کاشان نیوز–مطهره حاجیزاده: کاشان یکی از شهرهای میزبان دوره هفدهم اجلاس راهنمایان گردشگری جهان خواهد بود. این رویداد مهم گردشگری هر دو سال یکبار برپا میشود و راهنمایان گردشگری بسیاری از سراسر جهان در آن شرکت میکنند.
کنوانسیون راهنمایان گردشگری ۲۰۱۷ که از ۶ تا ۱۸ بهمنماه برگزار خواهد شد، میزبان قریب به ۳۰۰ نفر از ۴۵ کشور دنیا به ایران خواهد بود. این افراد در قالب دو تور که یکی قبل و یکی بعد از اجلاس اصلی برگزار خواهد شد، ۸ شهر کشور را خواهند دید. در تور قبل از اجلاس اصلی، راهنمایان از سه شهر قزوین، زنجان و همدان دیدن میکنند و سپس راهی تهران شده تا کارگاههای تخصصی خود را بگذرانند، همچنین در قالب تور بعد از اجلاس، آنها اصفهان، کاشان، شیراز و یزد را خواهند دید.
تلاشهای انجمن صنفی راهنمایان گردشگری کاشان، باعث شد کاشان را به عنوان میزبان مراسم اختتامیه و شهر نهایی این رویداد انتخاب کنند. درنتیجه روز هجدهم بهمنماه ۴۰۰ راهنمای گردشگری به همراه تعدادی از نویسندگان کتابهای گردشگری دنیا و همچنین طالب ریفاعی، دبیر کل سازمان جهانی گردشگری برای مراسم اختتامیه به کاشان میآیند. انجمن صنفی راهنمایان گردشگری به عنوان تشکلی غیردولتی مسئولیت برگزاری این رویداد را بر عهدهدارند که از سال ۹۳ زمینههای برگزاری را فراهم کردهاند.
ایران در سال ۹۳ توانست میزبانی این رویداد را در رقابت با دو کشور سنگاپور و دانمارک به دست آورد؛ موفقیتی که محسن حاجی سعید، دبیر کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری ۲۰۱۷ معتقد است تصور این امر با توجه به رقیبان جدی کشور برای جلب میزبانی مشکل بود؛ کنوانسیون ۲۰۱۷ بر اساس آخرین آمار میزبان ۴۲۳ مهمان است و ۳۰۶ شرکتکننده خارجی و ۱۱۷ مهمان داخلی در این رویداد حضور مییابند.
این فعال حوزه گردشگری میگوید: برای برگزاری کنوانسیون ۲۰۱۷، هزار و سیصد کیلومتر راه هوایی، ۷۰۰ کیلومتر مسیر جادهای و ۴۰۰ کیلومتر راه ریلی در نظر گرفته شده است و مهمانان در شهرهای تهران، قزوین، زنجان، همدان، شیراز، یزد، اصفهان و کاشان اقامت میکنند.
فدراسیون جهانی راهنمایان چیست؟
سابقه برگزاری این اجلاس به فوریه سال ۱۹۸۵ بازمیگردد؛ زمانی که هنوز فدراسیون راهنمایان گردشگری به ثبت نرسیده بود؛ اما دو سال بعد، فدراسیون جهانی انجمنهای راهنمایان گردشگری بهطور رسمی به عنوان سازمانی غیرانتفاعی تحت قوانین اتریش و همزمان با برگزاری دوره دوم کنوانسیون راهنمایان در وین و در سال ۱۹۸۷ به ثبت رسید. با برگزاری هر دوره از این اجلاس، این سازمان رشد کرد؛ تا جایی که امروزه اعضای آن از بیش از ۷۰ کشور جهان هستند و بیش از ۲۰۰ هزار راهنمای تور را دربر میگیرد. بر همین اساس، این سازمان یک شبکه بینالمللی از راهنمایان حرفهای تور ایجاد کرده است و امروزه تنها مجمع جهانی راهنمایان گردشگری به شمار میرود که رشد آن همگام با تغییرات این صنعت ادامه پیدا میکند.
