کاشان نیوز– سعید غلامیان: محمد غفاری معروف به کمالالمُلک نقاش بزرگ ایرانی یکی از مشهورترین و برجستهترین شخصیتهای تاریخ هنر معاصر ایران به شمار میآید. او برادرزاده صنیعالملک است که نقاشیهای وی نیز در سقف و دیوارهای خانه حکیمباشی در کاشان در حال نابودی و فراموشی است.
کمال الملک در یکی از خانوادههای هنرمند و سرشناس در سال ۱۲۲۴ در کاشان چشم به جهان گشود و پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی در کاشان به همراه برادر بزرگترش به تهران آمد و در دارالفنون در رشتهٔ نقاشی ادامه تحصیل داد. پس از گذشت سه سال تحصیل در دارالفنون، هنگامی که ناصر الدین شاه از این مدرسه بازدید میکرد، کار او را پسندید و وی را به دربار فراخواند و این سرآغاز تحولی در زندگی وی و تاریخ هنر نقاشی ایران شد و سرانجام در شهر نیشابور در غربت و بیمهری تمام در ۲۷ مرداد ۱۳۱۹ در نیشابور دیده از جهان فرو بست، هرگز این بیمهری جبران نشد حتی در حال حاضر نیز کسی را سر بردن نام وی نیست.
درکاشان هنوز یک سردیس یا نمادی از وی وجود ندارد، البته به نام این هنرمند شهیر تنها یک میدان وجود دارد که شهرداری کاشان ناگهان و بدون هرگونه ضرورتی در آن دست به کار ساخت کوشکی به مساحت زیربنای ۳۶۰ مترمربع در دوطبقه شده است که جز تعبیر «گذاشتن فیل روی فنجان با فقدان تناسب میان سازه و گسترهی حجمی میدان» مثالی دیگر برای آن صدق نمیکند!
این درحالی است که چندی قبل معاون فرهنگی و هنرهای شهری زیباسازی شهر تهران از نصب و رونمایی از مجسمه کمال الملک اثر ملک «دادیار گروسیان» در تهران و نبش خیابان کمال الملک خبر داده بود.
میرزامحمدخان ای کمال ملک هنر تو تاجی تو یککه ای تو بی بدیلی درپهنه سحرقلم ای کمال هنرکیست که برجادوی نهفته درانگشتانت حیرت نکند میرزامحمدخان هرزمان براسبی سفید که شاه قجررا بر ان نشاندی تافخر قلمت رابرخ تاریخ نگاره گری بکشی درسرپوشیده خانه مادری به تماشا نشستم این سوال همیشه تاریخ زنده ترشد که چرا ؟ تر ان روز سرد چه ناگوارشدکه خامه وانهادی وپایتخت نشان شدی ؟ عموی گرانمایه وپیشکسوتت صنیع الملک تراچه گفت که دامن ازاو و ازنگارهای ناتمامت درخانه وازکوی وبرزنت برگرفتی ؟ شهرت خانواده ات استادت که تراجانمایه هنرهدیه دادند به چه روی تراچنین گران امدند که هرگز برای دیدارشان اقبال نکردی که تو به هنگام وداع ازشهرت خودکمال هنربودی گرچه کمال الملک نبودی . میرزامحمد خان ایاپایتخت نشینان ودرباریان غزت تراداشتند ؟ ایابه مانند خانواده غفاری هاکه همواره درکاشان ماندند و بربلندای فرهنگ شهرشان عزیزداشته شدن تو قدردیدی ؟ دیدی به توکه ازنفس فرشتگان پاک تربودی درهمان پایتخت چه تهمت هایت زدند تا همه رارهاکنی کوچ کنی وانهی و به حسین اباد نیشابور که ناکجا ابادت بود پناه بری . میرزامحمد خان تاریخ به من نمی گوید ایا زیبا طبیعت کله جایی که دران کودکی کردی به ازان حسین ناابادی که به سنگ غیب چشم و بیناییت را ازتوگرفت نبود ؟ میرزامحمدخان اکنون درنیشابور خفته ای غریبانه وتنها گذرمردمانی برکنارتربت توست که به دیدار مزارعمرخیام میایند ولی سالهاست مردمان شهرت هرروز وهرشب به دور نامت درمیدان کمال الملک می گردند میرزا محمدخان تودرشهرت هزاربار فزون ازنیشابور عزیزی