روزنامه کاشان- نادیده گرفتن شرایط و متقضیاتسنی و عدم وجود مراکزی برای موتور سواری نوجوانان و جوانانی که بهر حال علایقی برای ورزشهای هر چند پرخطر دارند، ورزشهایی مانند موتور سواری که وجود آنها را نه می توان نادیده گرفت و نه می توان مانع آنها شد، اما می توان از خطرات آنها کاست . آنگونه که در دیگر شهرها یا کشورها با تعبیه پیستهای موتور سواری و تامین موارد ایمنی و پیشگیرانه از تشدید خسارات و تسّری این خطرات به داخل خیابانهای شهر کاسته اند. اما در کاشان فقط به گفتار درمانی پرداخته اند. گزارشی را در این مورد از ایرنا را بخوانید:
کاشان-موتور سواران جوان و نوجوان کاشانی با جدالی مرگبار در خیابان ها و معابر شهر، با اختصاص 70 درصد سهم حوادث رانندگی، صحنه های دردناکی از مصدومیت و مرگ را خلق می کنند.
به گزارش ایرنا، شاید کم نباشند، نوجوانانی مانند ˈمحمدرضاˈ 15 ساله؛ او که در بهار جوانی و فصل پویای رویش و بالندگی، زمین گیر بستر ناتوانی و محتاج پرستاری دوران کودکی اش شده است.
پدری که با چشمان اشکبار بر بستر فرزند، بالای تنها پسرش را به حسرت می نگرد؛ او که تا چندی پیش با هیاهو و شور نوجوانی با هزاران امید در برابر پدر قد می کشید و پدر را به آرزوی روزهای دامادی و آینده روشنش دلخوش می کرد.
اکنون پدر، زمینی را که به امید تامین آینده فرزند خریده است، می فروشد؛ اما نه برای تشکیل خانواده یا تحصیل او، که برای مداوایش؛ دریغ که نه این زمین و نه دریافت دیه دو میلیارد و 800 میلیون ریالی هزینه بازگشت سلامتی محمدرضایش نیست؛ او که تنها توان نگریستن داشته و حتی بسته شدن مجاری اشک، مجال گریستنش را هم گرفته است.
پدر محمدرضا با آه و حسرت و اشک های بی امان عاجزانه از پدران می خواهد که موتور سیکلت، این کجاوه و محمل مرگ را براحتی و بدون رعایت قوانین و شایستگی فرزندان در اختیار آنها نگذارند.
به راستی چه تبی است در وجود پیکره جوانی که او را بر آن می دارد تا در آیین تشییع پیکر یار و همکلاس جوانش که در اثر تک چرخ زدن در خیابان ها، سینه گور را جایگزین عرصه بالندگی اش کرده است، با دسته ای از جوانان موتور سوار به افتخار رفیق از دست رفته، تک چرخ بزند.
این روزها که قلم در دست گرفته و برای معضل حادثه آفرینی موتورسواران شهر می نویسم، شاهد تشییع جوان 18 ساله موتورسوار دیگری هستم که در اثر برخورد با موتور سواری دیگر روانه آرامگاه ابدی شده است.
و این ماجرا بی اختیار مرا به یاد سخن کارشناس بیمه شهر می اندازد؛ که در حال رسیدگی به پرونده مصدوم شدن جوانی موتورسوار، پرونده دوم او را دریافت می کند و این پرونده دیگر رنج شکستگی پای او را پایان داده و دیه ناشی از تصادف منجر به مرگ او را رقم می زند؛ آیا او از تصادف اول خود عبرت نگرفته است؟
آری! کم نیستند شهرهایی مانند کاشان که تردد حدود یکصد و 40 هزار دستگاه موتورسیکلت به طوری که در هر خانه بعضا دو موتور سیکلت، آمار بالای ناشی از حوادث این وسیله نقلیه خاص را در آن شهرها معضلی جدی ساخته است.
آمار و ارقام ارایه شده از سوی کارشناسان نشان می دهد که در میان سه مثلث ترافیکی عامل انسانی، وسیله نقلیه و وضعیت راه ها، 70 درصد تصادفات را عامل انسانی رقم می زنند و این مساله در کنار حضور پرتعداد جوانان زیر 25 سال در میان حاثه دیدگان و قربانیان موجب می شود که به ریشه ها، عوامل و راهکارهای این مساله، با تامل بیشتری نگریسته شود.
