کاشان نیوز-مهدی آریا: در تقویم رسمی کشور ما روز نهم اردیبهشت به عنوان روز شوراها یاد شده است. شورا یک اصل عقلی است که آموزه های دین اسلام در کتاب و سنت نیز بر آن صحه گذاشته است. اصل ششم قانون اساسی، شیوه اداره امور کشور را بر آرای عمومی مبتنی کرده و روش آن را انتخابات قرار داده و به موازات انتخاب رئیس جمهور و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، از انتخاب اعضای شوراهای اسلامی نیز به عنوان ابزاری برای تحقق حاکمیت مردم و تجلی اراده عمومی یاد شده است.
به علاوه این قانون اساسی در اصل هفتم نیز شوراها را از ارکان تصمیم گیری و اداره امور کشور ذکر کرده است. طبیعی است وقتی قانون اساسی جمهوری اسلامی در اصول کلی خود شورا را به عنوان ابزار تجلی اراده مردم و نهاد سیاسی تصمیم گیرنده مورد پذیرش قرار داده در اصول بعدی بیشتر به آن توجه کند و بر همین اساس فصل هفتم این قانون به شوراها اختصاص یافته است. در این فصل طی اصول یکصدم تا یکصد و ششم وظایف، چگونگی انتخاب و سایر مسائل مربوط به شوراها مشخص شده است.
نگارنده سعی در نگارش تاریخچه و ضرورت شوراها ندارد بلکه آنچه در این یادداشت مورد نظر است، ضرورت تحول و جوانگرایی در شورای شهر خصوصا شورای شهر کاشان است. وقتی به سن اعضای شورای شهر کاشان نگاه می کنیم به نکات جالبی دست پیدا کنیم که قابل توجه و تفکر برانگیز است.
پر سن ترین عضو شورای شهر کاشان آقای سید مهدی ناظم رضوی با ۷۳ سال و کم سن ترین آنها آقای علیرضا پورعسگری با ۵۰ سال و ریاست شورا آقای علی رسولزاده با ۷۰ سال سن و میانگین سنی کلیه اعضای شورا، تقریبا ۶۱ سال می باشد!!! برای شهری مثل کاشان با جمعیتی جوان در بین شهرهای مختلف کشور، میانگین سنی ۶۱ سال اعضای شورای شهر آن چندان موضوع جالب توجه و قابل اغماض و چشم پوشی نیست و همه آنها در رده سنی کهنسال و میانسال به حساب می آیند.
ضمن احترام به کلیه اعضای محترم شورا، ولی از کسانیکه در حال سپری کردن دهه های ششم، هفتم و هشتم زندگی خود هستند نباید انتظار چندانی داشت تا خود را با انتظارات و خواسته های کسانیکه در دهه های دوم، سوم، چهارم و حتی پنجم هستند وفق داده و با توجه به اینکه هر چه جلوتر می رویم شکاف بین نسل ها بیشتر افزایش پیدا کرده و حتی کسانیکه در ابتدا و انتهای یک دهه از عمر خود هم هستند باز هم دارای سلایق و انتظارات و خواسته های متفاوتی می باشند.
این فاصله سنی و بین نسلی اعضای شورا با اکثریت جمعیتی و خصوصا نسل جوان باعث شده تا ارتباطات تنگاتنگ و دو سویه بین آنها با عموم شهروندان و نسل جوان وجود نداشته و همین عدم ارتباط و همچنین شکاف نسلی باعث شده تا سلایق و خواسته های آنها نیز در تصمیم گیریها و موضوع جلسات و مصوبات شورا مد نظر قرار نگرفته و حتی موضوعاتی که در سطح شهر و مورد علاقه و توجه قشر جوان است در جلسات شورا و کمیسیونهای آن یا اصلا به آنها پرداخته نشده و یا مورد غفلت قرار گیرد.
این شکاف بین نسلی اعضا و قاطبه شهروندان خصوصا در حوزه های فرهنگی و اجتماعی نمود بیشتری پیدا کرده چنانچه در موضوع لغو کنسرتها و نمایش ها که برای نسل جوان بسیار مهم و حساس بود به هیچ عنوان در جلسات شورا و کمیسیونهای مربوطه مطرح نشده و حتی هیچ اظهار نظر و واکنشی از طرف شورا و اعضای آن صورت نگرفت که این نشان دهنده سطح دغدغه مندی و دغدغه های متفاوت اعضا با شهروندان غالبا جوان شهر می باشد.
وقتی میانگین سنی اعضای شورای شهر کاشان را با دیگر شهرهای ایران و یا حتی شهرهای اطراف خصوصا شهرهای کوچکتر مقایسه می کنیم، بیشتر متوجه این میانگین سنی بالا نسبت به دیگر شهرها می شویم. به طور طبیعی افزایش سن در اکثر انسانها باعث عدم تحرک پذیری، عدم ریسک پذیری، عدم انعطاف پذیری، عدم پذیرش نظرات مختلف، عدم تحمل نقدپذیری، عدم توانایی جسمی، عدم داشتن وقت کافی به خاطر مشغله های شغلی و خانوادگی و دیگر محدودیتهای طبیعی می شود و طبیعتا اعضای شورای شهر هم از این قاعده مستثنی نیستند.
همچنین تعدادی از اعضای شورای فعلی که پنجمین دوره شورای شهر می باشد برای چندین دوره متوالی حضور داشته و حتی از دوره اول شورا که تقریبا بیش از ۲۰ سال از عمر آن می گذرد در شورا مشغول به فعالیت بوده و مسلما این اعضای غالبا مسن اگر هر تفکر و ایده و نو آوری و پتانسیلی می داشته اند باید تاکنون به منصه ظهور می گذاشته و قاعدتا نباید دیگر چیزی برای ارائه در چنطه داشته باشند و باید راه برای تفکرات، ایده ها و دغدغه های جدید و به روز در شورا باز شده و با میدان دادن به افراد جوانتر و تازه نفس تر، نفسی تازه به کالبد شورا و بالطبع شهرمان دمیده شود.
در انتخابات اخیر شوراها جوانان خوشفکر و خوشنام زیادی چه به طور مستقل و چه در لیستهای شاخص و غیر شاخص حضور داشته که آرای خوب و قابل توجهی به دست آوردند ولی به خاطر بعضی مسایل از حضور در شورا بازماندند که
امیدواریم در دوره آینده جریانات و گروه های سیاسی با در نظر گرفتن مصالح مردم و شهر و حتی آینده خودشان با جوانگرایی و میدان دادن به افراد کاربلد، توانمند و تازه نفس و حمایت آنها راه را بر حضور افراد و چهره های تکراری بسته و شهروندان محترم کاشان هم به دور از هر گونه تعلقات فکری و جناحی با انتخاب افراد شایسته و متخصص و جوانتر خونی تازه در رگهای این کهن شهر هفت هزار ساله به جریان در آورند.
دیدگاه شما