کاشان نیوز-حسین ذاکری : در چهلوپنجمین نشست اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در ۲۶ شهریور(۱۷ سپتامبر ۲۰۲۳) مجموع ۵۴ کاروانسرای تاریخی به عنوان بیست و هفتمین میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد.
چنانچه در پروندهی ثبت نیز اشاره شده است کاروانسراها نتیجه و محصول خلاقیت و نبوغ معماران ایرانی در طول تاریخ هستند.
کاروانسراها در ۲۵ قرن اخیر، استراحتگاه کاروانیان از اقصی نقاط معمور آن روزگار بوده که ثبت جهانی این پدیدههای معماری، بدون شک گامی مؤثر برای محافظت مطلوبتر از این آثار فاخر است که بر جایگاه و نقش بیبدیل این سرزمین در غنابخشی و ساخت فرهنگی جامعه جهانی به واسطه ارزشهای ایرانی اهتمام بیشتری میورزد.
یکی از ۵۴ کاروانسرای فوق الذکر کاروانسرای شاه عباسی واقع در کویر مرنجاب شهرستان اران و بیدگل است.
ساختمان این کاروانسرا با عمری بالغ بر چهار قرن نگینی در کویر مرکزی ایران بوده که به دستور شاه عباس صفوی در مسیر تردد تجار و مسافران به قصد اصفهان یا ری باستان ساخته شده است. این کاروانسرای ۳۶۰۰ متری تجلی معماری مستحکم صفوی در راه ابریشم بوده و با توجه به موقعیت مکانی نقش تأمین امنیت جاده و منطقه را نیز عهده دار بود.
مرمت و احیای این کاروانسرای تاریخی این کویر را به یکی از دسترسترین کویرهای بکر ایران تبدیل کرده تا میهمانان در کنار لذت بردن از طبیعت زیبای کویر نگرانی از امنیت و رفاه سفر خود نداشته باشند.
گفتنی است که این کاروانسرای پنهان شده در دل کویر دارای اتاقهای متعددی است که با تغیر کاربری مناسب به اقامتگاهی سنتی برای پذیرایی هرچه بهتر از مسافران و گردشگران کویر مبدل شده است.
حال میتوان در اقامتگاه ۵ ستارهی بین راهی کاروانیان ۴۰۰ سال قبل، اقامت داشت و تجربهای متفاوت و منحصر بفرد از کویر را با خود به یادگار برد.
دیدگاه شما