رییس مرکز بیمه ایران شهرستان کاشان 50 درصد خسارت های پرداخت شده از سوی این مرکز را مربوط به دیه تصادفات دانسته و گفت: در بسیاری از موارد شاهد مرگ یا از کارافتادگی نوجوانان موتور سوار زیر 18 سال هستیم.
قطبی افزود: دردناک ترین پرونده های بیمه، به موارد قطع نخاع موتورسواران مربوط می شود که در یکی از موارد اخیر نوجوان 15 ساله ای که تنها پسر خانواده بود، با فلج کامل بدن و اختلال در تکلم تا پایان عمر همنشین بستر شد.
وی با بیان پرونده دیگری در این زمینه بیان کرد: در جریان رسیدگی به پرونده مصدوم شدن جوان موتور سواری که منجر به شکستگی پای وی شده بود، پرونده دوم این جوان بدست ما رسید که مجبور به پرداخت دیه فوت ناشی از حادثه موتورسواری او شدیم.
قطبی تصریح کرد: هزینه های مادی و معنوی ناشی از تصادفات از همه حوادث و بلایا بیشتر بوده و وارد آمدن لطمات جبران ناپذیر عاطفی و روحی در کنار تبعات اجتماعی ناشی از مرگ یا از کارافتادگی فرزندان و سرپرستان خانواده ها با هیچ دیه و پرداخت خسارتی جبران شدنی نیست.
مسوول مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان نیز در این باره به تعداد بالای موتورسواران در شهر کاشان اشاره و بیان کرد: استفاده از موتورسیکلت به دلیل شرایط خاص فیزیکی، نحوه استفاده غلط راکبان و عمل نکردن به قوانین، بسیار خطرساز و حادثه آفرین است.
دکتر ˈابوالفضل شجاعیˈ با اشاره به خطرات استفاده نکردن از کلاه ایمنی، افزود: قسمت هایی از جمجمه در برابر ضربه بسیار حساس بوده، با کوچکترین برخورد، مراکز فرمان بدن را مختل کرده و خسارت های غیرقابل جبرانی به فرد وارد می کند که استفاده از کلاه ایمنی مانع بروز بسیاری از این آسیب های غیر قابل بازگشت می شود.
وی تاکید کرد: بیش از 70 درصد ماموریت های انجام شده توسط مرکز اورژانس شهرستان کاشان در سوانح رانندگی به موتور سواران مربوط می شود که بیشتر آنها نوجوانان و جوانان زیر 25 سال هستند.
وی سوار کردن اطفال در قسمت جلوی موتورسیکلت را نیز عامل بسیاری از این سوانح دانست و تصریح کرد: اطفال به دلیل وزن سبک و وجود مرکز ثقل وزن بدن در قسمت سر، با ترمزهای ناگهانی به شدت پرتاب شده و از قسمت سر به زمین برخورد می کنند که منجر به مرگ آنی آنها می شود.
وی همچنین به عوارض ناشی از تصادفات اشاره و بیان کرد: این سوانح علاوه بر ایجاد مشکلات مادی، جسمی، روحی و اجتماعی، با اشغال تخت های اورژانس، اتاق های آی سی یو و سی سی یو، فرصت زندگی و مرگ را از سایر بیماران نیازمند نیز سلب می کند.
قاضی رسیدگی به تخلفات راهنمایی و رانندگی دادگستری شهرستان کاشان با اشاره به اینکه وجود فرهنگ اسلامی، اجتماعی و مقید بودن به رعایت نظم و قانون در میان شهروندان از بروز بسیاری از رفتارهای پرخطر جلوگیری می کند، گفت: علل اصلی بروز حوادث چشمگیر رانندگی توسط موتورسواران جوان، ناآگاهی به قوانین و رعایت نکردن حقوق دیگران است.
حجت الاسلام والمسلمین ˈعباس خوانساریˈ با اشاره به استفاده تفریحی موتورسیکلت در میان بسیاری از جوانان، افزود: این وسیله حمل و نقل ساده و در دسترس در پاره ای از موارد وسیله جابجایی و دارای کاربرد غیر تفریحی بوده، استفاده تفریحی و خارج از ضابطه آن توسط نوجوانان و جوانان خطرساز است.
