روزنامه کاشان-به نقل از خبرگزاری فارس کتاب زندگینامه ملا محسن فیض کاشانی که از سه فصل اصلی زندگینامه، ابعاد علمی و عصر و روزگار تشکیل شده توسط مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما منتشر شد.
مباحثی در زمینه ولادت، نسب و تبار، هجرت و فراگیری علوم، شاگردان، علمای هم عصر فیض، اندیشهها و اعتقادات فیض، فیض از نگاه بزرگان و وضعیت فرهنگی عصر فیض زیرمجموعه فصلهای این کتاب مطرح شده است.
ملا محسن فیض کاشانی، دانشمند بلندآوازه قرن یازدهم، نویسنده، متفکر، حکیم، فقیه و محدث معروف، شور، حال و جذبهای که داشت موجب اشتغال دائم او به مطالعه، تألیف و تصنیف شده بود.
این فیلسوف الهی و فقیه نامی در شمار فقیهان، حکیمان، مفسران، مصنفان و صاحبنظران اسلامی قرار دارد و از نظر ملکات نفسانی، خصال معنوی و دوری از تعلقات جسمانی و عوارض مادی از مردان کمنظیر و یکی از مفاخر جهان تشیع و اسلام به شمار میرود.
در مقدمه این کتاب آمده است: ملا محسن فیض کاشانی یکی از این بزرگان و دانشمندان است که تمام عمر خود را صرف تحصیل علم و نشر آن و کسب علوم مختلف و پدید آوردن آثار متعدد کرد.
در ادامه خاطر نشان شده است: این عالم فرزانه در این مسیر، مشکلات فراوانی را متحمل شد، ولی دست از تلاش بر نداشت و پیوسته به تألیف آثار گرانبها پرداخت.
در بخشی دیگر از مقدمه تصریح شده است: با مطالعات وسیعی که اینجانب در کتابهای موجود مرتبط با مرحوم فیض کاشانی انجام دادم، دریافتم که بیشتر کتابهای موجود، تنها بخشی از زندگی و فعالیتهای علمی ایشان را بررسی کردهاند. بنابراین نبود اثری جامع که همه جنبههای زندگی و تلاشهای علمی این عالم را بررسی کند، احساس میشد.
در این کتاب آمده است: شناخت ارزش فرهنگی و فرزانگی و اهتمام به آن و بزرگداشت منزلت فرهیختگان، گام بلندی به سوی فیروزبختی و سرافرازی یک جامعه است. گرامیداشت مفاخر و سرآمدان آئین و اندیشه باید به بسط دامنه معرفت و استواری آن آئین بینجامد و انسان چنان احساس کند که در بین گذشتگان زیسته و ثمره حیات آنان را به خوبی دریافته است.
در مقدمه این کتاب خاطر نشان شده است: آنچه در این مجموعه جمعآوری شده، سیر در زمان و درس آموختن از بزرگان تاریخ بشری است؛ عالمان و وارستگانی که عمر خود را وقف کوشش برای تهذیب نفس و به دست آوردن علوم و خدمت به خلق کردند.
در بخشی دیگر تصریح شده است: پیامبران و رسولان الهی و امامان معصوم(ع) و پس از آنان دانشمندان راستین و باتقوا و متعهد و دلسوز، الگوهایی هستند که هر کس در ترسیم خط خوشبختی خویش به آنان و دستورها و روش زندگیشان نیازمند است.
در بخش نسب و تبار این کتاب آمده است: ملا محسن فیض، فرزند شاه مرتضی از عالمان و بزرگان کاشان بود. فرزندان شاه مرتضی همه از هوش و ذکاوت خدادادی بهره داشتند، ولی فیض از همه باهوشتر بود، به گونهای که خود او در رساله انصافیه میگوید «علوم دینی از فقه و حدیث و فروعات آن را پیش از بلوغ به پایان رسانده که به علت اجتهاد به تقلید نیاز نداشته است».
در بخشی دیگر از این بخش تصریح شده است: شاه مرتضی، والد فیض، شش فرزند پسر داشت که از میان آنها ملا محمد مؤمن و ملا عبدالغفور و ملا ضیاءالدین محمد، در عرصه فقه و حدیث و تفسیر همپایه فیض بودند. برادر دیگرش نورالدین کاشانی، مؤلف کتاب مصفاة الاشباح فی الاخلاق و عجائب الافاق و پدر ملا هادی، شارح کتاب مفاتیح فیض کاشانی است.
در بخش هجرت و فراگیری علوم این کتاب تصریح شده است: فیض در قم رشد یافت و از آنجا به کاشان رفت و مراحل مقدماتی علوم را آنجا فرا گرفت. مدتی در خدمت دایی بزرگوارش نورالدین محمد ـ که ممتاز عصر خود بود ـ در کاشان به تحصیل علوم دینی اشتغال یافت و تفسیر و حدیث و فقه و اصول دین را فرا گرفت.
کتاب زندگینامه ملا محسن فیض کاشانی توسط علی انصاریمقدم به رشته تحریر درآمده و ابوذر هدایتی ویراستاری آن را به عهده داشته و به همت مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما منتشر شده است.
دیدگاه شما