کاشان نیوز– فهیمه استادیان: رویداد ساعت زمین یک رویداد بینالمللی است که باهدف صرفهجویی در مصرف انرژی، کاهش انتشار گازهای گلخانهای و کاهش آلودگیهای زیستمحیطی از سال ۲۰۰۷ در تعداد زیادی از شهرهای جهان برگزار میشود. در ساعت زمین، لامپها و وسایل الکتریکی به مدت یک ساعت خاموش میشوند.
شهرهای بزرگ دنیا برای مشارکت در این کنش جمعی، چراغهای نمادها و ساختمانهای معروف خود را به مدت یک ساعت خاموش میکنند.
در کاشان، میدان کمالالملک و سازه کوشک وسط میدان برای این طرح انتخاب شدند و در برنامهای مشترک توسط شهرداری کاشان، انجمن نجوم سپهر کاشان و جمعیت کویر سبز کاشان این رویداد به شهروندان معرفی شد.
در این برنامه شهردار کاشان با تأکید بر مشارکتپذیری مردم و محوریت سازمانهای مردمنهاد (سمنها) در توسعه پایدار گفت: اگر مردم اهمیت موضوع ساعت زمین را میدانستند در این مکان جایی برای نشستن نبود.
موضوع توسعه، رسالت شهرداریها است. یک واژه در توسعه، تمام تعاریف آن را دربر میگیرد و آن توسعه پایدار است. همه ما مأموریت داریم برای این توسعه تلاش کنیم و اگر بخواهیم چکیده توسعه پایدار را در یک موضوع دنبال کنیم به اصل بهرهوری منابع میرسیم و هیچ منبعی باارزشتر از طبیعتی که در اختیار ما است و میراثی که میلیونها سال نسل به نسل از زمان خلقت بشر در دست ما به امانت سپردهشده، نیست و ساعت زمین اشاره و تلنگری در خصوص مفهوم توسعه و بهرهوری منابع است.
اگر قرار است توسعه پایدار در سرزمینی رخ دهد هرگز و هرگز این اتفاق توسط حاکمیت صورت نمیگیرد و اینیک وظیفه حاکمیتی نیست.
تمام احاد جامعه در تحقق این هدف بزرگ نقش دارند و من به انجمن نجوم و انجمن کویر سبز و شهرداری که متعلق به خود مردم است تبریک میگویم که این اتفاق را رقم زدند و ما تحقق مفهوم توسعه پایدار، توسط مردم را در این جلسه و دور همی صمیمانه میبینیم و این برای من بهعنوان خادم مردم یک ظرفیت و افتخار بزرگ است که خادم مردمانی هستم که در این سطح فهمیده هستند و درک بالایی دارند و اگر امثال من نخواهند به این مسئله توجه کنند حضور این نهادهای مردمی همه را وادار میکند به منابع طبیعی و بهرهوری از منابع طبیعی توجه کنند.
لطمهای که بشر در قرن اخیر بعد از انقلاب صنعتی به طبیعت زد معادل میلیون سال قبل از آن است و تخریبی که در منابع طبیعی و حتی کائنات به وجود آمد جبرانناپذیر است.
ساعت زمین یک ابتکار هوشمندانه برای پاسداشت زمین است. خاموش کردن چراغها و وسایل الکترونیک به مدت یک ساعت حرکتی نمادین و تلنگری برای حفظ منابع است. سرزمینی شبیه سرزمین ما در کمتر جای دنیا وجود دارد که میراثی گرانبها در اختیار دارد؛ هوا، آب، خاک، باد. زمانی از این میراث پاسداری خواهیم کرد که دوستش بداریم و به آن عشق بورزیم و زمانی به آن عشق میورزیم که ارزشهایش را بدانیم.
پس قبل از هر چیز به کودکان و نوجوانان خود بیاموزیم که به سرزمینشان عشق بورزند.
حسینعلی وکیل نایبرئیس شورای اسلامی شهر کاشان با تقدیر از جمعیت کویر سبز و انجمن نجوم سپهر برای اجرای این برنامه به نقش آب در شکلگیری تمدن شهرنشینی کاشان اشاره کرد و سپس بابیان خطرات سیلابها برای کاشان افزود: باران نعمت خداوندی است و بارانخیز بودن کوه گرگش و رودخانههای آن سبب توسعه کشاورزی در این منطقه بوده است و باید با ساماندهی این رودخانهها خطر سیل را از سر مردم رفع کرد. البته نباید فراموش کرد که قسمتی از کاشان روی گسل واقعشده است و زلزله دومین پدیده ایست که کاشان را تهدید میکند.
محمدرضا پاکروان فر رئیس هیئتمدیره انجمن نجوم سپهر کاشان در صحبتهای خود با اشاره به اهمیت رویداد ساعت زمین گفت: یکی از اهداف این برنامهای است که مردم بیاموزند نورپردازی صحیح چگونه است و چطور میتوانند با این کار در مصرف انرژی صرفهجویی کنند. یکی از جنبههای مهم گردشگری شهر کاشان آسمان تاریک آن است که متأسفانه با نورپردازیهای غیراصولی، این مهم بهمرور از بین خواهد رفت که لازمه مقابله با آن توجه و تلاش مسئولین است که بتوانیم معضل آلودگی نوری را بهبود بخشیم.
گذشتگان ما در همین شهر، زمانی که در فصل تابستان در حیاط خانههای خود میخوابیدند نوار کهکشان راه شیری را بهوضوح میدیدند؛ اما امروز برای دیدن آسمان تاریک مجبور هستیم کیلومترها از فضای شهر دور شویم.
وی در خاتمه صحبتهای خود به این موضوع اشاره کرد که شهر کاشان با منجمی مانند غیاثالدین جمشید کاشانی شناخته میشود و حیف است که در یکی از میدانهای، نمادی از استرلاب یا ساعت آفتابی نباشد و انجمن نجوم سپهر آمادگی خود را برای مشارکت در این موضوع اعلام میکند.
خسرو اعتماد مدیرعامل جمعیت کویر سبز در سخنان خود با اشاره به دهمین سال اجرای رویداد ساعت زمین توسط جمعیت کویر سبز کاشان گفت: متأسفانه در ایران این رویداد نمادین برگزار میشود و محدود به خاموشی یک ساعت بعضی اماکن است. ما اعتقادمان همان جمله ایست که بچهها درگذشته میخواندند: هرگز نشه فراموش، لامپ اضافی خاموش. انشاالله عزیزان کاشانی در طول سال به این مهم توجه کنند.
اکثر نیروگاههای ما هنوز با سوخت مازوت یا گاز کار میکنند که باعث گرمایش زمین میشوند.
تغییر اقلیم و گرمایش زمین یکی از عوامل ایجاد همین سیلابهای اخیر است.
نکته جالبتوجه این بود که با خاموشی میدان کمالالملک تعداد شرکتکنندگان در رویداد ساعت زمین بیشتر شد و حتی مسافران نوروزی نیز به داخل کوشک آمدند و علت خاموشی را جویا شدند. این برنامه در تاریخ ۱۰ فروردینماه از ساعت ۲۰:۳۰ تا ۲۱:۳۰ بهصورت همزمان در سراسر کشور برگزار شد.
دیدگاه شما