وی بیان کرد: بطور متوسط در هر ماه 200 پرونده مربوط به تخلفات رانندگی در دادگستری شهرستان کاشان مورد بررسی قرار می گیرد که میزان قابل توجهی از آنها مربوط به جوانان و نوجوانان کم سال موتور سوار است.
این کارشناس آسیب های اجتماعی تاکید کرد: خانواده ها با برخوردها و تربیت صحیح خانوادگی در این زمینه نقش تاثیرگذاری داشته و بایستی توجه داشته باشند که هر نیازی در دوران نوجوانی، واقعی نبوده و برخی از توقعات فرزندان از هیجانات زودگذر این دوران نشات می گیرد.
خوانساری تصریح کرد: اشتباه والدین در برخورد با نیاز های فرزندان این است که با تامین فوری نیازهای مادی و در اختیار گذاشتن برخی ابزار و وسایل مسوولیت را از خود سلب کرده و ندانسته فرزندان را به کام نابودی و تباهی می کشند.
دادیار شعبه پنجم دادگستری شهرستان کاشان تصریح کرد: رفاقت پدر و مادر با فرزندان و تامین و پاسخگویی نیازهای عاطفی و هیجانی به نحو صحیح به شکل گیری ارتباط منطقی میان آنها انجامیده و در کنار حفظ جایگاه و کرامت والدین و فرزندان، از بروز رفتارهای هیجانی پرخطر و پیامدهای های جسمی، روحی و اجتماعی ناشی از آن جلوگیری می کند.
خوانساری با بیان اینکه بی نظمی، بی قانونی و رعایت نکردن حقوق دینی و اجتماعی دیگران ریشه بروز تخلفات و جرایم و از جمله تخلفات راهنمایی و رانندگی است، گفت: این تخلفات در بسیاری از موارد علاوه بر آسیب های غیرقابل جبران جسمی و روحی، تبعاتی مانند از هم پاشیده شدن خانواده ها را به دلیل دامنه دار بودن عواقب آسیب ها در پی دارد.
وی همچنین با تاکید بر نقش تاثیرگذار سایر مراکز فرهنگی مانند اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، ورزش و جوانان و آموزش و پرورش، گفت: برنامه ریزی صحیح در امر فرهنگ سازی، پر کردن سالم اوقات فراغت و پاسخگویی به نیازهای دوره حساس نوجوانی و جوانی مانع بروز مشکلات اجتماعی و کاهش آسیب ها برای فرد و جامعه است.
رییس مرکز پزشکی قانونی شهرستان کاشان نیز با اشاره به آمار بالای حوادث راهنمایی و رانندگی در این شهرستان، افزود: از ابتدای سالجاری تاکنون متوفیات مربوط به سوانح رانندگی 49 نفر بوده که 70 درصد آن را مرگ های ناشی از سوانح و حوادث را تشکیل می دهد.
دکتر ˈعلیرضا بیگانهˈ به وجود بیش از دو هزار و 400 نفر قطع عضو و مصدوم ناشی از حوادث رانندگی سال گذشته کاشان اشاره و بیان کرد: متاسفانه یکصد و 36 نفر نیز در جریان این حوادث جان باخته اند که شمار جوانان و موتورسواران در میان آنها قابل توجه است.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان کاشان با اشاره به تردد یکصد و 40 هزار موتور سیکلت در شهرستان 300 هزار نفری کاشان، گفت: این تعداد، مسبب بیش از یکهزار تصادف در سال هستند که با اختصاص حدود 70 درصد حوادث رانندگی شهرستان، خسارات غیرقابل جبرانی به بار می آورند.
سرهنگ ˈغلامرضا کریمیانˈ با اشاره به اینکه بالانرین آمار حوادث رانندگی در شهرستان کاشان مربوط به جوانان و نوجوانان زیر 24 سال است که بصورت تفریحی از موتورسیکلت استفاده می کنند، افزود: خانواده ها و آموزش و پرورش بایستی با فرهنگ سازی، تربیت صحیح و مراقبت از فرزندان، مانع بروز اینگونه حوادث شوند.
