کاشان نیوز: گفتگوی آقای سید مسعود چهلستونی نامزد پنجمین دوره انتخابات شورای شهر کاشان و عضو ائتلاف متخصصین کاشان بیش و پیش از آنکه تبلیغاتی باشد درد دل مردمی است که چهار سال جز یکی دو رسانه محلی برای بیان اعتراض خود نداشته اند که آنهم با بی توجهی و تکبر مواجه شده است. کاشان نیوز با انتشار فیش حقوقی یک کارمند شهرداری بلافاصله راهی دادگاههای مختلف شد تا دیگران درسی گرفته و اعتراضی به مدیریت ضعیف شورا و شهرداری نکنند، اگر چه موفقیتی در این مورد بدست نیاورد.
هیچ یک از انتقادات منتقدان پاسخی دریافت نکرد و شهرداری در سکوت و گاهی هم بی توجه به شورا راه خود را رفت و امروز شهرداری کاشان در نقطه ای ایستاده است که بر اساس شنیدهها بیش از هزار میلیاردتومان بدهکار است، این یعنی ورشکستگی شهرداری! آنهم به تقصیر!
در این بین صاحب نظران و فعالان اجتماعی نقش عمدهای در بیان این نقائص داشته و دارند، نمونه این انتقادات گفتگوی دوهفته نامه کاشان امروز با آقای سید مسعود چهل ستونی است که از نظر شما میگذرد:
چهل ستونی: من بهعنوان یک شهروند از اینکه یک رسانه مستقل در کاشان وجود دارد که درد دل مردم در آن منتشر بشود خوشحالم و همانطور که تلفنی گفتم مایلم که درد دل همکارانم را رسانهای کنم تا شاید کسی به داد ما برسد.
از ابتدا مشکلی که تلفنی مطرح کردید را توضیح دهید.
من مدیر یکی از ۲۰ دفتر پیشخوان دولت و نماینده دفاتر کاشان در فرمانداری نیز هستم، همانطور که مطلع هستید دفاتر پیشخوان دولت طبق قانون تأسیس شد و هر ادارهای که خدماتی را به مردم ارائه میکند باید برای برونسپاری کارهای خود بسته به موضوع آن را به این دفاتر بسپارد.
تمام خدمات اداری و دولتی؟
خیر استثناهایی هم وجود دارد، مانند نیروی انتظامی که مسائل امنیتی و نظامی در آن هست توسط دفاتر خاصی انجام میشود و قوه قضاییه هم به دلایل خاص دفاتر خدماتی خاص خود را دارد.
در این وسط شهرداری را در کاشان داریم که ابتدا دفاتری به نام پیشخوان شهرداری تأسیس کرد اما با اعتراض ما نام آن را به خدمات الکترونیک شهرداری تغییر داد.
تأسیس این دفاتر مستند به چه قانونی است؟
دفاتر پیشخوان دولت یا خدمات الکترونیک شهرداری که قانونی از آن تاکنون ندیدهایم اما دفاتر خدماتی پیشخوان دولت مستند به بند ۲ ماده ۴۶ قانون پنجم توسعه کلیه دستگاههای اداری را مکلف به واگذاری خدمات به دفاتر پیشخوان دولت نموده است.
در کاشان چند دفتر خدماتی پیشخوان دولت داریم؟
در حال حاضر ۲۰ دفتر در کاشان فعالیت دارند.
و چند دفتر خدمات الکترونیک شهرداری؟
۵ دفتر در هر منطقه شهرداری یک دفتر.
داخل خود شهرداری است یا بیرون؟
بیرون از شهرداری.
این نوع دفاتر در شهرهای دیگر هم دیدهشده؟
در استان اصفهان فقط در کاشان چنین دفاتری تأسیسشده و حتی در مرکز استآنهمچنین اتفاقی نیفتاده و کارهای شهرداری مرکز استان را دفاتر خدماتی پیشخوان دولت انجام میدهند.
تفاوت هزینهها چطور است؟
در خدمات الکترونیک شهرداری یک بازدید بیش از ۳۰ هزار تومان هزینه مطالبه میکنند اما ما برای ثبتنام یک کنتور برق که مستلزم رفتوآمد و بازدید هم هست فقط ۳ هزار تومان میگیریم.
البته لازم به یادآوری است که شهروندان حق شکایت از این دفاتر را دارند که چرا اطلاعات ملکی شهروندان در اختیار این دفاتر قرارگرفته است درحالیکه اگر من و شما به شهرداری مراجعه و اطلاعاتی هرچند اندک از املاک شهروندان بخواهیم حتماً و قطعاً نمیدهند.
متأسفانه شهرداری که متعلق به مردم و نهادی عمومی است و باید حامی شهروندان باشد اقدام به رقابت با شهروندان کرده است و در موارد بسیاری وارد فعالیتهایی شده است که عرصه را به شهروندان تنگ کرده است.
منظور شما فعالیتهای اقتصادی است یا مورد خاصی مانند همین دفاتر در نظر دارید؟
شهرداری علاوه بر اینکه اقدام به تأسیس دفاتری برای انجام خدمات خودکرده است کارهایی را که ما با یکدهم هزینه انجام میدهیم چون بدون رقیب است باقیمت بالایی انجام میدهد.
این دفاتر بدون اعلام عمومی به کسانی داده شد که شائبه فامیل بازی و تبعیض را تقویت میکند، چون هیچ مزایده و آگهی برای واگذاری این دفاتر اعلامنشده است و معلوم نیست با چه شرایطی این دفاتر به بخش خصوصی واگذارشده است.
