دکترعبدالرضا مدرس زاده-بیستم مهر ماه روز ملی نکوداشت خواجه رندان جهان شمس الدین محمد حافظ شیرازی است که به این بهانه هر سال در ایران و بسیاری از کشورهای جهان مراسم و برنامه های گوناگون برگزار می شود.
با همه گرفتاری ها و کتاب نخواندن ها هنوز هم دیوان حافظ در شکل ها و چاپ های گوناگون رتبه نخست فروش را در میان آثار هنری و کتاب های عالم ادبیات فارسی به خود اختصاص داده است.
در باره این که راز ماندگاری نام و سخن حافظ در چیست بسیار بسیار سخن گفته اند و نوشته اند و حق مطلب هم تا حدودی ادا شده است اما باز بد نیست به این نکته مهم توجه کنیم که در روزگاری که گاهی رساله عملیه زودتر از مرجع تقلید و دیوان شعر زودتر از شاعر به فراموشی و نیستی سپرده می شود این رند یک لا قبا و شوریده احوال مگر چه گفته است که دیگران نگفته اند؟
اگر ترکیب آفرینی های او مورد نظر است که “خراب آباد” را پیش از او باباطاهر و “دیرمغان” را زودتر خاقانی ابداع کرده اند.
اگر ریاستیزی و دفاع از دین در میان است که آن هم کسانی پیش از او چنین کرده اند.پس کار از جایی دیگر سرچشمه دارد.
راست این است که در هیچ دیوان شعر فارسی به نسبت و اندازه دیوان حافظ از شراب و مستی سخن نرفته است و درست این است که هیچ کس به اندازه او در مقام دفاع از معنویت و ایمان و پارسایی برنیامده است با این تفاوت ظریف که حافظ بیش از آن که به ثواب کردن و اندوختن توجه و توصیه کند از گناه نکردن و دین را بازیچه و دستاویز مطامع خویش قرار ندادن سخن رانده است.
در کنار این اندیشه متعالی و مدافع ارزش های راستین انسانی و آرمانی او در عالم هنری توانسته است تا مرز حل پیچیده ترین محاسبات هنری در عرصه زبان و بیان شعر پیش برود و از این روست که شعر او عالمگیر است و کسی نمی تواند آن را کنار بزند.
کوتاه سخن این که هر چه در باره حافظ بگوییم این همه هست و همه نیست!
رسیدن به لقب بی تکرار “لسان الغیب” بی دخالت رسانه و روزنامه و مرید و … به حد کافی گویای آن هست که اگر حافظ به قول خود خانقاهش در گوشه میخانه هم بوده است صمیمانه به گریه سحری و عذر نیم شبی کوشش کرده است چیزی که انجام آن چندان دخل و ربطی به مکان و زمین و زمان ندارد زیرا : هر جا که هست پرتو روی حبیب هست.
حافظ در واقع حافظ فرهنگ و زبان و هویت و دانایی ماست . دیوانش را بخوانیم و به دیگران هدیه دهیم و کاری کنیم که مردم در گفتگوهای روزانه خود تعبیر” به قول حافظ ” را بسیار به کار ببرند.چنین باد
منبع:وبلاگ شخصی نویسنده
دیدگاه شما