کاشان نیوز: اسفندماه سال گذشته شهرداری کاشان پس از ماهها رایزنی با مالکین باغ کاشانی راوند سرانجام توانست نظر آنها را جلب کند و با پرداخت مبلغ هنگفتی باغ را خریداری و اقدام به تفکیک آن کرد. بدنبال آن هنگامیکه لودرهای شهرداری به ساختمان قدیمی باغ هجوم آوردند تا آن را با خاک یکسان کنند خبر به جوانان و دوستداران میراث فرهنگی راوند رسید و تا آنها خود را به باغ رساندند کارگران شهرداری ساختمان قدیمی حوضخانه باغ کاشانی که حتی از ساختمان عمارت باغ هم قدیمیتر بود و تمام عناصر معماری حوضخانهها را داشت و در وسط آن حوض سنگی زیبای با راههای عبور آب قنات بود را ویران کرده بودند و آنها توانستند با پافشاری جلوی تخریب ساختمان اصلی باغ را بگیرند پس از با آن پیگیری مردم راوند و رسانهها شهردار ناچار به واپس نشینی شد و پذیرفت ساختمان را حفظ و بازسازی کند. به ظاهر ماجرا تا اینجا به خیروخوشی به پایان رسید ولی این روزها شهرداری از شیوهای نخنما برای ویرانی کامل این ساختمان با ارزش قدیمی بهره میبرد شیوهای که پیشازاین هم با روان کردن آب توسط ماشینهای آتشنشانی پای برخی خانههای قدیمی تجربهشده است.
ولی شیوه تخریب باغ کاشانی کمی متفاوتتر است این بنا بدون حفاظ و دیوار بیدفاع و بیپناه رهاشده و جولانگاه کودکان و افراد بیکار و گاهی بَنگیان شده و بسیاری از در و پنجرههای آن را تخریب و با خود بردهاند و شهرداری با روشی همراه با سازش خانه را به دست نابودی سپرده است و همزمان با پاییز و زمستان امسال و آغاز بارشها روند ویرانی بنا کامل خواهد شد.
این سرنوشتی است که در انتظار بنای قدیمی و بارزش باغ کاشانی است ولی می شود این بنا روزگار دیگری را نیز تجربه کند و روی مهربانی را ببیند و تا پابرجاست از حافظانش به نیکی یاد کند.
باغ کاشانی نیازمند یک برنامه ریزی و زمانبندی برای حفظ و مرمت است در مرحله نخست باید با دیوارکشی اطراف ساختمان جلو دستبرد و هجمه افراد ناآگاه به ساختمان گرفته شود و در گام پس از آن باید سریعاً پشتبامهای آن اندود شود تا جلوی ویرانی آن در زمستان گرفته شود.
نامه معنا دار شهرداری به میراث فرهنگی
در آستانه تنظیم این گزارش یک منبع موثق در اداره میراث فرهنگی صنایعدستی و گردشگری کاشان از ارسال نامهای از سوی شهرداری منطقه ۵ کاشان به میراث با موضوع باغ کاشانی خبر داد. این منبع گفت: شهرداری در این نامه نوشته است به دلیل اینکه مالک باغ درخواست تفکیک باغ را از شهرداری کرده است اگر که میراث طرح یا برنامهای برای تملک باغ کاشانی دارد اعلام کند در غیر این صورت شهرداری پس از یک هفته رأسا اقدام خواهد کرد.
این نامه شهرداری ابهامات جدیدی در پرونده باغ کاشانی ایجاد کرده است که مهمترین آن ابهام در مالکیت باغ است چرا که تا پیشازاین شهرداری مدعی مالکیت باغ بود ولی با این نامه که نام مالک را نیز در آن آورده است چنین عنوان شده که شهرداری مالک باغ نیست؟!
البته شنیده شده میراث فرهنگی بلافاصله قبل از مهلت یکهفتهای که شهرداری درخواست کرده بود پاسخی به نامه شهرداری داده که در آن چند نکته بهصراحت عنوانشده نخست اینکه ساختمان باغ از نظر میراث تاریخی و با ارزش است و باید حفظ شود، دوم اینکه میراث به دلیل همراهی با مالک موافقت دارد تنها بخشی از زمین اطراف ساختمان به عنوان عرصه ساختمان حفظ شود و سوم اینکه میراث بهصراحت تاکید کرده که ساختمان باغ با حوض زیبای جلوی آن معنا پیدا میکند و باید عرصه طوری تعریف شود که حوض قدیمی هم حفظ شود. در عین حال میراث فرهنگی به دلیل ابهاماتی که در مالکیت شهرداری وجود دارد از شهرداری خواسته است اسناد مالکیتی و نقشه باغ را به میراث ارسال کند تا میراث نسبت به نقطهگذاری آن اقدام نماید.
مالک پشیمان ، نظر عضو شورا و شهرداری شتابزده!