از طرفی همدست به تأسیس شرکتهایی زده که کارهایی مانند راهاندازی دفاتر جذب مسافر و گردشگر را انجام میدهد، فکر میکنم شرکتی به نام میقات را راهاندازی کرده است که باعث نارضایتی مدیران و کارکنان دفاتر خدمات مسافرتی هم شده است.
- بهعنوانمثال بازار روزهایی که شهرداری در پاییز و عید ایجاد میکند. ایرادی که همه اصناف روی این موضوع دارند این است که یک سال عوارض و مالیات میدهند بعد در این بازارها کاسبکارهای قمی میایند همه اجناس بنجل یک سال مانده خود را رد میکنند. تنها شهری که با چنین موضوعی درگیر است کاشان است و آنهم به علت عدم نظارت بر روی مسائل شهری.
این البته برمیگردد به راهاندازی فرودگاه کاشان که نهتنها این فرودگاه بهصرفه اقتصادی نیست و با توجه به قلت پروازها درآمد یک ماه فرودگاه هزینه یک روز آن را نیز پوشش نمیدهد و این به زیان شهروندان است، فرودگاهی که باید شرکت فرودگاههای کشور یا وزارت راه تأسیس میکردند شهرداری با پول مردم راه اندازه کرده و زیانش را الآن مردم باید تحمل کنند.
در راهاندازی «سی پی» که در توافق با یک شرکت شیرازی انجام شد هیچ اتفاق جدیدی صورت نپذیرفت که فرقی با پارکبانهای قبلی داشته باشد تنها تبلیغات دهنپر کن داشت و سودی که به متصدی کاشانی برسد را رقم نزده.
در مسائل بازیافت آنقدر هرجومرج است که کسی نیست که مسائل خاص آن را نداند این مورد مخصوصاً اگرچه از تعهدات و وعدههای اولیه شهردار بود اما در آن هیچ تغییری دیده نمیشود مگر اینکه اشخاصی خاص منافع آن را دستبهدست میکنند.
شما چه مرجعی را در کاشان ملزم به رسیدگی میدانید تا از حق مردم دفاع کند؟ شما به مرجعی چنین امیدی را دارید؟ شورای شهر که خود شهردار را انتخاب کرده و با رویهای که در این چهار سال نشان داده موافق شهردار و اقدامات او بوده است.
اولاً شهرداری نباید از حدود خود خارج شود و دست به چنین کارهایی بزند، اما شهردار کاشان بجای اینکه به منافع و آسایش شهروندان فکر کند چون در این امر موفق نبوده ناچار است دست به احداث پروژههای دهن پرکن بزند تا کارهای خود را بزرگ جلوه دهد، شهرداری با ساخت فرودگاهی که سؤالات متعددی در برابر آن بیجواب مانده سعی در بزرگ جلوه دادن کارهای خود دارد و ما درحالیکه با دو ساعت فاصله فرودگاه بین بینالمللی امام خمینی و فرودگاه اصفهان را داریم باید هزینه سنگین نگهداری فرودگاهی را که در هفته سه پرواز بیشتر ندارد را بدوش بکشیم، اما شهرداری در تبلیغات وسیعی که راه انداخته منت بزرگی بر سر مردم کاشآنهم میگذارد طبعاً شورای شهر باید در این موارد دخالت کند اما دخالت شورای شهر به دلیل پیشگفته دخالتی پررنگ در برنامهریزی شهر نیست و بیشترین تأثیرش توجیه عملکرد شهرداری است که در همان مثال قبل در مورد خیابان امیریه یکی از اعضای شورای شهر در ملاقات با اهالی محل از این اتفاق غیرمنتظره و بدون برنامه بهشدت حمایت کرد!
شما میدانید ما ۴ سال است که هرچه نوشتیم و گزارش تهیه کردیم کسی توجهی نکرد! شما راهحلی دارید، صحبت دارد بهجاهای جالبی میرسد. از دیگر مسائل شهر چه میگویید؟
در حوزه ترافیک، پارکینگ بسیار موردنیاز کاشان است، چرا ما یک پارکینگ درستوحسابی در کاشان نداریم؟ البته سال گذشته ماجرای کسبه بیچاره خیابان امیریه داستان عجیبی دارد که آنها را ظاهراً برای ساخت پارکینگ گرفتار کردند! اهالی محل که ناگهان یک ماه مانده به عید نوروز، شب عید با یک تخریب عجیبوغریب در این خیابان مواجهه شدند به شهرداری رفتند تا حداقل بدانند چه پروژهای قرار است در این خیابان اجرا شود و مطلع شدند که پروژه را برای زیرسازی شروع کرده و چون به دلیل سست بودن بافت خاک مجبور به خاکبرداری شدهاند! تصمیم گرفتهاند گود را بیشتر کرده و پارکینگ احداث کنند! و سرانجام قرار شده است پارکینگ در این خیابان ساخته شود، اما چرا قبل از شروع عملیاتشان به مردم اطلاع نداده بودند که مردم برای کارهایشان برنامهریزی کنند؟ جالب است که اگر شهروندان یک پاکت زباله را بیوقت بیرون بگذارند شهرداری البته بسته به مکان و موقعیت شهر…! فوراً اخطار داده و حتی کار را به دادگاه هم میکشاند، مردم بهاندازه یک پاکت زباله ارزش نداشتند که برایشان برنامهریزی کنند؟
- ما نیاز به نیروهای جوان و جوانان داریم که اگر قرار است کسی تجربه کند و یاد بگیرد لااقل جوانان این سرمایه را به دست بیاورند نه کسانی که دیگر امکان استفاده از آن را نخواهند داشت.
