کاشان نیوز-علی خالویی*: «استیضاح، گامی به پیش» ،منتشر شده در تاریخ ۴ دی ۱۳۹۷ در «سایت خبری تحلیلی انصاف نیوز» و «تحقق اقتصاد مقاومتی با تلاش یک وزیر موفق» که در تاریخ ۱۷ تیر ۹۶ ، در روزنامه ملی «جهان اقتصاد»، به قلم آقای صادق صدقگو چاپ و یک روز بعد «کاشان نیوز» آنرا باز نشر داد.
در این دو یادداشت نویسنده دفاع جانانهای از عملکرد وزیر مستعفی مینماید.
روزنامه «آفتاب یزد» در پنجم آذر ماه در یادداشتی تحت عنوان «با استعفای محمود حجتی، یک روز پیش از استیضاح، موافقت شد» به قلم «بردستانی» نکات قابل توجهی از ابعاد مدیریتی این وزیر سابق نمایان میشود.
در یادداشت، از چهار موردِ طرحِ استیضاح وزیری، که به قول آن روزنامه آمده «حجتی وزیر خسته که حامیانش را پشیمان کرد» یاد شده است.
تاریخهای، اسفند ۹۶، دی و اسفند ۹۷ و نهایتاً آذرماه ۹۸، که در آخرین بار وزیر خستهی به قول آن روزنامه، پیشدستی کرده و قبل از آنکه به مجلس برای پاسخگویی به ۱۵ محور سال ۹۶ ارتقاء یافته به ۱۸ محور در سال ۹۸ اقدام نماید ، از پاسخگویی فرار میکند.
در یادداشت «آفتاب یزد» ، «بردستانی» سؤال قابل توجهی را عنوان مینماید: «تکلیف سوالات و ابهامات چه میشود؟!»
در بخشهایی از گزارش فوق به ۱۵ و ۱۸ بندهای استیضاح وزیر اشاره میشود؛ منجمله به خبر «دو مدیر ارشد وزارت کشاورزی به اتهام فساد بازداشت شدهاند».
آفتاب یزد میآورد : ۳۸ نمایندهای که این اواخر طرح استیضاح حجتی را ارائه کردهاند، ۱۸محور برای این امر بر شمردهاند که مهمترین آنها «انحصار در صادرات و واردات نهادههای کشاورزی، امضای محدودیت در صادرات محصولات کشاورزی، نحوه عزل و نصبها در وزارتخانه، عملکرد بد وزارتخانه در خرید تضمینی محصولات کشاورزی و عدم حفاظت صحیح از جنگلها و مراتع» عنوان میشود.
در بخش دیگری «آفتاب یزد» از قول، خبرگزاری تسنیم مینویسد وزیر جهاد کشاورزی متهم است به: «تخلفات گسترده در واردات محصولات کشاورزی، عدم توانایی در تامین مایحتاج اساسی همچون شکر، گوشت و تخم مرغ، انحصار شدید در واردات و صادرات و عدم توانایی در حفاظت از منابع طبیعی جنگلهای شمال، زاگرس و غرب.»
نویسنده گزارش در بخشی از آن از قول یک نماینده مجلس ادامه میدهد: «سیاسیکاری در انتصابات، عدم توجه به تعهدات وزارت جهاد در مقابل خرید تضمینی محصولات کشاورزان و دامداران از جمله خرید گندم و خرید شیر که عدم پرداخت به موقع، موجب ضرر گندمکاران و دامداران شده است و عدم توجه به پیادهسازی عملی شعار اقتصاد مقاومتی از دیگر مواردی است که موجب استیضاح وزیر جهاد کشاورزی شده است.»
پیرامون کشاورزی، دامداری، دیمکاری، چاههای عمیق و کلیه موارد اشاره شده در یادداشت ، اینجانب، تخصص کافی ندارم، ولی شاید بتوان این آخرین بند را «عدم توانایی در حفاظت از منابع طبیعی جنگلهای شمال، زاگرس و غرب کشور» با دقت بیشتری، مورد مداقه قرار داد.
