کاشان نیوز– احمدرضا جعفری فرد بیدگلی*: آموزش موسیقی کودک که معمولاً به آن روش ارف هم میگویند توسط کارل ارف دانشمند و موسیقیدان آلمانی پایهگذاری شد.
از طریق این روش با آموزش آواز و بیان و ریتم همراه با حرکت و بازی تواناییهای ذهنی و جسمی و مهارتهای شنیداری و رفتاری کودکان و حس زیباییشناسی آنها تقویت میشود.
موسیقی کودک از طریق استفاده از سازهای موسیقی نسبتاً ساده استعداد کودکان را پرورش میدهد. ذکر این نکته لازم است که والدین محترم باید توجه داشته باشند هدف از آموزش موسیقی به کودک فقط نوازندگی و خوانندگی نیست بلکه بیشترین اثر آن در پرورش هوش، خلاقیت و توانایی یادگیری کودکان است.
تحقیقات دانشگاهی معتبر ثابت کرده است که کودکانی که تحت آموزش صحیح و هدفمند موسیقی قرار میگیرند از نظر بهره هوشی و همچنین قدرت یادگیری نسبت به همسالان خود توانایی بالاتری داشته و نواختن موسیقی باعث افزایش ظرفیت مغز آنها میشود
فعالیت مستمر موسیقی نیمکره راست مغز راست را تقویت کرده و به بهبود مهارت استفاده همزمان از دست، گوش و حافظه کمک میکند.
سن مناسب برای شروع شنیدن موسیقی از زمانی است که کودک نسبت به صداهای مختلف عکسالعمل نشان میدهد اما بهترین سن یادگیری و نواختن ساز برای کودک از ۶ تا ۱۲ سال است که در حقیقت همان دوران دبستان است.
یکی از اثرات مهم و مثبت موسیقی که شخصاً در سالهای اخیر بارها مشاهده کردهام و یا از طریق والدین کودکان از آن مطلع شدهام و میتواند راهنمای معلمان، مراکز مشاوره و کارشناسان روانشناسی کودک قرار گیرد نقش موسیقی در ارتباط با کودکان بیشفعال و یا کمتر فعال و کم رو میباشد. با این توضیح که استفاده از بازی و آواز دستهجمعی همراه با موسیقی از یکسو باعث تخلیه و کنترل انرژی کودکان بیشفعال شده و از سوی دیگر باعث میشود که کودکان کم رو و کمحرف با شرکت در آوازخوانی و گروه احساس اعتمادبهنفس پیداکرده و نقش اجتماعی پررنگتری در آنها ایجاد شود
نکته مهم دیگر این است که اکثر افرادی که در بزرگسالی به فراگیری موسیقی میپردازند به دلیل مشغله کاری و فکری وعدم آشنایی ابتدایی با موسیقی و همچنین فعال نبودن قسمتی از مغز که مربوط به پردازش موسیقی و ریاضی است قادر به یادگیری صحیح موسیقی نمیباشند. اگر نواختن موسیقی از همان دوران کودکی شروع شود علاوه بر تأثیر مثبت بر یادگیری دروس مدرسه باعث میشود که این کودکان در آینده استعداد و زمینه یادگیری موسیقی جدی را داشته باشند
ذکر این موضوع نیز لازم است که موسیقی کودک در رفع بسیاری از اختلالات یادگیری، روانی و ذهنی و مشکلات حرکتی کودکان نقشی بسیار مثبت دارد. کودکانی که از نظر حرکتی دچار مشکل بوده و یا تعادل مناسبی در استفاده از دستها و یا زبان ندارند با شرکت در کلاسهای موسیقی و نواختن ساز و شعرخوانی دستهجمعی مهارت زیادی در برقراری ارتباط بین مغز، زبان و دستها پیدا میکنند؛ و همچنین این موضوع نیز اثباتشده است که موسیقی هدفمند و صحیح میتوان در کاهش درد و التیام بیماریهای روانی کاربرد داشته باشد که این موضوع مربوط به شاخه موسیقی درمانی است که میتواند موردتوجه مراکز مشاوره و بهزیستی قرار گیرد.
در پایان تعدادی از اثرات مثبت موسیقی برای کودکان را بهاختصار بیان مینمایم:
۱-بالا بردن خزانه لغات کودک ۲-بالا بردن اعتمادبهنفس ۳-بهبود توانایی حل مسائل ریاضی ۴-لطیف و خوشاخلاق بار آوردن کودک ۵-کاهش استرس و کمرویی ۶-افزایش مهارت کار تیمی ۷-افزایش پشتکار ۸-بالا بردن مهارتهای جسمی و ذهنی و پیشرفت حافظه ۹-افزایش تمرکز ۱۰-بهبود مهارت شنوایی ۱۱-افزایش میزان تحمل درد به هنگام بیماری ۱۲-افزایش احساس مسئولیت ۱۳-برقراری ارتباط بین نیمکره راست و چپ مغز.
*دبیر آموزش و پرورش، نوازنده و مربی موسیقی
ممنون از استاد جعفری گرامی،آموزنده و مفید.