از سوی دیگر، بر اساس سایت فدراسیون جهانی انجمنهای راهنمایان گردشگری، این فدراسیون سازمانی غیرانتفاعی و غیرسیاسی بهحساب میآید که گروههای تور گردانی، انجمنهای راهنمایان تور، راهنمایان تور فاقد تشکل، شرکای گردشگری این سازمان و اعضای انجمنها، نهادهای آموزشی مربوط به راهنمایان گردشگری و برخی افراد دیگر را از سراسر جهان گرد هم میآورد. هدف اصلی این فدراسیون مشخص است؛ ارتقا، بازاریابی و اطمینان یافتن از اینکه راهنمایان تور به عنوان سفیران یک منطقه شناخته شوند. آنان نخستین و در برخی موارد تنها نمایشدهنده جمعیتی هستند که یک بازدیدکننده قرار است با آنها ملاقات کند. فدراسیون جهانی انجمنهای راهنمایان گردشگری خدماتی را به اعضای خود پیشنهاد میکند اما همچنین با کسانی که در جستوجوی خدمات خاص و حرفهای راهنمایان گردشگری هستند و اینکه کجا میتوان چنین افرادی را استخدام کرد، نیز ارتباط برقرار میکند. این سازمان همچنین بهطور فعال تشکلها و انجمنهای عضو و شرکای تجاری خود را در سراسر جهان ارتقا میدهد.
آثار مثبت کنوانسیون در ایران
کارشناسان معتقدند نشان دادن ۸ شهر کشور به راهنمایانی از ۷۰ کشور دنیا اثر تبلیغی مناسبی به همراه خواهد داشت و موجب ارتقای تصویر ذهنی ایران در بین آنان خواهد شد؛ امری که به نوبه خود در جذب گردشگران مفید فایده خواهد بود. به گفته مسئولان برگزاری کنوانسیون راهنمایان گردشگری ۲۰۱۷ که قرار است بهمنماه در ایران برگزار شود، دبیر کل سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) به عنوان میهمان ویژه در این گردهمایی حضور پیدا خواهد کرد.
آرش نورآقایی، رئیس هیئتمدیره کانون سراسری انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری کشور دراینباره به «فرهیختگان» گفت: «با رایزنیهای صورت گرفته و فعالیتهایی که توسط کانون انجام شد، همچنین با پیگیریهای سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور حضور طالب ریفاعی در این اجلاس مکتوب شده است.»
به گفته این راهنمای گردشگری کشور، تاکنون هیچکدام از مقامات عالیرتبه سازمان جهانی گردشگری در کنوانسیونهای راهنمایان گردشگری شرکت نکرده است. اهمیت این موضوع تا آنجاست که انعکاس خبر حضور ریفاعی در شبکههای اجتماعی و سایت کنوانسیون ۲۰۱۷، واکنش و تعجب مسئولان فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری را نیز برانگیخته است و آنها از کانون راهنمایان گردشگری ایران تشکر کردهاند.
برگزاری رویدادی بینالمللی در کنار میزبانی از راهنمایان گردشگری کشورهای مختلف، زمینهای مستعد برای معرفی ظرفیتهای گردشگری و نیز اقدامی تأثیرگذار در تقابل تبلیغات منفی علیه جمهوری اسلامی ایران به شمار میآید.
حالا برخی کارشناسان از کنوانسیون ۲۰۱۷ به عنوان المپیک کوچک راهنمایان نام میبرند و معتقدند این رویداد، فرصت بسیار مناسبی را برای صاحبان آژانسها، هتلها و سایر کسبوکارهای گردشگری کشور نیز ایجاد میکند تا بتوانند تفاهمها و توافقهایی را برای همکاریهای دو یا چندجانبه حاصل کنند؛ توافقهایی که در بلندمدت میتواند ضامن تأمین مالی این کسبوکارها باشد. برگزاری این گردهمایی فرصتی تکرار نشدنی برای ایران خواهد بود و برای هر چه بهتر برگزار شدن نیازمند همکاری و همدلی تمام دستاندرکاران گردشگری است.
