کاشان نیوز– فهیمه استادیان: ماه مرداد که می رسد دوستداران آسمان، لحظه شماری می کنند برای رسیدن شبی که زیرآسمان دراز بکشند و تیرهای شهابی که به سمت زمین می آید را تماشا کنند و با دیدن هر شهاب، فریادی از اعماق شاد وجودشان بکشند.
بارش های شهابی جزء جذاب ترین پدیده های نجومی است که حتی افرادی که هیچ تخصصی در نجوم ندارند از تماشای آن به وجد می آیند. از میان بارش های شهابی که در سال اتفاق می افتد بارش شهابی برساووشی از لحاظ تعداد شهاب در ساعت و زمان آن در ۲۱ و ۲۲ مرداد ماه، جزء معروف ترین بارش های شهابی است.
اینکه شهاب ها از کجا می آیند و بارش شهابی چیست در مقالات بسیاری به صورت بسیار علمی و دقیق توضیح داده شده است. در این مجال تنها جهت یادآوری و به زبان ساده برای مخاطبانی که آشنایی چندانی با این پدیده ندارند توضیحاتی بیان می شود.
شاید تا کنون نام دنباله دارها که البته به غلط ستاره دنباله دار خوانده می شوند را شنیده باشید. دنباله دارها (comet) یکی از زیباترین اجرام آسمانی هستند که در مدارهایی به دور خورشید می گردند. دنباله دارها دارای یک هسته و یک دم هستند که در واقع همان دنباله ی زیبای این جرم آسمانی است. در عین زیبایی، این اجرام به دلیل ذراتی که در مسیر عبورشان از خود برجای می گذارند به اجرام کثیف منظومه شمسی شهرت دارند. تصور کنید شما در مسیری در حال رانندگی هستید که قبل از شما یک ماشین حمل مصالح ساختمانی از آن مسیر عبور کرده و از قضا مقداری از بار آن در جاده ریخته است. چه اتفاقی برای شما می افتد؟ دقیقا مشابه همین اتفاق برای سیاره ما رخ می دهد. زمین در مدار گردش خود به دور خورشید در زمان های مشخصی از سال از منطقه ای عبور می کند که قبلاً یک دنباله دار ازآن گذر کرده است. ذرات باقی مانده از عبور دنباله دار با جو زمین برخورد کرده، می سوزند و از خود رد نورانی زیبایی برجای می گذارند که در اصطلاح
نجومی شهاب و به این پدیده بارش شهابی می گویند.
هر بارش شهابی مربوط به یک دنباله دار است. بارش شهابی برساووشی مربوط به دنباله دار سویفت-تاتل (Swift-Tuttle) است که در سال ۱۸۶۲ میلادی توسط لوئیس سویفت از نیویورک و هورس تاتل از رصد خانه هاروارد کشف شد. دوره تناوب این دنبالهدار حدود ۱۳۰ سال است. حال چرا بارش شهابی برساووشی؟ هنگام بارش شهابی اگر به آسمان نگاه کنیم به دلیل فاصله زیاد شهاب ها از ناظر زمینی، به نظر می رسد که تمام شهاب ها از یک نقطه به سمت زمین می آیند. به این نقطه کانون بارشمی گویند. وقتی میگوییم بارش شهابی برساووشی یعنی کانون بارش در صورت فلکی برساووش قرار دارد.
بارش شهابی، فرصتی بی نظیر برای دیدن یکی از شگفت انگیزترین جلوه های آسمان شب است. این فرصت را از دست ندهید. به وسیله و ابزار خاصی هم احتیاج نیست. کافی است نیمه شب کمی از آلودگی نوری شهر فاصله بگیرید و به پهنه آسمان بنگرید و لذت ببرید!
سلام،بسیار زیبا بود مثل همیشه تون....ممنونم موفق و پایدار باشین