خبرنگار ما برای اطلاع از چند و چون ماجرای پیچیده باغ کاشانی با یکی از اعضای شورای شهر تماس گرفت این عضو شورا تمایلی به ورود به این بحث نداشت، زمانی که کاشان نیوز وعده داد که از ذکر نامش خود داری کند وی با تاکید بر اینکه اقدام شهرداری برای تخریب دیوار باغ و مشکلاتی که به دنبال آن رخداده همه ناشی از مدیریت شتابزده و تصمیمات خلقالساعهای شهرداری است گفت: شاید اگر شهرداری حسابشدهتر و با برنامه وارد موضوع این باغ میشد کار به اینجا نمیکشید.
این عضو شورای اسلامی شهر کاشان گفت: باغ کاشانی و یک چاه آب و مقداری زمین مجموع توافقی است که شهرداری با ورثه مرحوم کاشانی با رقمی بالغبر ۷ میلیارد تومان با مالک انجام داده و قرار بود ساختمان باغ تخریب و بلوار ایجادشده ادامه یابد ولی با هوشیاری جوانان و مردم میراث دوست راوند علی رقم ویرانی حوضخانه به دست شهرداری جلوی تخریب باغ گرفته شد و با تاکید میراث فرهنگی مبنی بر ارزشمند بودن ساختمان قرار شد ساختمان باغ به عنوان یک بنای تاریخی حفظ شود.
وی همچنین تاکید کرد سید مهدی رضوی (پدر شهردار) چندین بار در نشستهای علنی شورا بر حفظ ساختمان باغ تاکید کرده است و حتی اعلام داشته با ۵۰۰ میلیون تومان می شود این ساختمان را سروسامان داد و حتی گفته این مبلغ را در اختیار وی قراردهند تا او ساختمان را نجات دهد.
وی افزود: علی رغم اینکه پس از انجام توافق با ورثه مرحوم کاشانی، شهرداری آن را به شورا فرستاده و شورا هم آن را تصویب کرده است، ولی الان عدهای معارض پیدا شده اند و ادعای سهم از آب چاه مورد معامله و حق ریشه در زمین ها و باغ رادارند. به همین جهت شهرداری چکهای مالک را پرداخت نمیکند و ادعا دارد که باید معارضین را راضی کند، از طرفی دیگر مالک مدعی شده که راضی کردن معترضین با خود اوست و اصرار دارد یا چکها پاس شود یا باغ به حالت اول برگردانده شود و با دیوارکشی تحویل مالک شود.
فرجام باغ کاشانی در ابهام
با این توصیف معلوم نیست فرجام بنای تاریخی باغ کاشانی به کجا ختم میشود تا الآن هم آسیبهای بسیاری به باغ واردشده و بخشهایی باارزش از ساختمانهای باغ از جمله یک باب حوضخانه قدیمی در وسط و یک باب زیر زمین و بادگیر قدیمی در قسمت شمالی و همچنین سردر قدیمی باغ با هجوم لودرهای شهرداری به کلی ویرانشده است و متاسفانه کسی فریادرس این باغ که وقایع تاریخی فراوانی را در خاطره خود به ثبت رسانده است، نیست.
شهرداری کاشان سابقه درخشانی! در تخریب بناهای تاریخی دارد که دامنه آن از حریم سیلک آغاز می شود و به گذزها و خانه های بافت قدیمی کاشان می رسد و حتی چندی پیش نیز یک مقبره قدیمی در راوند را بدون سروصدا خراب کرد و زمانی که صدای مردم بلند شد با وعده و وعیدهای مختلف سعی کرد تنش را بخواباند و هیچ خبری به میراث فرهنگی هم نرسید!
میراث فرهنگی هم که گویا نه توان مقابله با شهرداری را دارد و نه اگر توان داشته هم باشد از تحرکات و رفت و آمد لودرهای بی رحم شهرداری در پهنه وسیع تاریخی کاشان با خبر می شود. تازه وقتی هم با خبر می شود دیگر کار از کار گذشته است و تنها حسرت و آه سهم آنها است و اگر شکایتی هم شده یا بشود گویا دستگاه قضایی کشور قصد ندارد یک بار برای همیشه یک شهردار را خلع ید کند تا درس عبرتی برای دیگر شهرداران کشور باشد.
باغ فتح آباد کرمان ؛ بازخوانی یک تجربه برای بازسازی باغ کاشانی
جهت اطلاع دوستان میراث و مدیران شهرداری نمونه ی از تجربه موفق حفظ و بازسازی یک باغ که اتفاقاً همانندی زیادی از جهت معماری با باغ کاشانی دارد در زیر معرفی میشود شاید مسئولان هوشیار شدند و سرنوشت باغ کاشانی هم به سرانجامی نیک رسید.
بنای نیمه ویرانی که یک سال و نیم قبل مکانی تاریخی اما در حال تخریب بود پس از گذشت ماهها از آغاز بازسازی حالا به یکی از زیباترین باغهای ایرانی تبدیل شده و در آستانه ثبت جهانی قرار دارد.
باغ فتح آباد یا همان باغ بیگلربیگی تا یک سال و نیم قبل سوژه رسانه های مختلف بود، این باغ تاریخی یکی از قدیمی ترین باغهای ایران و محل حکمرانی یکی از حاکمان کرمان بود که رفته رفته به فراموشی سپرده شد و به ویرانه ای تبدیل شد.
