مصطفی عباسی-شش سال گذشت اما برای مردم کاشان انگار همین دیروز بود که آیت الله تازه از جمع آنها جدا شده بود. شش سال گذشت اما درد وغم رفتن آقا هنوز برای مردم تازه است، دهها هزار نفری که دیروز به سمت مسجد حبیب بن موسی (علیه السلام) برای تسلیت به بیت شریف آیت آلله یثربی و بخصوص فرزند ارشد ایشان حضرت آیت الله میر سید محمد یثربی روانه شده بودند بار دیگر به تمام کشور و تاریخ تشیع پیامی مهم ارسال نمودند:
شخصیت هر فرد به میزان تشخص و فضل اوست نه به القاب و عناوینی که برایش بکار می برند.آنجا که خطیب محترم جمعه با ابراز شگفتی ، از بی سابقه بودن این حضور و ممتاز بودن این عالم “در تاریخ عالم تشیع” یاد می نماید درمی یابیم که این مراسم برای کاشان تبدیل به یک برند شده است، برندی به عمق تاریخ.
بازتاب این مراسم در اقوال بزرگان و محافل عمومی و رسانه ها نشان میدهد که کاشان همچنان با نام”آیت الله یثربی “است که شناخته می شود.
دبیر شورای عالی حوزه های علمیه و نماینده استان تهران درمجلس خبرگان رهبری، به نکته کلیدی دیگری از زندگی و شخصیت ایشان اشاره نمود که برای ما کاشانی ها بسیار آشنا بود:”خدمت به خلق”.
ایت الله استادی افزودند: خدمت به خلق و گره گشایی از کار مستمندان و دردمندان قطعاً یاری رساندن به امام زمان (عج) است و مرحوم ایت الله یثربی (ره) در هیچ برهه ای از زندگی مبارکشان از این مهم فروگذاری نکردند.
خطیب جمعه قم و سخنران مراسم سالگرد حضرت آیت الله یثربی ، به درد این روزهای جامعه نیز اشاره نمود:”برخی عملکرد های مخرب” و در ادامه بیان نمود: در زمانی که روحانیون با اعمالشان می توانند صدمات مخرب وخدمات ارزنده ای در حق اسلام داشته باشند امثال آیت الله یثربی با سیره خاص و منحصر به فرد خود جوانان و اقشار مختلف جامعه را به دین مبین علاقمند ساختند و عمر مبارک خویش را در راه یاری دین خدا و قران مصروف داشتند.
در جایی دیگر آیت الله استادی پیرامون مقام بالای شهدا و علما سخن می گوید: در طول تاریخ، شهدا با خون خود و علما با مرکب خود در ترویج، بقا ودفاع از دین الهی نقش مهمی در گسترش دین اسلام داشته اند. و کیست که درمجلس حضور داشته باشد و اشاره ظریف به پیوند این دو در شخصیت ایت الله یثربی را متوجه نشده باشد؟
حضورده ها هزار نفره مردم قدرشناس کاشان، مسئولین کشوری و لشکری، جمعی از علمای حوزه علمیه قم، کاشان، روحانیون، خانواده های معظم شهدا، کامران نماینده مردم اصفهان، منصوری نماینده مردم شهرستانهای کاشان، آران و بیدگل، فیروزی نماینده مرد نطنز، بادرود وقمصر در مجلس شورای اسلامی جلوه ای خاص به این محفل معنوی بخشیده و بزرگترین همایش عظیم مردمی منطقه کاشان را رقم زد.
اما کلامی از آیت الله استادی که تازه 3 روز است به سوگ مادرگرامی اش نشسته و با این وجود خود را برای حضور در این مراسم ششمین سالگرد مرحوم آیت الله یثربی به کاشان رسانیده ما را به فکر فرو میبرد: “به غیر از افراد بی انصاف و کینه ورز، تمام کسانیکه با مرحوم آیت الله یثربی معاشرت داشتند اعتراف دارند که ایشان تنها به خدمت به مردم و حفظ ایمانشان می اندیشید.” و برایمان این سوال وخواسته تداعی می شود که وقتی خطیب جمعه، نمایندگان، علما، مردم و مسئولینی از دیگر شهرها ی کشور به هر نحو هرساله خود را برای حضور در این مراسم می رسانند، چه خوب بود “همه مسئولین شهر ما” درکنار مردم و نمایندگان مردم شهر، برای تجلیل نماد عظمت کاشان حضور میافتند.
