کاشان نیوز: همت بالا و اراده محکم کویریان آران و بیدگل در استان اصفهان، انحصار تولید ماهیان خاویاری را از دریای خزر به سمت کویر داغ کشانده تا نشان دهد تلاش در هیچ عرصهای بیثمر نمیماند.
به گزارش ایرنا دریای خزر بهعنوان زیستگاه طبیعی باارزشترین ماهیان خاویاری جهان شناخته شده و در عرصه تولید، خاویار و گوشت از ارزش اقتصادی بالایی برخوردار است، اما در دل کویر آران و بیدگل نیز افرادی نوآور و پرتلاش به تولید این نوع آبزی همت گماشتهاند.
چندسالی است که پرورش ماهیان خاویاری توسط عدهای جوان در مزرعهای در دل کویر آران و بیدگل در میان شنهای داغ شروع شده است، این کشاورزان سختکوش کویری با ایجاد دریاچههای مصنوعی با آبی شور اما گامهای محکم و استوار به پرورش این ماهیان پرداخته و در اقدامی قابل تحسین از پسآب آن برای کشاورزی استفاده میکنند.
مجری طرح پرورش ماهیان خاویاری کویر آران و بیدگل میگوید: این مرکز از سال ۹۰ با هدف تولید و اشتغالزایی و همچنین ارزآوری برای منطقه و کشور آغاز به کار کرد.
مهدی آزادپور افزود: بهدنبال کاهش ذخایر ماهیان خاویاری دریای خزر و ضرورت جایگزینی طرحی برای جبران این کمبودها، اقدام به پرورش ماهیان خاویاری نموده و هماکنون حدود ۲۰۰ ماهی خاویاری با وزن ۴ تا ۳۵ کیلوگرم در این مرکز پرورش داده شده است.
وی تاکید کرد: تعدادی از ماهیان نر نیز که با سونوگرافی مشخص شده است، جداسازی و برای تولید گوشت از آنها استفاده میشود تا کمکی برای هزینههای جاری این استخر باشد.
آزادپور گفت: با توجه به محدودیت منابع آبی در کویر با روشی ابتکاری، سیستمی طراحی و تعبیه شده که آب را در استخر به گردش میاندازد و دوباره به چاه بازگشته و با تصفیه دوباره به استخرها باز میگردد و در نتیجه از هدررفت آب جلوگیری میشود.
وی زمان باردهی این ماهیان را حدود دو سال آینده بیان کرد و افزود: در سال گذشته همچنین حدود ۶ تن ماهی قزلآلا در این استخر تولید شد که با توجه به کیفیت مورد استقبال قرار گرفت.
کارشناس امور دام، طیور و آبزیان اداره جهاد کشاورزی آران وبیدگل هم در گفتوگو با ایرنا اظهارکرد: این مرکز اولین مرکز در سطح استان است که بهصورت پایلوت توسط اداره کل جهاد کشاورزی استان اصفهان اجرا شده و بهدنبال آن هماکنون دو مرکز دیگر نیز در سطح استان راهاندازی شده است.
ابوالفضل حاجی باقری، با توجه به ایجاد شرایط طبیعی، دریایی و همچنین تغذیهای که در این مرکز برای رشد ماهیان خاویاری ایجاد شده است، افزود: این ماهیان کیفیت و رشد بهتری نسبت به سایر مراکز تولیدی در کشور دارند.
پرورش ماهیان خاویاری در انحصار دریای خزر نبوده و نیست. چرا که بر اساس اطلاعات مندرج در وبسایت مشاورین آبزی پروری: پرورش ماهیان خاویاری به صورت صنعتی قدمت ۴۵ ساله دارد که از روسیه آغاز شد و در ایران ۲۴ سال پیش سنگ بنای تولید گوشتی ماهیان خاویاری گذاشته شد. به هر حال، ماهیان خاویاری را می توان در سیستم های مختلف از جمله سیستم های متراکم ، استخرهای خاکی و قفس های دریایی پرورش داد. در سیستم متراکم می توان در مخازن مستطیلی، گرد و چند ضلعی پرورش یابند.