مگر شهرداری نمیداند که شب عید که اوج فروش یک مغازهدار است برای بر هم زدن خیابانی که در مرکز شهر قرار دارد مناسب نیست؟ واقعاً نه زمان و نه مکان ساخت پارکینگ در خیابان امیریه نامناسب و غیرمعقول نبود؟ این در حالی است که یک پروژه با توجه به هزینهها و سرمایهگذاری و زمان افتتاح هر چه مدت آن طولانیتر شود باعث افزایش هزینهها و اتلاف بودجه میشود، حال چگونه یک پروژه پارکینگ را دوساله تعریف میکنید آنهم در مرکز شهر؟ شما هم که معلوم نیست برای بعد از انتخابات بمانید! خیابان را شب عید گودبرداری کردهاید در اواخر اردیبهشت سال بعد مناقصه شناسایی پیمانکار را برگزار میکنید؟
ازجمله مشکلات دیگر شهر هم صدور مجوزهای تجاری در یک خیابان شهر است که با اجبار اقدام به بستن راه عبور و مرور وسط خیابان کرده و جایی هم خیابان را یکطرفه کردهاند، خیابان اصلی شهر را!
مردم چه گناهی کردهاند که باید چنین ترافیکی را در کاشان تحمل کنند؟ چرا فکری به حال خیابانهای کاشان که اندازه آنها از دهه چهل هنوز تغییری نکرده نمیکنند؟
اما در عوض از میدان عامریه به بلوار امام رضا یک خیابان بسیار خوب ساختهشده! خوب مگر چقدر ترافیک در این خیابان جریان دارد؟ البته خیابان الهیه جزء خیابانهایی است که در آینده از آن حرفها زده خواهد شد!
برای روشن شدن موضوع بهتر است مثالی بزنم، توسط دولت حدوداً ده سال پیش درزمانی که برف سنگین آمد یک تصمیم اشتباه گرفته شد، بجای اینکه برای تهیه آذوقه برای دام و حمایت از دامداران اقدام شود گوشت وارد کردند، این باعث شد که گوشت ارزان شد و بعد لطمه آن به دامدار خورد و الآن بعد از ده سال مردم مجبور هستند گوشت را به قیمت بسیار گرانی بخرند، این محصول یک اشتباه در ده سال پیش بود.
ما هم داریم تاوان شورایی را میدهیم که بدون ضابطه اقدام به تائید شهرداری و دادن مجوز کردند.
ما نیاز به نیروهای جوان و جوانان داریم که اگر قرار است کسی تجربه کند و یاد بگیرد لااقل جوانان این سرمایه را به دست بیاورند نه کسانی که دیگر امکان استفاده از آن را نخواهند داشت.
تپههای سیلک که مهد تمدن بشری است چه وضعیتی دارد؟ اگر هر کشوری داشت مثل اهرام ثلاثه مصر صدایش در دنیا میپیچید.
اورژانس شهر که باید در دسترس مردم باشد را بردهاند در بیمارستان بهشتی مستقر کردهاند، بیمارستانی که هرروز جلوی آن دعوا و جنجال است… .
نظام فکری و اقتصادی شهر باید توسط شورا شکل داده شود اما با تعصبات محلی و قومی یک عده افراد بازنشسته در آن برای شهر تصمیم میگیرند امید به بهبود کمرنگ است.
چند سؤال در خصوص فعالیت شما در دفاتر پیشخوان بپرسم بعد برمیگیریم به این بخش از سخنان شما که بسیار جذاب است!
در دفاتر پیشخوان دولت چه کسانی بر کار شما نظارت میکنند؟
هر فعالیتی که داریم مثل پست یا مخابرات یا بیمه سلامت یک بازرسی از حراست دارد و یک بازرسی از استان و یک بازرسی از کل کشور که سالی یکبار سرزده از تهران سر میزنند.
- هدف شورای شهر و شهرداری از این کار چه بوده است؟ همیشه شهردار دنبال پروژههایی بوده است که دهانپرکن باشد. مثل همین فرودگاه یا مثلاً ساختن پل هوایی بلوار امام رضا.
شهرداری در دفتر خدمات الکترونیکی چه خدماتی انجام میدهد؟
پروانه، عوارض و تمامکارهای قابلارائه در دفاتر مربوط به شهرداری. همانطور که قبلتر هم گفتم کلیه نقشههای شهر دست این دفاتر است
و به این دلیل که گزینشی برای این اشخاص صورت نگرفته است، شهروندان میتوانند اعتراض کنند که چرا مشخصات ملکیشان در اختیار این دفاتر قرارگرفته است.
پس شما معتقدید که دفاتر خدمات الکترونیکی خلاف قانون است آیا اقدامی در این زمینه انجام دادهاید؟
بله همینطور است، ما به فرمانداری و شهرداری اعتراض کردیم اما نامههایی که به شهرداری دادیم حتی شماره هم نکردند. بهعنوانمثال همین چند روز گذشته یکی از همکاران به نام آقای ستاری چندین بار به ساختمان شورای شهر مراجعه کردند و درخواست کردند حداقل شماره نامه ما را بدهید آنهم ندادند.
غیر از شهرداری به کجا مراجعه کردید؟ شما در این مورد اقدامی هم کردهاید؟
به فرمانداری و به اطلاعات مراجعه کردیم. بله نامههای متعددی به شهرداری، فرمانداری و نهادهای اطلاعاتی نوشتیم اما شهرداری بعد از گذشت دو سال حتی نامه ما را شماره هم نکردند که بتوانیم پیگیر باشیم.
متأسفانه نفوذ بعض اشخاص تا جایی است که حتی فرمانداری هم اقدامی در این خصوص نکرد.
