کاشان نیوز: مسجد جامع (جمعه)کهنسالترین بنای تاریخی کاشان است که در خیابان باباافضل و در محله میدانکهنه از محلههای قدیمی مرکزی شهر واقع شده است. قدمت این مسجد به دورههای تاریخی آلبویه، سلجوقیان، ایلخانیان و زندیه میرسد.
این بنای ارزشمند در تاریخ1315/3/30خورشیدی به شماره ۲۵۲ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیدهاست.
در نزدیکی این مسجد آبانباری زنده با قدمت قبل از دوران صفویه قرار دارد که مخزنی با سقف ۴ گنبدی و بادگیر و سردر سالم از شاخصههای مهم آن است.
این آبانبار سند گویای نیکاندیشی نیاکان ما در مدیریت بهینه منابع آب است که خوشبختانه هنوز هم دایر و فعال است و مردم محله میدانکهنه از آب آن برای تهیه چای و پخت غذا استفاده میکنند.
با اینکه آبانبار میدانکهنه، زلزله مهیب و ویرانگر سال۱۱۹۲هجری قمری را پشت سر گذاشته، ولی متاسفانه اخیرا در حریم بلافصل و عرصه این آبانبار تاریخی (دقیقا چسبیده به آبانبار) ساختمانی با اسکلت بتنی درحال شکلگیری است. این ساخت و ساز مطابق با قوانین حداقلی موجود تجاوزی آشکار به آثار تاریخی و باستانی کشور میباشد. این در حالیست که مجموعه مسجدجامع کاشان دارای حریم مصوب از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بوده و براساس آن نباید به حریم این مجموعه تجاوز و دخل و تصرفی در آن صورت گیرد.
با عنایت به اینکه علیرغم آسیبهایی که به آبانبار وارد شده شاید هنوز خیلی دیر نشده باشد؛ شایسته است مسئولین میراث فرهنگی در راستای رسالت اصلی خود و ایضا کشیدن خط بطلان بر شایعه و شائبهی بیتوجهی مسئولین میراث فرهنگی شهر نسبت به انجام وظایف قانونی خود در پی عزل و نصبهای اخیر، و با همکاری اداره اوقاف و امور خیریه و شهرداری کاشان این تجاوز آشکار را متوقف و در نهایت با کمک خیرین هیات حضرت ابوالفضل (ع) مسجد جامع کاشان که یکی از هیاتهای پیشرو در حفظ آثار تاریخی شهر و محله میدانکهنه هستند، با تملک ملک مجاور آبانبار ضمن حفظ حریم قانونی آبانبار نگرانی دوستداران میراث فرهنگی را برطرف و این اثر ارزشمند را برای آیندگان حفظ کنند و کمک کنند تا این محلههای قدیمی دارای اصالت تاریخی، به نحو احسن و با حفظ ارزشهای معنوی و فرهنگی احیا گردد.
این آبانبار با کاربری عامالمنفعه و ارایه خدمات بلندمدت به مردم، میتواند نقش بهسزایی در مدیریت بحران آب در منطقه کویری کاشان ایفا کند.
پاسخ سریع به سوالات زیر و دهها سوال دیگر و پیگیری آن میتواند در رفع ابهامات موجود و حفظ آبانبار موثر باشد:
– آیا مجوز ساختوساز در زمین مجاور آبانبار با تراکم 100 درصد و با اطلاع شهرداری انجام میشود؟
– آیا مالک نباید حریم قانونی آبانبار را حفظ کرده باشد؟
– آیا شهرداری در صدور پروانه ساختمانی هماهنگی لازم را با ادره میراث فرهنگی داشته است؟
– آیا اداره میراث فرهنگی شکایتی در این خصوص و برای رفع اشراف و تجاوزبه حریم این بنا به دادگستری تقدیم کرده است؟
– چرا در مجاورت این آبانبار رقبه یا فضای باز یا حیاطی پیشبینی نشده است؟
– آیا اداره اوقاف احداث این ساختمان بتنی را منطقی و کارشناسی میداند؟
– آیا شهرداری برای صدور و یا تمدید پروانه در بافت تاریخی نباید آخرین تغییرات را از میراث فرهنگی استعلام نماید؟
– آیا ساخت این ساختمان با این عرض و طول موجب سرانگیزی و کورشدن محوطه آبانبار نمیشود؟
– آیا میراث فرهنگی با توجه به سرعت احداث این بنا دستور توقف پروژه را از دادگستری اخذ نموده است ؟
– و…
و در نهایت تا کی باید دوستداران و علاقهمندان به میراث فرهنگی با چشمها و دلهای نگران شاهد تخریب آثار تاریخی شهر یکی پس از دیگری باشند؟
اینهم از مدیر نمونه میراث فرهنگی که امام جمعه از او تعریف میکرد حالا لب به سخن گشاید تا حرف دلش بیان شاید!!!!روبروی زیارت خواجه تاج الدین هم ستونهای آهنی بالا رفته اند و حریم و منظر این بنای آجری با ارزش و مسجد آقابزرگ را تهدید کرده اند گویا اداره میراث فرهنگی در شهر وجود ندارد.
نمیشه توی روزنامه سراسری منتشر کرد چون رییس میراث کشور آمریکاست باید حتما بدونند قضایای کاشان را.........
جالب است بدانیم ،براساس یکی از مواد قانون حمورابی اگر کسی اموال معبد یا دربار را بدزدد، به مرگ محکوم می گردد و کسی که مال دزدی را خریده است هم محکوم به مرگ است. اعتبار قانون حمورابی بیش از قانون فعلی مجازات تخریبگران میراث باستانی است.قانون حَمورابی که به دستور حمورابی شاه بابل نوشته شد، شامل ۲۸۲ ماده در باب حقوق جزا و حقوق مدنی و حقوق تجارت است. ستونی که قوانین حمورابی بر روی آن شده است به دلیل اهمیت مواد حیاتی آن رنگ تقدس بخود گرفت و امروز سرزمین تاریخی و باستانی ایران به عنوان یک کشور باستانی برخوردار از تاریخی کهن وبخاطر آثار و ابنیه تاریخی فراوانی دارد که از دیرباز تا کنون مورد طمع بیگانگان و عوامل داخلی آنها بوده و هست. هرچند اوج این تهاجمات علیه آثار تاریخی و فرهنگی ایران در دوران قاجاریه مشاهده می شود/اما این سرزمین امروز فاقد قانونی جامع و فراگیر برای صیانت از میراث تاریخی خود است شاید باورش سخت باشد اما حقیقت دارد در نابودی آثار باستانی درحال حاضرکوشاترین ملل دنیا هستیم. هرکس /هرسازمانی /نهادی /وزرارتخانه /وو..به عناوینی و تحت بهانه های واهی برای انجام این رسالت مهم یعنی انهدام آثار تاریخی و اتلال کهن می کوشند.بستر سازي جهت بالا بردن سطح آگاهيهاي مردم و فرهنگ سازي جهت بهادادن به میراث باستانی گامی ارزنده در حفظ آثار تاریخی است. فقط شما خبرنگاران هستیدکه میتوانید پیشتر از متولیان این عرصه از تخریب اثار تاریخی وباستانی جلوگیری نمایید
مثل اینکه تخریب این خانهها تمامی ندارد ..