کاشان نیوز- حسین ذاکری: هرمنطقه در تناسب با شرایط خاص جغرافیایی خویش، دارای شاخصههایی است که میتواند به تنهایی شناخت، تعریف و معرفی آن منطقه را بر عهده بگیرد.
اگر درصدد باشیم این شاخصه ها را در شهرستان کاشان بررسی و شناسایی کنیم، بیدرنگ از نخستین شاخصهها؛ آب انبار و دیگر سازههای آبی مشابه این منطقهی کویری به ذهن متبادر خواهد شد.
به آسانی میتوان ابراز داشت که در منطقه کویری کاشان، سازههای تاریخی-فرهنگی آبی و علی الخصوص آب انبارها امکان استقرار، استمرار و تداوم سهل زندگی را فراهم اورده است.
لازم بذکر است همگام با توسعهی زیرساختهای گونههای فعلی گردشگری، بایستی در جستجوی ظرفیتها و تجهیز مواریث بیشتری برای افزایش جاذبهها و پیروی ان رونق بخشی بیشتر به گردشگری کاشان و پیروی ان کشور بود. یکی از این جاذبهها میتواند اب انبار باشد.
با در نظر داشتن این مهم؛ دورهای با عنوان «اولین دوره تخصصی آب انبارشناسی و معرفی گردشگری آب انبار در کاشان» برنامهریزی و طراحی گردیده است که از متعدد سیاستهای برگزاری این دورهی تخصصی میتوان به ترویج فرهنگ اب انبار؛ سنت وقف و ارتقای دانش عمومی مردم و مسئولان اشاره داشت تا مقدمه و شروعی باشد برای استفاده از ظرفیت این سازههای ابی در حوزهی گردشگری.
این دوره ضمن معرفی و تشریح جز به جز بخشهای این سازههای آبی تاریخی-فرهنگی-وقفی و همچنین تمامیت کارکرد و سازوکار ان؛ به بررسی دو عنصر آب انبار و گردشگری و سپس برقراری ارتباط بین آنها میپردازد.
برای حفظ ارزشهای فنی-مهندسی و فرهنگی-تاریخی آب انبارها پیشنهاد میگردد کارکرد تطبیقپذیر جدیدی برای اب انبارها در نظر گرفته شود تا توجه، رسیدگی و ارتقای هرچه بیشتر حفاظت از انهارا توجیه و تضمین نماید. یکی از این کارکردها بدون شک راهاندازی جریانهای گردشگری در آب انبارها میباشد.
به عبارتی دیگر گردشگری و عایدات حاصله از رشد و توسعهی آن حول محور این سازههای آبی، بذل توجه و حفاظت بیشتر آز اب انبارها را یادآوری خواهد کرد و از طرف دیگر ورود آب انبار به عنوان یک جاذبهی جدید به توسعهی گردشگری شهرستان کمک شایانی خواهد کرد و موجب برندسازی کاشان به عنوان شهر آب انبارها خواهد شد که به حق و انصاف گفتهای ناعادلانه نیست.
اما نبایستی فراموش گردد آب انبارها قبل از ورود به بخش گردشگری نیازمند تدابیر و تمهیدات مدیریتی ویژهای میباشند در غیر اینصورت حاصلی جز افزایش تصاعدی آسیب برای آب انبارها را به ارمغان نخواهد آورد، تدابیری که تحت هیچ شرایطی بنیان و شاکلهی این سازههای آبی را تهدید نکند و حول محور حفظ کاربری اصلی و ابگیری انها باشد مگر در مواردی که طبق نظر و ذیل نظارت کارشناسان امکان ابگیری آب انبار میسر نباشد.
به کارگیری آب انبارها در گردشگری میتواند به پایداری بیشتر این نظام آبی ارزشمند منجر گردد و شانس ماندگاری آنها را در برابر تهدیدهای توسعهی مدرن و اشفتگی مدیریت شهری فعلی افزایش دهد.
آب انبارها قادرند به عنوان یکی از روشهای متفکرانهی ذخیره و نگهداشت آب، گستره وسیعی از دانایی و ذکاوت ساکنان کاشان را در سدههای گذشته آشکار سازند. حال وقت رسیدگی هرچه بیشتر و معرفیست و گرنه این فرصت نیز از دست خواهد رفت و نصیب دیگر مناطق کویری دارای آب انبار از قبیل یزد و.. خواهد شد.
متأسفانه این سازههای آبی در کاشان در معرض بیتوجهی و بیمهری کامل قرار گرفتهاند، بنابراین ایجاب میکند تا دنبال کارکردهای هم پوشان و سازگار بیشتری بود (در کنار ابگیری و حفظ کارکرد اصلی این سازهها)، که در این میان گردشگری میتواند گزینهی مناسب و کم آسیبی باشد. بدون شک جلب توجهات اقتصادی از نابودی این مواریث فرهنگی منحصربفرد تا حد قابل توجهی پیشگیری خواهد کرد.
کاشان شهریست که به جرئت میتوان ابراز داشت؛ مدیون این نظام آبی سنتی است؛ بنابراین گردشگری در شهر کاشان با گردشگری آب انبار در هم تنیده است و فرصت مغتنمیست برای بسترسازی و ایحاد گونهای جدید از گردشگری در سطح شهرستان. گردشگری آب انبار ذیل گردشگری فرهنگی و مشخصاً گردشگری میراث فرهنگی قرار خواهد گرفت.
دیدگاه شما