حتی جوابی نمیدهند که آیا قانونی هست یا نیست؟
اصلاً جواب نمیدهند. یکی از ناراحتیهایم این است که در جلسات فرمانداری مطرح کردیم اینها حتی جواب فرمانداری را هم نمیدهند و اعتبار برای فرمانداری کاشان هم قائل نیستند. چرا جواب فرمانداری را نمیدهند چرا جواب انجمن صنفی را نمیدهند؟!
از طرف انجمن صنفی هم اعتراضی شد؟
بله چندین بار در جلسات کارگروه استانداری نیز مطرحشده، حتی ماه گذشته نامهای از طرف انجمن صنفی دفاتر استان به شهرداری ارائه دادیم که درخواست شده بود حداقل انجام خدمات خودروی که در کل کشور بهطور هماهنگ از طریق پرتال دفاتر پیشخوان ارائه میشود را به پیشخوان واگذار کنند که این مورد هم طبق معمول بیجواب ماند
از طرف دفاتر چطور؟
بله اقدام کردیم و اگر خاطرتان باشد مطلبی هم در این خصوص در کاشان نیوز منتشر شد همراه با نامه و امضاهایی که در آن هست.
چه مدت است که به غیرقانونی بودن این اقدامات اعتراض کردهاید؟
حدود دو سال.
هیچ جوابی نشنیدهاید؟
خیر
- از طرفی هم ظاهراً نقشههایی در سردارند که آن قسمت شهر قیمت بیشتری داشته باشد! ولی از سویی هم به نظر میرسد در پس این اقدام هم اهدافی نهفته است که متأسفانه نفع مردم در آن نیست! سعی بر این است که تردد را از مدخل شهر به بلوار امام رضا برده و این اشکالی بزرگ ایجاد میکند، آنهم اینکه با این روش توریست و مسافر از میدان امام رضا وارد شهر میشود و چون مسیر راحتتری به خانههای تاریخی هست آنها به دیدار باغ فین رفته و چند خانه تاریخی را بازدید کرده و بازمیگردد.
پیشنهاد شما چیست؟ آیا باید دفاتر الکترونیک شهرداری را جمع کنند یا بدهند به پیشخوان دولت؟
طبق قانون اگر برونسپاری نیاز هست باید به دفاتر پیشخوان خدمات دولت بدهند، شهرداری که در اجرای قانون از شهروندان جدا نیست، کاری که در استان اصفهان و کل کشور انجام میشود باید انجام دهد. چرا باید شهرداری ما باید جدای از بقیه شهرها عمل کند؟ اگر قانون است برای کل کشور است. بحث برونسپاری را باید بدهند به دفاتر در غیر این صورت خودشان باید انجام دهند.
اگر بنیاد کار درجایی کج گذاشته شود همهجا کج میشود امروز شهرداری به خاطر اینکه پشتوانه دارد پاسخگوی اعتراضها نیست فردا اداره دیگری همین کار را انجام خواهد داد و برای خودش دفتر خواهد زد و فامیلهای خودشان را سرکار خواهند گذاشت. الآن شهرداری یک دفتر مسافرتی به نام میقات تمدن آریا زده که شرکتهای مسافرتی معترض شدهاند میگویند ما اینهمه مجوز گرفتهایم چرا شهرداری باید بیاید یک شرکت قدرتمند بزند که «وی ای پی» کاشان را در دست بگیرد.
دفاتر خدمات الکترونیکی شهرداری با چه شرایط واگذارشده؟
معلوم نیست. فراخوانی هم نبوده و احتمالاً به وابستگان خودشان سپردهاند. تا جایی که من خبر داردم فقط یکی از آنها که جانباز بوده توسط شورای شهر مدیریت این دفتر را در دست گرفته.
پس هیچ اعلان عمومی و فراخوانی برای واگذاری دفاتر انجام نشده؟
خیر ما در سطح شهر کاشان چیزی ندیدیم.
همانطور که اشاره کردید نامزد شورای شهر شدهاید، برای عمران و آبادانی شهر اولین گزینه شما چیست؟ و چه ملاکی را برای حضور در این عرصه برگزیدهاید؟
شهر کاشان متأسفانه در دورههای قبلی انتخابات سیاسی داشته است؛ یعنی یک سری افراد میآیند که وابسته به طیف یک شخص روحانی یا یک طیف سیاسی هستند در مقابل هم قرار میگیرند و بسیاری از کسانی هم که رأی میدهند راحتترین کار را انتخاب میکنند و در مورد کاندیدهای دیگر تحقیق نمیکنند. این شخص را آقای فلان و فلان حزب معرفی کرده و به گرایش سیاسی خودشان نزدیکتر است و به آن رأی میدهند. خیلی از افرادی که به آنها رأی میدهند را نمیشناسند؛ بنابراین وقتی آنها به شورا میروند بالطبع باید اسپانسر های خودشان را تأمین کنند. چون خرج تبلیغاتشان را دادند و وی را معرفی کردهاند. باید به آنها پاسخگو باشند بجای مردم و به مردم اهمیتی نمیدهند. کار سیاسی برای مجلس و ریاست جمهوری خوب است؛ اما برای شورای شهر کار سیاسی نباید کرد افراد سیاسی را نباید بفرستیم. باید افرادی باشند که اولاً انگیزه کار داشته باشند کسی که بازنشسته شده است دیگر انگیزه برای کار ندارد.
ما مانند یک زنجیره به هم وصل هستیم و اگر یک خدمترسانی یا فعالیت اقتصادی در شهر گران شود این گرانی به همه طبقات سرایت میکند مثلاً الآن بیشترین مشکلاتی که مغازهداران دارند اجاره مغازه است. اجاره مغازه هم به خاطر گرانی پروانه تجاری بالاست.
