کاشان نیوز-سعید غلامیان: آقای دکتر دانایی نیا، ریاست محترم اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری کاشان، اخیراً کلیپی از شما در فضای مجازی دیدم که دست در دست شهردار کاشان به توجیه تخریب یک بنا در محله سلطان میراحمد کاشان پرداختهاید. حیفم آمد بعنوان دوستدار شما که اهل دانش و فضل هستید این سخنان را با شما در میان نگذارم.
سخنان شما باعث تلخند آگاهان شده است، پشت سرتان نیشخند میزنند و تمسخر میکنند! شما میدانید ما هم میدانیم که هر شهری حافظه تاریخی دارد که به مرور زمان بوجود آمده است و از دیروز تاریخ حساب میشود.
اگر عدهای با بردن نام پهلوی کهیر میزنند مانند شما اشتباه میکنند که تاریخ را با نام حاکمان و پادشاهان میسنجند.
تاریخ را مردم عادی کوچه و بازار خلق و روایت میکنند نه حاکمان سیاسی. اما حاکمان به نام خود مصادره میکنند. این ساختمان که شما آنرا فاقد آثار ارزشمند تاریخی اعلام کردهاید جزیی از حافظه تاریخی شهر کاشان است و ربطی به پادشاهی پهلوی ندارد!
چه تفاوتی هست بین یکی دو دهه از مردمانی که در زمان قاچار زیست میکردند تا پهلوی که بناهای قاجاری ارج ببینند اما بناهای پهلوی تخریب شوند؟ مگر میشود تاریخ را و حافظه تاریخی را پاک و تخریب کرد؟
حافظه جمعی از طریق مردم، و طبقات اجتماعی تولید و به اشتراک گذاشته میشود و همین بناها است که نشان میدهد جامعه ما حافظه عمیقتری دارد. روانش شاد دکتر کاتوزیان، پدر علم حقوق که مهفوم «جامعه کلنگی» را بر اساس حافظهی کوتاه مدت تعریف و وضع کرد. جامعهای که سرگشته و حیران دستخوش تخریب و بازسازی مداوم میشود جامعه کلنگی است چرا که انباشت خاطره در آن جامعه صورت نمیگیرد! شما با این کارتان با این استدلال غیر نادرست و همراهی با شهرداری با تمسک و بازی با بازی با کلماتی مانند «پروژه فاخر» بخشی از حافظه تاریخی و خاطره جمعی کاشان را تخریب کردید.
مردم کاشان، بزرگسالان و بچههایی که در این درمانگاه رفت و آمد کردهاند، همسایگانی که هر روز از کنار این ساختمان گذر کرده اند و گردشگرانی که برای دیدار از تاریخ کاشان به محله سلطان میراحمد آمدهاند، محققان و عکاسانی که این بنا را در نوشته و عکسهای خود منتشر کردهاند این بنا را بهعنوان جزئی از خاطره جمعی با خود دارند.
نگویید واجد آثار تاریخی نبود. بدانید دو روز پیش که شما این سخنان را به زبان آوردید همین سخنان وارد حافظه تاریخی مردم شد. این اثر تاریخی دیگر قابل تخریب نیست و با هیچ پروژه فاخری جایگزین نخواهد شد.
من یک دوجین مدیر اداره میراث و شهردار را بیاد دارم و مسلماً همه مردم شهر کاشان هم بیاد دارند. از ایشان بپرسید در مورد شهرداران و مدیران شهر چه میگویند.
شما شخصیتی دانشگاهی و آکادمیک هستید باید حافظه جمعی را بشناسید و اجازه ندهید شهر کاشان شهری بی حافظه شود و نگذارید یادبودهای مردم و اجتماع با دلایل سست و استدلالهای بیپایه به دست شما مدام تخریب شود.
شما و همه مدیران شهر امانت دار مردم هستید. هیچکس حق ندارد خاطرات و یادبودهای جامعه را مدام تخریب کرده و شهری بی حافظه بجا بگذارد. اگر چه این روزها به مدد فضای مجازی، آثار مکتوب، تاریخ شفاهی و حافظه دوستداران میراث فاخر این سرزمین این حافظه را پاسبانی و به آیندگان منتقل خواهند کرد و بیتابی مدام تخریب ساختارهای اجتماعی را تاب نخواهد آورد و شما را انگشتنمای این ضایعه فاجعهبار خواهند کرد.
از بنای درمانگاه سلطان میراحمد گذشت، به داد فضاهای دیگر تاریخی برسید که از دیرباز شروع به تاریخی شدن کرده و تا آینده تاریخ ادامه دارد.
حداقل اجازه ندهید مرکز محله سلطان میراحمد به توقفگاه اتومبیلها تبدیل شود و شایعات ناصوابی درباره فروش حق استفاده از این مکان به واقعیت بپیوندد.
آقای سیفالله امینینان، مدیرکل اسبق میراث فرهنگی استان اصفهان در سخنانی مکرر گفته است که اوایل انقلاب 1400خانه قاجاری سالم در کاشان وجود داشت!
اکنون کو 140 خانه قاجاری سالم از آن 1400 خانه؟
چه کسی مقصر تخریب این حجم از حافظه تاریخی است؟
آیا 40 سال دیگر نخواهند گفت چند صد خانه تاریخی پهلوی در کاشان بود؟
چه کسی را مقصر خواهند دانست؟ آیا آیندگان در 40 سال آینده کسانی را که امروز میگویند این بنا متعلق به دوره پهلوی است و ارزش تاریخی ندارد خواهند بخشید؟
به سنت ها هم کلنگ نزنیم تشکر از مقاله ؛ من عاشق بناهای تاریخی و سنتی و همه چیز سنتی هستم. امروز که اول محرم است ، عاشق عزاداری های قدیمی سنتی هستم؛ گوشت لوبیا با کاسه های آبگوشت که سفره پهن می کردند که دیگر خبری از سفره نیست ؛ سحر خوانی های قدیمی که مربوط به دوران قبل از رادیو بوده و تا مدتی پیش هم ادامه داشت و.و..
درود بر شرفت سعید آقای غلامیان