کاشان نیوز:با توجه به اهمیت آب در کشور و به خصوص در منطقه و دشت کاشان و تغییرات اقلیمی که از سال های گذشته شروع شده و همچنان ادامه دارد ضرورت تشکیل شورای حفاظت از منابع آب در شهرستان ضروری و با اهمیت و جزء الزامات است. به خصوص در شهرستان کاشان که بحث کم آبی همواره از دیرباز گریبانگیر مردم این منطقه بوده و در این سال ها به مراتب تشدید شده است و با وضعیت اسف باری مواجه هستیم.
معاون استاندار و فرماندار کاشان با بیان این مطلب در اولین جلسه «شورای حفاظت از منابع آب» که با حضور اعضا در سالن مدیریت بحران فرماندار کاشان تشکیل شده افزود:کاهش ۴۰ درصدی بارندگی و افت دو برابری سطح آبخوان و برداشت ۲ برابری از منابع زیرزمینی نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می دهد که وضعیت در حوزه آب بسیار نگران کننده است.
فرماندار مشارکت همگانی را با اهمیت دانست ولی افزود:باید قبول کنیم هر دستگاهی وظایفی ذاتی دارد که چنانچه نسبت به آن کوتاهی کند مشکلات ایجاد شده، متوجه همگان می گردد و وظیفه ذاتی امور منابع آب شهرستان حفاظت از منابع آب است و در حوزه نظارت بر تولید و مصرف آب از منابع در منطقه و دشت کاشان می باشد.
رئیس شورای حفاظت از منابع آب شهرستان کاشان یادآور شد: اختلاف نظر در حوزه مدیریت امور منابع آب و جهاد کشاورزی در خصوص درصدهای مصرف از منابع زیرزمینی وجود دارد ولی ابتدا باید توجه داشته باشیم که آمارها نسبی است ولی این بدان معنی نیست که کلیت کار را زیر سوال ببریم. منابع محدودی در اختیار داریم و حوزه کشاورزی مدعی است که اقداماتی در خصوص بهره وری مصرف آب انجام داده است. آبیاری قطره ای و تحت فشار انجام داده و کانال های سیمانی در مزارع احداث کرده است و می گوید چرا اگر ۱۰ سال پیش سهم آب در حوزه کشاورزی ۹۳ درصد بیان می شده هنوز با وجود همه این اقدامات انجام شده این آمار حتی یک درصد تغییر نکرده و ۹۳ درصد بیان می شود.
صدرائیه توجه متولیان جهاد کشاورزی را به این موضوع جلب کردکه :آمار سرشماری کشاورزی که امسال انجام گرفت، به درستی بیان کننده واقعیت های مهمی است. اگر ده سال پیش گفته می شد سهم حوزه کشاورزی از مصرف آب منابع ۹۳ درصد است بعد از همه این اقدامات اگرچه منابع آب زیرزمینی و آبدهی چاههای کشاورزی کاهش پیدا کرده است ولی همچنان نسبت استفاده حوزه های مختلف محفوظ مانده است و از طرف دیگر جهاد کشاورزی به توسعه سطح زیرکشت اقدام کرده است و با کاهش هدررفت آب در زمینه انتقال و آبیاری و تعییر الگوی مصرف به افزایش سطح زیرکشت مبادرت نموده است. آیا این یک اقدام درستی بوده است؟ و البته باید ببینیم و بررسی کنیم آیا با توجه در درصدهای بیان شده در کشورهای توسعه یافته در حوزه صنعت و کشاورزی، آیا این اقدام متفاوت با شاخص های بین المللی در منطقه، یک استراتژی مناسب است یا خیر ؟ و راهکارهای تغییر و جهت دهی استفاده از آب در حوزه کشاورزی به صنعت چه می تواند باشد؟
صدرائیه مدیریت امور منابع آب کاشان را به تاجر ورشکسته ای تشبیه نمود که تنها به تشریح تاراج منابع با ارزش زیرزمینی در حوزه های مختلف بسنده می کند و یادآور شد: همین که جلسه ای بگذاریم. پاورپوینتی به نمایش بگذاریم. از کاهش روزافزون منابع زیرزمینی بگوییم و هیچ راهکار و اقدامی را تعریف و عملیاتی ننماییم کار درستی نیست. از طرف دیگر نباید منتظر بنشینیم تا استان تعیین تکلیف کند. باید راهکارها را شناسایی نموده و راهکارهایمان را جلوتر از استان روی میز گذاشته و با هماهنگی همه دستگاهها و استان اقدامی عاجل انجام دهیم.