کتابهای کنوانسیون با حضور کاشان
همزمان با برگزاری کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری، دو کتاب «مهمانداری و مهماننوازی ایرانی» و «تاریخ سفر در ایران» با حمایت کانون انجمنهای صنفی راهنمایان گردشگری ایران چاپ و منتشر شد.
کتاب «مهمانداری و مهماننوازی ایرانی» را لیدا علی نژاد سلیم و کتاب «تاریخ سفر در ایران» را مریم ناوی به نگارش درآورده و در انتشارات دفتر پژوهشهای فرهنگی ایران به چاپ درآوردهاند.
کتاب مهمانداری و مهماننوازی ایرانی در هشت فصل شامل ادبیات و مهماننوازی، مهماننوازی و جامعهشناسی ایرانی، مهان نوازی درگذر تاریخ، دیدگاههای مذهبی درباره مهماننوازی، مصداق مهماننوازی در ادبیات عامه، مهماننوازی در فرهنگ مردم ایران، جلوههای مهماننوازی در معماری ایران و خاطرات راهنمایان گردشگری ایران نگارش شده است.
انتشارات دفتر پژوهشهای فرهنگی ایران، کتاب مهمانداری و مهماننوازی ایرانی را در ۱۷۰ صفحه به قیمت یازده هزار تومان در تیراژ یک هزار نسخه به چاپ رسانده است.
آرش نورآقایی رئیس کانون انجمنهای صنفی راهنمایان ایران مسئول پیگیری و انتشار این کتاب بوده است در مقدمه کتاب مهمانداری و مهماننوازی ایرانی با اشاره به اینکه فرهنگ مهماننوازی در بین ایرانیان سرشار از زیباییهای خاص خود است نوشت: از گذشته تاکنون فرهنگ ما آداب و رسوم بسیاری را برای مهماننوازی و مهمانداری در خود جای داده است که در هنگام حضور مهمان در بین اقوام مختلف ایران جلوهگر میشود.
همچنین لیدا علی نژاد سلیم نویسنده این کتاب در مقدمه یادآور شده است که فرهنگ مهماننوازی در بین ایرانیان سرشار از زیباییهای خاص خود است، به طوری از گذشته تاکنون فرهنگ ما آداب و رسوم بسیاری را برای مهماننوازی و مهمانداری در خود جای داده است که در هنگام حضور مهمان در بین اقوام مختلف جلوهگر میشود. این کتاب بر آن است تا دریچهای به روی فرهنگ گسترده و رنگارنگ مهماننوازی ایرانی بگشاید و با بهرهگیری از مستندات موجود و معتبر، زوایای مغفول و کم¬تر توجه شده در مهماننوازی ایرانی را نشان دهد.
اما کتاب دیگری که در آستانه برگزاری کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری منتشر شد، تاریخ سفر در ایران به قلم مریم ناوی نام دارد.
کتاب تاریخ سفر در ایران در هشت فصل شامل سفر در اساطیر، سفر از دیدگاه تصوف و عرفان، سفر در آیینه ادبیات پارسی، تاریخچه راههای ارتباطی، تاریخچه مراکز اقامتی، تاریخچه وسایل حملونقل، ملزومات سفر و سیری در سفرنامه نگارش شده است.
انتشارات دفتر پژوهشهای فرهنگی ایران، کتاب تاریخ سفر در ایران را در ۱۴۰ صفحه به قیمت نه هزار و پانصد هزار تومان در تیراژ یک هزار نسخه به چاپ رسانده است.
مریم ناوی در پیشگفتار این کتاب نوشته است: تاریخ سفر هم با تاریخ مهاجرت، تجارت و زیارت پیوند دارد هم با تاریخ سفرهای جنگ و صلح یادآور شد: تا به امروز مطالب چندانی درباره تاریخ سفر در ایران نگاشته یا منتشر نشده است. کم پیشآمده که سایتهای باستانی و بناهای تاریخی از منظر سفر موردبررسی قرار گیرند.