انتخاب عکس از: سایت روزنامه کاشان
بنده کاری به نظراتی که به هرنیت یا شاید بعضا از روی عناد گذاشته می شود ندارم. چون هر ناظر بی طرف و آگاهی می تواند بفهمد که مثلا سیدامیرحسین که در همه شهرهای ایران سرباز بوده!و بر همین اساس ماننند سایر همفکرانش از طرف ملت ایران !سخن میگوید تا چه حد صداقت دارد یا سایرین که با براهین و ادله نقل صحبت کرده اند چقدر.. اما همین را بعنوان یک مشهدی میدانم که بنده شخصا کاشان را نه فقط به گل و گلابش ؛که با نام دارالمومنین و پیوند ناگسستنی آن با نام پرآوازه خاندان یثربی و شهرت علمی ایشان و نه حتی سایر افراد نامبرده در نظرآت میشناسم(شاید بدلیل شهرت بسیار زیاد علمی و اخلافی این بیت جلیل)...خواستم به عنوان یک بیطرف که از مشهدالرضآ سلام الله علیه نظر میدهم کتمان شهادت نکرده و آنچه برای خودم مبرهن است را بگویم ...اتفاقا در همین ایام در نمایشگاهی اثر برجسته" مشعل خونین "نوشته آیت الله میر سیدمحمد یثربی که از بزرگان حوزه های علمیه هستند را مشاهده و از تهیه و مطالعه این کتاب لذت بردم ...مسوول این سایت می تواند اگر بخواهد صحبت بنده را درباره موقعیت جغرافیایی که حضور دارم تایید کند تا هرگونه ان قلت را پاسخ گفته باشد
اولا که بنده هم نسبته به مرحوم آیت الله یثربی ارادت دارم. دوماً مراسم بزرگداشت ایشان به هیچ وجه برندی برای کاشان و کاشانی ها نیست (این حرف به معنای توهین به ایشان نیست بلکه بیان حقیقت است). تجربه شخصی بنده در دوران سربازی که خارج از کاشان بودم و از اکثر مناطق کشور در آن برهه دیدم این است که کاشان را با دو مطلب می شناختند یکی گل و گلاب و یکی هم به هیات دیوانگان و مرحوم سید جواد ذاکر (این حرف هم به معنای تایید حواشی هر دو این برنامه ها و اشخاص نیست). پس لطفاً بی خود مراتب ارادت و سرسپردگی مان به دسته و افراد مشخص را به عنوان برند کاشان معرفی نکنیم. مرحوم یثربی خدمات زیادی به شهر کاشان کرده اند که انشالله نزد خداوند ماجور خواهند بود اما دانسته یا ندانسته برای کاشان مشکلاتی را هم بوجود آوردند. کمتر دیده ام نقدی بر این داستان نوشته شود و هرچه بوده یا تمجید بوده یا نمک ناشناسی. فارغ از اینکه بزرگداشت عالمان و مفاخر امری پسندیده است، آیا تقدیر از زندگان لازم نیست؟ چه عیبی دارد که در شهر ما که هر ساله مراسم یادبود ایت الله مدنی، یثربی، اعتمادی، خراسانی و غیره برگزار می شود مراسم تقدیر از شاعران و هنرمندان و دانشمندان زنده اش هم برقرار باشد؟ در آخر؛ توده های مردم باهوشتر از آنی هستند که بنظر می رسد. اگر با حضور در مراسم تکریم مرحوم یثربی قدرشناسی خود را از خدمات مسئولین نشان می دهند با پراکنده شدن از اطراف برخی هم نشان می دهند که خوب جنس ریا و دورویی را متوجه می شوند.
