کاشان نیوز: ششم شهریور امسال پس از حدود سیزده سال، بازار محتشم واقع در خیابان محتشم، کوچه دربزنجیر به اسم بازار هنر محتشم افتتاح شد. بازاری که از سال ۸۴ با همکاری شرکت سرمایهگذاری مسکن و شهرداری کاشان ساخته شده بود و در تمام این سالها بیاستفاده مانده بود. در آیین افتتاح این بازار، شهردار کاشان خبر از باززندهسازی دو گذر در بافت تاریخی کاشان داده بود. به گفته ابریشمیراد علاوه بر این در زمینه رونق هنر و حمایت از هنرمندان کاشان، طرح ایجاد خیابان و گذر هنر را البته پس از انجام کار کارشناسی و بررسی همه جانبه در خیابان میرعماد در دست بررسی داریم تا در اوقات شبانه که این محور رفت و آمدی جریان ندارد بتوانیم جریان فرهنگی هنری شهر را به شکل شبانه شاهد باشیم.
اما پس از گذشت تنها سه ماه، وضعیت اسفناک بازار هنر محتشم، افتتاح نمایشی آن را نشان میدهد. بازار هنر محتشم که با ۱۴ غرفه صنایعدستی و هنری افتتاح شده بود، این روزها به مانند سیزده سال گذشته پر از خالی است! تنها چند تابلو بر سردر غرفهها، وسایلی خاک گرفته در میان غرفهها و پارک اتومبیل و موتور اهالی بازار در میانه آن دیده میشود و دفتر فروش آن تعطیل است. به نظر میرسد شهرداری کاشان و شورای شهر علیرغم قولی که در افتتاحیه برای تبلیغات و رونق بخشیدن به این بازار داده بودند، هیچ تلاشی نمیکنند و حتی دفتر فروش بازار نیز تعطیل است. تعطیلی سیزده ساله این بازار در یکی از نقاط مرکزی و تجاری شهر هیچ توجیه اقتصادی ندارد و بیشتر نشانهی مدیریت ناکارآمد است. این پروژه ناخودآگاه یادآور پروژه هایپرمارکت آقا در بلوار فاطمیه میشود که علیرغم معماری مناسب، با مدیریت غلط شهرداری قبل درگیر واگذاری به بانک شهر شده و طلسم افتتاح و رونق آن شکسته نمیشود. شهرداری در دورههای قبل طرح مرکز محله محتشم را هم به عنوان فصای فرهنگی داده بود که هیچ وقت انجام نشد. پروژههای پرطمطراقی که هیچ وقت به سرانجام نمیرسند و مردم شهر از آن منفعتی نمیبرند. حالا در آخرین ماههای پایتختی کتاب ایران، شهرداری و بخش خصوصی به تکاپوی استفاده از اعتبارات پایتخت کتاب افتادهاند که در کل اقدام خوب و پسندیدهای به نظر میرسد. اما این طرحها چقدر نتیجه ملموس برای مردم خواهد داشت و چقدر به رونق محلات بافت تاریخی کاشان کمک میکند؟ چه مطالعاتی برای این طرحها شده است و چه تضمینی وجود دارد که بعد از افتتاح به سرنوشت بازار هنر محتشم دچار نشود؟
بنابر اعلام وزرات فرهنگ و ارشاد به کسانی که در گذر فرهنگی، که یکی از طرحهای مصوب پایتخت کتاب ایران است، برای ایجاد کتابفروشی و فروشگاههای محصولات فرهنگی طرح داشته باشند، مجموعا حدود سه میلیارد تومان وام با سود ۴ تا ۸ درصد اعتبار مصوب شده است.
در تیرماه امسال «حسین معافی» سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد کاشان در خبرگزاری ایبنا از جانمایی دو نقطه «گذر باباولی» و «بازار محتشم کاشانی» برای گذر فرهنگی کاشان خبر داده بود. اما در هفتههای گذشته خبر از افتتاح گذر فرهنگی مسجد آقابزرگ با حضور وزیر ارشاد داده شده است.گذرهای زیادی در کاشان وجود دارد که متاسفانه از حضور مجموعههای اقامتی خالی مانده و در نتیجه بدون مرمت و باززندهسازی رها شدهاند. گذر باباولی، گذر طاهرمنصور ، گذر چهل تن، گلچقانه، درب زنجیر و… از جمله آنهاست که نیاز به توجه ویژه شهرداری دارد. با این وجود شهرداری کاشان به یکباره طرح گذر فرهنگی را از گذر باباولی و بازار محتشم به سمت مسجد آقابزرگ و کوچه آشتی کنان تغییر داده و با فعالیت عمرانی شبانه، به آمادهسازی این گذر سرعت بخشید. این در حالی است که مجموعههای اقامتی بسیاری در آن گذر فعال هستند و خواهناخواه به توسعه و باززندهسازی آن منطقه کمک میکنند. همچنین طرح توسعه و تبدیل آب انبار خان به مجموعه فرهنگی در همین راستا توسط اکبر رضوانیان، مدیریت مجموعههای نقلی، دوست و رضوانیان در حال انجام است. به نظر میرسد تمرکز طرحهای شهرداری برای احیای گذرهای فرهنگی و دریافت اعتبار آن از وزارت ارشاد در یک محدوده مشخص، ناعادلانه باشد و تنها در گرو تامین منافع گروه خاصی باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فردا برای افتتاح جشنواره کتاب کودک و نوجوان و نیز افتتاح گذر فرهنگی به کاشان میآید. چه خوب است وزیر ارشاد از طرحهای گذشته شهری چون بازار هنر محتشم نیز دیدن کنند تا شاید علت تغییر مکان گذر فرهنگی در طی چند ماه را از شهرداری و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کاشان پرس و جو کنند. شاید اینگونه انجام طرحهای نمایشی فرهنگی در کاشان متوقف شود.
دیدگاه شما