کاشان نیوز: قرن بیستم ـ که 13 سال پیش به سرانجام رسید ـ را «قرن اطلاعات» نام گذاشته بودند. قسمت عمدهای از این نامگذاری و یا شاید عمدهترین سهم آن متعلق به سرعت مبادله «اطلاعات» و «خبر» و تحول بنیادینی بود که در این قرن در ابزارهای انتقال و جابجایی خبر بوجود آمد، و با سرعت تساعدی مکانیزم مبادله «اطلاعات» و «اخبار» دستخوش دگرگونی بیپیشینه و گستردهای شد.
سالهایی نهچندان نزدیک، کار مبادله «خبر» با کمک گرفتن از حیوانات انجام انجام میشد. کبوتران نامهبر در سالهای دور و دراز گذشته برای خود سازمان و تشکیلاتی، جایگزین تشکیلات پست امروز داشتند.
اسبها و چهارپاهای دیگری که «چاپارها» را از این سر به آن سر میبردند تا خبر و دستور و امری، از امیری و سلطانی و پادشاهی، به شهرها و روستاها و به رعیت، یا نامهای از پدری در این سر ولایت، به پسری در آنسوی ولایت، یا ولایتی دیگر برسد نیز، در سازوکارهای دیوانی و دبیری آن سالها برای خود جایگاه و به قول امروزیها «چارت» سازمانی ویژةای داشتند.
در سالیان بعد، اختراع وسیله نقلیهای که بدون سوخت فسیلی و با کمک نیروی پای انسان حرکت میکرد (دوچرخه) در بعضی از مسیرهای کوتاهتر جایگزین اسب و حیوانات باربری شد که پستچیها از آن برای رساندن نامهی مردم در مقاصد نزدیک استفاده میکردند. کمی بعدتر اختراع وسایل نقلیهای که با کمک انرژی سوخت فسیلی حرکت میکردند و بیشر و سریعتر میتوانستند جابجا شوند و اخبار و اطلاعات را منتقل کنند، این سیر را تکامل بیشتری دادند.
اما تحول اصلی و شگرف و آنچه دگرگونی بنیادین در کار انتقال اخبار و اطلاعات ایجاد کرد، كشف الكتریسیته و خاصیت انتقال آن بصورت سیگنال و علامت، در اوایل قرن نوزده، كه در قرن بیستم به نحو چشمگیری از آن رونمایی و عمومی شد، و اختراع ابزار انتقال اخبار و اطلاعات از طریق «امواج» بود.
اختراع تلگراف و تلفن و در ادامه سیر تکاملی آن رادیو و تلوزیون و ماهوارهها و نهایتا اینتنرنت، قرن بیستم را قرن «اطلاعات» و «انفجار اطلاعات» کرد. سرعت انتقال اطلاعات بهواسطه جهش چند پلهای غیر قابل باور در سیر تحول و تکوین ابزار در این حوزه، به نحو خیرهکنندهای، به کمترین زمان ممکن کاهش پیدا کرد.
به دنبال اختراع تلگراف «اتحادیه تلگرافی بینالمللی» در17 مه 1865 میلادی در پاريس تشكيل شد. اگرچه بعدها اين اتحاديه دستخوش تحول شد و پس از تشکیل «اتحادیه رادیو تلگرافی بینالملل» در 30 اكتبر 1906 ميلادي، و نهایتا در 9 دسامبر سال 1932 ميلادي با وحدت دو اتحاديه ياد شده فوق، «اتحاديه بينالمللي ارتباطات دور» شروع به كار كرد، اما روز 17 مه (27 اردیبهشت)، روز تشکیل «اتحادیه تلگرافی بینالملل» به عنوان «روز جهانی ارتباطات» نام گرفت. در واقع روز جهاني ارتباطات يادآور تأسيس اين اتحاديهها براي پيشرفت ارتباطات است.
در نوامبر ۲۰۰۵ اجلاس جهانی سران درباره جامعه اطلاعاتی از مجمع عمومی سازمان ملل خواست تا هفدهم مه را روز جهانی جامعه اطلاعاتی اعلام کند تا مسائل گسترده مربوط به تکنولوژیهای ارتباطی و اطلاعاتی و اهمیت آن طرف توجه قرار گیرد.
مجمع عمومی سازمان ملل در مارس ۲۰۰۶ با صدور قطعنامه ا/رس/۶۰/۲۵۲ این درخواست را تصویب کرد.
اطلاعات و اخبار در زندگی روزمره مردم ـ چه جوامع سنتی قدیم چه جوامع مدرن امروزـ نقش و جایگاه پررنگی دارند به طوری که فقدان یا کمتوجهی بدان یکی از فاکتورهای توسعهنیافتگی قلمداد میشود. رسانههای مکتوب و دیجیتالی، قسمت عمده این نقش را برعهده دارند و تلاش می کنند تا با اطلاع رسانی دقیق، صحیح و سریع، به پالایش فضای خبری عمومی جامعه از شایعات و اخبار کذب و پاکیزگی و بسترسازی سلامت روانی جامعه کمک کنند.
کاشان نیوز، ضمن تبریک روز جهانی ارتباطات به همه شهروندان، خصوصا همکاران گرامی مطبوعاتی، از مخاطبین عزیز میخواهد این رسانه را در تحقق هرچه بیشتر اهداف یادشده یاری نمایند.
ما بدان مقصد عالی نتوانیم رسید
هم مگر پیش نهد لطف شما گامی چند
دیدگاه شما