جناب آقای الهیاری و جناب من هم آشنایم مطالب ارسالی شما را خواندم لطفا به این موارد دقت نمایید 1-از پاسخگویی و پیگیری شما بسیار متشکر این پیگیری چنانچه با دغدغه های شما گره خورده باشد و یا نه نیک است به این معنا که نفس پاسخ گویی محترم است و من سپاس گذارم . 2- چنانچه ملاحظه فرمایید اعتراض بنده و یا انتقاد بنده به کلام است نه نفس مطلب الف ) پس این انتقاد به خاندان محترم و مکرم پثربی نیست و بنده خواستار بیان عملکرد آیت اله سید مهدی پثربی هم نشده ام چون که هم اهل نگاهم و هم اهل مطالعه پس آنچه را باید به درک و مشورت دانسته ام . ب ) از میزان ارادت خود به آمیرسید علی یثربی مطلعم 3- توجه مطلب ذکر شده ی بنده متوجه دو مطلب است یک تعداد اعلام شده و دوم کلمه ی "برند" معنی هر دو را هم می دانم و از نگاه نگارشی به آن نظر دارم چنانچه نویسنده خواست دلایلی را عنوان خواهد کرد و چنانچه نخواست این سوال ارتباطی با مفهوم مطلب ندارد عنوان شده ندارد 4- لازم به ذکر است این که عده ی با آقای یثربی در حال حاضر مخالفند کاملا روشن است سیاسی باشد یا غیره موضوع عیانی است و لی این به دان مطلب نیست که بنده جز این گروه باشم یا نه سخن من چیز دیگری است . 5- دلیل ندارد چون این جانب یا دیگری انتقادی کرده باشد لازم باشد قدمت خانوادگی خویش را بیان کند 6- مراد از قدمت 7000 ساله مطالب میراثی نیست که این جانب به آن اشراف کامل دارد در پایان خواهان آن هستم که 1-چنانچه نویسنده برای مطلب مورد نگارش پاسخی دارد بفرمایید 2-بیان دفاع در قالب پاسخ نخواهد توانست مبین و مظهر دفاع باشد و پر واضح است که اصل مطلب آسیب می بیند باز هم از حسن مطالعه و پاسخگویی شما سپاس گذارم
یک سفارش هم به دوستان میکنم تا مقاله ی سردار طلایی که اکنون عضو شورای شهر تهران است را هم بخوانند تا از زبان دیگران هم بفهمند که کاشان چگونه شناخته می شود: http://www.fardanews.com/fa/news/211758/%D8%A8%D9%87-%DB%8C%D8%A7%D8%AF-%D8%A2%DB%8C%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87-%DB%8C%D8%AB%D8%B1%D8%A8%DB%8C
خیلی تشکر میکنم از اینکه پیام های بنده را سانسور فرموده و منتشر نمی کنید در حالیکه مخاطب کامنت دوستان قرار گرفته ام!یا گاها راسا دست به اصلاح زده و به رو هم نمی آورید که کامنتی گذاشته شده بوده
من نمی فهمم چرا ذهن ها انقدر صفر و یک شده؛ یکی می گوید برند کاشان شده یکی می گوید برند کاشان نیست؛ یکی می گوید پدر کاشان هست دیگری قبول ندارد؛ شاید هم تمام نزاع ها لفظی است؛ بیایید درست بیاندیشیم بعد قضاوت کنیم 1- آیا آیت الله یثربی مرحوم در رفتارهای قبل و بعد از انقلاب خود سیستم پدری مردم را اعم از مستمندان و طلاب و دانشجویان را در برنامه ی کاری خود مبنا قرار نداده بود؟ پاسخ به این سوال میزان صحت این جمله را ایشان پدر کاشان بود یا خیر روشن می سازد. 2- در مورد برند کاشان؛ اگر معنی برند را نوعی سمبل برای شهرمان بدانیم، آیا در دوره ی معاصر نمادی برجسته تر برای کاشان سراغ دارید که با تمام وجود به توسعه ی کاشان همت گماشته باشد، آنهم فارغ از دسته بندی های سیاسی؟ یا پس از ایشان خلاء وجودی در مورد فرصت ها و تهدیدهای مربوط به مباحث توسعه، به نحو مطلوب پرشده تا نام دیگری را به نام سمبل کاشان امروز معرفی کنیم؟ معرفی سمبل برای کاشانی که با سابقه ی تمدن و علم و هنر می شناسیم، به این معنی نیست که از تمام مفاخر گذشته چشم پوشیده باشیم بلکه به این معنی است که در دوره ی اخیر کسی که با فعلیت بخشیدن به تمام پتانسیل های علمی و ریشه های اجتماعی اش بیشترین حرکت را برای توسعه ی کاشان مان به وجود آورد ایت الله مرحوم یثربی بود؛ شما کس دیگری را سراغ دارید معرفی کنید ما که پس از ایشان جر نام هایی غریبه و خارج از کاشان کسی را نمی بینیم مگر آن که سمبلی خارج از شهرمان بخواهید معرفی کنید.
