واکنش مردم به برپایی نمایشگاه بهاره
ترافیک مهمان ناخوانده کارگرنشینان
ـ محمد علی خرمی ـ
نوروز فصل مهمانی است. ایرانیها هم مهمان را رحمت و باعث خوشی میدانند. اما خواندهاش. مهمان ناخوانده همیشه باعث شادمانی صاحبخانه نمیشود. بلگه گاهی باعث رنجش خاطر اوست؛ مثل مهمان ناخوانده این روزهای ساکنین خیابان کارگر ساکنان خیابان کارگر کاشان که غالباً قشر متوسط به پایین جامعه هستند قبل از رسیدن نوروز میزبان ترافیک سنگینی شدهاند که به خاطر برپایی نمایشگاه بهاره در این خیابان ایجاد شده و حتی اعتراضی بازدیدکنندگان از نمایشگاه را هم برانگیخته است.
حاج اصغر فتاحی دبیر دبیرستانهای کاشان یکی از معترضان جانمایی نمایشگاه است. او که برای خستهنباشید گفتن به برپاکنندگان و غرفهداران به نمایشگاه آمده مکان نماشگاه را در شأن مردم کاشان نمیداند و معتقد است مکانهای مناسب دیگری در شهر کاشان هست که میشود اینگونه نماشگاهها در آنجا برپا کرد.
مأذنهها اذان نماز مغرب پخش میکردند و او از بین خودروهای در ترافیک مانده عرض خیابان کارگر را برای رسیدن به خودروی پارکشدهاش طی میکرد. نظرش را درباره نمایشگاه پرسیدیم. گفت: «جانمایی نمایشگاه مناسب نیست. الان داشتم به این فکر میکردم که یک کانالی بزنم و این مشکل را به دوستانم بگویم. نمایشگاه باید جایی باشد که همسایهها و مردم و غرفهداران اذیت نشوند.»
مهدی سلمانی جوان 34 ساله مشکاتی به همراه خانوادهاش پیاده به طرف نمایشگاه میرفتند. او هم مانند حاج اصغر فتاحی به این فکر میکرد که چرا شهرداری، خیابان کارگر را برای برپایی نمایشگاه انتخاب کرده است.»
از او پرسیدیم به نظر شما جانمایی نمایشگاه درست است؟ پاسخ داد: «اتفاقاً الان به این فکر میکردم که چرا اینجا. هرچه گشتم جایی برای پارک ماشینم نبود. ترافیک سنگین است. من هم مجبور شدم ماشینم را مقابل اکسپورت پارک کنم.»
مسافران فقط چند ساعت مهمان خیابان کارگرند. مشاهده چند ساعته ترافیک، شیرینی خرید نوروز را به کامشان تلخ کرده. این در حالی است که ساکنان و کسبه خیابان کارگر مجبورند تا 24 اسفند هر روز میزبان این مهمان ناخوانده باشند.
حاج حسینی ساکن کوچه بهار 5 خیابان کارگر در پاسخ ما که آیا از ایجاد نمایشگاه در خیابانتان راضی هستید یا نه گفت: «ترافیک است. ماشین و موتورشان را در پیادهرو میگذارند. چند روز پیش یک نفر ماشینش را در خانه من گذاشته بود و نمیتوانستم حتی از خانه بیرون بیایم.»
خانم شمالی هم مانند حاج حسینی از ترافیک و شلوغی خیابان کارگر ناراضی است. او به شدّت هم محلهای خود اعتراض نمیکند. با این خانم مسن خیابان کارگر درِ منزلش گفتگو کردیم. با لهجه خاص کاشانیها گفت: «چیچی بِگم والله. میان ماشین ميذارن. امّا پنج روز تا ده روز است. طوری نیست.»
شاید ترافیک سنگین و سر و صدای ماشینها برای خانم خانهدار خیابان کارگر قابل تحمل باشد اما برای کسبه خیابان کارگر قابل تحمل نیست.
سرتاسر این خیابان مغازههایی مانند قطعهفروشی، مکانیکی، آژانس، آهنگری و نجاری است که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم با خودرو و وسایل نقلیه سر و کار دارند.
«بار ترافیکی پنج شش برابر شده. هم ما اذیت میشویم، هم مشتری» این بخشی از اعتراض آقای محمدزاده کارمند دفتر بیمه است. او که در کنار نمایشگاه دفتر دارد جانمایی این نمایشگاه را مناسب نمیداند و معتقد است که این ترافیک به کار او لطمه زده است. «نمیدانم چه بگویم. چندین بار برق قطع شده است. به اداره برق زنگ میزنیم میگویند بار نمایشگاه زیاد است.»