زمین در خیابانهای شهر زیاد داریم؛ اما به خاطر گرانی عوارض تجاری کسی دنبال ساخت آنها نمیرود. وقتی پروانه ساختمانی گرانتر باشد به طبع صاحبملک اجاره آن را بالاتر میبرد و ضرر آن برای جوانی است که تازه پروانه کسب گرفته و میخواهد کاری را شروع کند. خیلی که خوب کار کند و فعال باشد میتواند اجاره مکانش را بدهد. یک سال هم کار میکند و ورشکست میشود. کل زندگیاش فلج میشود.
همه نسبت به اقدامات دیگران انتقاد دارند، اما کمتر پیشنهادی در چنته دارند، شما چه راهحلی دارید؟
یک نوع امتیازات باید در نظر گرفته شود، امتیازاتی که در بطن و متن جامعه به آن نیاز هست مثلاً در پروانههای ساختمانی چرا باید همه افراد یکجور پول بپردازند. مثلاً جوانی که تازه ازدواجکرده ۳۰ -۴۰ میلیون از کجا بیاورد پول پروانه بدهد.
اینهمه سنگ ازدواج جوانان را به سینه میکنند اما هیچ اقدام عملی دیده نمیشود. در شورای شهر این امکان هست که برای کسی که تازه ازدواجکرده است صد متر پروانه مسکونی رایگان به او بدهند. یا جوانی که تازه جواز کسب گرفته مثلاً به مدت ده سال ۳۰متر پروانه کسب رایگان به او بدهند. خیلی از افرادی که زمیندارند در شهر با چنین آدمی شریک میشوند و زمین را به او میدهند تا با پروانه رایگان کسبوکار راه بیندازد و همین خودبهخود به خانهدارشدن و رونق گرفتن کسبوکار کمک میکند.
یکی دیگر از مشکلاتی که وجود دارد این است که عوارض را از اصناف نسبت به محل کسب دریافت میکنند. مثلاً چهارراه آیتالله کاشانی منطقه یک محسوب میشود چون قیمت ملک بالاست اما کسانی هستند که یک انبار در خانهشان میلیاردی معامله میکنند اما عوارض نمیدهند.
ببینید عمده مشکلات مردم مربوط به مسائل اقتصادی است اما تمام مشکلشان این نیست…
کاملاً درست است، از اینها که بگذریم مشکل ترافیک در شهر بسیار دردآوراست، درحالیکه شهر از شدت کندی ترافیک رنج میبرد پل جلوی مصلا با صرف هزینه بسیار سنگین ساخته میشود که اشکالات عمده دارد یکی اینکه حتی ده درصد ترافیک شهر را هم در آنجا نمیبینید، علیرغم تبلیغات وسیعی که در این مورد کرده و سعی میکند در ذهن مردم جا بیندازد که برای کاهش ترافیک این پل را احداث شده است اما این پل نیاز شدید مدخل شهر نبود؟ تردد در مدخل بیشتر است یا در بلوار امام رضا؟ یا زیر گذری برای میدان کمالالملک یا حتی چهارراه آیتالله کاشانی؟
مردم چه گناهی کردهاند که باید چنین ترافیکی را در کاشان تحمل کنند؟ چرا فکری به حال خیابانهای کاشان که اندازه آنها از دهه چهل هنوز تغییری نکرده نمیکنند؟
از طرفی هم ظاهراً نقشههایی در سردارند که آن قسمت شهر قیمت بیشتری داشته باشد! ولی از سویی هم به نظر میرسد در پس این اقدام هم اهدافی نهفته است که متأسفانه نفع مردم در آن نیست! سعی بر این است که تردد را از مدخل شهر به بلوار امام رضا برده و این اشکالی بزرگ ایجاد میکند، آنهم اینکه با این روش توریست و مسافر از میدان امام رضا وارد شهر میشود و چون مسیر راحتتری به خانههای تاریخی هست آنها به دیدار باغ فین رفته و چند خانه تاریخی را بازدید کرده و بازمیگردد.
متأسفانه شهرداری و شورای شهر نقشه و برنامهای برای توقف گردشگران و مسافران در کاشان ندارند، این نوع کارها هم فرصت مناسب را در اختیار گردشگران و مسافران قرار میدهد تا بدون خرید از کسبه یا اقامت، با سرعت به دیدار بافت تاریخی رفته و از کاشان خارج شوند، درحالیکه توریست و گردشگر باید به مرکز شهر بیایید، باید برنامههایی برای تشویق و ترغیب به ماندن در شهر وجود داشته باشد نه اینکه یکراه میانبر برای ایشان فراهم کنیم که هیچ مراودهای با مردم و کسبه نداشته باشند. از جهتی هم مسافر و گردشگر که وارد میشود از کاشان در نظر اول تصویری بیابانی و بدون هویت نشان واردین میدهد و اینیک ضعف بزرگ در مدیریت و برنامهریزی است. کاشان با به نمایش گذاشتن هویتش، اصالتش، مردم مهماننواز و مهربانش، با تاریخش و سبک زندگی مردمانش … باید دیده شود.
در مورد مسائل اقتصادی دیدگاهی هم دارید؟
ما در شهرمان اگر مدیر شهری خوبی داشته باشیم هم روابط مردم تنظیم میشود و هم روابط نهادهای دولتی و مردمی.