یک خاطره هم دارم از زمانی که عده ای که بعدها نادم شدند قصد جان عده ای را کردند به اسم اینکه سرمایه دارند و تنها کسی که آن زمان سینه خود را در برابرشان سپر کرد آقای یثربی بود و تا آنجا که توانست از چهره هایی که امروز ارزش کارشان بر بعضی از ما معلوم شده در زمانی که جو قالب ضد هر سرمایه داری بود حمایت کرد..بله از چهره هایی مانند ارباب تفضلی صحبت میکنم...خداوند رحمتشان کند..آری ایشان بود که در زمان حیات همان چهره ها آنان را دعوت به انجام کارهای خیر میکرد و آنها نیز که تنها اشاره ای از ایشان برایشان کافی بود دست به کار می شدند ..ایشان آنزمان اینها را قدر می دانست اما ما اکنون بعد سال ها از زمان از دست دادنشان و در حالی که بعضی مان تا توانستیم در راهشان کارشکنی کردیم به فکر یادمان برگزار کردن برای آنها افتاده ایم.
البته بیش از 700 سال از تاریخ این شهر با نام خاندان یثربی که جملگی از علما و مفاخر شیعه بوده اند گره خورده است و وقتی از آیت الله یثربی سخن میگوییم به غیر از شخصیت والای ایشان و خدمات کم نظیرشان که شاید تا قرن ها و سده ها ماندگار است از یک روز و دو روز کاشان سخن نمی گوییم..بسیاری از افرادی که اکنون خود را کاشانی می دانند شاید یک نسل یا دو نسل بیشتر در کاشان حضور نداشته اند یا بیش از این هم اطلاعی از وضعیت خانوادگی آنها نیست و حتی مفاخری که در بعضی خانواد ه های این شهر بوده در یک نسل ظاهر شده و ماندگار نبوده اما خاندان یثربی جملگی از آسیدماجد که معروف به اعجاز در این شهر بوده که در حاشیه خیابان امام مرقدش را در پیاده رو می یابید تا مرحوم سید که در زیرزمین زیارت حبیب بن موسی علیه السلام مرقدش را می بینیم و استاد شیخ اعظم انصاری بوده است تا آسید محمد رضا و آمیرسید علی و .....از علما و اکابر گذشته و این عصر بوده اند و شهرت کاشان را به ورای اطراف و اکناف و به کلیت عالم شیعه برده اند..احیای میراث فرهنگی کاشان که تا قبل از ایشان با بی توجهی رها شده بود و احیا و شناخت این میراث که اکنون برخی به آن مفتخر هستند به فعالیت های ایشان است و صاحب نظران و متخصصین این موضوع به خوبی از آن آگاهند و در بین اندیشمندان نیازی حتی به توضیح ندارد...خوب به یاد دارم وقتی مرحوم آیت الله یثربی دست به احیای بافت قدیم کاشان و گذاشتن کنگره های مختلف برای مفاخر کاشان نمودند و صاحبنظرانی نه تنها از ایران که از خارج از ایران را نیز دعوت نمودند و شناخت کاشان را به فراتر از مرزها بردند عده ای در کاشان چگونه با درک عقب مانده به اینکه چه احتیاجی به تاریخ و گذشته ها و درگذشته ها داریم با آن مخالفت میکردند و ایشان برای توضیح این موضوع که الان جزو واضحات شده تلاش می نمودند یا وقتی بنا شد اتوبانی که اکنون شاهراه اصلی کشور شده را به کاشان بیاورند با چه افکار عقب مانده ای روبرو شدند یا وقتی که دانشگاه ها را به این شهر آوردند و یا غیره و غیره...