این مکان که درگذشته محل تجمع معتادان و اراذل و اوباش بود تا یک سال و نیم قبل مردم منطقه بارها از مشکلات ناشی از این نیمه ویرانه که البته روزگاری بنایی آباد بود گلایه میکردند.
با وجود حساسیتهای فراوان رسانهای برای حفاظت از این باغ تا یک سال و نیم قبل هیچ اقدامی برای بازسازی این بنا انجام نشد تا پس از بازدید استاندار کرمان از باغ فتح آباد و دستور ویژه برای بازسازی بنا برای نخستین بار یک گام اساسی برای مرمت باغ فتح آباد برداشته شد و باغ به کلی مرمت و بازسازی شد و باغی زیبا و سرشار از طراوات جای ویرانههای باقیمانده از این بنای تاریخی را در اذهان مردم برای همیشه گرفت.
در گذشته حوضی بزرگ به ابعاد ۶۰ در ۵ متر در سردر این بنا احداث شده بود و درختان دو سمت باغ را فرا گرفته بوده اند که نمای ساختمان دو طبقه مشرفبه حوض وسط بنا نمایی زیبا به این باغ میداده است اما رفتهرفته به دلیل خشک شدن قنات این باغ خشک میشود و در نهایت یکی از حاکمان ماهان عمارت باغ شاهزاده ماهان را که هماکنون ثبت جهانی است را با اقتباس از باغ فتحآباد احداث میکند.
اما سرنوشتی تلخ در انتظار باغ فتح آباد بود بطوریکه فضای اطراف باغ به دلیل خشک شدن قنات از بین میرود و زمینهای مشرف بر باغ به زمین کشاورزی به ویژه پستهکاری تبدیل میشود و عمارتهای اصلی بنا به ویرانه ای در حال تخریب تبدیل میشوند.
اما خوشبختانه با تدبیر صورت گرفته و پس از اجرای عملیات بازسازی باغ فتح آباد به یکی از زیباترین باغهای ایران تبدیل شده است که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند و گوشه ای از تاریخ شهر کرمان را به تصویر میکشد.
سلام چه بگویم نگفته ام پیداست غم این دل مگر یک یودوتاس گروه انجمن مردمی میراث فرهنگی راوند شبانه روز تلاش میکنند تا اثارتاریخی راوند حفظ شود ولی مسعولین راوند وکاشان به ان ها خیانت میکنندوشبانه کوشک تاریخی راوند روخراب میکنند که دومین کوشک بعدزکوشک شاه عباسی باغ فین کاشان بود ایاکسی هست که مارو یاری کند که ابروی این افراد هوویت فروش رابریزد آیا قاضی هست که به عدالت حکم دهد ایامسعولی هست که خیانت رئس میراث فرهنگی محکوم کند کجاهستند مسعولین که ادعای خوب بودن میکنند وکجاهستند مسعولین که حرف ازعدالت عدالت میزنند ای لعنت خدا به مسعولی که دلی رامیرنجاند به خاطرفنافع شان ولعنت لعنت لعنت به مسعول راوندی که هوویت خودرامیفروشد تامسعولین کاشانی ازش راضی باشند لعنت اه اه ازاین غم
lotfan aval adrese daghigh bagh kashani ra benviseid
شما به میدان قطب راوندی تشریف بیاورید، در نزدیکی این میدان باغ مشهور کاشانی را خواهید دید
تخریب یا ترمییم شده محل فساد
خرابه ای که به زعم شما شده است محل فساد میتواند تا سالیان سال پابرجا بماند و درآمدزایی کند. اگر کوته فکران جامعه بگذارند.
همشهریان عزیز بنظرم اینگونه قضاوت کردن برای شهرداری که تلاش در آبادانی شهر دارد جالب نیست خرابه ای که زمستان امسال فروریخته خواهد شد بهتر است هر چه سریعترخراب شود و مسیر بلوار نقوی به بلوار ابوالرضا وصل شده تا ترافیک میدان راوند به مشهد اردهال کمتر شود . لازم به ذکر است اگر قصد تخریب ندارید خانه را ترمیم کنید تا محل فساد ی که ایجاد شده ...... و چاه کنار آن که باز است اگر کودکی در آن ..... ماکین باید پاسخگو باشند. شمای که دم از میراث میزنید آیا افکار و راه قدیمی ها را ادامه می دهید یا شعار ...
سلام پرونده ی جالب و پرباری بود .ازاین که به دور از نگاه منطقه ای مسائل رو بررسی میکنید ممنونم.
از لطف و توجهی که به ابنیه تاریخی راوند دارید کمال تشکر و امتنان را دارم .روشنگری شما مایه افتخار ما است.
به کجا چنین شتابان!!! تا کجا به این بی مهابا....!!! مسوولین تا کجا بیخیال این مسلئه ی بی توجهی به اثار تاریخی شهر کشورمون کاش کاشان در جای بجز ایران بود یا کاشان مسولینمون از جای بجز ایران بودند!!!