کاشان نیوز: با وزیر شدن نماینده کاشان و آران و بیدگل رئیس مجلس بهعنوان کفیل مردم کاشان و آران و بیدگل در مجلس قبول مسئولیت کرده و وی نیز آقای نائینی را بهعنوان نماینده کفیل معرفی کرد.
ازجمله مواردی که در متون مکتوب رسمی و قوانین در مورد تعیین کفیل داریم عبارتاند از:
۱- اصل یکصد و سی و یکم که در صورت فوت، عزل، استعفا، غیبت یا بیماری بیش از دو ماه رئیسجمهور و یا در موردی که مدت ریاست جمهوری پایانیافته و رئیسجمهور جدید براثر موانعی هنوز انتخاب نشده و یا امور دیگری از این قبیل، معاون اول رئیسجمهور کفالت ریاست جمهوری را تا زمان انتخاب رئیسجمهور به عهده میگیرد.
۲- اصل ۱۱۱ قانون اساسی در صورت فوت یا کنارهگیری یا عزل رهبر شورایی منتخب انجام وظایف رهبری را انجام میدهد.
۳- در قانون مدنی کفالت را تعهد به احضار دانسته نه تعهد به پرداخت دَین.
۴- در لغتنامه دهخدا کفیل در اصطلاح اداری را کسی که ادارهٔ وزارتخانه یا اداره و یا مؤسسهای را در غیاب وزیر یا رئیس به عهده گیرد تعریف میکند.
۵- لغتنامه معین، کفالت را به عهده گرفتن کاری بهجای کسی میداند.
۶- مواردی نیز مانند دفاتر کفالت اتباع خارجی تعریف شده است که در راستای سیاست کوچکسازی دولت و واگذاری خدمات به بخش خصوصی راهاندازی میشود و با مصوبه شورایعالی امنیت مقرر شده بخشی از مدیریت ساماندهی اتباع بهویژه پناهندگان از طریق دفاتر کفالت انجام شود.
اما در قوانین موضوعه با جستجوهای فراوان عنوانی برای نماینده کفیل مجلس پیدا نکردیم و این در حالی است که به استناد اصل ۸۵ قانون اساسی نمایندگی قائم به شخص است و هیچکس نمیتواند مسئولیت نمایندگی را به دیگری محول نماید و بهطریقاولی کفالت مردم یک یا دو حوزه انتخابیه هم نماینده پذیر نیست و فائم به شخص باید باشد.
نمونهای دیگر با همین موضوع در دوره دهم مجلس پس از فوت نماینده نطنز اتفاق افتاد.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم ختم مرتضی صفاری نطنزی کفالت حوزه انتخابیه نطنز، بادرود و قمصر را به عهده گرفته اما در حکم صادره نامی از نماینده برده نشد و آنچه در اخبار آمد این بود که مستقیماً آقای حسن زمانی بهعنوان کفیل معرفی شد!
و اما اینکه چرا باوجود اشتغالات فراوان رئیس مجلس کفالت حوزه انتخابیه کاشان و آران و بیدگل را به عهده گرفته است سؤالی است که از اهمیت ویژهای برخوردار است. کاش نماینده نطنز و بادرود بهعنوان کفیل معرفی میشد که دفتری در قمصر و بادرود دارد. دو شهری که هر یک در گستره شهرستانی کاشان و آران و بیدگل قرار دارند و دسترسی به آنها برای مردم هر دو شهرستان بهراحتی میسر است و محل عبور نماینده نطنز نیز هست.