بیشترین فریاد اعتراض از داخل آژانس توحید به گوش میرسید. برپایی نمایشگاه در خیابان کارگر بیش از هر کسی به رانندگان این آژانس آسیب رسانده است. یکی از رانندگان که سی ساله به نظر میرسید در پاسخ به سوال ما که آیا اعتراض هم کردهاید گفت: «عمو، حرفهای خندهدار میزنی، خدا مردههایت را بیامرزه. به کی بگیم. . . . شعر میگویی. . . . همه ناراحتند.»
* چه مشکلی برای شما ایجاد شده است.
ـ خودت ببین چه ترافیکی شده. اصلاً این خراب شده گنجایش این ترافیک را دارد؟ یک مریض میخواهیم به مطب دکتر برسانیم یک ساعت باید در ترافیک باشیم.
* شما ساکن این خیابانی؟
ـ آره
* برای خانوادهاتان که مشکلی ایجاد نشده؟
ـ خانواده ما هر روز نفرین میکنند و بدو بیراه می گویند. به خدا قسم همه ناراضی هستند.
هنوز اعتراض این راننده تمام نشده بود که همکارانش تدبیر مدیران آران و بیدگل را به رخ مدیران کاشان کشید. «آران و بیدگل در بهترین جا نمایشگاه زدهاند. این نمایشگاه باید در جایی مثل بلوار دانش برپا شود. مگر این خیابان با خیابان 22 بهمن چه فرقی داره؟ چرا برای ترافیک آنجا خیابان را یک طرف میکنند و اینجا . . . »
جوان دیگری که پشت میز آژانس نشسته بود گفت: «الان باید ده تا راننده در آژانس باشد امّا نمیآیند»
* چرا
ـ چون نمیشود کار کرد. جای پارک نیست. خیابان ترافیک است.
رانندگان آژانس خیابان کارگر مجبور شدهاند در دفتر آژانس بیکار بمانند و رانندگان تاکسیهای مسیر آران و بیدگل به کاشان هم مجبور شدهاند به خاطر مهمان ناخوانده این روزهای خیابان کارگر مسیرشان را تغییر دهند.
عباس بیگانه یکی از رانندگان این مسیر است. او 51 سال سن دارد و بیش از سیسال است که رانندگی میکند. بیگانه با لهجه شیرین آرانی گفت: الان از جاده افغانیها آمدهام.
* چرا از آنجا
ـ اینجا شلوغ است. به خاطر نمایشگاه راهبندان شده. من هم مریض داشتم. مجبور شدم از آن مسیر بروم.
* چقدر راهتان دور میشود.
ـ حدود 2 کیلومتر
این راننده آران و بیدگلی و دیگر همکاران او باید یا یا اعصابخُردی و معطل ماندن در ترافیک خیابان کارگر را تحمل کنند و یا مسیرشان را دو کیلومتر دورتر کنند.
کسبه خیابان کارگر همچنان باید شلوغی و خسارتهای مادی و روحی ترافیک را تحمل کنند و ساکنان آن مانند خانم شمالی منتظر به پایان رسیدن مدّت نمایشگاه بهاره باشند. نمایشگاهی که مهمان ناخوانده آنان است و با هماهنگی بیش از دوازده اداره و نهاد پا به خیابان کارگر گذاشته است. البته آنان که نمایشگاه را در خیابان مستقر کردهاند سعی نمودهاند با مشخص کردن پارکینگ هزینه مهمان را برای ساکنان این خیابان کم کنند ولی مردم خیابان کارگر کمظرفیت بودن، خاکی بودن، هزینهبر بودن پارکینک را علت عدم تمایل رانندگان به استفاده از پارکینگ دانسته و حتی عدهای از کسبه عبور و مرور خودروها در پارکینگ پیشبینی شده توسط مدیران کاشان را باعث ایجاد گرد و غبار دانستند.
خیابان کارگر از 15 اسفندماه مجبور شده این مهمان ناخوانده را در خود جای دهد. این خیابان به علت نوع مشاغل موجود در آن، قرار گرفتن در مسیر آران و بیدگل، قرار گرفتن در مسیر شهرکهای صنعتی و جمعیت زیادی که در خود جای داده در روزهای عادی هم گاهی دچار ترافیک است. حال پرسشی که مطرح است این که چرا مدیران کاشان چنین مکانی را برای این نمایشگاه برگزیدهاند. چه کسی باید پاسخگوی اعتراض مردمی باشد که غالبشان قشر متوسط به پایین جامعهاند. آیا آنان توان میزبانی این مهمان ناخوانده را دارند؟
دیدگاه شما