وی به کشته شدن یک نوجوان موتورسوار کاشانی یکروز پس از خرید موتورسیکلت اشاره و به والدین توصیه کرد؛ پیش از داشتن گواهینامه و رعایت کامل مقررات به فرزندان خود اجازه استفاده از این وسیله نقلیه را ندهند.
وی تصریح کرد: متاسفانه وجود نوجوان 15 ساله موتور سوار قطع نخاعی و یا کشته شدگان کم سال ناشی از حوادث مربوط به موتورسواران، نشانگرناآشنایی خانواده ها و فرزندان با قوانین و احترام به رعایت حقوق دیگران است.
معاون سابق اجتماعی ناجا نیز به کارکردهای موتورسیکلت در میان شهروندان اشاره کرد و گفت: در شهرستان هایی که روستاییان رفت و آمد زیادی به آنها داشته و یا به دلیل آب و هوا و بافت خاص جمعیتی تعداد موتورسیکلت ها در آن بسیار است، این وسیله نقلیه ابزار کار به شمار می آید.
ˈبهرام بیاتˈ افزود: حدود 50 شهر از جمله کاشان در کشور وجود دارد که در آنها به ازای هر خانواده چند موتورسیکلت وجود داشته و متاسفانه افراد زیر 18 سال و مسن به طرز غیر استاندارد و خارج از ضابطه ای از این وسیله استفاده می کنند.
این استاد جامعه شناس علاوه بر این کارکرد، رواج استفاده از موتور سیکلت در میان جوانان را وسیله ای تفریحی و برای تخلیه هیجانات دانست و تاکید کرد: در عصر جدید که برخی بازی های محلی و سرگرمی های سالم از بین رفته، موتورسیکلت در میان جوانان بهترین وسیله تخلیه انرژی به حساب می آید.
بیات تصریح کرد: متصدیان فرهنگ و ورزش در شهرها بایستی این نیاز دوران جوانی را بخوبی مدیریت کرده و با ایجاد فضاهایی امن و سالم امکان حضور و مانور جوانان را فراهم کنند.
وی همچنین به مساله پس افتادگی فرهنگی در میان برخی از خانواده ها اشاره و بیان کرد: مثلی در فرهنگ عامیانه وجود دارد که می گوید: ˈ مرگ برای همسایه استˈ و متاسفانه حکایت وضعیت فرهنگی در برخی خانواده ها شاهد این مثال است.
وی افزود: پدران و مادران با بی توجهی به تامین نیازهای فرزندان، به موقع و شرایط مناسب و در نظر نگرفتن امنیت روحی و جسمی آنها، مسببان اصلی بروز حوادث ناگوار در جامعه هستند.
این عضو هیات علمی دانشگاه تاکید کرد: ما بایستی بدانیم هر جوان یا نوجوانی که در مقابل چشمان ما در حوادث رانندگی، آسیب های مواد مخدر، طلاق و سایر جرایم قربانی می شود، ممکن است فرزند یا خود ما باشیم؛ پس رعایت قوانین، فرهنگ اجتماعی و احترام به حقوق خود و دیگران و آموزش آن به فرزندان، زیرساخت مستحکمی در امنیت اجتماعی است.
بیات تصریح کرد: زیر ساخت های شهری و مناسب نبودن فضای رانندگی در برخی شهرهای تاریخی مانند کاشان نیز در کنار عوامل انسانی در بروز چنین حوادثی نقش دارد که بایستی به آن نیز توجه داشت.
و در پایان، آیا مرگ این همه جوان ناکام و از کارافتادگی های دلخراش یا هر حادثه ای تقدیری ازلی است که به اجبار سرنوشت باید رخ نمایاند؛ یا می توان از قضا به قدر پناه برد و با تدبیر، مانع حادثه شد؟
این روزهای واپسین تابستان که پس از فراغت نوجوانان و جوانان به فصل آغاز مدارس نزدیک می شویم، درب ورودی دبیرستان ها را بنگریم؛ ده ها موتور سیکلت پارک شده که متعلق به نوجوانان 15 تا 18 ساله است!
محمدرضا و امثال آن بعنوان فرزندان این مرز و بوم بایستی این روزها یکی از دانش آموزان همین دبیرستان ها باشند.
آری! حادثه و مرگ های ناشی از آن شاید روزی در کمین ما و فرزندان ما بوده و همیشه به سراغ همسایه نرود.
منبع: ایرنا
دیدگاه شما