همچنین آرش نورآقایی رئیس کانون انجمنهای صنفی راهنمایان ایران در مقدمه کتاب تاریخ سفر در ایران با اشاره به اینکه این کتاب ماحصل دو کار مداوم کتابخانهای و میدانی است متذکر شده است: از آن روزگاران که قطار کاروانهای بههمپیوسته با بانگ درای شتران، کویرهای تفتیده و صحاری پهناور ایران به عزم سیر و سیاحت، با رنج و تعب فراوان درمینوردیدند و لختی درنگ در کاروانسرای میانه راه چنان غنودن در فردوس برین برایشان جلوهگر میشد تا اکنون که پیمودن هزاران کیلومتر جنگل و کوه و صحرا تنها در ساعاتی چند، میسر شده است؛ هنوز هم چنان سفر در جریان است.
در این دو کتاب که با همکاری جمعی از راهنمایان گردشگری و استخراج منابع کتابخانهای به سرانجام رسیدند؛ نام کاشان در صفحات قابلتوجهی به چشم میخورد. انتشار مطالبی از کاشان در چنین کتبی میتواند شناخت خوبی از کاشان در کنار دیگر شهرهای ایران به پژوهشگران و علاقهمندان ارائه دهد. همچنین تصویر جلد کتاب مهمانداری و مهماننوازی ایرانی تصویری از خانه ایرانی کاشان را نشان میدهد که نمادی از اصالت مهماننوازی ایرانی است.
حضور کاشان در گردهمایی دهم راهنمایان گردشگری
دوم اسفندماه هر سال(۲۱ فوریه) و زمان ۹: ۵۷ دقیقه دیگر جای خود را در تقویم راهنمایان گردشگری ایران پیداکرده است. راهنمایان ایرانی به مانند سال نو، هر سال در این زمان برای تحویل سال جدید خود کنار هم جمع میشوند، با این تفاوت که لحظه این سالتحویل ثابت بوده و در ورای آن مفهوم نظم و تعهد به زمانشناسی نهفته است.
گیلان میزبان دهمین گردهمایی راهنمایان گردشگری کل کشور و فعالین صنعت گردشگری در اول تا چهارم اسفندماه سال جاری خواهد بود. روزبه خلیق معینی دبیر دهمین گردهمایی راهنمایان گردشگری ضمن اعلام این خبر افزود: گردهمایی راهنمایان گردشگری هرساله دریکی از استانهای کشور برگزار میشود و امسال قرار است به دلیل مقارن شدن باده سالگی گردهمایی علاوه بر حدود ۷۵۰ راهنمای گردشگری و مهمانان خارجی و مسئولین محترم استانی و ملی و نمایندگان مجلس از روسای مناطق آزاد کشور و روسای اتاقهای بازرگانی استانهای سراسر کشور و تورگردانان بزرگ داخلی نیز برای حضور در این گردهمایی و آشنایی با پتانسیلهای استان گیلان دعوت به عمل آید. همچنین برای اولین بار قرار است صد دانشجوی نخبهی رشته گردشگری به همراه بیش از چهل خبرنگار و عکاس در این گردهمایی حضور یابند که بهترین فرصت برای معرفی هرچه بهتر گیلان خواهد بود.
ثبتنام رسمی این گردهمایی به پایان رسیده است و تاکنون ۷۱۰ نفر از راهنمایان گردشگری ایران حضور خود را در این مراسم اعلام کردند. کاشان به عنوان تنها شهر غیر مرکز استانی که دارای انجمن صنفی راهنمایان گردشگری است، با ۸ نفر در این گردهمایی حضور خواهد داشت. این در حالی است که از استان اصفهان ۴۱ نفر در لوای انجمن صنفی راهنمایان گردشگری اصفهان ثبتنام کردهاند.
دیدگاه شما