بنده نایبرئیس هیئتمدیره شهرک صنعتی امیرکبیر هم هستم. خوشبختانه شهرکهای صنعتی زیر نظر شرکت شهرکهاست و شهرداری نمیتواند ورود کند. خوشبختانه شهرداری نمیتواند عوارض ساختمانی یا تجاری بگیرد. ولی یک مشکلی که ما داریم این است که عوارض ارزشافزودهای که ما پرداخت میکنیم ۶ درصد مالیات است و ۳ درصد عوارض شهرداری است. کارخانجاتی که در شهرکهای صنعتی فعالیت میکنند این مالیات را پرداخت میکنند یعنی این سه درصد خودبهخود بهحساب شهرداری واریز میشود اما خدماتی از شهرداری دریافت نمیکنند. باید سازوکاری ایجاد شود تا این مالیات در راستای خدمات به شهرکهای صنعتی بازگردد؛ که میتواند در غالب جمعآوری زباله یا آسفالت یا دیگر راهها باشد.
مورد دیگر تبلیغات نادرست شهری است که اگر دقت کرده باشید چند تابلو که برای یک مبلفروشی در قم تبلیغ میکنند در شهر نصبشده که توسط عدهای با اسپری رنگ آدرس مبلفروشی پوشانده شده است. اگر واقعاً شورای شهر پاسخگویی داشتیم چرا مردم باید بارنگ اعتراض خودشان را بیان کنند؟ باید راحت بتوانند بروند با شورا صحبت کنند و بگویند چرا در ازای یک یا دو میلیون تبلیغ مبلفروش قمی را بکنید درحالیکه مبلفروشان شهر خودمان بیکار هستند و کک میپرانند. باید به مبلفروشان کاشانی تخفیف بدهند تا آنها تابلوها را بگیرند.
یا مثلاً از ابتدای عید نوروز در اوج ورود مسافران به کاشان چند تابلو بزرگ در ورودی شهر قرارگرفته بود که نوشته بود قطب تولید فرش ایران شهرک سلیمان صباحی بیدگل. درحالیکه ما چندین شهرک صنعتی در کاشان داریم که بسیاری از شرکتهای فرش در این شهرکها مشغول هستند.
اقدام دیگری که باید انجام شود و تا الآن با شعار سپریشده تأسیس یک واحد اداره گمرک در شهرستان است. الآن در کاشان فقط حدود ۵۰۰ کارخانه فرش داریم. کارخانه فولاد داریم و بسیاری کارخانههای دیگر. برای اینکه هم هزینههای گمرک پایین بیاید و هم تولیدات کاشان مستقیم از خود کاشان صادر شود.
آقای منصوری نماینده قبلی کاشان ظاهراً اقداماتی قرار بود انجام دهند و اقداماتی در دست انجام است اما اشکال کار اینجاست که با رفتن یک شخص کارهای نیمهتمام او نیز متوقف میشود!
- در شورای شهر این امکان هست که برای کسی که تازه ازدواجکرده است صد متر پروانه مسکونی رایگان به او بدهند. یا جوانی که تازه جواز کسب گرفته مثلاً به مدت ده سال ۲۰ متر پروانه کسب رایگان به او بدهند. خیلی از افرادی که زمیندارند در شهر با چنین آدمی شریک میشوند و زمین را به او میدهند تا با پروانه رایگان کسبوکار راه بیندازد و همین خودبهخود به خانهدارشدن و رونق گرفتن کسبوکار کمک میکند.
بگذریم، ما خودمان را مدیر همه مردم و همه شهر میدانیم اما برای همه مردم و همه شهر برنامه نداشتهایم مثلاً ما ورزشکار پیشکسوت نداریم. همین آقای محمدرضا جعفری قهرمان ووشو جهان که تا مدتها کسی نتوانست رکوردش را بشکند و همه مدالهایش را به کودکان سرطانی اهدا کرد یک نفر از او تقدیر نکرد که اگر در هر شهر دیگری بود مجسمهاش را در سردر شهر میزدند.
متأسفانه در کاشان به نخبگان و پیشکسوتان اهمیت داده نمیشود. شورای شهر فقط دنبال این است که کجا مجلس ختم است.
یکی از دوستان تعریف میکرد سال ۷۳ من در تهران دانشگاه بودم. یک نفر در خوابگاه میگفت اتاق اختصاصی میخواهم چون فوقلیسانس قبولشدهام، یک لیستی جلو او گذاشتند که در کاشان ۴۰۰ نفر فوقلیسانس و دکترا قبولشدهاند. این یعنی ما تحصیلکرده و نخبه کم نداریم در شهر ولی از آنها استفاده نمیشود. عملاً مدیریت تجاری شهر دست غیر کاشانیهاست. مثلاً سایپا و کارخانه سیمان و… که عملاً از تهران اداره میشود.
موارد دیگری هم هست که اگر به آنها بپردازم حوصله خواننده و شما سر میرود، کاشان ۷۰۰۰ سال قدمت دارد. ما خودمان را با شوراهای قبل مقایسه میکنیم درحالیکه اشتباه است و باید با شهرهای دیگر این مقایسه را انجام دهیم. اراک زمان قاجار به وجود آمده است و الآن به قطب صنعتی کشور تبدیلشده است درحالیکه ما هنوز سر جای خودمان هستیم.
مورد بعدی فرودگاه کاشان است؛ که شهرداری برای ساخت آن به خود میبالد؛ اما سؤالی که وجود دارد این است که آیا فرودگاه سازی وظیفه شهرداری است؟
شهرداری در تبلیغاتش مدعی است که فعالیتهای فراوانی انجام داده است. آسفالت خیابانها، رنگآمیزی جدولها، نگارخانه میدان کمالالملک، احداث فرودگاه و پل؛ اما اگر به فرودگاه رفته باشید میبینید یک سالنی با برزنت ایجادشده که به آن سالن فرودگاه میگویند؛ که همآنهم ۱۱ میلیارد تومان هزینه برداشته است.
هدف شورای شهر و شهرداری از این کار چه بوده است؟ همیشه شهردار دنبال پروژههایی بوده است که دهانپرکن باشد. مثل همین فرودگاه یا مثلاً ساختن پل هوایی بلوار امام رضا.