از اینها گذشته وقتی دو شهرستان یک نماینده دارد و آن نماینده با صرف هزینه و وعدههای فراوان و تبلیغاتی که ابهامات فراوانی در آن وجود دارد علاوه بر آنکه شرایط دو شهرستان را در وضعیت خاصی قرار داده، در مبارزات انتخاباتی حرفوحدیثها و منازعات فراموشنشدنی را دامن زد چرا باید وزارت دولت را بپذیرد؟
آیا این نمایندگی پلهای بود برای وزارت؟ فراموش نکنیم که ساداتی نژاد حتی ریاست کمسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی را نیز به عهده گرفته و در کاشان هم این عنوان در صدر بنرها و اخبار طرفداران ساداتی نژاد قرار داشت! در شرایطی که هم کشاورزی هر دو شهرستان به دلیل بحران آب دچار مشکلات اساسی است و هم منابع طبیعی دچار درماندگی، بی برنامهگی و بیتوجهی قرار دارد و به حال خود رها شده، اما در مدتی که وی نمایندگی مجلس و ریاست این کمیسیون را به عهده داشت کمترین اتفاقی در کاشان نیفتاد!
وقتی بنرهای متعددی در سطح شهر برپا شد و انتخاب اولین رئیس کمیسیون از شهرستان را به شهروندان تبریک گفتند نتیجهاش چه شد؟ پسازآن که نماینده وزیر شد بازهم بنرهایی برای تبریک وزیر کشاورزی بالا رفت! اما مردمی که به ساداتی نژاد رأی داده بودند چه؟ بودجه و وعدههای دادهشده چه میشود؟
بگذریم که ساداتی نژاد در سخنرانیهایی که در صداوسیما داشته بیش از آنکه درمورد کرونا سخن گفته نسبت نه از کشاورزی سخنی گفته است و نه از مشکلات آب و منابع طبیعی!
این ماجرا خاطره چند مرتبه اشتباه رستم قاسمی وزیر راه را زنده کرد که در مراسم رأی اعتماد مجلس علیرغم تذکرات انفرادی و جمعی نمایندگان بارها در مورد وزارت نفت اظهارنظر کرد. ظاهراً وزرای آقای رئیسی نیاز به کسی دارند که یادشان بیندازد در کدام وزارتخانه وزیر هستند تا نسبت به حوزه مسئولیت خودشان صحبت کنند.
ساداتی نژاد وقتی در حوزه وزارت کشاورزی هم سخن گفته آنگونه که در فروردین ۱۴۰۰ در کسوت نمایندگی گفته بود «شورای قیمتگذاری هرچه سریعتر قیمت گندم را تصویب کند» در ۱۰ مهر که وزیر شده بود گفت: «با وضع قیمتهای دستوری مخالفیم»
اما ۸ شهریور که سعی کرد مانع افزایش قیمت سبوس شود مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامهوبودجه آقای رئیسی ضمن مخالفت به وی یادآور شد که در ابلاغ تصمیمات، ضوابط قانونی ایجاد تعهد برای دولت و مبانی مصوبات قبلی شورای سیاستگذاری را لحاظ نماید.
این داستان پرماجرا سالها در مورد کاشان و آران و بیدگل تکرار شده بود بیآنکه نقد و اعتراضات مردم و اهل رسانه گوشی شنوا داشته باشد و آنها که برای انتخاب وی یقه میدرانیدند امروز فهیدهاند که چرا ساداتی نژاد منتظر بدرقه روحانی، رئیس جمهور سابق بود او میخواست به بی اخلاقی پایان دهد!
بگذریم که این سخنان نه شنیده میشود و نه تغییری ایجاد خواهد کرد و تنها به امید ثبت در تاریخ نوشته و منتشر میشود. بههرحال امیدوارم همانگونه که «نماینده کفیل مردم کاشان و آران و بیدگل» آقای نائینی در سخنانش در ۱۶ شهریور در برزک بیان کرد حال که مجلس، قوه قضاییه و دولت انقلابی در کشور مسئولیت امور را به دست گرفته است با وعدهووعید فرصت را از دست ندهد و با اقدامات سریع، فوری و انقلابی کاری کند که مشکلات مردم حل شود و کسانی که باعث بروز مشکلات مردم شدند را محاکمه کنند.
دیدگاه شما