آری کودکانه است اگر بخواهیم زحمات خادمان را نادیده بگیریم و مانند کودکان که درک درستی نه از خود و نه از اطرافشان دارند قضاوت نماییم..یا سعی کنیم تحریف کنیم آنچه که واقعی است و رقم ها را کاهش دهیم تا کوچکی خودمان را در مقابل بزرگی دیگران بپوشانیم ,...انشاالله خداوند وجود ما را از حسد دور کند و چشم ما را از نگاه حسودانه دور نگه دارد
خيلي كودكانه است كه بگوييم كاشان به نام مرحوم يثربي شناخته مي شود. معلوم است كه نويسنده از هيچ چيز كاشان درك درستي ندارد و سياست زده شده است. روزنامه كاشان تريبون چه گروهي شده است؟
جناب آقای الهیاری از این که پاسخ دادید بسیار متشکرم اهمیت این موضوع که شما پاسخ گفتید بسیار است ولی عرض بنده متوجه اهمیت و شائ مراسم نیست مقدار جمعیت را مورد نظر دارم . اگر این مراسم اجرا شود ولو با 2 نفر هم مهم است و نیک ولی عرض در صحت آمار است . 10هزار نفر عدد زیادی است چه رسد به 90 هزار نفر تصور فرمایید که ورزشگاه آزادی تماما پر باشد آن هتگام کمتر از 90 هزار نفر است . البته در رتبه ی بعدی با کلمه ی : برند " هم ارتباط بر قرار نمی کنم در مرحله ی آخر هم که از همه مهم است این که است "مراسمی که “برند” کاشان شده است" اصلا این عبارت را قبول ندارم کاشان شهری به قدمت هزاران است پس روایت آن نیز باید در این پایه باشد
هرگز نمیرد آن که دل اش زنده شد به عشق ثبت است بر جریده ی عالم دوام ما وای بر شهری که تا بزرگان اش در این دنیا هستند، آماج حملات اند و وقتی از دنیا می روند برای مراسم بزرگداشت شان هم چنگ و دندان نشان داده می شود آن چه کاشان را کاشان کرد بزرگان عزیزی هستند که در لباس های مختلف بلندای همت و هنر؛ و دیانت و علم را نشان کوته فکران دادند اما ظاهرا عده ای قصد درس گرفتن ندارند
بله مثلا مراسم عزاداری عاشورا ،مراسم سلطانعلی بن محمد باقر علیه السلام و مراسم بزرگداشت محتشم و ...خیلی جای "وای" دارد چون درباره ی کسانی هست که به ظاهر از دنیا رفته اند؟! جدا از روایات دینی و دلایل منطقی متعدد درباره جایگاه علمای درگذشته و لزوم بزرگداشتشان ،عقلا این مراسم علاوه بر زنده داشت یاد بزرگان ادای احترامی به بیت شریف بازماندگان،راه خدمت و شیوه و مرام عالم درگذشته دارد و وقتی شیوه خدمت بی نظیر باشد حضور نیز به تبع آن خاص می شود و مردم کاشان دارای شعور بالایی در این زمینه هستند و برای همین اینگونه اهتمام خود را نشان میدهند ..حضور شخصیت های مختلف علمی،فرهنگی ،مذهبی و اقشار مختلف و...که حتما صاحبان درک عمیق از مناسبات تاریخی و اجتماعی هستند تایید عمیقی است بر اینکه باید قدر تاریخ و خاستگاه تاریخی خدمت را دانست و با الگوگیری از مرام و اخلاق بزرگان که عمرشان را در این راه صرف کردند و با درک متقابل مردمی هم روبرو شده اند و نه مدعیان بزرگی و تکرار مکرر بزرگداشت عالمان خدوم راه را برای الگوگیری و عمل خادمان واقعی باز نمود البته بعضی این حضورهای مردمی را برنمی تابند وعدم تحمل ها و گاهی حسادت ها و... اجازه پنهان ماندن در ضمیرناخودآگاه افراد را نمیدهد و به ناچار در قالب بیان های مختلف بروز می یابد