قضاوت این آخرین را به خواننده محترم میگذاریم با طرح این موضوع : «انتقال آب دریای مازندران به استان سمنان»، با گذار لولههای انتقال آب از «جنگلهای هیرکانی» شمال، که قدمت چندین هزار ساله دارند، و یکی از ذخائر ارزشمند «منابع جنگلی» جهان شمرده میشوند، و مورد دستخوش تخریب شدید قرار میگیرند، دفاعهای وزیر محترم، وزارت تحت امر ایشان در مخالفت علنی با طرح کجاست؟ و کِی؟
آفتاب یزد، اشاره میکند : «قسمت قابل تامل ماجرا این که؛ علی اصغر یوسفنژاد، عضو هیئت رئیسه مجلس نیز به ایسنا گفته بود: استیضاح حجتی در دستورکار جلسه علنی سهشنبه قرار دارد و حتی اگر وزیر کشاورزی در جلسه حاضر نشود، استیضاح برقرار خواهد بود: «تنها اگر آقای حجتی استعفا بدهد و رئیس جمهور استعفای ایشان را بپذیرد و برای وزارت جهاد کشاورزی هم سرپرست تعیین شود، در این صورت، استیضاح منتفی خواهد شد.»
و در بخش دیگری، روزنامه مربوطه معتقداست : « اما ۲۴ ساعت پیش از جلسه استیضاح؛ استعفای ـ پیشتر رد شده ـ وزیر مستنعفی مورد پذیرش قرار میگیرد و عملاً دیگر دست مجلس برای رسیدن به پاسخ پرسشها و نیز رفع ابهامات موجود و حتی رسیدن به چرایی برخی تخلفات و سوءمدیریتها، به هیچ کجا بند نیست و در این موضع است که باید از رئیس جمهوری یا یکی از معاونین او خواست تا در مقابل نمایندگان طرح کننده استیضاح حاضر شوند و پاسخهای متقاعدکننده ارائه دهند واگرنه این حق برای مردم و رسانهها برقرار خواهد بود که مطالبات مجلس را به هر طریق ممکن پیگیری نمایند»
نتیجه گیری:
یکم، اینکه نماینده مردم کاشان و آران و بیدگل به عنوان یکی از متخصصان حوزه منابع طبیعی آیا نسبت به استیضاح وزیر مستعفی رای مثبت داشته است یا خیر؟ اطلاعی ندارم و اینکه ای کاش دکتر ساداتینژاد بجد یکی از منتقدین عملکرد ایشان بوده و رای به استیضاح داده باشد، چون اظهار نظر افراد متخصص میتواند برای شفافیت افکار عمومی بسیار مفید واقع شود.
دوم؛ آیا هنوز، اعتقادی به دفاع از انتصاب افرادی با «نگرش صرف سیاسی» بر یکی از مهمترین ارکان «تولید غذا» و «توسعه پایدار» کشور هست یا خیر؟ جایگاههایی که متخصص میخواهد.
در بخشهای از یادداشت بالا، صحبت از شعار محوری وزیر مستعفی «از مزرعه تا سفره» ذکر شده و در بخشی دیگر ایشان پیشنهاد داده : «باید به جای شنیدن؛ دید، تامل کرد و اندیشید.» سؤالی که مطرح است اینکه جایگاه «توسعه پایدار» در افکار سازمانی وزارت جهاد کشاورزی کجاست؟ «تغییرات کاربری اراضی شیبدار کوهستانی به کشاورزی و باغداری» در کدام یک از کشورهای پیشرفته جهان اجرا شده که ایران دومین آن باشد؟ و آیا این گونه تیشه به ریشه «توسعه پایدار» و «محیط زیست» زدن در طرحهای شتابزده، «اندیشیدن دارد» و « تامل کردن!؟»
سوم؛ اینکه پیشبینی میشود ؛ قطعآ شاهد تغییرات قابل توجه در سطح «مدیران کل» و «مدیران سازمانی جهاد کشاورزی»، در سطوح کشوری باشیم. به قول آن نماینده مجلس، «خستگی وزیر» و «عدم چابکی» ایشان؛ آیا باعث رخداد «تشکیلات و زیرمجموعه خسته» و «عدم چابکی» در یکی از اصلیترین وزارتخانههای «متولی غذا» و «امنیت غذایی» نشده است؟
*کارشناس ارشد منابع طبیعی
دیدگاه شما