به نظر شما فرودگاه و پل برای کاشان نامناسب است؟
یک شهروند باید خیلی کوتهفکر باشد تا با ساختن فرودگاه در شهرش یا احداث پل هوایی مخالف باشد؛ اما به شرطی که این کار تنها یک پله برای بالا رفتن مسئولین شهر نباشد. آیا کسانی که فرودگاه را ساختند نمیدانستند که ساخت فرودگاه صرفه اقتصادی ندارد؟ وزیر راه و ترابری درجایی گفته است سه فرودگاه درآمدزا در کل ایران داریم. فرودگاه امام خمینی، فرودگاه مهرآباد و فرودگاه شهید هاشمی نژاد مشهد و گفتهشده بقیه فرودگاهها زیان ده هستند و حتی گفته میشود درآمد ماهیانه فرودگاهی که مثل کاشان هفتهای سه پرواز داشته باشد معادل هزینه یک روز آن فرودگاه است. از طرف دیگر پروازهای هوایی سفرهای گرانقیمتی هستند یعنی همه مردم نمیتوانند از این پروازها استفاده کنند. اکثر مردم ما حتی توان گذراندن زندگی روزمره خود را ندارند. چه برسد به سفر هوایی. ببینید ما در ۲۰۰ کیلومتری کاشان فرودگاه بینالمللی امام خمینی را داریم.
- طبق قانون اگر برونسپاری نیاز هست باید به دفاتر پیشخوان خدمات دولت بدهند، شهرداری که در اجرای قانون از شهروندان جدا نیست، کاری که در استان اصفهان و کل کشور انجام میشود باید انجام دهد. چرا باید شهرداری ما باید جدای از بقیه شهرها عمل کند؟ اگر قانون است برای کل کشور است. بحث برونسپاری را باید بدهند به دفاتر در غیر این صورت خودشان باید انجام دهند.
از طرفی یک فرد باید ۳۰ سال سرکار برود تا ۲۰ -۳۰ میلیون پول پسانداز کند و این پول را برای عوارض پروانه ساختمانی تقدیم شهرداری کندو شهرداری با همین پولها برای قشر مرفه شهر فرودگاه احداث کند.
از طرفی شهرداری وقتی دید فرودگاه با اقبال کمی مواجه شده است و کم مسافر دارد شرکت هواپیمایی میقات صنعت آریا را تأسیس کرده و باقیمت کم مسافر از قم برای فرودگاه میآورند. چه دلیلی دارد که عوارض از مردم کاشان دریافت شود اما منافعش در جیب مردم قم برود؛ و از طرف دیگر یک شرکت مسافرتی قدرتمند که متعلق به شهرداری است وقتی مشغول به کارشده شرکتهای مسافرتی کوچکتر و باسابقه نمیتوانند رقابت کنند و کمکم از گردونه رقابت خارج میشوند.
یعنی به نظر شما شهرداری نباید وارد عرصه سرمایهگذاری شود؟
چرا باید وارد شود و اتفاقاً کار خوبی است اما باید وارد مشاغل نو شود. مشاغلی که مثل دفترهای مسافرتی یا زیارتی در شهر وجود دارند نباید شرکتهای موازی با آنها ایجاد کنند و بجای آن با شرکتها و دفاتری که از قبل وجود دارند کار کنند تا هم آنها از کار نمانند و هم مشتری برای فرودگاه جذب شود.
اگر شهرداری هیچ کاری نکند درآمد خود را از کجا تأمین کند؟
درآمد شهرداری خوب است اما مدیریت آن درست نیست. اگرچه شهرداری در چند سال گذشته به اذعان اعضای شورای شهر هیچ پاسخگویی نداشته است. بنده تحصیلاتم حسابداری است. جایی که حسابوکتاب نداشته باشد و کسی حساب پس ندهد هرچند که درآمد بالایی هم داشته باشد و مدیران خوبی نداشته باشد محکومبه شکست است. در مصاحبههایی که با اعضای شورای شهر شده است ذکرشده است که شهرداری هر ۶ ماه یکبار باید گزارش مالی به شورا بدهد. یکی از آنها را شما دیدهاید؟
یکی از بیشترین درآمدهایی که شهرداری در سالهای اخیر داشته است فروش تراکم بوده است. مثلاً برای یک مغازه دویست متری در محور فین کاشان یک میلیارد تومان دریافت میکنند؛ و این پول کمی نیست خصوصاً اینکه رکود در بخش ساختمان در کاشان نسبت بهکل کشور کمتر است و درآمد خوبی را برای شهرداری رقم میزند؛ که اگر اقدام به سرمایهگذاریهای درست و قابل توجیه اقتصادی کند این رقم بیشتر هم میشود.
شهرداری باید حامی کسبه باشد و بعد از آنها عوارض منصفانه بگیرد، بهعنوانمثال بازار روزهایی که شهرداری در پاییز و عید ایجاد میکند. ایرادی که همه اصناف روی این موضوع دارند این است که یک سال عوارض و مالیات میدهند بعد در این بازارها کاسبکارهای قمی میایند همه اجناس بنجل یک سال مانده خود را رد میکنند. تنها شهری که با چنین موضوعی درگیر است کاشان است و آنهم به علت عدم نظارت بر روی مسائل شهری.
ضمناً شهرداری از راه تبلیغات هم درآمد خوبی دارد.
از تبلیغات شهری الآن استقبال خوبی میشود به شرطی که تابلوهای غولآسا را جلوی مغازه مردم نصب نکنند یا مثل میدان معلم برای نصب تابلو درختان را قطع نکنند.