!وای بر شهری که مراسم مردگانش برندش شود نه قدردانی از زندگانش
در تعداد جمعیت هم جناب عباسی به نظر من بسیار تعداد را کم نموده اند جمعیت حداقل قریب80تا90 هزار نفر (شاید بنده هم کم میگویم)میشد....واژه ده ها هزار نفر شاید درستتر باشد...تازه در این تصاویر جمعیت عظیم خانم ها در مراسم "( داخل زیارت حبیب بن موسی) علیه السلام ،هم منعکس نشده که اگر نگوییم بیشتر از آقایان بود به یک میزان بود
جمعیت به قدری زیاد بود که در قالب تصاویر نمی گنجد ..من که شاهد این حضور عظیم بودم نزدیک به 2 ساعت و نیم سیل جمعیت را که وراد مسجد شد نظاره کردم..به بیت شریف یثربی بخصوص آیت الله میر سیدمحمد یثربی تسلیت می گویم....البته خوب بود سایر عکس های از این مراسم را نیز می زدید..مسجد حبیب بن موسی چندین و چندبار پر و خالی شد از جمعیت..عکس آخری هم از لحظه ای است که احتمالا اقای استادی به تازگی میخواست منبر برود ..همین که سایت حوزه نیوز نمی توانسته در چند عکس عظمت حضور در این مراسم را نشان دهد و نزدیک به 24 عکس استفاده می کند و خبرنگار ان سایت های مختلف به طور اختصاصی هرکدام این مراسم را پوشش میدهند به قدر کافی از تاثیر بالای این مراسم حکایت دارد...البته این انتقاد به سایت شما هم وارد است چرا در حالیکه سه روز از مراسم می گذشت حتی یک خبر هم از این مراسم که در همان شب اول در سایت های مهم کشوری مثل فردا نیوز،ایرنا،آفتاب،تابناک،فارس،بازتاب و...پوشش یافت کار نکردید و بعد از سه روز تازه مراسم را آنهم اینگونه در ستون کناری آنهم اواخر آن پوشش میدهید..عکس هایی دیگر از حضور عظیم مردم در این مراسم: http://hawzahnews.ir/index.aspx?siteid=6&pageid=7655&picgall=1279&pid=15210 http://hawzahnews.ir/index.aspx?siteid=6&pageid=7655&picgall=1279&pid=15207 http://hawzahnews.ir/index.aspx?siteid=6&pageid=7655&picgall=1279&pid=15215 http://hawzahnews.ir/index.aspx?siteid=6&pageid=7655&picgall=1279&pid=15201 http://hawzahnews.ir/index.aspx?siteid=6&siteid=6&pageid=7655&picthums=1279
"شش سال گذشت اما درد وغم رفتن آقا هنوز برای مردم تازه است، ده هزار نفری که دیروز به سمت مسجد حبیب بن موسی (علیه السلام) برای تسلیت به بیت شریف آیت آلله یثربی و بخصوص فرزرند ارشد ایشان حضرت آیت الله میر سید محمد یثربی روانه شده بودند" این عکس ها بیان کننده این جمعیت نیست