فرماندار کاشان ضمن تصریحاین نکته اضافه کرد: اگر قرار است آب در بخش کشاورزی را با یک استراتژی مناسب به حوزه صنعت جهت دهی نماییم راهکار می خواهد و راهکار باید از دل این جلسات و کمیته های تخصصی بیرون آید و آنوقت ببینیم آیا باید با بهره وری مصرف آب در منطقه بحران زده کاشان افزایش چند هکتار زمین کشاورزی بدون توجه به اصلاح الگوی مصرف و استراتژی مناسب امر صحیح است یا خیر؟
صدرائیه در مورد برگزاری جلسات شورای حفاظت از منابع آب در شهرستان اینگونه اظهار نظرنمود: هر منطقه مقتضیات خود را دارد و فلسفه برگزاری این جلسات در شهرستان به همین علت است که می بایست متناسب با شرایط هر منطقه راهکار متناسب استخراج گردد.وی با اعلام اینکه منابع آب محدودی در اختیار داریم بختأکید مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی و عدم وابستگی به دلارهای نفتی از ۲۰ سال گذشته اشاره و افزود: باید دید چه مقدار این سیاست را در حوزه های مختلف عملیاتی نموده ایم. آیا بهره وری ما در حوزه آب و کشاورزی در چارچوب های اقتصاد مقاومتی و رها شدن از اقتصاد نفتی قرار داشته است یا خیر؟ وقتی مشکل را بررسی می کنیم می بینیم در سطوح پایین جزیره ای و بخشی عمل کرده ایم و منافع کلان را فدای دیدگاههای سازمانی و سطحی نموده ایم.
صدرائیه افزود: وقتی نگاه ما سازمانی است نتیجه آن می شود که جلسات حفاظت از اراضی کشاورزی تبدیل به حفاظت از چارچوب های و منافع سازمانی می شود و به جای این که منافع آب و خاک و بهره وری آن را مدنظر قرار دهیمدفاع از حوزه کشاورزی در شرایط موجود را پیگیری می نماییم.
رئیس شورای حفاظت از منابع آب شهرستان اطلاع رسانی وضعیت آب را با اهمیت دانست و گفت: زمانی می توانیم ازمشارکت مردمی بهره مند گردیم که اطلاعات کامل و کافی در اختیار آنان قرار دهیم. وقتی آگاهی مردم بالا رود باور آنان تقویت می گردد و در آن صورت می توان از مشارکت مطلوب آنان بهره مند شد.
فرماندار گسترش شبکه فاضلاب شهری را با اهمیت ذکر کرد و گفت: استفاده از پساب فاضلاب شهری ضمن آن که جایگزین مناسبی برای آب استفاده شده از منابع زیرزمینی در حوزه صنعت و فضای سبز می باشد جلوی آلوده شدن منابع زیرزمینی را نیز می گیرد.
صدرائیه با تشریح این موضوع که یک درصد آب در حوزه شرب استفاده می شود که از این مقدار بیش از ۹۵ درصد آن تبدیل به فاضلاب شده و وارد حفره های زیرزمینی می شود و باعث آلودگی ۹۹ درصد از آب منابع می گردد. فاضلاب باعث آلودگی آبی می شود که برای تصفیه و شیرین کردن آن هزینه های سرسام آوری خرج می گردد تا آب سالم و بهداشتی به دست مردم برسد و به همین جهت اهمیت گسترش شبکه فاضلاب شهری مشخص می گردد تأکید کرد: شرکت آب و فاضلاب کاشان باید تلاش کند تا با تأمین منابع از راههای مختلف شبکه فاضلاب شهری کاشان و شهرهای تابعه را گسترش داده و به نتیجه برساند.
فرماندار در خصوص حریم بستر رودخانه و نقش آن در خصوص تغذیه منابع آب آبخوان دشت کاشان گفت: در بسیاری از روستاها و شهرهای تابعه حریم و بستر رودخانه وجود ندارد و با مشکل اساسی مواجهیم. به خاطر این که نظارت بر بستر حریم و رودخانه ها یا نبوده است و یا ضعیف عمل کردیم در آن حوزه تصرف و ساخت و ساز انجام شده است و از همین جا به امور منابع آب و شهردارها و دهیارها می گویم بحث حریم و بستر رودخانه ها را جدی بگیرند.
صدرائیه تاکید کرد: رودخانه های رگ های حیاتی تغذیه منابع آب آبخوان می باشند و می بایست محفوظ بمانند ولی می بینیم که معادن شن و ماسه نیز با برداشت بی رویه و خارج از چارچوب ها و استاندارها به جان بستر رودخانه های افتاده اند و در حال مسدود کردن رگ هایی حیاتی آبخوان هستند و از محیط زیست ، آبخیزداری و متولیان امر می خواهم به موضوع ورود پیدا کرده و جلوی این برداشت نامحدود از رودخانه های را بگیرند.
سلام خوب بود می نوشتید اعضای این شورا کیانند و جایگاه قانونیش چیست؟ ضمنا می ترسم تا این شورا بخاد کاری بکنه نوشدارو بعد از مرگ سهراب بشه، چون اوضاع آب در دشت کاشان خیلی بدتر از چیزی است که بتوان تصور نمود.