الآن نارضایتی خیلی از مردم و مغازهها این است که شهرداری جلوی یک مغازه ۳-۴ متری یک تابلو غول میگذارد مغازهداری بهشدت وابسته به ویترین است و حالآنکه این تابلو، ویترین یک مغازه که چندین میلیون هم عوارض پرداخت کرده را کور میکند.
موضوعی دیگر، مدتی قبل شنیده شد که شهرداری قرار است به شکل معرض بهجای زمینهای حریم درجه ۱ اطراف سیلک، شهرک فتح المبین را بدهد.
- کاشان ۷۰۰۰ سال قدمت دارد. ما خودمان را با شوراهای قبل مقایسه میکنیم درحالیکه اشتباه است و باید با شهرهای دیگر این مقایسه را انجام دهیم. اراک زمان قاجار به وجود آمده است و الآن به قطب صنعتی کشور تبدیلشده است درحالیکه ما هنوز سر جای خودمان هستیم.
خب زمینهای شهرک فتح المبین به درد اینها نمیخورد کسی هنوز نرفته آنجا سکونت کند. اگر واقعاً میخواهند مشکلات را حل کنند زمینهای بلوار امام رضا را بهصورت معرض بدهند که واقعاً ارزش داشته باشد یک وامی بدهند که ارزش داشته باشد، بهزور که نمیشود خانه مردم را تصرف کرد و زندگی آنها را هم تباه کرد، باید منافع مردم را هم در نظر داشت.
البته منافع خیلیها در نظر داشته شده مثلاً خانه آقای مشیری نزدیک تپههای سیلک ساختهشده که خیلی سروصدا کرده؛ یعنی خیلی از مردمی که به میراث فرهنگی اهمیت میدهند اعتراض کردند حتی توی دادگاه هم مطرح شد که چرا به این آقا پروانه دادهاند اگر حریم هست واقعاً نباید با این ارتفاع ساخته بشود این تبعیض یعنی چه؟ آیندگان ما مثل ما فکر نخواهند کرد یعنی میراث فرهنگی برایشان اهمیت دارد. چرا اجازه میدهند خانههایی به این وسعت با این ارتفاع ساخته شود از طرفی هم خانههایی که برای قشر ضعیفتر هست را با شکایت یا ندادن امتیاز آب و … تحتفشار قرار میدهند.
شکایت هم کردند اما به نتیجهای نرسید!
بله دادگاه میراث فرهنگی را محکوم کرد، بسیار خوب از شما که به رسانه خودتان اعتماد کردید متشکرم.
ایشون حرف زیاد میزنن.در عمل صفر مطلق هستن.دم از ب فکر مردم بودن میزنن اما دوزار انصاف و وجدان ندارن
انصاف داشته باشیم کاشان از زمان شهردار رضوی پدر تا زمان شهردار شدن پسر شهر دارانی که در این فاصله امدن فقط رکود وخمودگی حاصل کارشان بود بعضا فعالیتی بود ولی ناچیز ودر خور شهر کاشان نبود شهرداران ممحض در حقوق کارکنان بودن ولی این شهردار شهررا به سوی شکوفایی سوق داده ورودی های شهر نشانگر این بیان هست همه جای شهر این حرف بنده را تایید میکند بوستان های مختلف در جاهای که تصورش هم برای شهرداران قبلی سخت بود مثلاخیابان کارگر و.... راه اندازی فرودگاه نقطه عطفی ست در کاشان و کارهای عمرانی دیگر بنده جناحی نیستم ولی حمایت کنید از شهرداری که خوبه و سیاسی کاری رو تعطیل کنید تا رشد وموفقیت کاشان چندین برابر بشود اسیب جدی کاشان تخریب است والسلام
دوست گرامی وظیفه شهردار عمران و آبادانی است، و طبیعی است که هر شهرداری با حقوق و مزایا و امتیازات و جابگاهی که بدست میاورد،-بخصوص که سکوی پرشی بطرف نمایندگی مجلس و امثال ذلک باشد-اما اعتراض بسیاری از شهروندان به عدم پاسخگویی شهردار است و اینکه اگر قرار باشد این رویه به قاعده تبدیل شود هرکس که در مصدر امری نشست بدون پاسخگویی هر کاری خواست انجام دهد شهر حسینقلی خانی خواهد شد! و از طرفی باید هزینه و فایده قابل برابری باشد، اگر قرار باشد شهر ۵۰۰ میلیارد تومان بودجه داشته باشد و ۵۰۰ میلیارد هم بدهکاری به شهر تحمیل شود آنوقت است که خوب یا بد بودن عملکرد سنجیده میشود. شما از آقای شهردار بپرسید بدهی شهروندان کاشان درطول ۴ سال مدیریت ایشان چقدر است و برای جدول گذاری سراسر کاشان و تعویض جدولهای سنگی با با جدولهای سیمانی و دفن کردن صدها تن جدول در خیابان پرستار و زیان جاری فرودگاه و توجیه ترافیکی پل مصلی -که بر خلاف دیگر پلهای شهر ستونهای آنرا هم کاشیکاری کردهاند!- چقدر هزینه شده است؟ جواب ما را تا کنون نداده آقای رضوی، شاید جواب شما طرفدارانش را بدهد!
با اینکه مصاحبه طولانی بود تا آخر خوندم عالی بود با سیاسی کاری نمیشه شهر درست کرد دقیقا مشکلات شهر با افراد سنتی و دارای قدرت مالی بالا حل نمیشه ای کاش مردم کاشون بجای رای دادن به اسم و چهره افراد به برنامه ها و اهداف نامزدها رای میدادن نه پذیرایی و قومیت گرایی
من به ایشان رای می دهم