همکاری نیروی انتظامی مغازههای آنها پلمپ شد.»
این مسئول شهرداری تاکید میکند که قبلا به آنها اخطار داده شده بود ولی اغلب کسبه توجهی نکردهاند و ما ناچاریم برابر قانون عمل کنیم به گفته وی، طی ماههای گذشته نیز با شکایت شهروندان و ساکنین بازارچه سردار، ۲۴ مرکز عرضه پرندهگان زینتی با اخطار قبلی تخلیه و ساماندهی شد.
سوالی که پیش میآید این است که با بستهشدن این تعداد مغازه فعال، کاسبان آنها که یقینا در کار خود حرفهای هستند، زندگی خود را از چه منبعی تامین خواهند کرد؟ آیا محل بعدی که احتمالا پرندهفروشان انتخاب میکنند، و حتما شهرداری هم از آنها عوارض افتتاحیه واحد صنفی و عوارض سالانه و حق تجاری و … خواهد گرفت، مکانی نخواهد بود که چند صباحی بعد دوباره با شکایتی پلمپ شود؟
اصلا برنامه شهرداری که باید نهادی برنامهریز برای مسائل خرد و کلان شهری باشد، برای این معضل چیست؟ آیا پلمپ و تعطیلی دهها واحد صنفی که صدها عضو خانواده آنها از محل این فعالیت روزی میخوردهاند، پاک کردن صورت مسئله نیست؟
پیشنهاد به شهرداری کاشان
به شهردار محترم کاشان که علاقه مثبتی به ایدههای ابتکاری و طرحهای نو دارند پیشنهاد میشود مکانی را خارج از بافت مسکونی (مکانی کارشناسیشده که بعد از مدتی مزاحت ایجاد نکند) به بازار پرندگان اختصاص دهد و ضمن متمرکزکردن پرنده فروشان، از گوشه و کنار شهر و حتی شهرهای اطراف در یک مکان، هم امکان توسعه رونق کاسبی آنها را فراهم آورد و هم نظارت نهادهای ناظر همچون دامپزشکی را نیز بیشتر و دقیقتر کند. چه بسا به جهت معروفیت برخی پرندگان اصیل کاشانی از جمله کبوتر کاشان این اقدام به عنوان یک جاذبه گردشگری نیز به حساب آید و علاوه بر گردش اقتصادی در بازار پرندهفروشان، رونق مضاعفی هم به صنعت به شدت روبهرشد گردشگری کاشان بدهد.
در دوره اول شورا، وقتی یکی از اعضای شورای اسلامی شهر کاشان از نزدیک میهمان و شاهد برگزاری مسابقات «گرو» کبوتر در کاشان بود – مسابقاتی که هرسال تیرماه از سراسر کشور علاقهمندان را به کاشان میکشد و برای آن یکدستگاه خودرو جایزه تعیین میکنند- ایشان طرح برگزاری جشنواره کبوتر کاشان را مطرح کرد ولی به هر دلیل کسی به آن روی خوش نشان نداد. شاید این طرح مانند بسیاری از پیشنهادها نیازمند گذشت فرصتی در بستر زمان بوده تا به بلوغ و پختگی برسد و امروز شهردار جوان کاشان وظیفه اجراییشدن آنرا برعهد بگیرد و مطبوعات تیتر بزنند: «بهزودی نخستین جشنواره کبوتر کاشان برگزار میشود.»
چه اشکال داره،بالاخره هر کس به چیزی علاقهی دارد چ بخواهیم یا نخواهیم علاقمندان زیادی در این سمت سو هستن مسابقات خودشونو انجام میدن پس چه بهتر ازاین معروفیت کاشان هم استفاده بشه..بجای جشنواره مسابقاتش انجام بشه .بازار پرندگان که واقعا لازمه مردم محدوده بازار سردار چه گناهی کردن که این بوی نامطبوع رو صبح اول صبح به مشامشون بخوره همچنین دروازه دولت که شده مرغ و ماهی که بویش شاید بدتر از پرنده فروشان هست...درمنطقه ی که همیشه توریستای مختلفی از جهان از انجا عبور میکنن!!
مشخصه که کاملا سفارشی کار کردی.
به نظر من پیشنهادی درست و سنجیده است متاسفانه از بسیاری فرصت های منطقه کاشان به جهت نوع نگاه خاص برخی افراد یا گروهها از دست می رود و به تباهی کشیده می شود تازه به فرمایش آقای حسین اگر پیشنهاد خنده دار است این نشانه ای بر قابل تامل بودن آن است چرا که بسیاری از اتفاقات خوب ابتدا که مطرح می شود به نظر ساده و پیش پا افتاده و خنده دار می اید ولی به مرور مورد توجه واقع می شود یقینا می توان این بحث را گسترش داد و با نقد ونظر و تحلیل آن را کامل و اجرایی کرد.
پیشنهاد بسیار خوب و هوشمندانه ای است و به نظر می رسد خیلی ها زود است متوجه این پیشنهاد بشوند دقیقا وقتی یک شهر دیگر دست به کار شود حالا مسئولین بیدار خواهند شد...
جناب شافعی برخلاف دیگر مطالبت ،این مطلب پختگی لازم را نداشت به خصوص پیشنهاد خنده دارت .برگزاری جشنواره کبوتر کاشان.